Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Cindarella

Cindarella Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2010
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    15
    Јас девојки не сум бремена ;( сабајлево добив

2. ilence

ilence Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2012
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    88
    Ке ти казам несто сто ми има казано доктор и нормално ми се има слуцено и мене,за цисти и полицистицни јајници голем лек,покага кога ке зовриеш 200 мл бело вино со пола квасец и тоа го истураш на некоја крпа памуцна и го ставас во пределот кај стомакот,во пределот кај јаниците како облога а врз него стависи некој појас за да не ти испадне додека спиес,тоа се прави седум дена пред да си легнес, или евентуално се става на улошка. Од се срце ви посакувам се најубаво зс,мене ми успеа

3. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.382
    Допаѓања:
    1.452
    Многу ти благодарам ilence но само уште нешто не ми е јасно тоа масата со бело вино и квасацот треба секој ден ново да си направиш или тоа е за седум дена?и дали има штета ако го употребуваш на улошка навечер кога спиеш?многу ти благодатам за советот :)

На Play...Boy му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ilence

ilence Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2012
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    88
    секоја вецер по 200 мл,бело вино и квасец ама зовриени да зовријат треба,за полицистицни јајници е поубаво на улошка ке осетис мн подобруванје,не е стетно многу другарки и зени имаат ставано и им поминало

5. love23

love23 Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    716
    Допаѓања:
    915
    Конечно се породив и станав мајка, ви посакувам сите истото да го доживеете! :inlove:

На pandelka, koritsaki, m1lani и 14 други им се допаѓа ова.
  6. Ferhunde-87sk

Ferhunde-87sk Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2010
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    43
    Честиткииии, баш ми е мило, нека е живо и здраво бебенцето...Големо да расте

На love23 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Cindarella

Cindarella Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2010
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    15
    честитки ....да е живо и здраво и големо да расте :inlove:

8. bici-xxx

bici-xxx Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2011
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    27
    Cestitki :sun: Neka e zivo i zdravo bebenceto, golemo da raste :inlove: :inlove: :inlove:

9. Sonce77

Sonce77 Активен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2012
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    9
    Само напред!

10. Sanjicka15

Sanjicka15 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2012
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    90
    До сите што сакаат да бидат мамички :*

До сега не сум постирала нишно на оваа тема, но сите ваши постови го прочитав и со секоја убава вест се радував и со секоја тажна ми беше тешко. Сега да ви кажам нешто и за мене. Од Нова година јас и мојот дечко одлучивме да станеме родители и еве од втор пат ни успеа. Во саботата направив два теста и испаднаа позитивни, но можам да ви кажам дека ова беа најдолгите два месеци во мојот живот. И постојано читав за бременост, зачнување, што да се прави за да се забремени и такви работи. И девојки така барајќи по интернет најдов една прекрасна книга која ја прочитав во еден здив и се вика „Диета за плодност“ (Fertility Diet) базирана на многугодишна студија на научници од Харвард за плодноста кај жените. И почнав да ги применувам сите совети за поголема плодност и останав трудна. Најголемото изненадување за научниците било што утврдиле дека млечните производи што имаат полна масленост придонесуваат за поголема плодност, а продуктите со намалена масленост помала плодност. Млекото од 0,5 масленост го сменив со 3,2 %, јогуртот со 3,2 % и почнав секој ден да јадам по една помала порција сладолед, ама секој ден. Книгата вика секој ден да се конзумираат по 2-3 пати продукти со полна масленост. Потоа кафе и алкохол исфрлив, почнав секој ден да пијам по еден зелен чај, да јадам здрава исхрана, повеќе зеленчук и овошје. Исто така секој ден земав железо, во книгата вика дека и тоа има голема улога. Значи земав железо во комбинација со витамин Ц и фолна киселина, Б-комплекс, витамин Е и Омега 3 масни киселини (2 пати на ден). По секој сексуален однос лежев пола саат и ставав перница под задникот за да влезе спермата подлабоко, а два пати имав и оргазам по сексот, бидејќи викаат дека така подобро пливале сперматозидите и мускулите правел контракции тие да навлезат подлабоко. Искрено не се замарав кога ми е овулација или да мерам температури, осетив по болката во јајниците кога ми е овулација и имам една Андроид апликација на мобилниот - MyDays во која запишував кога сум имала секс, кога сум добила и таа ти кажува кога отприлика треба да ти биде овулацијата. Јадев доста јаткасти плодови: лешници, бадеми, лупени семки од тиква. И првиот пат кога се обидувавме бев многу обседната, а вториот пат се олабавив малку, само си ги следев сите совети од книгата, земав здрава храна и секако витамините.
    Исто така секоја вечер си викав дека сум бремена и раѓам бебенце и така заспивав (без ќе бидам бремена и ќе имам бебенце, во иднина). Сега еве чекаме уште преглед на доктор и се надеваме се да биде во ред.
    За тие што знаат англиски ги постирав 10 правила од диетата за плодност:
    1. Avoid trans fats, the artery-clogging fats found in many commercially
    prepared products and fast foods.
    2. Use more unsaturated vegetable oils, such as olive oil or
    canola oil.
    3. Eat more vegetable protein, like beans and nuts, and less animal
    protein.
    4. Choose whole grains and other sources of carbohydrate that
    have lower, slower effects on blood sugar and insulin rather
    than highly refi ned carbohydrates that quickly boost blood
    sugar and insulin.
    5. Drink a glass of whole milk or have a small dish of ice cream
    or full-fat yogurt every day; temporarily trade in skim milk and
    low- or no-fat dairy products like cottage cheese and frozen
    yogurt for their full-fat cousins.
    6. Take a multivitamin that contains folic acid and other B
    vitamins.
    7. Get plenty of iron from fruits, vegetables, beans, and supplements
    but not from red meat.
    8. Beverages matter: water is great; coffee, tea, and alcohol are
    OK in moderation; leave sugared sodas unopened.
    9. Aim for a healthy weight. If you are overweight, losing between
    5 and 10 percent of your weight can jump-start ovulation.
    10. If you aren’t physically active, start a daily exercise plan. If you
    already exercise, pick up the pace of your workouts. But don’t
    overdo it, especially if you are quite lean—too much exercise
    can work against conception.

