Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поделба на имотот помеѓу децата во семејството

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Sarasweet, 17 јули 2012.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Што има врска братска делба со човечност побогу?! Како вие ги избртувате работите тоа невидено

На ivi1987 и slobodka им се допаѓа ова.
  2. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.565
    Допаѓања:
    8.014
    ЈАс сум за тоа машко/женско еднакво да се дели.Ако едното дете има стан/куќа од страна на мажот не значи дека тоа е негово,тоа е на мажот.А, и кај е гаранцијата дека пак тоа ќе припадне на мажот? Што ако и неговите родители препишат се на другото дете,овие да си останат со стап во рака.
    Ќе речете треба секој треба да си стекне,тоа да... само што зошто кога веќе се труди да стекне нешто свое мора да почне од нула, а некој да има веќе на готово.
    Не не е правилно.
    Е сега едното дете се грижело повеќе за родителот,тогаш нема пола-пола.Дали четвртинка,дали третинка пак треба да му се даде нешто на другото.Не може бре некој што повеќе ќе се грижи за година-две додека родителот е западнат да лапне цела куќа или стан.
    И обично секаде е така родителите помагаат повеќе на децата кои им се во куќата, па нормално е кога ќе западнат повеќе после теретот да е на нив.Ама, затоа треба да добијат поголем дел од наследството, не цело.
    Исто ако едното дете е зафанато и сака да си го подари својот дел во ред.А, да се брои колку имал братот/сестрата и да се меша во туѓи сметки дали имал-немал и дали требало родителите да му дадат наследство само на едниот не е во ред.
    Мноу пати влиае и каков однос имаат децата меѓусебно во распределба на имотот.Може едниот има повеќе,ама ако другиот се меша кај што не треба и многу брои туѓи сметки, затоа нема да добие се...

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.667
    Допаѓања:
    79.679
    Јас сметам дека треба подеднакво да се дели иако знам за случаи каде се на машкото му се препишува. Во врска со оваа тема, секогаш се потсетувам на една поранешна случка... Јас имам постара сестра која одсекогаш татко ми ја сакаше повеќе од мене и никогаш нема да го заборавам моментот кога нешто дојдовме до тема за таква поделба и тој рече исто вака еве: На Битер ова ќе и припадне малку морген. Тоа ме повреди и сеуште ме растажува, не толку заради тоа што не сака куќата да ми припадне мене туку заради неговата рамнодушност кон мене. Има и две други куќи на име на мајка ми кои се наоѓаат во две различни села и како и да е, некоја од нив ќе биде моја. Јас на моите деца би им поделила подеднакво и ниту едно нема да се почувствува така како јас во погоре пишаниот момент.

На xxAngelxx, Mishela, Allure и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Поаѓајќи од тоа дека кај нас сеуште е срамота синот да си оди од "толкава' куќа и да живее под кирија и од фактот дека ќерката ќе чува свекор и свекрва, не знам што уште се чудите.

Но, кога станува збор за делба на имот, треба реално да гледаме на работите.

Татко ми има сестра ама целиот имот го наследи тој уште одамна, со договор за "чување кога старите ќе паднат". И така и бидна. Дедо ми се разболе и татко ми беше тој кој трчаше по болници. Тетка ми доаѓаше во посета саат-два. Може да глумиме дека и татко ми и тетка ми се деца и таа треба да наследи дел, ама не, не треба да наследи. Зошто? Јер никој не може да ги избори непреспаните ноќи кога дедо ми имал напади, влечкањето по болници, будење во ниедно време јер дедо ми има болови.
    Дали сум премногу пресметлива? Нека сум, фактите се тие.

Од друга страна, мајка ми има сестра. Кога баба ми се раболе, заедно ја носеа по болници, ја бањаа и пресоблекуваа, ја чуваа најизменично. Целиот имот е поделен на половина, како и што е фер.

На Sanjichka007, *Amethyst*, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Значи не се "трча" по старите од љубов, туку за да се има материјална корист? Животот на родителите не се состои во последните х години од животот кога имаат потреба.
    Како им "исплатија" твоите родители на бабата и дедото што години живееле на нивен имот и ќирија не платиле? Ова е во време кога на родителите на твоите не им требало грижа.
    Што кога некој нема имот? Нема грижа од децата?

