1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. ciribiribela

ciribiribela Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2010
    Пораки:
    1.272
    Допаѓања:
    652
    Јас отидов уште на 5та недела, и уште ништо не се гледаше, оваа недела на 6та пак отидов и имаше некои знаци на срцева акција, ама ништо јасно. Изгледа покасно сум забременила, па не е стар плодот според гестациска недела.

2. Eleonorastrumica

Eleonorastrumica Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2010
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    196
    Па ти реков што ми рече докторката ептен рано е затоа ми вели дојди во четврток,ме интересираше дали треба да се провери нешто крв ,мокрача,микробиолошки ,оти јас имам правено пап тес и бесе ок,требасе да правам микробиолошки и сега сум бремена а не ми се направени ,дали знаеш нешто во врска со тоа поздравче

3. ciribiribela

Се зачлени на:
    12 август 2010
    Пораки:
    1.272
    Допаѓања:
    652
    И јас имам правено само ПАП, а микробиолошки брис е препорачливо да се направи( јас не неправив до сега многу ми е скапо 2500 денари),заради тоа да не случајно имаш некоја бактерија, која би му наштетила на детето при пораѓај, и воопшто за твоето здравје. Крвна слика мора да се направи, бидејќи се менува заради потребите на детето што ги влече од тебе. Поздравче и уживај си, мајка ми вели дека баш па и не мора да се оди нон стоп на гинеколог, она идела од затруднување, па на пораѓај, па родила три здрави и прави деца.Ние само трчаме таму, како на мед.

4. Eleonorastrumica

Се зачлени на:
    23 февруари 2010
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    196
    и мојата мајка ми го има кажано истото,како е Бог никој не е ,дури таа е и против пиена на било какви таблети,вели ние ништо не сме пиле,а вас одма секакви витамини в дават,али тоа е сега ,да се осигураме

5. AKIKA

AKIKA Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2010
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Честитки Eleonorastrumica, се најдобро, пусти ни малце среќичка и нас што цекаме бебенце... :) Поздрав

6. swet-roses

swet-roses Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2010
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    6
    чееститио eleonorastrumica ,лесно да ти помини бременоста и се најубаво

7. Eleonorastrumica

Се зачлени на:
    23 февруари 2010
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    196
    Фала на честитките Бог на сите да ви подари прекрасни ангелчиња во вашите мешиња,па да може пак да си разменуваме искуства и да се дружиме :*

8. Beluvce84

Beluvce84 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2010
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    71
    ели како си сто има ново.....јас на еден калкулатор на срцеви отцукуванја на бебето видов дека срцето на моето англелце поцнало да цука од денеска....но овие денови ке одма на доктор па ке видиме како е...поздрав

9. sanja.dukovska

sanja.dukovska Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2010
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    3
    Баш ми е мило за сите вас со лесно да ги носиме нашите ангелчиња, а на сите други жени им посакувам во најбрз период да ни пишат дека и они се бремени. Мамички мислете само позитивно за вашите бебиња во мешињата и се ќе биде ок и понатака ќе си делиме искуства. Поздрав и :hug: :hug: :hug: до сите вас :* :* :*

10. bones

bones Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    10
    Честитки на сите кои успеа да добијат 2 цртки на тестот :D Се надевам дека наскоро ќе ви се придружам во :) клубот :)
    знам дека треба да се пиат апциња фолна киселина пред да се забремени
    сакав да ве прашам дали почнавте да ги пиете на своја рака или гинеколог ви ги препиша?
    И знам дека помага во спречување на киселини за време на бременоста но зошто всушност се пие фолна киселина и кои се несакани дејства од неа?

На irence88 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.473
    Допаѓања:
    201.279
    Па не е дека баш спречува киселини во бременоста, ама помага за надополнување на резервите на железо и фолна киселина во организмот како и за правилно развивање пред се на нервниот систем на новороденчето, значи важна е за правилната органогенеза. Можеш да почнеш да ги пиеш, не мора да чекаш препорака од гинеколог, тоа се сепак витамини. Кај нас ги има под различни имиња, зависно од производителот, Тифол, Фоливит, Фолан и слични, и се купуваат без рецепт во секоја аптека. Обично се таблети од 5 мг, па се пие по една дневно.