Се надевам дека ова ќе ви помогне на сите што сакате да имате бебенце и Baby dust to all :*

На LaChiquita, efimija.t и Eleonorastrumica им се допаѓа ова.
  11. efimija.t

efimija.t Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2012
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    50
    mnogu ubavo si opisala se' ,Sanjicka..ne e loso da se primeni.zdrava hrana nemoze da nasteti..bs ubavo sto si go objavila ova.
    inaku,jas bev deneska na pregled..mi kazaa deka imam policisticni jajnici.(.ne bile vo golem stepen,no sepak i dvata se policisticni..terapija nema(nisto ne mi kaza),a sega citav edna statija za policisticnite jajnici,kolku bolesti moze da proizlezat od niv(srcevi,dijabet..itn.),a za problemi so zabremenuvanjeto da ne zboruvame.problem broj eden za neplodnost.taka barem pisuva...gi nemam site simptomi,kako debelina,vlaknatost,izostavuvanje menstuacija,no nekoi gi imam..
    ni dade rok od 6 meseci da probuvame,pa da vidime..ako ne bide do togas :( ..ne mi kaza deka e tolku seriozna sostojbata(moze nesakase da me plasi),ama da vidime..
    ima li nekoja od Vas da ima policisticni jajnici,a da e veke bremena ili porodena?
    a shto se odnesuva za plodni,neplodni denovi mi kaza deka glavni mi se i samo na niv da se nadevam 15-ti,16-ti i 17-ti den od ciklusot(ne e od 14-tiot dden oti ne mi doagja sekogas na 28 den,pocesto na 30-ti prosecno)..vo ostanatite denovi od mesecot,moze seks koga sakas,no toa od chisto zadovolstvo i potreba...bas mu spomnav deka ovde citav deka ostanuvale nekoi bremeni i vednas posle kraj na ciklus ili pred ciklus,mi vika nema vrska toa..
    mene deneska mi e 9-ti den od ciklusot,pa skoro ke treba da pocneme so rabota..iako ovie jajnicite bash me razocharaa... :(
    pozdrav do site! :)
    i sega treba da se "krstam" na samo tri dena vo mesecot. :)
    a ova

12. Serafima

Serafima Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.274
    И јас сум од групата, ама многу, многу не се заморувам со тоа. Оставам се да тече, онака како што треба. Не сакам психички да паднам. Навистина е можеби долг период од 6 години обидувајќи се за тоа, ама не губам надеж. Ќе биде се ;) .
    Ни вие исто психички не се заморувајте премногу, оставете се да оди нормално и природно :) .

