Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поделба на имотот помеѓу децата во семејството

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Sarasweet, 17 јули 2012.

1. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.867
    Допаѓања:
    19.578
    Све што законски ми следува све ке си земам !! Да не бидете прости на снаата да и го оставите вашиот дел за да после ни на кафе да не можете да отидете во својата родна кука/

На Zaljubena26, sj *O*, afrodita94 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Girly90

Girly90 Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2013
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    1.104
    Кај мм, они се три деца и по некој непишан договор, станот му припаѓа на мм, веројатно зошто е машко и зошто остана да живее со мајка му. У принцип ваквата поделба ама ич не ми се свиѓа, прво пошо е неправедно дека се три деца, а второ зошто и не е црно на бело. Ма и да е, нејќум! Реновиравме бајаги у станов откако решивме да живееме со мајка му, сестрите зборат дека они се откажуваат од станов (не знам ни зашо) али ипак откако избрзав со некои одлуки, му реков или да го продадеме за два помали или со кредит да си купиме некое помало, па утре стварно мирно да си спијам знаејќи дека моето е мое, а не после 10 години да им текне на золвите дека уствари бараат дел ( за што и реално имаст право), па и не дај боже вонредни ситуации, ем никој да не остане на улица, ем секој да си има свој дел

На marchi-cool и mira.mira им се допаѓа ова.
  3. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.867
    Допаѓања:
    19.578
    Затоа не се вложува во нешто што не е твое , бидејки сведок сум кај што велеле сестрите дека не земале ништо а на нотар си побарале дел ...

На mira.mira му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Girly90

Girly90 Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2013
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    1.104
    Така е. Затоа реков згрешив што убаво не размислив за некои работи ама ете бидна. И ја и мм имаме искуство со најблиски со поделба на имот и пак иста грешка се праи зошто нормално он си верува на сестрите. Нејсе, не за џабе рекле брат за брат - сирење за пари

На Justicija му/ѝ се допаѓа ова.
  5. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.379
    Допаѓања:
    126.364
    Имотот треба да се подели подеднакво.
    Јас му имам кажано на татко ми,океј велиш дека имотот ќе го поделиш на еднакви делови,секое дете ќе има свој дел,гледај да си го одржиш ветувањето затоа што ако мене не ми оставиш дел,очи нема да ми видиш ако синовите те третираат како куче или полошо од тоа.Нема да те сожалувам,нема да ти помагам,му реков.

На sj *O*, WarriorMind и Justicija им се допаѓа ова.
  6. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.162
    Допаѓања:
    13.538
    А вие поради имотот ги сакате и ќе ги гледате родителите?

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.091
    Допаѓања:
    135.054
    И што ако пиеш кафе у куќа кај што никој не те сака?
    Јас имам кај да живеам, ако брат ми нема, нека му се, мене не ми треба. Да му зеам пола и да му заклучам 2 соби? Каква глупост.
    Ако има брат ми кај да живее. Ќе ја продадеме куќата и ќе делиме по пола.

На sj *O*, BoaVista, JuLleE и 3 други им се допаѓа ова.
  8. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.063
    Допаѓања:
    268.819
    Ако родител ме за*бе, нема што со мене да бара повеќе.
    Не ради имот.
    За брат да има, кратиш од твоето.
    Како да ти кажам, свекрва ми пред 30 години така размислувала, дм е таков што збор нема да каже, ама брат му еднаш и' рече - нека го брат ми да се мачи, битно внук ти (од имотот што го оставила) си има куќа.

Имотот од моите може мене никогаш да не ми затреба, ама ако имам повеќе од едно дете, тешко дека во овој живот ќе спечалам доволно за на две деца посебно да им оставам.
    Не за мене, за нив би било добро да имам.

На sj *O*, An-na, Dream-Girl и 4 други им се допаѓа ова.
  9. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.379
    Допаѓања:
    126.364
    Не,ама моите и не се луѓе кои заслужуваат некој да ги гледа на стари години.

10. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.091
    Допаѓања:
    135.054
    Па после дете, брат се сака највеќе. Ако нема моето кај да живее, ќе земам, ама бидејќи му обезбедив, нема да зеам. За мене е сосема небитно.

