Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поделба на имотот помеѓу децата во семејството

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Sarasweet, 17 јули 2012.

1. ANGIE1

ANGIE1 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    3.480
    @ivi1987 еве што сум напишала .. Немој да ми ги испревртуваш зборовите дека со маж ми не сакаме со прст са мрднеме ..

2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Баш тоа и реков во еден од постовите - снајките ги прават збрките затоа што не си бараат од родителите, туку од кај мажот бараат/чекаат. Истото се докажува и на форумов.

На bittersweet, Daydream, mami blue и 2 други им се допаѓа ова.
  3. ANGIE1

ANGIE1 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    3.480
    Со извинување аѓа Ти се правиш глупава или си ? Или стварно не сваќаш и зборуваш од памет .. Девојко или што и да си .. Пишав горе дека не сакам ништо .мене ми е проблемот дур застанеме ние на наши нозе да се снајдеме со работа и се ќе средиме а после ако сакат нека му дадат ако не нивни проблем.. Никој не рече дека сакаме на готово се ..

4. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Тие планираат да го продаваат станот?!

5. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.079
    Допаѓања:
    77.053
    Јас убаво памтам ти кога пиша дека твојата золва има многу па затоа свекрвата не треба на неа да и даде ништо пошто вие немате и сте за греота а притоа дека никогаш таков муабет не се свртел кај вас дома туку ти си го имаш стравот во иднина да не се случи такво нешто а сега па го пишуваш ова дека сакаш да стекнеш нешто свое и дрн,дрн.Ти гледај сега што е и како е а не за во иднина што би ако би...

6. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.079
    Допаѓања:
    77.053
    Ја замолувам @RainBow бар да почне да опоменува тука,зошто некои очигледно незнаат да комуницираат па вреѓаат.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.476
    Допаѓања:
    96.925
    Ама стварно си пишуваш како ти одговара на тебе бе! Не ли прочита дека и тие вложувале во тој еднособен стан, дека девојката дава пари за цела фамилија? И да, ПРАВИЛО е да добие повеќе тој што ќе се грижи за старите повеќе! Обврска се и тоа голема кога ќе залегнат, имаме сега во моментот таков случај и многу убаво гледам колку мачни се за гледање. И не пиша дека золвата има многу, и не пиша дека не треба свекрвата на неа да и дава, туку дека мисли дека е доволно што и опремиле две соби и тоа со кредит за кој и таа сега плаќа. И стварно па ај кажи ми убаво ќе ти е тебе да ти крадат од поклоните од свадбата?! Мене не и и јас би се пожалила, па макар и лажиче ми зеле! Многу бе ти сестрана, ајјјј.

@ANGIE1 ситуацијата воопшто не ти е за потценување. Седни со маж ти и сериозно зборувајте и не да ни даде Господ дечиња па ќе мислиме за станбено да се обезбедиме, туку СЕГА, ОДМА тоа да го смислите, па деца пак нека ви даде Господ колку ви душа сака. НЕ СИ ГИ ТРОШИ ПАРИТЕ во отплаќање на туѓи кредити, свој си отплаќај за кров над глава!

На Mariangel, Victorian, kjukli и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. promeneta

promeneta Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2012
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    12.555
    Фала и за "застарените сфаќања" :). Јас пак не мислам дека ми се застарени, туку човечни.
    А според твоите "модерни" сфаќања ЕДНОСОБНИОТ стан треба да се продаде (многу пари за делење, нема што, а и сите живееме во Скопје па и продажбата оди лесно како песна) за да може ти да си платиш ратата и во меѓувреме да си живееш во ТВОЈОТ стан. А брат ти со фамилијата нека се слика со парите од половина еднособен стан. Аа, да, заборавив дека треба да си испоти газот за да си спечали.

Мојата логика е како и логиката на 80% од населението во Македонија, а тоа е дека ќерката оди кај мажот да живее, а синот носи снаа дома.

Ама и јас не знам што се замарам да коментирам тука кога имам една сестра, а маж ми е сам. Фала Богу :).

На Mariangel, galapce, mareane и 2 други им се допаѓа ова.
  9. ANGIE1

ANGIE1 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    3.480
    Мојата приказна беше за моите поклони .. Подоле во еден пост пишав не ме чуди ако го дели сега и станот... Муабет за делба нема домаа .. Тоа го напишав бидејќи ја познавам свекрвата .. И одма доле почнааа муабети ќерката има право ќерката ова онаа .. Јас ви објаснав каква е ситуација .. По незнам кој пат ќе пишам има и што ме сватиа има и што не ме сватиа .. Мене мие сеедно секој си знае дома какво муе .. Кај секого е различно .. Сакам да ве замолам да се затвори темата за мојата делба .. Се се кажа готово .. Веќе нема да враќам кои и да ме цитира.. На советите ви благодарам

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  10. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Јас прашав дали золвата давала пари за градбата на станот. Немаше одговор. Претпоставувам дала и таа.

На ivi1987 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738

Тогаш твоите нека дадат се на сестра ти.

