Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. lady.com-mm

lady.com-mm Активен член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    5
    Ejj па ти не си ни една година во брак,чекај не паничи и не запаѓај во депресии за тоа што сеуште не си останала бремана и не гледај ги другите така повеќе си правиш болка ти...Па чекај според мене виа сте уште скорашни,не очајувај ;)

2. efimija.t

efimija.t Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2012
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    50
    здраво,девојќи!
    требаше да добијам во понеделник,но не добив.па си викам,не значи ништо тоа,ќе добијам на 32 ден.и тоа ми се има случувано.најшудно ми е што симптоми за добивање имав само во петокот и во понеделникот.под симптоми мислам стандардното болење на јајниците што го имам секој месец.
    уште немам добиено.ама ми се има случено двапати од летото да ми дојде на 36-ти ден.па си мислев да почекам до недела,па да видам.
    си викам,можно е од времево што се стопли нагло,стрес некој поголем не сум имала овој период фала Богу.
    некако чудно ми е оти немам никакви симптоми за добивање.може овие денови ќе ми се појават.
    има ли случај некоја девојка да остане бремена,а да ги нема стандардните симптоми што ги кажуваат болење на гради,повраќање и истите симптоми како за добивање...?односно да си бемена,а да немаш никави симптоми?
    знам дека најпаметно е да не барам погодување од вас,туку да направам тест,ама бидејќи ми има доаѓано и на 36 ден,а и немам никакви симптоми,некако знам дека нема баш некоја надеж за бременост,па ќе пошекам до недела.шисто ваше мислење ако може.
    поздрав :)

3. Sundream

Sundream Истакнат член

Се зачлени на:
    29 февруари 2012
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    47
    Trk po test :)

4. Neodlucna

Neodlucna Популарен член

Се зачлени на:
    30 септември 2010
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    1.053
    Сакам две работи да ви напишам откако прочитав повеке постови. Нормално дека симптоми нема од веднаш на денот кога касни. Можеби кај некои жени,нели сите пишуваме од лично искуство,но не верувајте од прекажувања од една на друга комшивката...итн.Сите тие симптоми,отечени гради,болење стомак,повракање(најпоследно ми дојде) јас ги немав до 2 месец- малкѕ пред 3 ти.
    Второ,тоа дека некој ке легне до маж и ке затрудни( така е зборот) никогаш нема да поверувам. Така само се правдаат некои жени од разни причини. Верувајте сите сме се помачиле барем 2-3 месеци најмалку. Така да тие што ги слушате што забремениле од прва или па без да сакаат,со пазење нели,само прават да се чуствуваме депресивно,и да се фрустрираме без потреба.

На rak11 и efimija.t им се допаѓа ова.
  5. ilence

ilence Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2012
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    88
    Како Господ никој не е,опуштено поминувај ги деновите,имам само едно да ти казам,2-ра братучетка со нередовна менструација а имаше веке едно детенце и не добивала и си викала ај ке добијам,ај ке добијам,ни на крај памет дека е трет месец трудна,без симптоми,узивај и поздравче :hai:

На efimija.t му/ѝ се допаѓа ова.
  6. efimija.t

efimija.t Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2012
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    50
    Здраво,девојки!
    прво им благодарам на тие што се потрудија да ми одговорат.планирав да направам тест во понеделник,ама што ми текна пред малку денес да направам и сега на паузата од работа направив..и негативен..не ми е токлу мака што е негативен,како што ми е мака што секогаш се уфилмувам и потајно се надевам дека ќе биде.па дури и овде си ја објавувам надежта.
    и посебно сега ме загрижува зошто немам сипмтоми за добивање.којзнае дали ќе добијам и на 36 ден-во недела.никогаш не сум добила без симптоми..ако не дојде,треба да одам по болници(а овде во мојот град,нема ни еден добар гинеколог),изгледа овие моите полицистични јајници почнаа да прават проблеми.а до сега секогаш сум добивала нормално,со мало задоцнување од ден,два.освен тие два пати кога ми дојде на 36-ти ден.
    а плус сега па и крајот нема да можам да си го најдам за плодните денови кога толку доцни.
    и си кажав,веќе нема да ве замарам и вас со неуспешните обиди и надежи,додека немам нешто -позитивно- да кажам.
    поздрав

7. Sundream

Sundream Истакнат член

Се зачлени на:
    29 февруари 2012
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    47
    Ефимија баш ми е жал... но сакам да те прашам да не пребарувам во твоите поранешни постови. Имаш полицистични јајници? Дали имаш направено нешто околу тоа? Имаш овулации? полицистичните јаници прават проблем околу забременување. пробај нив да ги средиш.

8. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.382
    Допаѓања:
    1.452
    Здраво,

Не си ти единствена со ваков проблем јас веќе 7 месеци се обидувам да забременам ама не можам, и јас исто така имам полицистични јајници, вчера добив иако една недела покасно.и јас како тебе многу се надевав дека овој пат бидна нешто но еве сите надежи падна во вода ;( Девојки дали некоја од вас може да ми препорача добар гинеколог во Систина сакам да направам контрола?кој е најдобар таму за ваков проблем?Јас еднаш бев одамна за еден обичен преглед кај докторката елизабета матевска?дали некој има друго мислење?

Поздрав ;)

9. efimija.t

efimija.t Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2012
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    50
    фала Ви и на двете за подршката.
    мене прв пат пред 10 год од прилика. др.Органџиски од Штип ми кажа дека имам полицистични јајници.Но,тогаш бев многу млада 20,21 па ни тој ни јас нешто посебно се заинтересиравме и јас не се загрижив околку нив,оти не ни бев информирана за сериозноста.последниве неколку години одев кај др.Баџаков во Систина за редовен пап тест на 6 месеци во просек.тој на еден од извештаите ми напишал-јајници нормални...така нешто беше.и јас пред еден месец пак отидов во Штип кај Органџиски,одлушив со него да си имам работа кога веќе решив да забременам и тој пак ми кажа дека имам полицистични.но не ми даде ниту терапија,ниту да испитувам хормони,туку остави период од 6 месеци,да видиме дали ќе биде без интевениција најверојатно.и само ми кажа,кога го прашав колку е сериозно дека кај мене не била така лоша ситуацијата,можно е само да треба да помогнеме малку-така кажа.(и сега јас ќе си мислам 6 месеци дали воопшто сум во состојба да останам бремена и секој месец ќе си правам филм.)а јас не сум од Штип и за консултации да одам пак кај него и да му раскажам сега за ова,па сега треба да одам кај мојата матична,а никој не кажал ништо арно за неа,и јас самата немам отидено кај неа неколку години,секогаш одев во Систина и за пап тест...
    Господ си знае работата и ништо не е случајно,но разочарана сум во моментов оти ќе мора да одам по болници,па оваа мојата матична сега може нешто сосема трето ќе ми каже и само повеќе ќе се збркувам.ајде,што сака нека биде..

10. Sundream

Sundream Истакнат член

Се зачлени на:
    29 февруари 2012
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    47
    Не се разочарувај. полицистични јајници или ПЦОС се многу досадни но не и неизлечиви. Прво треба да знаеш дали имаш овулации. Ти можеби добиваш редовно но тоа незначи дека имаш и овулации. Прочитај по форумите има мнооогу информации и совети од девојки со ПЦОС и како да се справиш со нив. Постојат две опции. Првата е со помош на докторот кој ќе ти даде апчиња за стимулација на овулација - кломифен мислам се викааа итн итн.Вториот начин е по природен пат те. со природни средства и промена на режимот на исхрана. Тоа значи:

1. да ослабеш!!! 5 до 10% ако изгубиш од телесната тежина ќе ти ја поврати овулацијата.
    2. Изфрли или минимизирај јагенихидрати те. шеќери
    3. Повеќе физичка активност
    4. Пиј некој додаток за стимулација / Јас на пр. почнав со апчинјата Vitex agnus castus за кои можам да кажам дека ми го забрзаа метаболизмот. Значи јас добивам откако знам за себе на секои 40/45 дена. А сега веќе на 14 ден откако почнав да ги пијам (а почнав од последниот циклус) имав овулација и се надевам дека наскоро ќе добијам бидејќи градите ме болат а и стомакот како за добивање... а нема ни 3 недели откако добив последен пат.

Значи со самото надевање дека ќе забремениш не се добива ништо. Кога веќе знаеш дека имаш ПЦОС превземи ги работите во свои раце и се надевам заедно ќе се радуваме бидејќи ако ти е е некоја утеха јас имам 34 години, имам ПЦОС и уште немам деца. Еве со мажот дури сега ќе се обидеме бидејќи досега немавме услови за тоа.

