Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поделба на имотот помеѓу децата во семејството

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Sarasweet, 17 јули 2012.

1. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    Ако се во добра финансиска состојба родителите и без да бараш ќе ти дадат, и финансии и стан, и куќа. Секако исто се сакаат деца, и родителите сакаат да помогнат без разлика на полот.
    Ама ако немаат (пример живеат со братот и снаата во еднособен стан), а ќерката е мажена за богат со 2 куќи и 3 стана, и што тогаш? Ќе бараш пак дел? Ќе бараш да ти дадат твоите нешто?

Последна измена: 24 јануари 2016
  2. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.220
    Допаѓања:
    56.900
    @mami blue епа готово, правилно е така. Тоа е твојот случај, на @kukla21 е друг, мојот ќе биде трет. Затоа ви велам, не може според вашиот случај да одлучувате што е правилно за други.

На galapce, Mr. Right и ANGIE1 им се допаѓа ова.
  3. ANGIE1

ANGIE1 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    3.480
    Абе јас пишав маж ми ама всушност он со родителите бил тогаш парите што ги дале заеднички биле .. Ама станот свекорот сакал на свекрвата да гласи.. Што знам ија зашто .

4. promeneta

promeneta Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2012
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    12.555
    Ако не сте слушнале за некаков случај или ситуација, не значи дека не постои. Не мора веднаш коментари од типот "свашта", или "СИГУРНО братот нема да ја прибере сестрата" или "ќерката вреди помалку од синот".

Ќешки да има што да се подели. Тоа е лесно.
    Ама во случаи каде нема што да се подели, според мене логично е тоа малку што го има да остане на синот, бидејќи тој останува кај старите, а ќерката оди кај маж и'.
    Ако нема разбирачка меѓу братот и сестрата, џабе е и препишаната соба и се'.

И не знам што е толку чуден ваков начин на размислување, кога се зема во предвид дека живееме во Македонија, а не во некој розов свет како што го опишувате вие (каде е толку лесно да си купиш стан, куќа, да се делиш од старите итн).

Ако вие живеете во сопствен дом од своја пот, свака ви част.
    Ама тоа не ви дава за право сите други што живеат во дом од нивните родители или родителите на мажот да ги правите мрзливи, неспособни и уште не знам какви епитети се залепени и тука, и во други теми.
    Има многу паметни и способни луѓе кои поради сплет на околности уште живеат со старите.
    Мора секој пример да се изгенерализира и да се испреврти до бесвест.

На eloves, Mariangel, galapce и 6 други им се допаѓа ова.
  5. ANGIE1

ANGIE1 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    3.480
    Затоа викаме не се сите браќа исти

6. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.995
    Najubavo i najpravilno e sekoj da dobie nesto, zosto utre starite ke umrat, decata ke ostanat da ziveat.zosto da ima zamerki, bez razlika koj kolku ima para kako para e sekogas dobredojdena, ako jas ne gi iskoristam ke gi ostavam za moite deca, ne se znae kakvi vreminja doagaat.

На Daydream и butterfly4 им се допаѓа ова.
  7. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Зарем треба правн акт за да се грижиш за родителите? Ти ако немаш осет, џабе ти е и договор и се.

@JollyGirl па и да е така денес, ако е се на мажот, а таа нема ништо свое?!

8. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.221
    Допаѓања:
    157.054
    Леле муабетов ако се разведам, кај ќе живеам.
    Па бидете ќурки и живејте од она што ви го дале неговите и вашите, па нормално дека нема да имате кај да одите.
    Ако нешто заеднички стекнете во брак, ќе го делите на пола и ќе имате каде.
    Не бидете примитивни мажот да ви ги управува средствата, а да се тепате за наследства.
    Не гледајте така лешперски, да ми дадат, а да стекнеш?
    Тешко било...абе ајде... има начини за се, туку најлесно е да се тепаш за туѓи пари и на готово.

Јас прашувам веќе кога се потепавте за еднаквата делба.
    Сега далеку е, ама кога ќе дојде, да видиш како секој си го гледа своето гајле.
    Да има акт и од тие причини ме интересира.
    Веќе кога се фаќате така, ме интересираат овие немерливи работи како сте ги уредиле.
    Се многу поголема работа од што мислите дека се.
    Сум го гледала сето тоа како се се дели на пола и на крај едниот се грижи само за родителите со кој згора па и цел живот живеел со нив, оти ете они немале каде. Тоа не е фер, ако веќе зборувате за фер.

На galapce, Victorian и LivingGlam им се допаѓа ова.
  9. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.079
    Допаѓања:
    77.053
    Да остане на синот без разлика што ќерката живее пример со стамбен кредит или под кирија?
    И да за жал ова е Македонија,таков ни е заостанат менталитетот и затоа има волку бедни размислувања.И затоа ги жалам женските деца на родителите со ваквите размислувања!

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.995
    Da ama ako se kupi stan po pola dadeni pari, togas ok e i pri razvod da go delis na pola, ama eve jas sum dojdena vo kukjata na mm ostaena od negovite.i utre se razvedam , ete nee moe ke treba kaj moite da idam ili da si zeam stab pod kirija da ziveam.
    Zatoa ima i mn primeri na zeni koi trpat nasilstvo od mazot za nemaat kj da odat

На Daydream и kukla21 им се допаѓа ова.
  11. ANGIE1

ANGIE1 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    3.480
    Ти се буниш за моето мислење а види што викаш мојата ситуациа е да се дели еднособен стан и ако ќерката има два што ретко ги користи .. А синот да земе кредит или да оди под ќирија за ќерката да добие уште една соба .. ?

12. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.812
    Допаѓања:
    17.591
    Citam tuka razlicni slucai, dali hipoteticki ili vistiniti ne znam.
    Eve hipoteticki slucaj: roditelite go prepisuvaat stanot na sinot posto neli kerkata ke si zivee so mazot. I sega sinot se ozeni so nekoja koja ima nasledeno 2-3 stana od nejzinite. Zarem na bratot ne mu e zal da zeme se od delot na sestra mu, koja zivee vo ednosoben stan so maz i?

Smetam deka roditelite treba se da podelat ednakvo. A potoa brakjata i sestrite treba razumno da se dogovorat za ponatamu. Dali nekoj ke otstapuva svoj del ili ne zavisno od sostojbata vo koja se naogja.

На bittersweet, Daydream, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. promeneta

promeneta Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2012
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    12.555
    Па нели вие бевте први дека сами може да се снајдете и не чекате од родителите.
    Плус јас реков дека ако има што да се дели, нека се дели.
    А ако се работи за еднособен стан, што ќе ти помогне тебе и на твојот кредит делот од таа една соба?

На крајот од денот, секој си има свое мислење и на секое "зошто" си има "затоа".

Затоа полека малку со речникот. И јас можам да се расфрлам со "бедни размислувања" и да ги "жалам твоите деца" ама под ниво ми е.
    Поздрав :)

На Mariangel и galapce им се допаѓа ова.
  14. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    Ако потекнува од сиромашно семејство што да прави? Од еднособниот стан, треба купатилото да и го препишат за неа? Со тек на време може ќе има убава работа, ќе заработи и таа па нека собира пари на сметка и нека купи еден стан, а родителите колку да учествуваат може ќе дадат и тие мал дел...ете лично нејзин. И под кирија да го даде, битно на нејзино име ќе стои.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.079
    Допаѓања:
    77.053
    Јас јасно и гласно си стојам на своето,дека треба на сите деца без разлика дал се машки или женски да им се даде подеднакво,а не навлагам кое колку има и дал користи или не.А по твое работава е мт да не работи,да седите во еднособниот стан и утреден пошто вие немате а сестрата има се да ви остане на вас а вие со мал прст да не мрднете за да си ја подобрите ситуацијата,за ваше добро.Затоа викам пола-пола и нема фрки па добра воља на сестрата што има многу да го отстапи нејзиниот дел,а не поинаку.

16. fighter

fighter Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    2.485
    1. Навистина треба било каква поддршка од родителите за почеток;
    2.Но чекање да се наследи стан за да се стекне некој со имот е како на родителот да му речеш "аман побрзо умри да го добијам имотов" што навистина е одвратно (ставете се во позицијата на росителите,се мачеле со децении за еден стан и сега наместо да уживаат имаат деца/снаи/зетовци/внуци, чија единствена преокупација е како ќе се дели имотот по нивната смрт!)
    3.Ги молам тие "сестрите што нема да им земале ништо на браќата" за 20 години,кога ќе им пораснат децата ,нека кажат дали така ќе размислуваат се уште.И што е тоа" не му земам ништо на брат ми",небаре братот тоа сам го спечалил пареба од уста да му земам;
    4. Ако прочитате на темиве на форумов (молам без навреда само да се прими ова) исклучиво снаите се тие што се трескаат од земја за имотот на РОДИТЕЛИТЕ ОД МАЖОТ.....е тоа ти е тоа...

На okcenzi, bittersweet, Daydream и 6 други им се допаѓа ова.
  17. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.079
    Допаѓања:
    77.053
    Па ако се подели тој еднособен стан и ако се продаде,делот што ми следува на мене ќе си го ставам на кредитот и ќе си го намалам за побрзо да го отплатам,чиста логика,нели???
    А јас пошто не сум чекала ништо од родителите ете сама си го плаќам кредитот,никој денар не вложил за да дојдам до ова и јас си знам како ги плаќам ратите секој месец.Плус имам сестра а моите имаат две соби па утреден ќе ги препишат на двете без разлика што сестра ми пример живее подобро од мене.А јас пошто имам женско а ќе имам за два месеци и машко овој стан што ќе го плаќам до старост ќе го препишам на двајцата а не само на синот,пошто не сум со толку застарени сфаќања.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Фала на комплиментите. Ќурки сме биле?! Речников ти е на ниво!!
    Лешперарски ние, а братот со алал така?! Јас додека седев под кирија, брат ми не ми рече дај да ти платам рата затоа што јас гага седам кај кај мама и тато.
    Мене не ми треба договор. Мене совеста ми работи доволно за да не ми треба договор за да се грижам за мајка ми и татко ми.

@RainBow се надевам ќе реагира за навредите.

На okcenzi, Bozica1980, bittersweet и 3 други им се допаѓа ова.
  19. ANGIE1

ANGIE1 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    3.480
    Каде прочита ти јас да напишам сакам да добиам без маж ми да работи .. Кажи ми каде напишав дека маж ми несака да работи .. Немој да ми ги испревртуваш зборовите јас јасно кажав маж ми го извадиа од работа и нормално дека штом најде друга ќе работи .. Само си ја вртите работа како што ви пасира ..

20. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.079
    Допаѓања:
    77.053
    Ти место да се грижиш за таа една соба дали во иднина ќе биде препишана и на ќерката и на синот,гледај да се средите со работа и стамбено прашање пошто како и да е тоа не е твоја работа.Ако толку сакаш оди од кај твоите родители барај дел,нека те згрижат они.Ама тоа е она што ме нервира најмногу,демек вие за греота,вие живеете со нив па правило е на вас да ви остане станот.