На BoaVista му/ѝ се допаѓа ова.
  11. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.063
    Допаѓања:
    268.819
    И за потенцијалното второ, трето обезбеди?
    Секоја чест ако е така.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.162
    Допаѓања:
    13.538
    Ама не се вашите родители они кои треба да ги обезбедат вашите деца :)

Ако не можете да им створите вие нешто, тогаш може ќе си створи детето само (имам сретнато и вакви случаеви), ако не бива ни тоа ќе се стиснете во две собчиња ќе живеете две фамили ако треба.

На Cka и marchi-cool им се допаѓа ова.
  13. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.063
    Допаѓања:
    268.819
    Точно, ама затоа нема да се откажам од наследство за никого :)

Инаку, од случаевите кои ги знаеш, јас и дм сами сѐ правиме и создаваме, никој не ни оставил ништо, ама тоа не значи дека и јас ќе оставам да се мачат ако веќе можам да дадам.

Во таа смисла братот на дм искоментира на мајка му, дека додека брат му (дм) се мачи за да створи живеалиште, внук ѝ (братучед на дм) има куќа на готово, онаа иста куќа од која свеки се откажала нели оти таа имала, ама сестра ѝ немала :) :)

Па 30 години подоцна, има еден стан и дел од куќа (од маж ѝ), делот од куќата е подарен на братот на дм, а за дм нема, во станот таа живее. Значи дм има опција или да создава ново, или да живее со мајка му, или да ја чека да умре па да живее.

Ја одбравме ние првата опција, не чекаме од други :)
    Ама јас не би постапила како свеки, што е мое - мое е, нема што да се откажувам.
    Освен ако сум милионер.
    Ама не сум. А и вие не сте :)

На An-na, Dream-Girl, jacqueline.s и 2 други им се допаѓа ова.
  14. SeaMermaid

SeaMermaid Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2015
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    14.447
    Правилно е да се подели еднакво меѓу децата,не меѓу машките деца.Татко ми сигурно ќе го подели меѓу мене и брат ми.Не дека јас ќе чекам од него да ми обезбеди место за живеење,ама една сигурност да имам,а и зошто да не кога имам право?
    Кога ќе имам свои деца,во тестамент ќе им поделам се.Не сакам поделби.Ме иритира што машките наследуваат,женските не.Добро е што имотот во брак е во заедничка сопственост,во спротивно би било многу лошо.
    Треба да се дели имотот еднакво,исто како и љубовта спрема децата што е еднаква.

15. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.867
    Допаѓања:
    19.578
    Не мораш да бараш кафе некој да ти направи во твоја кука ;)
    Дај боже љубовта со брати доживотно да ви царува ама како што гледам наоколу све е испокарано .... Поготово снашките коа ке стапат во куката лелеле, тебе ти е брат ти мил но снајката ке господарува
    Не ми е јасно зошто би му оставила на тугинци она што ми следува , па коа ке имам деца\внуци да немам што да им дадам на сите подеднакво ??Wtf ??
    Не ми е јасно зошто би се одрекла од нешто мое?

16. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.006
    Допаѓања:
    14.447
    Не ми е јасно какво е тоа правило синот да наследи а ќерката не,таа ќе си се мажи. ами ако се две ќерки? имотот државата нека го земе зашто тие ете ќе се мажат не им треба

17. worrieddd

worrieddd Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    3.601
    Треба да биде еднакво поделено. Не знам дали имам пишано на темава ама мајка ми ни купи и мене и на брат ми по еден стан. Се е еднакво поделено уште од сега. Што ако јас утре се разведам??? Кај ќе одам? Треба и ќерките да имаат секогаш еднаков дел.

18. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.091
    Допаѓања:
    135.054
    Ич не ми е гајле кој господарѕва. Еднаш у месец ќе ги гледам по 2 саати

19. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.867
    Допаѓања:
    19.578
    А зошто да не им дадеш наследство на твоите деца од твојата кука кај што си израснала ?

20. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.091
    Допаѓања:
    135.054
    Оти не значи ништо 1 четвртина од стара куќа. Или 1 осмина. Ама за брат ми ќе значи многу. Што ако јас му заклучам 2 соби? Што ако е на мое име пола? Јас да умрам па на маж ми да е и на децата на новата жена на маж ми? Не.

На BoaVista и JuLleE им се допаѓа ова.