1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Весела математика - приватно е 350 во авицена, а фондот рачуна приватно 800.. свашта!

На alisijad му/ѝ се допаѓа ова.
  2. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Ваљда по истата во Плодност спермокултура е 650, а на државно 1200.
    Што е посимптоматично, плодност не ја изработува - само ја носи во медицина на труд. А што ми е најтешко пак лично мене е следното: ја направивме во една недела на двата начини едннаш преку плодност, а еднаш со упат од уролог и од истото место, добивме 2 различни резултати. Во едниот има во другиот нема бактерија во ејакулат.:wasntme:

3. Lady4

Lady4 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2015
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    122
    И овој месец ништо... :(

4. creshicka

creshicka Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2011
    Пораки:
    2.152
    Допаѓања:
    5.710
    Дошла је вештица. :worried:

5. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    @BirMelek се извинувам, дека на државно имаше напишано ме збуни.

На BirMelek му/ѝ се допаѓа ова.
  6. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Neubo napisav jas.trebase da pojasnam privatno vo drzavna ustanova.nema problem :)

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Lady4

Lady4 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2015
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    122
    Е ајде сега па што е оваа... вчера вечер ми дојде ама онака малку се до сабајле, е од сабајле имав баш големи болки во стомакот и сега на работа застанав кога од еднаш осетив дека ептен ми дојде кога отидов во вц имаше што да видам, полна влошка, гаќи, фармерки лом. На влошката видов дека има голема локва ама ептен густа крв стварно не знам што е тоа бидејќи прв пат гледам такво нешто кај мене.
    Ако може некој да ми помогне, да ми каже?

8. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.388
    Допаѓања:
    17.606
    Јас само на поминување, да не се зезне некој да прави спермограм или било што во НЕУРОМЕДИКА, НИКАКО, дури и ако ви е на брзање. Подобро почекај некој ден за во Систина или закажи на Хистологија, не се чека многу. Кога го видов резултатот од мм, ај што се изнервирав за тие 900 денари па и останав запрепастена од тоа една приватна здравствена установа да даде таков оскуден резултат, со неколку ставки и тоа напишани со пенкало, никакви параметри, гранични вредности, ништо, го гледав и се осеќав ко изгубен германец. За една недела направи нов на Хистологија и беше нормален документ, искуцан, со сите потребни податоци. Џабе го прави кога се е во ред, ама за друго беше потребно.
    Ај уште едно толкување ми остана, па после ако и тоа е во ред, како и се друго, да си ја чукам главата од ѕид и да чекам Господ да се смилува.

@Lady4 не ти ја знам твојата историја на обид за забременување, дали се обидувате или не, колку време се обидувате, користиш ли некои стимулации, на пр,кломифен. Никој не може со сигурност да ти каже, тоа може да биде од нормална менструација но може и од нешто друго. Дури ни матичната не би можела да ти каже, ако ти е страв земи си упат за специјалист, нека те упати за некои испитувања,зависи што имаш а што немаш правено. Не чекај конечен одговор од тука, ништо не губиш ако појдеш на гинеколог. Една колешка на сред добиено отиде на гинеколог, подолго и траеше и многу и течеше па мораше со се добиено да оди на вагинален преглед.

9. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.134
    Nema zosto da se treses,BREMENA SI!
    Cestitki milicka:)

На kukla21, Lady4 и zajka1 им се допаѓа ова.
  10. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2010
    Пораки:
    2.087
    Допаѓања:
    1.647
    @alisijad ме нема :) се трудам колку помалку да читам, ама морав да видам кога ќе ми дојде. Резултатите едниот попуштил, а другиот не. Ми дадоа шанса 2-3 месеци матичниот ми рече сега имаш повеќе шанса работи на случајот. И да ви кажам што осеќам после хсг-то, па не ми истекува како порано спермата, нема утредента толку бело прање. Не знам и јас, пред некој ден имав страшни грчеви доле, не знам и јас какви беа на моменти. Сега видов датум за недобивање е утре, ајде давам фора до недела па ќе видиме.