На Glasna, Anna-Banana, sparklie и 14 други им се допаѓа ова.
  6. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Tatko mi vo stranstvo, baba mi na smrtna postela. Majka mi i bdeese nad glava recisi mesec. Nepodvizna zena od skoro 80 godini, pokraj tri sina i tri kjerki, snaa da ja gleda i da se grizi za nejze do posleden zdiv.
    Na site isto ostavila i na sinovi i na kjerki. Site tie doagaa kaj nas doma (baba mi so nas ziveese), na saat vreme da ja prasaat mamo kako si? A ona umira... ne mozese samata taa da veruva sto deca imala, dodeka majka mi bila taa koja cel Zivot ne i cinela, za na kraj proska da bara za da moze spokojno da si zamine. A toa kaj ke go stavime?
    Ne tatko mi, tuku majka mi, sto dobiva od grizata sprema za tret covek (ne i bila nitu tatko, nitu majka)?

На Sanjichka007, Antebellum, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712

Не не, многу погрешно си разбрала што сакам да кажам.
    Секако татко ми трчаше од љубов и почит кон родителите, но тоа не е тема на разговор, ние овде збориме за наследување. Е во конкретниот случај на татко ми, фер е ради сета таа грижа и трчање, ама пак ќе кажам, скро е небитно дали трчал за наследството или од љубов, да го наследи тој.

Како тоа мислиш кирија не плаќале? А одржување на домот? Куќата бара постојано реновирање и доградување, тоа не се важи? Ниту татко ми, ниту мајка ми, платите ги немаат ставено во банка, ами вложувале во куќата во која живеат. Во даден момент тие дошле на готова куќа со сите апарати и мебел, ама истите имаат рок на траење. Ама затоа денес, работите со кои се служиме ние ги купиле моите родители. Кога ќе седнеме на маса, не пребројуваме колкава е пензијата на баба ми, а колкави се платите на родителите мои.

И утре дел да земе тетка ми која нема вложено денар во таа куќа?

На Sanjichka007, Antebellum, *Amethyst* и 2 други им се допаѓа ова.
  8. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.633
    Допаѓања:
    35.241
    Тетка ти се родила во таа куќа. Има исто право како татко ти. Просто е, не знам зошто не ви е јасно.
    Тоа што некои “родители” ги двојат децата е сосема друга тема. Мене од таквите “родители” ми се гади.

На Glasna, Kitten, fairy88 и 6 други им се допаѓа ова.
  9. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Па да живеела - ќе вложувала. Вие сте "растурале" - вие сте си одржавале. Кола кога возиш, на сервис кој треба да ја носи? Да не требало тетка ти да дојде да викне мајстор кога нешто ќе се расипело?!

Муабетот не ти држи.

10. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Ама какво двоење? Тоа што тетка ми не дојде ниту една вечер да го чува татка си е океј? Тоа што ниту еднаш не отиде со него во болница е океј? Оправдано е тоа што ниту еднаш на отиде по резултат или да купи некој лек? Објаснување за нејзините посети кои траеја саат време, евентуално два, има?
    Значи тоа што татко ми го наследи целиот имот е "делење" на децата, а тоа што ќерката доаѓаше да го види татка си неколку пати неделно е од љубов, или како?

Секако дека држи, погоре објаснив, тетка ми доаѓаше во кратки посети. Сета останата грижа беше оставена на татко ми, мајка ми и баба ми.
    Со тоа што објаснив околу одржувањето на куќата сакав да посочам дека тоа што родителите на татко ми му дозволиле да живее во нивната куќа а притоа не плаќал кирија воопшто не е занемарено и тој и мајка ми не останале должни.

На Sanjichka007, *Amethyst* и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Пак не се согласувам.
    Вие сте ги гледале бабата и дедото затоа што сте биле во иста куќа. Да сте биле во обратна ситуација, да видам дали сите вие (ти, мајка, татко) би поминувале по цели денови во "теткината куќа". Биди реална.

