Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поделба на имотот помеѓу децата во семејството

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Sarasweet, 17 јули 2012.

1. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.685
    Допаѓања:
    174.070
    одсекогаш сум за две деца три дела
    т,е, еден дел да имаат старите па кој ке ги глда да го наследе и нивниот дел
    сосем фер плеј

На eliesaab, oblace1, WildMk и 3 други им се допаѓа ова.
  2. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.155
    Ако дојде време да си ги глеаме родителите ради наследство ј*беш му матер, не ми треба ништо од нив.

На PinkGirl*, WildMk, ZAHRA и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Milan93

Milan93 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2018
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    1.103
    Тоа е доказ дека секоја фамилија си е приказна за себе, и секаде може крајнито епилог да биде на друг начин. Колку и да мисли едниот дека е исправно толку другиот може да се лути за некоја ситница. 20-30 години заеднички живот со родители и браќа-сестри и уште толку како самостојни со свое семејство и да сакаш да ставаш на кантар кој колку добил кој колку дал и кој колку изгубил е невозможно. Секој ќе си кажува само што нему ќе му одговара и пак нели на некој начин сите ќе бидат во право. Тешко дека животот треба да се сведе само на таа материјална поделба кога ќе починат родителите, треба години наназад да се дискутира за на крај да нема никој што ќе се почувствува оштетен или помалку сакан од родителите и да се остани во добри односи со браќа сестри. Примери има секакви како патоказ на сите нас во иднина да не дозволиме нкое од нашите деца да се чувствува помалку сакано од родителот

На gjoker4e, Kate Rina 93 и referentka им се допаѓа ова.
  4. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.685
    Допаѓања:
    174.070
    ај ај секој за себе
    ја не ги гледам ни за наследство ни за ништо
    односно татко ми ке го гледам и се за него за мајка ми со мал прст не мрдам

факт е дека некој ке мора да ги догледа
    фер е да има дел плус за тоа а не се по пола а едниот да гледа стари за лепи очи
    тоа е мое мислење

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.127
    Допаѓања:
    269.186
    Секако, тој се нафатил. Никој нож под грло не му ставил.
    Си има и тоа законски начини да се реши, нели, ама скроз да се лиши од наследство едно дете е невозможно.

Искрено, колку и да го сакам вујко ми, колку и да ми е драг, гарантирам дека ни тој, ни вујна ми, ни децата негови не се грижат 5% за баба ми од тоа што јас и мајка ми се грижиме. Од тоа што татко ми се грижи за неа.

Живеат во иста куќа, посебни влезови, паркинг, посебна улица е. А сепак, колку пати се случило да немаат поим дека е болна. А јас можам нели од дома кај мене да возам 10км до кај неа, да возам уште 10км до кај мене во болница, да ја вратам назад, и да си одам дома. Може татко ми. Сите можеме, освен нив.

Мене не ми е тешко, оти баба ми ја сакам премногу, ама ме иритира тој нивен ноншалантен однос према неа, посебно затоа што редовно не им стигаат пари, а таа ако треба во ладно ќе седи и нема да запали греење, ама од пензијата ќе им даде.

На хартија, поради разно разни околности, мајка ми има поголем дел од имотот од вујко ми. Тоа и ќе биде така додека вујко ми не си плати данок за мајка ми да му ги препише преостанатите квадрати на него.
    Ама он чека, баба ми, мајка ми... некој друг да плати, оти така е научен :)

Е сега, баба ми нема пари да му плати оти не е малку, мајка ми сигурно нема да му плати, оти не ѝ е на неа зорт за имот, од причина што татко ми има две куќи, таа има свој имот - нејзините деца се обезбедени.

Јас ѝ кажав - тебе ти е брат и ти е жал, ама мене не ми е. Ако јас можам да најдам и време и пари, ако може татко ми што не ѝ е ништо, а син ѝ мутав да се прави, нека ја имаат таа среќа да не платат додека сте вие живи.

Ако остане на мене тоа да го решавам, 1 милиметар нема да им остане.
    Оти лоша сум и нека ме знаат како таква.

Највеќе мразам кога некој сака да ме искористи и изигра врз основа на емоции, со други зборови, за да не останат на улица, плати им данок.

Мхм, важи, кога ќе си го видам тилот.

На oblace1, AngIv, WildMk и 4 други им се допаѓа ова.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.168
    Допаѓања:
    36.760
    @WildMk Зошто ти да создаваш сама, а не и брат ти?

Сакаш да ти кажам зошто? Оти така ги учат кај нас децата: 'Синот наследува, а ќерката ќе си бара кај мажот.'

И после, ќе напалка ќерката некој маж, ко овие од темава, и нека се слика пред општина.. Сосе деца... Оти родителите не ја обезбедиле (а можеле-зборам за тие што можеле), а мажот па уште помалку...

:D Та дууури цела соба!!
    Тоа во покуќнина спаѓа?