Се надевам ти помогнав.:)

11. ilence

ilence Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2012
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    88
    Се што правиме -да го правиме за наше добро,нека не е оптеретување напрај си и тоа да ти е интересно ,еј сега ке го направам и ова и ке знам што понатаму,еј и ова ке го направам тоа е за добро за да се среди работата,насочи се позитивно и како работите да се веке средени така ке се релаксираш ке ја смириш психата и ке го добиеш тоа што го посакуваш,замисли дека работите сто ги посакуваш дека веке ги имаш,имаше една феминка пишано нешто слично,само немој да се нервираш,те молам , bиди попозитивна,поздравче

12. efimija.t

efimija.t Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2012
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    50
    фала ви за советите,сундреам и иленце. :)
    за полицистични јајници прочитав се и сешто.ептен се информирав. :)
    за килажата,слаба сум јас..мислам таман спрема висината.ако ослабнам многу,ќе ме снема,анорексија ќе ме фати. :) од повеќето симптоми што ги прочитав едино акни ми се јавуваат пред добивање сеуште на мои 31 год...друго нешто немам.ама овој пат,бидејќи немам никакви симптоми дека ќе добијам,навистина саум зачудена и решена да одам во понеделник на лекар.па мојата матична да ме прегледа на нејзиното ехо од пред јас да се родам :) и да каже што друго треба да испитам.
    во право е иленце,треба да оладам малце и да направам тоа што треба без разлика дали ми се прави или не.очигледно нема да биде лесна оваа работа кај менне.
    еј,извинете ако звучев негативно!најмалку сакам да ширам негативна енергија на форумов на сите други што си чекааат и се надеваат.извинете,стварно! :(
    јас си реков,следниот пат кога ќе напишам овде нешто за себе,да не биде веќе дека чекам да добијам и се надеевам дека нема,туку дека веќе биднала работата. :P
    поздрав на сите и фала. :*

13. efimija.t

efimija.t Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2012
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    50

дали ми е за утеха?па не е добро да се тешам со туѓа мака,ама ќе си го сфатам како подршка и дека не сум сама.јас и порано овде пишував дека имав страв дека годините ќе ми се пречка сами по себе,бидејќи сега дури почнавме да работиме на ова,а заедно сме 10 год.во врска.ама кога читам дека има и други во 30-тите кои за прв пат раѓаат,навистина е за поткрепа и утеха.
    ти ги среди ли твоите полицистични јајници?
    абе,сигурно кај сите не прават проблем.наоѓав многу жени кои си кажуваат дека и покрај нив забремениле.
    поздрав

14. Sundream

Sundream Истакнат член

Се зачлени на:
    29 февруари 2012
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    47
    Секако дека треба да го сватиш тоа како подршка :) . И ние бевме сме во врска 10 години. ама дури сега дојде време на деца да се работи. Јас како што ти наведов правам се од горенаведеното. Чувствувам дека ќе има подобрување ама за конечно да кажам ќе треба да помине некое време. Тоа што си слаба е супер е- Барем не треба да слабееш и да се мачиш како јас :) .

Направи хормонален статус и со сигурност ќе знаеш дали имаш ПЦОС. Па во зависност од резултатите дејствувај. Само јас сум за тоа на природен начин да се средуваат работите (нормално ако може). Иначе лек има...само имам чувство дека овие докториве само за пари работат... :?:

И вистина има жени кои остануваат бремени со ПЦОС само мислам дека тоа е повеќе среќа...зашто со ПЦОС не знаеш кога и дали имаш овулација. Меѓутоа повеќето мака мачат и не е едноставно...Но останува да се надеваме и да се подржуваме и секако помагаме... Мене лично форумот и искуствата на другите многу ми имаат помогнато. Поздрав :)

15. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    i jas neшто да кажам, мислам дека треба да направите хормонско испитување се прави на 3тиот ден од добивањето на циклусот, на 14 и на 26 ден, се зема упут од матичниот гинеколог и после тоа крв од вена, не е многу скапо, 800 ден е на државна клиника, за разлика од приватните каде е околу 5-6 000. И со тоа хормонско испитување ке се види убаво што е проблемот. Ако ви е за утеха јас денес земав крв од вена ми беше 3 ден од циклус и со тоа ке откријам дали имам хормонално пореметување или не
    и ако имам ке пробам да ги нормализирам хормоните, постојат лекови. Исто така што се однесува за полицистичните јајници знаат да направат проблем, пошто точно дека секој месец немаш овулација, иако добиваш мензис, но моја пријателка ги имаше и остана бремена, така да секој со својот ксмет. А јас лично немам никакви сиптоми пред да добијам, ама баш никакви, само ми ислегуваат акни, и по тоа знам :P а немам ни болки во текот на циклусот, ама баш никакви
    сепак треба да се оди на преглед кај матичен гинеколог, и тој че даде терапија, можно е да е зголемен и тестостеронот, тоа се примеќа со длакавост на лицето, и се лечи, опасное ако не се превземе ништо подолго време. Се надевам дека помогнав, и јас исто сакам да сум мајка, 30 год сум, но докторот ми кажа дека до една година од свадбата ништо не се превзема , а јас сум пола година во брак поздрав на сите и се наевам дека наредниот месец ке чујам добри вести барем од некоја од вас

