Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.149
    Допаѓања:
    911
    Da se prijavam deka dobiv i so toa bitkata prodolzuva, srekni praznici na site i da ne izraduvaat vo novata godina so po edno bebce :)

На gabimama2 и Bebulleee им се допаѓа ова.
  2. MaLeCkO :)

MaLeCkO :) Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2015
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    384
    Нема што да повредиш тука машко его ако и двајцата се трудите да добиете бебче, мислам дека треба да си го свати тој тоа како нај нормален преглед исто како и ти што си ги направила сите контроли. Ако му е толку срам да оди лично он, може во чашка оние што се стерилните за мокрача, да остави сперма во неа уште од дома и да ја однесете во рок од 2 часа на испитување. Ќе ја однесеш ти ако него не му е пријатно. Немој да одиш на ХСГ без спермограм, зашто да го трпиш тоа кога можеби не е проблемот до тебе. Мада мислам дека и за да ти закажат ХСГ ќе ти бараат резултати од сите испитувања што сте ги напраиле во кој спаѓа и спермограмот..... така да подобра опција ти е да оди он да направи нема тука што страшно...И мислам дека не е во ред од негова страна да несака да оди а ти да прифаќаш да ги праиш сите испитувања, во ова не си сама, двајцата сте :):):)

На Bebulleee му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Maicka^

Maicka^ Активен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2015
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    21
    За ХСГ е потребно само упат од матичен гинеколог и седиментација. Ништо друго не бараат.
    А потполно си во право дека тој мора да направи спермограм, пред било што друго да се започне...полесно е :)
    Иначе еве и јас се пријавувам за нова борба во 2016, денес згасна последната надеж за оваа година :)

На slobodka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Anetaoh

Anetaoh Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2013
    Пораки:
    1.031
    Допаѓања:
    2.701
    Како да не оди на ХСГ без спермограм? едно е ХСГ друго спермограм,за да оди на ХСГ не треба да носи резултати од спермограм и од никакво испитување.Добро е да направи ХСГ тоа е уште на почеток битно и не значи дека и се затнати и дека ќе ја боли.А за спермограмот мажот треба во рок од 15-20 мин.да го однесе материјалот и да го има завиткано во топло да за ја одржува температурата,само некако треба да се убеди да оди,да се проба секаков можен начин.Среќно

На Maicka^ му/ѝ се допаѓа ова.
  5. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Муабетот е да не се мачи, ако има проблем со спермограм. Полесно е тој да остави примерок, него таа хсг да прави.

На MaLeCkO :) и Dear_Thing им се допаѓа ова.
  6. Dear_Thing

Dear_Thing Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2015
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    2.661
    Јас колку што знам, ХСГ секако боли, не само ако се затнати. Ти вбризгуваат течност под притисок и ти се излева во стомак. Мене лично ептен ме болеше.

На MaLeCkO :) му/ѝ се допаѓа ова.
  7. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.766
    Мене ич не ме бoлеше не ги плaшете oние штo требa дa прaвaт

На biserka' му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Dear_Thing

Dear_Thing Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2015
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    2.661
    Хаха, епа ајде да лажеме. Ни мене ич не ме болеше! Ваљда смее секој да каже сопствено искуство. И мене ме плашат многу работи, па не значи дека не сакам да ги слушнам и да бидам спремна.

9. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    Voopsto ne me bolese pomalku od menstrualni bolki.

10. Dear_Thing

Dear_Thing Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2015
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    2.661
    Епа што знам, очигледно е индивидуално. Мене докторката однапред ми кажа, Боли ама помалку од минута. Можеби зависи од големина на канали и матка. Ни мене не ми беа запушени ама болеше.

11. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.766
    Амa не мoжеш ти дa кaжеш хсг секaкo бoли. Oд кaј тoa? Акo тебе те бoлелo не знaчи декa сите ке ги бoли, безпoтребa плaшење сaмo.

