1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    911
    Da se prijavam deka dobiv i so toa bitkata prodolzuva, srekni praznici na site i da ne izraduvaat vo novata godina so po edno bebce :)

На gabimama2 и Bebulleee им се допаѓа ова.
  2. MaLeCkO :)

MaLeCkO :) Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2015
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    384
    Нема што да повредиш тука машко его ако и двајцата се трудите да добиете бебче, мислам дека треба да си го свати тој тоа како нај нормален преглед исто како и ти што си ги направила сите контроли. Ако му е толку срам да оди лично он, може во чашка оние што се стерилните за мокрача, да остави сперма во неа уште од дома и да ја однесете во рок од 2 часа на испитување. Ќе ја однесеш ти ако него не му е пријатно. Немој да одиш на ХСГ без спермограм, зашто да го трпиш тоа кога можеби не е проблемот до тебе. Мада мислам дека и за да ти закажат ХСГ ќе ти бараат резултати од сите испитувања што сте ги напраиле во кој спаѓа и спермограмот..... така да подобра опција ти е да оди он да направи нема тука што страшно...И мислам дека не е во ред од негова страна да несака да оди а ти да прифаќаш да ги праиш сите испитувања, во ова не си сама, двајцата сте :):):)

На Bebulleee му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Maicka^

Maicka^ Активен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2015
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    21
    За ХСГ е потребно само упат од матичен гинеколог и седиментација. Ништо друго не бараат.
    А потполно си во право дека тој мора да направи спермограм, пред било што друго да се започне...полесно е :)
    Иначе еве и јас се пријавувам за нова борба во 2016, денес згасна последната надеж за оваа година :)

На slobodka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Anetaoh

Anetaoh Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2013
    Пораки:
    1.031
    Допаѓања:
    2.701
    Како да не оди на ХСГ без спермограм? едно е ХСГ друго спермограм,за да оди на ХСГ не треба да носи резултати од спермограм и од никакво испитување.Добро е да направи ХСГ тоа е уште на почеток битно и не значи дека и се затнати и дека ќе ја боли.А за спермограмот мажот треба во рок од 15-20 мин.да го однесе материјалот и да го има завиткано во топло да за ја одржува температурата,само некако треба да се убеди да оди,да се проба секаков можен начин.Среќно

На Maicka^ му/ѝ се допаѓа ова.
  5. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Муабетот е да не се мачи, ако има проблем со спермограм. Полесно е тој да остави примерок, него таа хсг да прави.

На MaLeCkO :) и Dear_Thing им се допаѓа ова.
  6. Dear_Thing

Dear_Thing Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2015
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    2.661
    Јас колку што знам, ХСГ секако боли, не само ако се затнати. Ти вбризгуваат течност под притисок и ти се излева во стомак. Мене лично ептен ме болеше.

На MaLeCkO :) му/ѝ се допаѓа ова.
  7. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Мене ич не ме бoлеше не ги плaшете oние штo требa дa прaвaт

На biserka' му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Dear_Thing

Dear_Thing Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2015
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    2.661
    Хаха, епа ајде да лажеме. Ни мене ич не ме болеше! Ваљда смее секој да каже сопствено искуство. И мене ме плашат многу работи, па не значи дека не сакам да ги слушнам и да бидам спремна.

9. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    Voopsto ne me bolese pomalku od menstrualni bolki.

10. Dear_Thing

Dear_Thing Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2015
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    2.661
    Епа што знам, очигледно е индивидуално. Мене докторката однапред ми кажа, Боли ама помалку од минута. Можеби зависи од големина на канали и матка. Ни мене не ми беа запушени ама болеше.

11. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Амa не мoжеш ти дa кaжеш хсг секaкo бoли. Oд кaј тoa? Акo тебе те бoлелo не знaчи декa сите ке ги бoли, безпoтребa плaшење сaмo.