Плодните денови можеби кај 90% од жените се на 14 ден или слично, но секогаш и не значи тоа. Не се базирајте премногу на тоа.
    Пример ми е една девојка.
    Повеќе години со сопругот се обидуваа, но ништо не им излегуваше. Двајцата во ред, со уредни резултати и таа со уреден циклус на точно време секој месец.
    Лекарот им дал и секакви лекови и многу терапии, тие се обидувале, но сепак ништо.
    Еден ден таа се препуштила на самата себе да открие кага и е навистина овулацијата. Започнала да мери базална температура и за два - три месеци открила шокантни резултати.
    Денот на овулација и бил на првиот ден од циклусот кога ќе прокрвари.
    Наредниот месец се обиделе и веднаш забременила. Сега си имаат малечко детенце од неколку години :).

Само опуштено, се ќе биде во свое време. Но сепак и не паѓајте и не разочарувајте се. Кога најмалку очекувате, тогаш ќе биде.
    Ви посакувам сите што очекувате, еден ден да бидете мамички :inlove: .

На bici-xxx и efimija.t им се допаѓа ова.
  13. efimija.t

efimija.t Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2012
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    50
    Taka e,Serafima.nema gubenje nadez..ke dade Gospod i na nas.a ova za plodni,neplodni,stvarno nemozam da go razberam veke.eto lekarot e strucen da kaze,a izleguva deka sekoj si e za sebe pogolem lekar.i odi pogodi gi ako ne si megju tie 90%:).

На Serafima му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ilence

ilence Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2012
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    88
    да е зиво и здраво големо да расте и да има многу СРЕЌА во зивотот му посакувам од се срце,а на тебе да си горда МАЈКА

15. m1lani

m1lani Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2011
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    22
    :* :* :* cestitki golemi da e zivo i zdravo bebenceto golemo da porasne :* :* :*

16. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.987
    Допаѓања:
    108.482

честитки нека е живо и здраво бебенцето :) :inlove:

17. Sanjicka15

Sanjicka15 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2012
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    90
    Ти благодарам Ефимија, многу ми значи тоа што си го напишала. Само да ти кажам дека во книгата имаше опишано повеќе случаи на жени со полицистични јајници кои не можеле да останат трудни и кога им давале поголема количина на фолна киселина од препорачаната (400 микрограми) останале трудни по некое време. Нема ништо лошо да земаш и повеќе фолна киселина, може само да ти помогне. Има едни витамини на Белупо со железо, витамин Ц и фолна киселина, јас тие ги пијам и мислам дека се добри, па пробај види и плус земај фолна киселина. И на сите им препорачувам млечните продукти со мала масленост да ги заменат со поголема (полна) бидејќи баш во нив има хормони кои ја зголемуваат плодноста. И најбитно да не се губи надеж.
    Ви пуштам среќичка на сите :*

18. efimija.t

efimija.t Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2012
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    50
    фала,душо и за убавите совети и среќичката што ни праќаш.
    веќе те послушав за витамините..пак си купив вчера..и така редовно пијам Ц,фолна(но,само 400мг),омега 3,Б комплекс...немам пиено саамо Е витамин што го спомна.
    Поздрав:)

19. efimija.t

efimija.t Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2012
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    50
    Поздрав на сите!
    Да ве прашам каде може да се купи чајот мацина трева-очајница?
    читам на некои форуми на бит пазар во Ск.
    Освен таму по аптеки може ли да се најде?
    Јас не сум од Скопје, а да пратам некој тешко ќе може да ја најде таа некоја жена што сите ја спомнуваат,а продавала чаеви. Не знам каде точно продава.
    И ако има некоја искуство со овој чај,да напише нешто...Прочитав на едно место дека доколку немаш нередовен циклус,од неа баш спортивното можело да стане,да се поремети циклусот а и хормоните..А наспроти тоа се друго што прочитав беше позитивно и никаква штета не беше спомната од овој чај.
    А многу жени баш од него сметаат дека забремениле.
    Искуство или совет ако знае некој? :)

20. keti.kety

keti.kety Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2011
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    52
    Девојки кога се појавуваат првите симптоми на бременост пред да датата на добивање или откако ке задоцни мензисот се појавуваат и првите симптоми, како болка во градите, во долниот дел од стомакот киселини исл.