Абе, оти вака си прат жениве во Македонија, ич не ми е јасно...???[/QUOTE

^^^Сега го прочитав ова.

Ни браќата мои нема да останат да живеат во куќата. Дедо ми ја правел за неговите деца и огромна е за три фамилии ама е на место каде што не може да преживее човек.

И маж ми ете е син па нема да зема дел од тоа што "му припаѓа". Тоа е на свекрва ми и свекор ми. Тие како сакаат нека поделат па кој сака нека земе, кој не сака нека не зема.

Јас сакав сама и од 0 да почнам и почнав од 18 години. На 22 го запознав мм кој исто како мене почнал сам од 0 на 18 и од тогаш навака заедно почнуваме од 0 два пати и убаво ни е.

Јас лично сметам дека не е мое тоа од мајка ми и татко ми и не е мое тоа од свекрва ми и свекор ми. Мое е тоа што јас ќе го создадам и од ништо ќе направам нешто.

И да напоменам дека мајка ми и татко ни не крателе од нас за да ја направат или реновираат куќата. Како што ја направиле дедо ми и баба ми таква и си останала. Да не речете еј крателе и од твоја уста зошто да не земеш дел.

Последна измена: 5 април 2019
  7. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.915
    Допаѓања:
    13.529
    Pa sestrata e mazena. Kade da zivee? Znaci spored tebe, ako kjerkata ne gi nosi starite na lekar ne zasluzuva nisto?

8. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.741
    Допаѓања:
    323.004
    @CameliaMiller збориме за различни работи.
    Ти збориш за момент кога мајка ти ги одгледувала старите и одела секој ден.
    Јас ти зборам за случај кога на пр. мајка ти не стапнала да ги види,си фура живот во стил ,,си имам јас фамилија,, , старите не потегнале прашање за имотот на кого ќе припадне, па на крај сестрата прва бара дел.

Ваков случај имав кај блиски сега.
    Сестрата си бара соба и дел од ходникот (пола од куќата):)

Незнам кој е во право.
    Незнам дали и таа (која додека брат и и снаа и по цела ноќ се менуваа со години покрај бабата да има некој) има образ да бара пола куќа или треба да има обзири.
    Притоа, решено е станбеното прашање кај неа.

@Black girl незнм...еве прашувам.
    Кажав дека ваков случај имав во блиска околина.

Последна измена: 5 април 2019
    На ocicka2014, WildMk и Milan93 им се допаѓа ова.
  9. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.452
    Допаѓања:
    172.325
    Лесно е кога има две нешта и тие да се поделат . На двајцата по едно .
    Но ,ако е една куќичка само ? Или станче ?
    Имам братучетка една . Десетина години постара од брат и . Одамна се омажи . И она и зетот заработуваат солидно долги години . Сами си купија куќа , коли и дуќан . Родителите на братучетка ми живеат во навистина мала куќичка . Братот не заврши факултет . Работи за минималец скоро . Неодамна се ожени . Жена му и таа во конфекција . Сакаа да реновираат дома ,ама без кредит ништо . За да земат кредит поголем ,куќата беше пожелно да се препише на синот . И според мене сосем нормално ќерката се откажа од делот од семејната куќа .
    Четири соби има куќата .
    Требаше да бара една соба да и препишат ?!. Па еве таа можеби имала малку повеќе "среќа " од братот . Што ќе и е една соба .
    Можеби еден ден брат и ќе заработи двојно повеќе од неа . Па ако има ќе и даде .
    Но само можеби ...
    Да бев на нејзиното место сигурно и јас ќе постапев како нејзе .
    Па за брат збориме бе луѓе .
    Што знам .
    И јас сум за сите деца подеднакво да се даде . Но, некогаш околностите налагаат нешто сосема друго .

На snegulkata, BoaVista, oblace1 и 11 други им се допаѓа ова.
  10. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.127
    Допаѓања:
    269.186
    Види, не ја знаеме нејзината позадина, не верувам дека е без ич.

Не одиме ни ние секој ден оти не ни е блиску, а кога јас ќе се отселам ќе бидам поблиску па и веројатно ќе ја гледам секој или секој втор ден.

Ама еве обратно да прашам - вујко ми нема ништо свое стекнато. Живее во куќа од татко му направена, па и таму нема 50% оти не сака да си плати данок што треба да го плати за да добие 50%. Мајка ми има стекнато свој имот, со татко ми имаат и заедно стекнато имот. И башка е наследството на мајка ми.

Е сега, пошто вујко ми не само што нема практично ништо свое, не ја гледа баба ми, а и баба ми финансиски му помага иако има 50 години, дали тој треба да се откаже од целиот имот?

Без оглед дали некој ги чува старите по дома, на деца се дели по пола.
    На крајот, и тој што ги чува, ја користи нивната пензија, туѓа помош, мобилност итн.