11. Lady4

Lady4 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2015
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    122
    Се обидуваме некаде 6 месеци, бев и на гинеколог се е добро имаше некои инфекции и тоа се реши. Овој месец бев убедена дека ќе успеам да забременам ама вчреа ми дојде. Сега оваа што ми се случи баш ме исплаши бидејќи толку обилно за неколку секунди не ми се случувало и плус што ли беше таа згусната крв? Ќе разговарам со сопругот и утре сабајле на гинеколог, нема друго. Сепак многу ти благодарам!!!

12. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.388
    Допаѓања:
    17.606
    Јас би ти препорачала да си ги направиш и тие генетски и серолошки испитувања на Институт за имунологија и хумана генетика, покрај другите што треба да ги правиш, како што се хормони, спермограм, проодност.
    Можеби промените ти се поради тоа што сте почнале интензивно со обиди да забремениш, па телото реагира.
    Со тие генетски испитувања се открива и присуство на антиспермални и антиоваријални антитела. Поради присуство на антиоваријални антитела може да не може да се вгнезди оплодена јајце клетка па да биде исфрлена преку циклусот а жената да нема поим дека се случило такво нешто буквално ран абортус. Јас од тоа се плашев откако дознав дека постои таква веројатност. Ама после резултатот сум помирна што барем тоа нема кај нас.
    Немам намера да те плашам, само ти давам совети за испитувања, дај Боже да не ти требаат никакви испитувања и да си забремениш нареден циклус по природен пат.
    Види како ќе се однесува менструацијата до вечер, па ако и утре е претерано обилна посети гинеколог, а ако не е нешто во претерани размери, не се оптеретувај и чекај да помине и ако немаш испитано хормони, земи си упат од матичниот гинеколог испитај ги на 3 ден.

На Bebulleee му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Lady4

Lady4 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2015
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    122

Фала многу, инаку малку ми олесна.. :)

На Abeja му/ѝ се допаѓа ова.
  14. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    @Abeja Мила каде се испитуваат овие антиоваријални антитела?? Јас ова го немам испитано ниту ми спомнал некој да испитам а мислам од корист ќе ми биде.

15. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.388
    Допаѓања:
    17.606
    На Институт за имунологија и хумана генетика, ќе си земеш упат од матичен гинеколог, ќе му речеш да напише за серолошки и генетски испитувања, без термин е, си одиш и бргу завршуваш, резултати за околу месец дена. Имам пишувано за тоа поназад во темава. Најди го д-р Дејан Трајков, многу убаво ќе ти објасни се, а верувам и другите доктори од институтот.

На MilaP и srekice им се допаѓа ова.
  16. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    @Abeja ти благодарам.Утре ќе идам и во систина и после кај матичниот по упат.Ќе ме истепа мислам :D сажо нешто му барам.Добро е што ве имам вас да прочитам иначе на докториве нема да им текне,си го чуваат знаењето.Треба и фТ4 и антитироидни тела да проверам.(facepalm)(facepalm)

17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739

Имаш проблеми со тироида?

18. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    @kukla21 не срц ТСХ ми е добро ама и ако е он во ред ФТ4 мозе да не е воред затоа ми кажаа да го испитам .Бидејки ова е слободен тироксид

19. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739

Фт4 ок, ама зошто антитела?

20. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    @kukla21 незнам зашто.Инаку бев во систина и треба да продолжам со терапијата.Ми рече докторот да собирам документи за ивф ,и веќе никако стимулации само природен циклус да чекаме добар фоликул и јас инсистирав на природна инсеминација додека ги соберам документите да не губиме време,па ќе чекаме ноември да се погоди десниот јајник бидејќи е подобар и само со стоп инекција да идам.Се изморив луѓе ви се верува.Дури и маж ми дигна раце,ме остави сама као избркана од дома да идам