На ivi1987 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.079
    Допаѓања:
    77.053
    Јас не би вложувала во нешто што знам дека не е мое и незнам дали ќе биде.Затоа постои стамбен кредит или кирија а не заедница.Јас живеев во заедница и да,пола поклони отидоа кај свекрва ми и девер ми па не паднав у несвес ама после некое време пошто веќе заедницата ме гушеше,една година негде си отидов под кирија па после ете стамбен кредит земавме и тоа е тоа.А друга една работа,чување стари кога ќе залегнат не е за да ми следува се зошто сум го чувала туку тоа е грижа за родител,човечност се вика ако не си чула.Мајка ми ја чуваше баба ми на два пати кога залегна па не доби ни квадрат,се остана на вујко ми.На мајка ми само и падна тешко и криво зошто не е поделено на двајцата ама ете така решила баба ми и она не се искара со вујко ми,останаа во добри односи.
    А на дотичната никој не и ги украл поклоните,туку она си ставала поклони во две купчиња,што може да се дава а што не и после цацко крив.А и муабетов,мислам,золвата живее во странство,незнае колку пари има,има два стана ама и дошло до ламбата на дотичната па си ја земала.А тоа што она плаќа кредити и вложува во станот кој не е и не се знае дал ќе биде некогаш нејзин сама си е крива.

13. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.152
    Допаѓања:
    13.516
    Маж ми има сестра, а јас имам брат.
    Се разбира дека нема да ми биде сеедно ако препишат нешто на золвата бидејќи од кога се земавме имаме инвестирано јас и маж ми околу 10 000евра на реновирање на куќата(нашиот спрат) и дворот. Поголемиот дел од тие пари ми беа од моите родители (половина) и секако дека нема да ми биде сеедно во нешто што моите родители и јас сме делеле од наш џеб да припадне на некој друг. Се разбира тука ми се старите и јас планирам да ги изгледам и се разбира дека на синот треба да му препишат се. Ако мислат они поинаку слободно некадојде золвата и нека ги гледа ас нема да мрднам со прст.
    А на брат ми се разбира дека нема ништо да му земам ако моите решат дека треба се негово да биде,мене доста ми помогнаа и благодарна сум и на тоа... Но, доколку сакаат да ми остават и ако се упорни дека треба да земам нешто од имотот со прашање на брат ми ќе земам.

На mareane и ANGIE1 им се допаѓа ова.
  14. fighter

fighter Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    2.485
    Леее престанете со безвезе муабети. На тема за поделба на имот,влегоа и поклоните на снаата кои завршиле кај золвата.Тука снаата има право да се лути ако не била прашана.
    Значи ги знам две вакви "снашки" едната ми е во фамилија а другата ми е пријателка.Повампирени се по имотот на мажите.Двете се омажија во богати фамилии и се понашаат како тие да ќе одлучуваат што на кого ќе се дели.МИ СЕ ГАДИ ОД ВАКБИ МУАБЕТИ.Толку од мене...чао на темава.

15. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.921

На okcenzi, galapce, Victorian и 2 други им се допаѓа ова.
  16. promeneta

promeneta Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2012
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    12.555
    Ќе и' дадат кога ќе биде син и донесе снаа дома ;).

Не знам зошто не читате до крај и испревртувате зборови, ама ај и така ќе одиме во Канта :D.

П.С. Ако донесе сестра ми домазет, слободно нека препишат се' на неа.

Задоволни? :D.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.079
    Допаѓања:
    77.053
    Замисли и јас имам сестра ама се нервирам за поделбата на синови и ќерки како еве ти што викаш дека ќерката оди кај мажот,а синот носи снаа дома и автоматски се треба да му припадне на него.Тоа било на времето,сега веќе ретко кој живее така.И да,треба секој да си го испоти газот и да си дојде сам на нешто свое па после да нема колење и тепање за еднособен стан.

18. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Како бе тоа ќе ги гледате само ако ви дадат нешто?! Овој дел не го разбирам?! Зарем грижата само преку материјалното се гледа.. ццццц

На SuperGirl24, bittersweet, Daydream и 3 други им се допаѓа ова.
  19. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738

Убаво кажа @ivi1987 сте останале заробени во минатото кога се се давало на машкото, само затоа што е машко. Какви двојни стандарди имате... со сестра делам, од брат не земам. Ццццц

На SuperGirl24, bittersweet, Daydream и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.476
    Допаѓања:
    96.925
    Е тоа е друго веќе. Уствари, сега ќе излезе сите инвестираат во еден еднособен стан, што е премногу. Па не е палата:^).

Инаку, јас сум поделбата да се врши по принцип да добијат повеќе оние/оној кој СТВАРНО ќе се грижи за старите кога ќе дојде ред. А не синот ќе се грижи по дифолт (ама и нема да се грижи), тој ќе си лапне куќа/стан, а другите ќе трчаат кога ќе згусти. Ете тоа се случува сега со братот на мајка ми. Тој толкав спрат, дедо ми долу да пцовиса нема која чаша вода да му даде, сите трчаме, тие си кулираат кафе си пијат на тераса а ние на болница го носиме. А мајка ми и сестрите немаат никаков дел од куќата и другиот спрат ќе е на него. Старите се криви за се во суштина, сите збрки се од нив. Не гледаат што се случува, се водат по тоа што останало од на дедо Ное времето.Ами ако е син не моча боза бе! Ако јас не му требам тој мене ич!
    Реално, овие моите не ни тражат, сите сме ситуиранi станбено колку - толку и стварно сите му даваме внимание од почит а не од интерес, ама ете овие па што стварно се добиле не се засегнати воопшто и тоа не е ОК според мене.

Последна измена: 24 јануари 2016
    На bittersweet, Daydream, Victorian и 1 друга личност им се допаѓа ова.