На efimija.t му/ѝ се допаѓа ова.
  16. efimija.t

efimija.t Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2012
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    50
    мило ми е што не има повеќе потенцијални мајки во почетните триесетти.Ќе си даваме поткрепа и утеха овде една на друга.
    Добар совет за испитување на хормоните.Решив, во понеделник одам на гинеколог.И уште немам добиено,ниту имам абер за добијање.Очигледно нешто е пореметено.
    Докторот ти кажа дека не се превзема ништо во кој смисол? Еве ако на тебе ти излезе(не дај Боже) некаков дисбаланс на хормоните,нема да примаш терапија до тогаш?
    Органџиски мене ми кажа-ние прво го тестираме организамот.(Гледаш,твојата пријателка и покрај таквите јајници,останала бремена).Затоа оставаме одреден период,пример кај мене кажа 6 месеци,па после тоа се превземаат други работи.

17. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    па мислев на тоа дека докторите, па и матичниот гинеколог не препорачува никакво испитување до 1 год од бракот, но јас инсистирав да си ги прегледам хормоните, не е ништо страшно, само на 3 ден од циклусот ти земаат крв од вена, само треба да одиш порано да ти дадат упут, за да не платиш многу,ако недај боже има проблем, порано ќе си почнам со терапија, оти не сум 20 год, па и 25, да чекам 5 години за да забременам, наполнив 30 :( до душа кај нас е малце комплицирано, оти природата на работа на мене и сопругот ни е да не се гледаме од понеделник до петок, па заедно сме само викендите, ама цело лето бевме заедно секој ден... како и да е, се надевам дека не ми се погодиле плодните денови викендите...

18. Sundream

Sundream Истакнат член

Се зачлени на:
    29 февруари 2012
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    47
    Зашто би чекала една година за хормонски тест стварно незнам. Па без разлика дали планираш деца или не докторот чисто ради тебе лично треба да ти направи тест за да се востанови дали имаш полицистични јајници или не. Само време се губи со чекањето...што порано се утврди толку порано можеш и да дејствуваш. Моето искуство со докторите во мк е дека може или многу да ти помогнат-или гадно да те зезнат. Многу е важно да си во вистински раце и да ти ги даде вистинските совети. Само ќе спомнам дека првата матична гинеголог кога ми земаше брис за пап,во едната рака држеше цигара и пушеше во ординацијата а со другата ми земаше брис. Грозно!!! И како да очекуваш саглам совет од еден таков доктор. Но да не забегам. ЈАс имам пред две години направено хормонски статус кој што ми ги потврди Полицистичните јајници. И тогаш гинекологот (приватен иначе) ме погледна тажно и ми рече ...па не се секирај има и други начини за забременување- ин витро демек ( со други зборови- сакаше да каже демек уште долго ти ќе бидеш мој пациент). Јас уште тогаш немав план за деца, но кога почнав да размислувам за бременост почнав и многу информациии на интернет да наоѓам...и најдов дека со промена на начинот на живот ќе се смени и состојбата со јаниците. ...Јас почнав да применувам дел од советите па ќе видиме што ќе биде. :) ПОздрав и со среќа. :) Пиши ни какви ти биле резултатите! И јас дадов крв за тест пред некој ден...

19. nana2112

nana2112 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    409
    Здраво на сите би сакала да прашам колку треба да биде висината на седиментацијата на крвта јас вчера правев и ми е 36/65 и ми дадоа едни зелени капсули да пијам за 7 дена па после на кај наредната недела да направам повторно седиментација на крвта се надевам дека ќе ми се намали и после кога ќе ми дојде циклусот на 3-4 ден од менструацијата да направам и ХСГ во Штип кај Органџиски и се надевам се ќе биде добро и да ги поднесам конечно документите за инвитрото во фондот и после да чекаме одговор кога да го подигнеме ваучерот поздрав до сите и се надевам дека во поскоро време сите ќе имаме убави вести да споделиме овде :* :hug: :hug:

На sabatini му/ѝ се допаѓа ова.
  20. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437

Со срека нана2112 се надевам дека во најбрзо време ке се израдувате....ве поздравувам и ви дрзам срекицка...... ;) и само позитивно... :)

На nana2112 му/ѝ се допаѓа ова.