12. Eleonorastrumica

Се зачлени на:
    23 февруари 2010
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    196
    Белувче сега за сега сме супер ,си јадеме ,нема повраќање,ти чим ќе одиш порано пиши што како си поминала,јас бев кај една другарка и она е бремена ми рече били на лекар после две недели одкако и доцнело и тогаш го виделе плодот,леле и на неа денеска и кажав и беше весела и бебушчето во мевот беше,дури го видов како клоцка,ај посакувам сите што не се бремени да ја осетат таа радост па да си разменуваме различни искуства и доживувања :*

13. Beluvce84

Beluvce84 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2010
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    71
    jas nedelava obavezno odam na lekar....lele da ti kazam ic ne pijam kafe ne mi saka dusava,ama mnogu mi se pija koka kola ama eve citam ne smeelo mnogu...oti imala mnogu kalorii i kofein..steta, a bas mi e ubava ova period :(

14. Eleonorastrumica

Се зачлени на:
    23 февруари 2010
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    196
    На кој што му се јаде,јас не можам кафе да пијам,не можам многу благо да јадам,и нешто што јадам се не ми е вкусно,некако и како да ми се гади одма,и желудникот нон стоп ми работи како се да не сум најадена,а не можам да јадам како што треба ниту пак да спијам

15. ciribiribela

Се зачлени на:
    12 август 2010
    Пораки:
    1.272
    Допаѓања:
    652
    Се враќам назад во клубот, ќе си чекам бебенце, се е ок со него. Денеска му го слушнав срцето и си имам сликичка дома. Инаку чудно ми е што немам ама баш никакви симптоми на трудница :?:

На joelle, nesa и senza.parole им се допаѓа ова.
  16. Beluvce84

Beluvce84 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2010
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    71
    ciribiri bela многу мислев на тебе бас ме радува сто се е во ред :* :* :*
    да ти казам јас имам само благи болки во стомакот, градите не ме болат многу многу болката ми намали поскедниве 2-3 дена ни ми се гади ни повракам... и јас како Елеонора не мозам да пијам кафе некако не ми е вкусно и јас немам некои посебни симптоми...а да и поцесто од вообицаено одам во ВЦ на секој саат и навецер по 2 пати станувам да одам во ВЦ

17. ciribiribela

Се зачлени на:
    12 август 2010
    Пораки:
    1.272
    Допаѓања:
    652
    Болките во стомакот се нормални и јас ги имам повремено, тоа било така дека матката полека се шири.Инаку јас се си јадам, кафе и онака воопшто не пијам, прочитав на интернет што да јадам повеќе и сега секој ден си правам свежа салата од рендан морков, цвекло, краставица и зелка.Од витамини пијам само фолна киселина. Денес докторот ми рече да одам на контрола кога ќе бидам 12 та недела.

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.473
    Допаѓања:
    201.279

Баш ми е драго што се се среди, ајде сега уживај во бременоста, и со лесно да ти е! За симптомите... е па, ако немаш сега, може да ти почнат наскоро, ќе се увериш и самата во тоа, посебно за мачнините и повраќањето. Ама за среќа, тоа не трае долго ;) Само напред мамичке!

19. joelle

joelle Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2010
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    2.367
    чирибирибела е баш ме израдува со новоста, многу ми е мило и да имаш лесна бременост.

исто честитки на сите нови и постари мамички со убаво да помините а тие што чекаат две цртки му ја праќам сета среќа.

ние не се обидуваме да имаме детенце но сепак драга ми е темава и се приврзав со вас ве читам секој ден :) сестра ми е 9 месец ја чекаме секој ден да се породи и така пак ќе бидам тетичка се со убаво да пројде само.

уште еднаш голема подршка од мене :* :*

20. bones

bones Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    10

Не ви се пие кафе ич?? :D WOW А колку кафиња пиевте пред да забремените? Јас го викам кафето нектар на животот :lol: и пијам и по 4 кафинња на ден. Негде на интернет сум прочитала дека треба да се внимава колку кофеин се внесува затоа што над 200 мг не е добро за бебето и може да има некои несакани дејства (дури и спонтан абортус).

http://www.babycenter.com/caffeine-during-pregnancy

Се разбира дека кога ако забременам бебчето ќе ми биде на прво место и bye bye кафе ;( се надевам дека како вас нема да ми се пие кафе :D