Вие може сте купувале лекови, ама години сте биле на грб на старите. "Само" куќа готова знаеш колку значи?! Дур вие сте имале "само" куќа која сте ја одржавале, тетката за да стаса до "само" куќа се задолжувала, кредити плаќала. Значи вие сте биле во привилегирана положба во однос на тетката. И покрај ова, години после вие се сметате за "жртви" на теткава. Единствена жртва е тетката која се мачела да ствара дур вие сте биле на готово со покрив на глава.

На Glasna, fairy88, Zlatna12345 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.633
    Допаѓања:
    35.241
    Чекај сега, татко ти го наследил целиот имот пред воопшто старите да бидат болни, така? И ти очекуваш од тетка ти да доаѓа и да ги чува баба ти и дедо ти? Навистина? Јас на пример муабет не би им направила никогаш! Штом ги одвоиле децата со тоа покажале дека всушност само татко ти им е дете, а тетка ти е најдена на улица. Зошто побогу таа би имала сожалување и емпатија кон нив?

Последна измена: 14 април 2017
    На Glasna, malerozna, fairy88 и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Читаш како што ти одговара. Куќата е доволно голема, па таа и да дојдела да го чува татка си, никому не би му засметала. Ама не е ич лесно да чуваш стар и болен родител, да спиеш на штрек, а утре да треба да одиш на работа. Ете татко ми беше во таква ситуација, додека таа доаѓаше да го види после работа и повторно одеше дома. Таа во принцип нема поим како изгледаа неговите напади.

Градење куќа тогаш и денес - не е исто. Тогаш куќа не изградиле само најголемите расипници. Градењето куќа денес значи лишување од секакво задоволство, а тогаш секој кој што сакал можел да земе кредит а исплаќањето не било толку тешко како денес.
    Не, тетка ми се нема задолжено ниту кредит има отплаќано, и таа наследи куќа и стан, баш поради тоа што го чуваше свекор и.

Така, со договор, предложен од страна на дедо ми, татко ми и мајка ми да ги чуваат, значи со договор за доживотна издршка. Веројатно дедо ми стравувал дека ќе нема кој да го чува, па тоа прашање го решил на време. Ние сме во таа куќа, но од љубов спрема родителот, таа би требало да дојде и да го гледа татка си. Да речеме дека станува збор за фаворизирање од страна на дедо ми, но таа никогаш не била занемарена и помалку сакана во ниту еден друг аспект.

На *Amethyst*, cresa-jagoda и okcenzi им се допаѓа ова.
  14. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.428
    Дa ти кaжaм прaвo Ребекa теткa ти е вo прaвo. Сте гo лaпнaле цел имoт пред време,дoдекa бил дедoтo жив јa oдвoиле кaкo дете и кривa е штo не купилa aпчињa , штo не гo чувaлa нoќе и штo не трчaлa пo бoлници? Сaкaте и имoт,дa се ширите кo пaши,oнa сo прaзни рaце oд љубoв дa гo гледa тaткo и? А тoј штo не и дaде пaри ,ете aкo не сaкaл куќaтa? Штo не и дaде тaткo ти пaри,тaa у кoнтејнер рaстелa или вo тaa куќa?
    Втoрo,тaткo ти oсвен мoрaлнo и прaвнo е oбврзaн дa гo гледa дедoтo, знaеш вooпштo штo знaчи дoгoвoр зa дoживoтнa издршкa?
    Дaвaтел нa издршкaтa кoј е? Штo бaрa теткa ти oндaк дa трчa пo бoлници и лекoви? Мене ке ме пoтиснувaaт кaкo дете,a јaс ке трчaм oд љубoв,кaкo дa не!
    Јaс имaм ќеркa,aкo рoдaм син се нa пoлa,еднa лaжицa дa имaм нa пoлa ќе јa скршaaм и ке им јa пoделaм!
    Кaквo е тoa делење мaшкo женскo? Еднoтo е дете другoтo мивкa a? Пу срaм дa им е нa сите тaкa штo прaвaт! Пу срaм дa им е нa тие брaќa штo се лaкoмaт и немилoсрднo ги пoтценувaaт сестрите!
    Мaјкa ми е тaкa oдвoенa,кaкo дете не јa сметaaт oти билa женскo,aмa зaтoa мaјкa ми сo прст не мрдa зa нив,ете им се синoвите! Се дешaвa еднaш гoдишнo дa ги види и тoa им е мнoгу! Јaс пaк ни телефoн не им дигaм реткo идaм дa ги пoсетaм!
    Јa oмaжиле мaјкa ми,свaдбa не и нaпрaвиле нa тaa пaрa штo јa имaле,зa дa имa зa мaшките,имaлa ,немaлa,бoлнa билa ,вo бoлницa билa кoј јa врти,ќеркa е туѓa куќa! Епa и мaјкa ми немa штo дa ги гледa нив oд љубoв,јaс кaкo првo немa дa дoзвoлaм!
    Злoбнa сум нели? Несум,сaмo реaлнa сум!

