Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поделба на имотот помеѓу децата во семејството

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Sarasweet, 17 јули 2012.

1. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Премногу претпоставки правиш, само не можам да разберам со која цел. Јас реков како стојат работите во моето семејство. Не знам дали не прочита претходно или не сакаш, ама јас убаво објаснив дека таа и татко ми се во супер односи. Таа не е на улица, а кога би била, ситуацијата би била многу поинаква.
    Во принцип, таа своеволно се откажала од тој имот. Но, јас како што гледам со тоа се откажала и од секаква грижа за татка си.

На Antebellum и *Amethyst* им се допаѓа ова.
  2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Исто ко многу други што се откажале "своеволно". Во супер односи, ама кусур и фаќате за време колку посветила, пари за лекови дали дала, ете се откажала од татко и... Баш одличен однос!

Сеедно. За мене важи правилото дека се дели на сите деца подеднакво.

На Nausicaa, fairy88 и An-na им се допаѓа ова.
  3. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    А зошто да не се откаже своеволно? Па таа не трпела за леб па да тоа откажување било само формално. Има и таа пари и имот, не гледам причина зошто е толку чудно што она се откажала.

Пак читаш како што ти одговара. Ова го коментирам ЈАС од МОЈА гледна точка. Секако дека ќе фаќам кусур кога ниту еднаш не отишла со него во болница. Никогаш не го чувала кога тој имаше напади. Никаде не реков да дава пари за лекови, туку да отиде и да ги купи, да отиде да ги земе резултатите од болница. Значи ова е како коментар од страна, гледајќи каков однос имаше таа кон татко и.

Нели она ќе си ја оставела фамилијата, а татко ми и треба да го чува оти е тука. Бре, бре, ептен знаете како да кроите туѓи животи.

Веќе нема потреба да објаснувам и да коментирам на оваа тема. Кажав се што имам, околностите се тие а таков е и мојот став. Што би било кога би било е непотребно да се дискутира.

4. Zlatna12345

Zlatna12345 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2016
    Пораки:
    414
    Допаѓања:
    842
    @Rebecca_R a moze li da te prasam zosto se odkazala "svoevolno" od imot koj realno polovicno i pripagal?
    Ne sum sretnala niedna licnost sto dobrovolno vo denesnovo vreme bi se odkazala od nasledstvo(pari). Osven ako ne e milionerka ili majka Tereza ili ima nekoja potemna strana zad prikaznata koja bi ja dovela da se odkaze od nesto mn vredno vo denesnovo opstestvo.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.922
    Не ви е познато, вистина? Вашите тетки не го оставаа имотот на вашите татковци и до ден денешен не бараат ништо? Се оставаше порано оти жената оди кај мажот и планира за таму. Разводи немаше или ретки беа, па така беше и изводливо, во спротивно сите ќе живееа со една, две или три соби заклучени оти на сестрата се.
    Времињата сега сменети се па се пробува и традициите да се сменат, само материјалната состојба иста мизерна е па затоа некако тешко изводливо е средина да се најде. Сестрата сега може да бара две соби братот да заклучи и да не ги користи оти нејзини се, но во исто време и таа треба во домот на сопругот да заклучи 2 соби за неговата сестра.
    За делби лесно се збори кога има повеќе имот, кога е малку треба...разумен компромис.

На Annath, Orthophill, LivingGlam и 7 други им се допаѓа ова.
  6. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.152
    Допаѓања:
    13.516
    Значи тетка ти знае дека татко ти може да ги извршува сите обврски околу старите.
    Во случај да и се јави татко ти дека никој неможе да ги земе резултатите од болница од вас и дали она ќе може да го направи тоа мислиш ќе одбие?
    Има кој да се грижи за нејзините и мислам дека нема потреба да ви се меша околу старите, ако многу се меша па ќе кукате за други работи :D

7. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Таа не се откажала денес, туку пред неколку години. Зошто? Затоа што и таа има пари, реков дека и таа чуваше свекор и нејзиниот маж наследи куќа и стан. Во одредени моменти кога имале потреба од помош, ние сме и помогнале, исто и таа нам.
    Нема никаква темна страна. И јас утре ќе се откажам од куќава во која живеам денес и целата ќе му ја препуштам на брат ми, онака - алал. Јас и дечко ми имаме кај да живееме. Работите којзнае какви ќе бидат во иднина ама знам дека ја имам целата негова поддршка а и тој мојата.

8. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Вие ем имот, ем сте се обврзале да го гледате, а тетката од љубов да трча. И лекови дома да ви носи.
    Можам да замисам колку "своеволно" се откажала.

За мене родител кој си ги дели децата не е родител. Баба мк велеше - ако ти исечат прст од раката, ќе те боли и за малото и за големото. Како на едното дете да дадам, а на другото не.
    Татко ми ги гледа неговите. Секој ден спие таму, а не дома. Ама кога се делеше имотот ниту бараше, ниту баба ми и дедо ми му делеа повеќе него. Еднаш лош збор не рекол за другите, ниту очекува нешто од нив иако не помагаат. Тоа е љубов кон родител.

На An-na, Zlatna12345 и ocicka2014 им се допаѓа ова.
  9. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.846
    Допаѓања:
    13.457
    Де бе, што е толку чудно тоа ако не земе соба во куќата на родителите. Еве мајка ми се откажа своеволно зашто се пет деца, два сина и три ќерки и не сакаше да им земе соби, а и куќата не е голема од баба ми, па уште да ги држи под клуч. Ама затоа, пари им дадоа на мајка ми и на сестрита, а браќата во куќата си си, тоа друго е веќе, да не пишувам за тоа сега, ама соба не зема.

На Annath, Dust, *Amethyst* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Татко ми е на работа повеќе саати од тетка ми. Значи таа ниту својот брат не го сожалила и не му помогнала, иако таа дома доаѓа во 2-3, а знае дека тој пред 4 никогаш не е дома.
    Не си прочитала се, реков дека доколку дојдела тетка ми никому не би пречела, посебен влез е во прашање. Не е мешање тоа, за чување на болен родител правам муабет.

Значи татко ми трча ради корист а тетка ми не треба да трча оти нема корист? Таа не треба да трча од љубов. Јас еве по не знам кој пат ќе напишам дека таа финансиска поддршка имала од дедо ми и баба ми.
    Епа во твојот случај дедо ти и баба ти се нереални. Значи останатите деца не мрдале со мал прст, татко ти со ноќи не спиел, додај ги на тоа парите кои ги потрошил, и пак добил исто. Епа не може да не боли кога гледаат дека само едното дете се ангажира а потоа сите добиваат дел. Тоа е љубов кон родител, тука со согласувам.

На cresa-jagoda и *Amethyst* им се допаѓа ова.
  11. Zlatna12345

Се зачлени на:
    5 јануари 2016
    Пораки:
    414
    Допаѓања:
    842
    Kako sto rece nekoja clenka pogore i edna lazica da imam ke ja podelam na decata podednakvo. I edna soba da e ke ja prepisam na moite deca podednakvo vo imotniot list, a koj kako ke zivee toa vejke moze da se temeli na razgovor. Koga se raboti za pravo i zakon nema tuka prijatelski odnosi i dogovori.
    @Bridget ne, niedna moja tetka sto ja poznavam ne se odkazala od bilo kakov imot, nemala ni potreba, se bilo podeleno.
    Od tolku prijatelski kompromisi zatoa posle brat so brat ne saka oci da si vidi. Kako vikaa "Cista smetka, dolga ljubov".
    A sto pravime ako bile svajca braka vo prasanje i edna soba? Koj ke se odkazel togas? Ili zosto bratot da ne se otlazel namesto sestrata?
    Da bevte maski ke ve razberev.

12. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Зошто да го боли? Тој си добил што му следело. За повеќе не се лакоми. Баба ми и дедо ми имаат 2 деца, не едно.
    Сама си пиша - ги исплатиле сестрите. Се потрудиле да бидат фер кон сите. Не гледам во ваква ситуација зошто некој би се лутел.

На Zlatna12345 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Zlatna12345

Се зачлени на:
    5 јануари 2016
    Пораки:
    414
    Допаѓања:
    842
    A zosto mora za kozata na komsijata da se fakate sekogas? Nejzino pravo e dali i kolku ke trca za roditel i ne znam kakva vrska ima toa so delenje na imot koga samata vikas deka imotot ne treba da e uslov za izdrzuvanje na starite podocna.

14. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.349
    Допаѓања:
    286.131
    На свекрва ми мајката почина пред еден месец, 94 години си имаше жената.
    Имаше оставено куќата и имотот на синот, за возврат он да ја догледа.
    Арно ама снаата и свекрвата не зборуваа повеќе од 20год. Иако живееја во исти двор( да, немало вакви работи само Македонија:rofl:), братов неарен вело време па и искривен цел...

