Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поделба на имотот помеѓу децата во семејството

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Sarasweet, 17 јули 2012.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.063
    Допаѓања:
    268.818
    Не зезај сега :D
    Маж ти не може да наследи твое наследство :)

Арно да имаш за сите се', ама не е секогаш така.
    Оти во нашиов случај братучедот ја продаде таа куќа и си направи нова, некои 40 000 евра, ама да знаеш колку ќе значеа тие 20 000 на дм, или пак нека се по 10 000 со брат му... ама нема :)

Не оти требало 2 соби да заклучи, ама при продажбава би било фино да ја прашаа дали сака дел нели :)

2. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.090
    Допаѓања:
    135.039
    Еххххх сигурно??

3. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.063
    Допаѓања:
    268.818
    Ам така ме поучија правници.
    Грешам? :?:

4. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.090
    Допаѓања:
    135.039
    Ако маж ми наследи стан и умре, на кого ќе биде станот?

Друго е ако уште не сум наследила, па умрам. Тогаш само детето е наследник. Мажот не.

На BoaVista му/ѝ се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.063
    Допаѓања:
    268.818
    Па прашувам оти како имам јас сфатено, без оглед кога наследуваш, наследството твое тој не може да го наследи, само децата.

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.090
    Допаѓања:
    135.039
    Па да бе. Ставив плоча нагоре, и ако има второ, за 5000 еу ќе направам 100 квадрата. Се надевам дека за 30 години ќе иам 5000 ;)

Се се прави со план. И деца, и куќа, и кредити и работа, и потенцијално наследство. Ама за 2 соби неам намера да му правам лошо на брат ми.

И ако нема кај да живее а јас неам второ за него ќе биде горниот спрат.

Ако свекрва ми реши да живее со нас, има спремна соба.

Први сме луѓе, после сопственици. Материјалните ствари се минливи.

На crimson, JuLleE, marchi-cool и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.063
    Допаѓања:
    268.818
    Јас не би една куќа за сите... арно таму не гледам и не верувам во таков концепт.
    Прво сум човек за себе, за сите останати после.

Оти сестра ми ми е сестра, ама моите и нејзините деца - братучеди ќе бидат.

Ако имам премногу, ок. Ама немам.

8. worrieddd

worrieddd Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    3.601
    Во случај на смрт да - можеби , ама и ја мислам дека на децата останува, ама ако ти е наследен стан или дел од куќа пред брак, а дојде подоцна до развод нема поделба - твое си е. Збориш за брат ти... а убаво ли е ко ќе наследи жена му се во таков случај(смрт) и да не ти даде ништо што било твое порано или ваше - се да си потроши за неа...

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.090
    Допаѓања:
    135.039
    1. И јас би сите да си живеат башка. Aма куќата е дизајнирана за посебни влезови, како у зграда. У зграда по 100 души живрат, тка макс 10. Башка се. Дури и порта.
    2. Прво детето, па брат ми и маж ми, на крај јас. Не сум себична. немам намера брат на патот да оставам за намојот газ арно да му биде.
    3. Дотогаш ќе се најде пари за сите, некои ќе живеат и у други држави. Нема вечно да се у иста куќа сите. Комшиите у зграда ич ништо не ми се.
    4. Ни јас немам ама имам визија. Кога правевме план за куќата, помислив на старите ( а и на нас, дека ако се болни секој ден треба да одам до центар даим носам јадење, вака тука се и помалце трошок ми е), помислив на повеќе деца (имам соби за 4 деца) и план за ако треба доградба ( ако некој нема кај да живее или ако треба да издавам). Купив голем плац за да можам уште една куќа да ставам. Може кредитот е 30 години, ама сите ќе бидат обезбедени.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  10. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.063
    Допаѓања:
    268.818
    Што да ти кажам, различни сме :)
    Ниту моите чуваат стари по дома, ни па јас имам намера.
    А во куќава наша невозможно е било како да живее повеќе од едно семејство, така е дизајнирана, една спална и две детски во 200м2.

На TashSefton, mira.mira и Cka им се допаѓа ова.
  11. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.280
    Допаѓања:
    9.105
    И јас сум за подеднаква поделба на имотот без разлика дали се машко и женско, но доколку има поголем имот.
    Пример татко ми и тетка ми (негова сестра) не живееа поради тоа, бидејќи баба и дедо единствено еден стан имаат и татко ми ги гледаше што беше нормално него да му припадне се, но тетка ми ни ги гледаше ни ништо а бараше дел, кога тато несакаше да и даде се договорија нејзиниот дел он да и го плати 5000€ и така она се откажа.
    Сега и јас имам брат и мајка ми и татко ми се договорија и нас ни кажаа за утре да не се караме поради имот едниот стан за мене, а другиот на брат ми, исто имаме и викендица што е на 2 спрата и еден спрат за мене, еден за него.
    Јас сеуште не сум мажена, а ни брат ми не е женет и сега за сега имаме премногу близок однос и многу се сакаме и почитуваме, и јас у една прилика реков ја не сакам дел од викендицата нека ни биде цела заедничка, но не се знае утре во животот како ќе биде и затоа најдобро е се по пола.

12. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.063
    Допаѓања:
    268.818
    А во случај еве тетка ти се разведе, кај да оди? На улица?

13. Snowflake97

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.280
    Допаѓања:
    9.105
    Нема да оди на улица бидејќи нивната куќа е праврна во заедница, и она си има дел кај мажот и.

14. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.076
    Допаѓања:
    7.351
    Sekoj si IMA svoj stav dali ke si go zeme delot Od roditelite koj po zakon si pripagja. Ovde e Balkan kade zenskoto se smeta za vo tugja strea e chedo.Retko roditelite podeluvaat podednakvo dodeka se zivi, najcesto I vnesuvaat vo programata na mozokot na kerkata deka sramota e da se bara od brat(vsushnost Ne zemas Od brat, tuku ti sleduva del Od roditelite).
    Mladite devojki mislat deka sekogas odnosite so bratot ke bidat isti kako sega. No koga se pari vo prasanje lugeto stanuvaat volci.
    Zivotot e nepredvidliv, no najsiguren imot koj e samo tvoj I nikoj ne moze da ti go zeme e toa sto go imas nasledeno od roditelite. Dobro razmislete pred da donesete konecna odluka. Se da dadete ne ocekuvajte deka ke bidete tretirani so blagodarnost od snaa ili vnuci. No tie sto ke recat jas ne zemam, ne mi treba da si razmislat dobro dali e navistina taka.Koga se deli imotot dodeka se zivi roditelite, IMA mnogu skrieni zafrkancii koi nema da gi znaete. No najdobro dogovorno da se podeli imot so zivi roditelite, za da si poglednete vo ochi.

15. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.661
    Не дозволувајте ако имате брат се да падне на него борете се а не јас си г ознам местото во друга куќа не апсолутно не е така тоа е жално кога го гледам во некои фамилии. Јас да имам брат и се да падне на него ке се одречам и од родители и од се што е поврзано со нив, вакви вакви мислења дека се треба на синот ме нервираат.

На violetblue му/ѝ се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.063
    Допаѓања:
    268.818
    Убава работа ако си имаме дел кај мажот, ама дел кај родители си немаме ;)

17. Snowflake97

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.280
    Допаѓања:
    9.105
    Јас убаво се изјаснив дека сум за подеднаква поделба, доколку имотот е поголем.
    Пример ние да сме живееле сеуште во тој стан (на баба ми), да не бевме преселени тогаш што ќе бараше и каков дел ќе бараше кога живеевме 6 души во двособен стан и од кога почина дедо ми кога се правеше поделбата да беше таква ситуацијата кој дел ќе и го дадевме побогу...
    А додека сега ситуацијата кај нас со мене и со брат ми е многу поинаква бидејќи имотот на нашите родители е многу поголем и нехумано е се да добие машкото, а и моите родители не се такви да гледаат само за едното дете, од секогаш викаа што и да е на двајцата подеднакво.

18. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.063
    Допаѓања:
    268.818
    Ако има малку, не значи дека не и' следува.

19. Snowflake97

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.280
    Допаѓања:
    9.105
    Законски следува, но секој треба да има бар малце совест. Доколку моите имаат само еден стан, а утре брат ми се ожени и створи фамилија, јас и тоа малце да му го земам нема шанси.

20. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.330
    Во оваа тема се вели - сестрата се мажи, оди во друга куќа, таа ќе си има имот... братот треба да наследи. Во темата со свекрви велите - снаата оди во туѓа куќа, туѓинка е таму мора да е 5 подолу.... испаѓа кутро женско кога ќе се мажи секаде е туѓинка. Куќата кај што живеела е на братот, другата куќа е на мажот/свекрвата. Сама 30 годишна стан/куќа тешко дека ќе си купи, значи ни да се мажи, ни да не се мажи. Ако не се мажи, им смета на браќата и на снаите (како што гледаме во темите за золвите), ако се мажи оди туѓинка во друга куќа, им смета на свекрвите. Што знам... многу конфузно ми е сето ова!
    Наравоучение... ако сте жени и имате брат, или спечалете си за имот, или купете си јаже и обесете се!

На duffi, Kitten, kristina.k и 9 други им се допаѓа ова.