На flower30 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. MaLeCkO :)

MaLeCkO :) Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2015
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    384
    Изгледа само ти ме разбра што сакав да кажам, дека ХСГ треба да ви е последна опција :)
    Инаку лани јас кога правев ХСГ мене лично пред да ми закажат ми побараа и предходни испитувања за да видат дали идам по ред... Немавме направено спермограм, ни кажаа да направиме и ако тој е во ред да закажам ХСГ. А тоа дека не болело...хмммм незнам за вас ама јас го молев да престане и ми се слоши од болка.... Фала богу и каналите ми беа во ред, па испадна скроз друго и еве ме сега сум бремена 7ми месец.....

13. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.149
    Допаѓања:
    911
    Dokolku ne dogja do zabremenuvanje posle edna godina obiduvanje, se pocnuva so ispituvanje, kaj zenata: pap, brisevi, hormoni na tret den od dobieno, kaj mazot spermokultura, urinokultura, spremogram, a duri posle hsg, koe ne e sekogas bolno, mene voopsto ne me bolese

На MaLeCkO :) му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Jas mislam deka treba i dvete raboti da se napravat, edno e hsg drugo e spermogram. Znaci i da e los spermogramot, mora da se znae dali kanalite se proodni. Dzabe da go popravas spermogramot ako kanalite se zapusheni.
    A inaku nikoj ne ti bara spermogram za da pravis hsg, a bolkata e tolku kratkotrajna, sto nema ni da setish deka pominalo. Jas bev preplasena koga otidov, i pred da pocne Ivanovski malku me smiri, koga kaza gotovo, samo si pomisliv "zarem samo tolku", si zamisluvav koj znae kolku ke boli.

На MADO, kukla21, Maicka^ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Anetaoh

Anetaoh Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2013
    Пораки:
    1.031
    Допаѓања:
    2.701
    Можеби зависи и каде го правите ХСГ-то јас го правев во Систина пред 2 недели и можам да кажам џабе сум чекала до сега а сите тука ме советуваа да направам прво ХСГ а јас направив последно иако да бидам искрена ми тежеше на душава е сега сум мирна, докторот повеќе зборуваше отколку што работеше многу ме тешеше...проодни беа матката ок.само мало пецкање осеќав значи е индивидуално...

На irenna му/ѝ се допаѓа ова.
  16. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.929
    Допаѓања:
    142.940
    Morav da pisam:)jas od toa citanje po forumi deka boli HSG odlozuvav skoro 2god. i ne odev samo od strav.Koga konecno sfativ deka ke moram,ovde gi "zamarav" feminkite i tie me opustia i mi objasnia sto-kako i resiv i otidov.kolku i dali me bolese ke si go zadrzam za sebe -zatoa sto taka ako im vikame na drugite deka mnogu bolelo,im se slosuvalo id bolka,molele da prestanat samo poveke gi plasime.A procedurata e nepolni 5 min.mislam deka @alisijad toa go objasnuva tuka.
    I uste nesto-i jas pravev vo Sistina i sestrata i doktorot bea mnogu fini i celo vreme mi pravea muabet oti jas od pocetok si kazav kolku mi e strav.
    I neznam dali imalo vrska -jas tocno posle 6meseci po HSG zabremeniv !!!

На alisijad, Bebulleee, Anetaoh и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Dear_Thing

Dear_Thing Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2015
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    2.661
    Има ли некој од вас зимано Естрофем пред инсеминација? Ми ги препиша докторката заедно со кломифен и се вадам од памет сега дур го читам упатството ;( Еден куп несакани ефекти наведени. Не знам зошто ми даде да пијам све ова, дали само за зголемување на шансите. Имам нормална овулација, секој преглед ми гледа по 7~8 убави фоликули ;(

18. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740

повеќето сме пиеле. тоа е естрадиол. обично кломифенот не дозволува да се задебелува ендометриумот. ова е помош за тој процес.

19. Dear_Thing

Dear_Thing Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2015
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    2.661
    Многу наведени контраефекти, страв да те фати. Затоа не сакам вакви работи. Дали дека сега почнувам со све ова, не знам... Си седам и си читам упатства и си плачам. Во живот вакви глупости не сум пиела, кафетин избегнувам да пијам глава кога ме боли и сега одеднаш хормони. И до кога се пие ова обично? Она ми рече додека не ти кажам да престанеш :( До инсеминацијата само или? Некаде околу 9 јануари ќе правам прва.

20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    и после може.