Секоја приказна е за себе, ама во ни еден случај не поддржувам едното дете, машко или женско, да не добие половина. Откако ќе ја добие и доброволно и само одлучи дека не му треба - океј. Ама моите да ме делат од сестра ми, не би им зборнала.

Не оти сум материјалист, туку оти тие не ме сакаат доволно, и баш така ќе си го сфатам тоа.

А што се однесува до мојот вујко, ако не си ги оправи сам работите, јас сигурно нема да му ги оправам. А не па да му плаќам данок. Тој нека си мисли на неговите деца, тој си ги направил и тој е должен.

Е сега, во ваква ситуација, да речеме, таа се разведува и нема ништо свое.
    Што правиме?

Зошто го жалиме братот, оти немал, ама не ја жалиме неа?

Последна измена од модератор: 5 април 2019
    На Black girl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.168
    Допаѓања:
    36.760
    Муабетов треба да се сведе на тоа дека родителите треба да поделат подеднакво на децата, а кој сака ќе земе кој не не. Не ми се верува дека родител не би сакал да даде на роденото дете освен ако нема што да даде.
    Секој со својата приказна сме. Битното е родителите да не ги делат децата.

12. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.915
    Допаѓања:
    13.529
    A dokolku sinot ne gi gleda voopsto starite, treba da ne dobie nisto? Zasto ima I takvi, gi imam vo familija. Ziveat posebno od starite, ne gi poglednale, ama baraat del.

13. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.127
    Допаѓања:
    269.186
    Па ете, тука сега објаснуваше една членка како родителите нејзни ѝ рекле дека таа и сестра ѝ треба да се откажат од имотот за братот.
    Ме боли помислата вакво нешто да ми кажат, а не па стварно да ми кажат, дефинитивно ќе изгубат едно дете така.

На WildMk и gjoker4e им се допаѓа ова.
  14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.168
    Допаѓања:
    36.760
    Ќе прочитам се па ќе пишам. Не знам можеби само една соба имале. Не ми е верно родител да каже такво нешто.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  15. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.127
    Допаѓања:
    269.186
    И 2 квадрати да имаат, не може да го сакаат брат ми повеќе од мене.
    Неприфатливо ми е.

16. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.736
    Допаѓања:
    35.747
    Најчесто таквите додека старите биле на нозе трошеле пензии и други поволности. Така што... не се за жалење. А има и ситуации каде синот зема се, па пак ќерките трчаат за старите.
    Инаку јас сум за праведна делба, како што вика @ALISA0000 се дели на децата, плус дел за родителите, па кој ќе ги догледува тој нека го земе делот. Ние така направивме ;)

На WildMk, ALISA0000, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.452
    Допаѓања:
    172.325
    Па има
    Напишав дека со маж и си купија заедно . И куќа и коли и дуќан .
    Ваљда нема да остави све на маж и

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.845
    Допаѓања:
    39.609
    Зошто е толку чудно дека има родители кои не си ги сакаат децата подеднакво? Се разбира дека има. Како што има родители кои ги малтретираат децата физички или психички.
    Како што има и деца кои ги малтретираат родителите на секој можен начин и не ги сакаат. Дали имале или немале повод за несакање е друга причина. За малтретирање не постои изговор.
    Плус еве,на Парис Хилтон дедо и рекол- ма ич ништо за внуците, се ќе даам на charity.
    Ил Гејтс шо вика по 100 милиончиња доста им се, друго оди во добротворни цели. Ваљда децата нема да пошандрцаат ради ова. Како родителот сака со своето, така нека прави. Он ваљда црнчел. А како ги третирал децата, така и тие него еден ден би требало.

На eliesaab, WildMk и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  19. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.127
    Допаѓања:
    269.186
    Ама не знаеш ти Бубче, ни никој друг, што е на нејзино име и што таа може да докаже дека е нејзино.
    Може, како што е обичај, сѐ да е пишано на мажот ѝ :)

Мене да знаеш како ме “судеа“ оти сѐ е и на мое име, не само на дм, па како сум можела да “му се мешам“ во имотни прашања :) Имотни прашања во кои финансиски 50% учествувам :)

Секакви назадни размислувања има, затоа не ме чуди ништо. Колешкава зема кредит, купи кола, ама на име на маж ѝ. Да ме утепаш нема да знам зошто така би направила.

На gjoker4e и WildMk им се допаѓа ова.
  20. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.334
    Абе останувале синот и снаата да ги догледуваат старите, па заслужиле куќа :) Во 90% од случаите старите ги даваат пензиите за тие синови и снаи, не за ќерката. Те плаќаат сметки, плаќаат често и за храна и слично. Значи тоа што синот 'догледува' значи ќе има и 1-2 пензии плус, и сметки платени, и се... и плус куќа :)

На WildMk, AngelOfArh и CameliaMiller им се допаѓа ова.