На flower30 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. MaLeCkO :)

MaLeCkO :) Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2015
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    384
    Изгледа само ти ме разбра што сакав да кажам, дека ХСГ треба да ви е последна опција :)
    Инаку лани јас кога правев ХСГ мене лично пред да ми закажат ми побараа и предходни испитувања за да видат дали идам по ред... Немавме направено спермограм, ни кажаа да направиме и ако тој е во ред да закажам ХСГ. А тоа дека не болело...хмммм незнам за вас ама јас го молев да престане и ми се слоши од болка.... Фала богу и каналите ми беа во ред, па испадна скроз друго и еве ме сега сум бремена 7ми месец.....

13. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    911
    Dokolku ne dogja do zabremenuvanje posle edna godina obiduvanje, se pocnuva so ispituvanje, kaj zenata: pap, brisevi, hormoni na tret den od dobieno, kaj mazot spermokultura, urinokultura, spremogram, a duri posle hsg, koe ne e sekogas bolno, mene voopsto ne me bolese

На MaLeCkO :) му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Jas mislam deka treba i dvete raboti da se napravat, edno e hsg drugo e spermogram. Znaci i da e los spermogramot, mora da se znae dali kanalite se proodni. Dzabe da go popravas spermogramot ako kanalite se zapusheni.
    A inaku nikoj ne ti bara spermogram za da pravis hsg, a bolkata e tolku kratkotrajna, sto nema ni da setish deka pominalo. Jas bev preplasena koga otidov, i pred da pocne Ivanovski malku me smiri, koga kaza gotovo, samo si pomisliv "zarem samo tolku", si zamisluvav koj znae kolku ke boli.

На MADO, kukla21, Maicka^ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Anetaoh

Anetaoh Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2013
    Пораки:
    1.031
    Допаѓања:
    2.701
    Можеби зависи и каде го правите ХСГ-то јас го правев во Систина пред 2 недели и можам да кажам џабе сум чекала до сега а сите тука ме советуваа да направам прво ХСГ а јас направив последно иако да бидам искрена ми тежеше на душава е сега сум мирна, докторот повеќе зборуваше отколку што работеше многу ме тешеше...проодни беа матката ок.само мало пецкање осеќав значи е индивидуално...

На irenna му/ѝ се допаѓа ова.
  16. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.901
    Допаѓања:
    142.373
    Morav da pisam:)jas od toa citanje po forumi deka boli HSG odlozuvav skoro 2god. i ne odev samo od strav.Koga konecno sfativ deka ke moram,ovde gi "zamarav" feminkite i tie me opustia i mi objasnia sto-kako i resiv i otidov.kolku i dali me bolese ke si go zadrzam za sebe -zatoa sto taka ako im vikame na drugite deka mnogu bolelo,im se slosuvalo id bolka,molele da prestanat samo poveke gi plasime.A procedurata e nepolni 5 min.mislam deka @alisijad toa go objasnuva tuka.
    I uste nesto-i jas pravev vo Sistina i sestrata i doktorot bea mnogu fini i celo vreme mi pravea muabet oti jas od pocetok si kazav kolku mi e strav.
    I neznam dali imalo vrska -jas tocno posle 6meseci po HSG zabremeniv !!!

На alisijad, Bebulleee, Anetaoh и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Dear_Thing

Dear_Thing Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2015
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    2.661
    Има ли некој од вас зимано Естрофем пред инсеминација? Ми ги препиша докторката заедно со кломифен и се вадам од памет сега дур го читам упатството ;( Еден куп несакани ефекти наведени. Не знам зошто ми даде да пијам све ова, дали само за зголемување на шансите. Имам нормална овулација, секој преглед ми гледа по 7~8 убави фоликули ;(

18. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740

повеќето сме пиеле. тоа е естрадиол. обично кломифенот не дозволува да се задебелува ендометриумот. ова е помош за тој процес.

19. Dear_Thing

Dear_Thing Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2015
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    2.661
    Многу наведени контраефекти, страв да те фати. Затоа не сакам вакви работи. Дали дека сега почнувам со све ова, не знам... Си седам и си читам упатства и си плачам. Во живот вакви глупости не сум пиела, кафетин избегнувам да пијам глава кога ме боли и сега одеднаш хормони. И до кога се пие ова обично? Она ми рече додека не ти кажам да престанеш :( До инсеминацијата само или? Некаде околу 9 јануари ќе правам прва.

20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    и после може.