На malerozna, Kitten, MilaP и 6 други им се допаѓа ова.
  15. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.728
    Допаѓања:
    168.664
    Едно е да ти е стариот дома и да е болен и лек ќе купиш и ќе трчаш и се, а таа требаше да ја остави сосем фамилијата како тие неколку часа кои ги спомена да не се важни? Ако договор мојте дома напрат пред време ваков за се да му остат на брат ми за тој да ги догледа не сум сигурна дека и на неколку сати ќе идам да ги гледам не зошто ми е за имотот туку зошто ќе бидам лично навредена. Оти едно е да земиш ќе јадиш па ќе одиш в соба да видиш дали има потреба, ќе погледаш сат телевизија па пак ќе видиш дали човекот има потреба, а сосем друго е сосем да ја оставиш фамилијата за да догледуваш стар човек во сосем друга куќа. И во тој случај, ако тетка ти го догледаше, таа ќе имаше дел од куќата или цела ќе беше за неа?

На crimson, kukla21 и ilyan им се допаѓа ова.
  16. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Не добила тетка ти ништо од свекорот. Добил тетинот. При развод, тетка ти буквално на улица оставена.
    Ем куќата сте ја лапнале, ем тетката да ве двори?! Да дошла да поседи. На гости, така? Уште и жртви се претатавувте. Вие сте трчале, а таа безобазна, идела на саат, два.

Не ги разбирам родителите што си ги делат децата.

Едит. И ова изумив. Лесно се правело куќа на времето?! Тогаш на дрво се береле парите и со тоа всушност куќата која старите ви ја дале не вреди ништо. Гола вода, како да ви дале пакло мастики. Очигледно не знаеш како е сам да заработиш/стекнеш свое.

Последна измена: 14 април 2017
    На malerozna, fairy88, MilaP и 6 други им се допаѓа ова.
  17. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Аман бе жени. Има право Ребека. Порано лесно се правеле куќи и крај.
    Татко и не го дрпнал цел имот, туку дал гаранција дека нема да замине од таа куќа и дека ке ги догледа старите. Што не ви е јасно. Така било од секогаш.
    А вие од кај знаете дека стариот не и дал на тетката некоја нива или кеш? Од кај знаете дали не ја помагал? Може и дал доволно пари за да има да си реновира стан, кука или кола да си купи. Малку е? Мене и еден кг јаболка да ми дадат сум благодарна на моите.
    Ете и тетката догледала стари и наследила. За неа може така а за мајката на ребека не а?

И јас сум за тоа да има правична поделба на имот ама доколку децата живеат на страна. Ама ако брат ми ги догледа моите нека наследи и ако недај боже се со напади, болни, парализирани ( скраја да е) знаете колку кошта и пари и нерви и време тоа?
    Е јас ке земам од мојот свекор и тоа е. ( не дека свеки ке ми остави нешто, пошто нема ама ај за пример е)
    моите ме израснале, ми овозможиле студии, мастер, возачка, одмори, пијано, кспорт, јазик, зимовања, облека и доволно е. Сама си стварам, ако ми остават фала им, ама брат ми да ги догледа, снајка ми да ги носи по боллници, да ги крева да ги храни и бања и пресоблекува, алал и ке и биде се од мене.