Свекрва ми секој ден, да, баш секој ден, одеше за да и направи/однесе ручек и да и зачисти, запере, прошета, помуабети, избања...
    А последната пола година одкако целосно залегна жената и физичката работа со кревање од кревет.
    Не знам колку години немаа отидено на одмор и викенд, додека брат и со сопругата си тераа и одмори и викенди.

Свекор ми се лутеше, многу. Одговорот на свекрва ми беше дека тоа и е мајка и никаков лист нема да го смени истото.

Ова само пример. Женава и свекрва и сестра на свекрва има дочувано така, и после ќе речеш германци ладни, вакви такви. Алал да и е.

На Annath, fairy88, Dust и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Сериозно? Имотот на име на двете деца, едното ќе живее, другото нека се снајде, двајцата нека плаќаат данок. Реален живот е ова, не шпанска сапуница.

А како тоа било поделено? Еве мене живо ме занима? Освен ако имале сите по две исти куќи, па едната на сестрата, едната на братот.
    Кога правиме муабет за двајца браќа е мнооогу поразлично ама пак може да се направи компромис.

Епа кај е тоа другото дете кога требало некој да ги храни, бања и пресоблекува?

Многу погрешно сте ме разбрале. Јас реков дека мене ми е чудно што таа со мал прст не мрдна. Јас така татко ми не го оставив кога беше болен, а нема ни во иднина да го оставам.
    Според МЕНЕ (ова е мое лично мислење) кога веќе некој се грижи за тебе, треба да го наградиш. Доколку се поделиш на пола ти уствари се правиш наудрен што едното дете те чувало а ова другово само доаѓало да праша како си.

На *Amethyst* му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Многу просто. Две деца. Двете исто се сакаат. На двете исто се остава. Нема привилегирани деца кај нас во фамилија.
    Баба ми и дедо ми на сите внуци исто ни давале секогаш. Се знаело колку следи за книшка, оценки, одмор, роденден. На сите 4 исто. Така е праведно. Не ни мереле кој повеќе/помалку им идел.
    За браќа да се ќе се најде компромис, а за со сестра едно е решението - да се откаже. Мислам?!

На theowndemon и Mishela им се допаѓа ова.
  17. Zlatna12345

Се зачлени на:
    5 јануари 2016
    Пораки:
    414
    Допаѓања:
    842
    Eden stan na ime na dvete/trite/pette deca pa ponatamu toj sto ke ostane da zivee vo stanot gi isplakja delovite na brakata/sestrite. Mnogu ednostavno.
    Te molam obrazlozi. Sto e mnoooogu porazlicno? Imame dva penisa namesto penis i vagina. Druga razlika ne gledam. Pokazi mi ja ti ako ja gledas.
    I zosto ne moze toj ist KOMPROMIS da se napravi i za kerkata?

На Lella, Mishela, crimson и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Вагината ќе бара кај свекор и свекрва, не кај мајка и татко.

На mal.ecka и Zlatna12345 им се допаѓа ова.
  19. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Ептен ми е смешно што не читаш дека тетка ми финансиска поддршка имала а имотот го наследил татко ми. Се откажала јер она има кај да живее.
    Не ми прави смешки, баба и дедо со внуци и делба на имот.
    И мене и брат ни исто не сакаат, па утре јас ќе се откажам од имотот. Зошто? Ради брат ми, имам јас кај да живеам, на улица, биди сигурна, дека нема да останам.

Што е толку чудно? Жената и ден денес оди кај мажот да живее, кај имотот обезбеден од мажот. На прсти се бројат парови кои заеднички исплаќаат кредит за стан.
    Зошто да барам пари од брат ми или да зафатам 2-3 соби? Само за да докажат моите дека исто не сакаат?

Како што објаснив погоре, и ден денес жените одат на имотот на мажот. Зошто да барам пари од брат ми?

На *Amethyst* му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Zlatna12345

Се зачлени на:
    5 јануари 2016
    Пораки:
    414
    Допаѓања:
    842
    Da ne znae covek dali da se smee ili cudi. Da zborese taka baba rodena do 1800-i nekoja god ke ja razberev. Ali veke sekoj roden od 20 vek navamu mi e smesno ova da go zbori vo denesno vreme.

На crimson и kukla21 им се допаѓа ова.