Прашувате од пензијата на стариот колку се троши за лекови и нега? Сигурно и дел од платата на таткото на ребека.

На Sanjichka007, Antebellum, ♣ Alba Viduam ♣ и 3 други им се допаѓа ова.
  18. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.633
    Допаѓања:
    35.241
    За тоа дека порано се правеле куќи туку - така прашајте си ги родителите (тие што граделе од нула) Лесно е сега да кажуваш дека тогаш било лесно. Не било. Го паметам муабетот на мајка ми дека кога ја граделе куќата со скинати сандали одела две-три години додека не ја изградат и спастрат колку - толку. И плус отплаќале кредити. Ама... тогаш лесно било, сега е тешко. И тогаш и сега е тешко да започнеш од нула. Ама затоа послатко е кога знаеш дека сам си создал ;)
    @okcenzi Ич не го дрпнал имотот татко и. Не :^)
    Ептен не ти држи вода муабетот дека тетката наследила кај маж и. Таму маж и наследил, не таа. Има разлика. Еве на вас ако свекорт и свекрвата ви остават нешто тоа твое ќе биде или на маж ти?

На MilaP и kukla21 им се допаѓа ова.
  19. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Наше ке биде. Штом сме во брак и штом е потпишан договор за доживотно тоа е наше.
    Видете и јас не сакам кога се се остава на едно дете. Еххх колку имам пишувано јас на темава и во тема за грижа за стари родители и какви примери имам од фамилијата моја, што можам 300 комбинации да ви набројам.

Е сега да разјасниме, кај нас во заостанатава земјичка сеуште важи она да синот остане со татко и мајка по било која цена ( еве тема снаи и свекрви ви е полна со примери) а керката е туѓа грижа и нека му ја мисли зетот.
    Не ја почитувам нашава традиција воопшто, ама нема потреба да ја напаѓате Ребека како татко и дрпнал, кога 95% кај нас е така.
    Абе мм ја плати куќата каде живее свекор ми со свеки легендарната моја, ама од срам да кажат, се прави ко да е од свекор ми. Знаете што направи? На негово име беше кога се купи, па демек му ја поклони на маж ми за да не се срами. А има два сина. Па комшиите го прашуваа зашто само на едниот му ја дал, па ние испаднавме олоши. Ама полсно е младите да бидат лопови отколку старите бездомници. Пусто турско што направило за 5ипол века
    Е до толку се заостанати стариве генерации. Што да кажам 65 год има.

За тоа ние нема да ги правиме нивните грешки и ке земаме примери од нив, а ке си правиме наши нови генерациски грешки.

На Antebellum, *Amethyst*, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  20. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.071
    Допаѓања:
    7.332
    Citam i ne mozam da veruvam kolku sekoj si ja tera vodata na svojata vodenica. Fakt e najgolem procent od skaranite semejstva e poradi podelba na imotot.Sekogas imotot vo mk semejstvo odi kaj sinot, a kerkata ili ne dobiva nisto ili vo najdobar slucaj nesto simbolicno.Pred zakonot za podelba na imot i kerkata i sinot se ednakvi. No manipulacija na nekoj od roditelite gi doveduva do neednakvost. Najpravilno e ako se ima dve deca imotot vo tek na zivot na roditelite da se podeli taka sto edna tretina da zadrzat roditelite i koj ke se grizi za niv da ja nasledi taa tretina. Vo Mk velat zenskoto e za tugja strea, ko bozem e bez koren.Dovolno e edna svadba nesto meki stvari i shkolo da i dades i si zavrshil rabota. Vo moj slucaj mi prefrlaa tebe shkolo ti dadovme...ko bozem na drugiot mu branea na shkolo da odi.No grevot na razdeluvanje na decata e na roditelite.Decata ne se krivi, toj sto zema poveke zar ke rece nekam neka zeme sestrami.
    Ako ne e podelen imotot a umre edniot roditel togash se deli po zakon i e najdobrata varijanta za delba.Tuka nema sakam nekam, zakonot se cita. Za zal no togash ne moze mnogu nepravda da se pravi osven ako ne postoi testament.

На theowndemon и okcenzi им се допаѓа ова.