Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поделба на имотот помеѓу децата во семејството

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Sarasweet, 17 јули 2012.

1. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.514
    Допаѓања:
    5.609
    Jas vo moive 40 god seuste ne cuv deka nekoj brat se otkazal vo korist na sestrata,a rabotev rabota kade imase povekje od 300 zeni.

2. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.006
    Допаѓања:
    14.447
    подобро би било тие сами да ја направат поделбата зашто после нивна смрт кога станувс збор за делба на имот ќе се "испотепаат" тешко е да се договорат. Додуша зависи и до карактерот на наследниците ама да не речам во 90 % кавги настануваат.

На Stark и oblace1 им се допаѓа ова.
  3. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.166
    Кај мене лично уште од сега се е фифти фифти поделено, до најмала ситница.
    А ако еден ден намлатам добра пара, секако дека би му помогнала на брат ми и би му отстапила дел, ако веќе он е во понезавидна положба од мене.

Ама од старт да си се откажам од дел што ми следува, па да се осудам самата себе на живеење под кирија, или во заедница, или на кредити што ќе ги исплаќам цел живот, додека брат ми со тоа мое отстапување си се обезбедил за цел живот(па дури и за децата идни), немам намера.
    Додуша и брат ми не побарал такво нешто, ама уште не е женет...е кога ќе дојде некоја што ја испратиле од дома со два куфера она после си очекува дека и золвата така треба да ја испрати.
    Затоа на време треба да си се решат тие работи.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.088
    Допаѓања:
    134.970
    Мислам дека многу лошо гледате на поимот семејство.
    АКо утре некоја дојде да живее со брат ми, за мене таа не е некоја со два куфери, таа ми е семејство. АКо оние двајца немаат каде, јас ќе ги земам кај мене. Ако јас немам каде, онни ќе ме земат кај нив. АКо сите немаме, ке најдеме кај. Побитно е да сме здрави и живо. Зар за материјално нешто би го неервирала брат ми утре рак да фати или срце да гомавне? Дали би ја јадела снаа ми утре да умре од стрес, за децата мајка да немаат?

Абе тоа е само имот. Цигли.

На Biljarkata, gjoker4e, artemidis и 2 други им се допаѓа ова.
  5. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.162
    Допаѓања:
    13.538
    Пари дадени на рака, па ставени на сметка не е наследсво.

Ти сите 300жени ли ги праша една по една како го поделиле имотот?

6. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.388
    Допаѓања:
    171.616
    Абе Цка сето е убаво шо го пишуваш тука и јас се слагам со тоа ама ке се најде од сите една рѓава шајка и ке се сторат проблеми
    вака додека не е женет братот е ногу лесно вака ке биде така ке биде ке дојде или снаа или зет рѓав и ке се изпокарат сите

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  7. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.514
    Допаѓања:
    5.609
    Ne nitu edna ne se pofali deka dobila poklon nasledstvo od bratot Imase zeni koi kazuvaa deka se otkazale od delot vo korist na bratot za da bratot zivee vo domot na negovite neli zasto ke gi cuva starite i deka bilo sramota ona da mu zima edna soba.
    Ja sum za decata imaat isto, a toa dali kaj partnerite ke imaat povekje e druga rabota.
    A pari koi gi nasledile preku prodavanje na nasleden del od roditeli ne se deli pri brakoraxvodna parnica.
    A za pari dadeni na raka moze da se viknat i svedoci za dokazuvanje..

8. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.661
    Одамна пост ама ке изреволтира
    Да се е така како што пишуваш во граници на нормалата е уште да живееш со свекрви и да пишуваш 2000 страни во темата за свгекрви, да немаш свој дел да можеш само да одеш на гости кај братот и ништо више, знаеш зошто затоа што стоеме така од такви жени како тебе што не ни сакаат да го сменат тоа и сметат дека е во ред.

9. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.060
    Допаѓања:
    268.797
    Нешто грешка си :)
    Не знам што бил муабетот, ама дека Ребека кажала тоа што инсинуираш, не би рекла :)

10. Принцезичка1

Принцезичка1 Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2016
    Пораки:
    1.064
    Допаѓања:
    5.399
    Сите што ги познавам оставаат на синот, но тоа не ми се допаѓа.:shake:
    И син и ќерка=деца, значи заслужуваат исто и треба да се подели.
    Ако некој има три деца небитно машки или женски треба да подели на три еднакви дела.
    Од муабетот женско е ќе се омажи ми се повраќа.:@

На The Saturdays и mira.mira им се допаѓа ова.
  11. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    3.088
    Оставаат на синот бидејќи тој останува да живее со нив и да ги гледа се до нивната смрт. Доколку има сестра таа не е отфрлена пд семејството или избркана од куќата/станот. Ако е мажена и не дај боже се случи нешто и се разведе братот сигурно нема да ја остави на улица.
    Е сега ако се повеќе браќа или сестри тогаш би им следувало исто.

Јас сум сама и немам брат/сестра. Моите баба и дедо немаат сеуште поделен имот. Јас мислам дека е подобро додека се сеуште живи да се подели имотот отколку после нивната смрт. Тогаш настануваат кавги помеѓу двете страни и не можат да се договорат за имот.

12. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Се остава на сите деца подеднакво и нема тука дискусија. Нема што братот да ја прибира ако таа се разведе. Глупости живи. Ве молам бидете малку современи. Некој од странство да не чита за што дискутираме во 2020 ќе ни се смее

На Anie93, hellocity, CameliaMiller и 5 други им се допаѓа ова.
  13. Принцезичка1

Принцезичка1 Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2016
    Пораки:
    1.064
    Допаѓања:
    5.399
    Познавам личности екстра богати се оставиле на синот и сега ќерка им се разведе и живее под ќирија, едвај врзува крај со крај со две деца, а брат и се шири во 3куќи и еден стан, НО нели тој е машко и ги чувал.|(
    Се знае дали се две или повеќе деца, машки или женски, имотот се дели на толку делови колку што се деца.
    Единствено што се согласувам со тебе е дека пред да умрат родителите треба да го поделат имотот бидејќи после глави сечат за имот.
    Јас сум единец и од страната на мајка и од кај татко добив куќи со некои ниви бидејќи моите родители беа најмлади деца, а со тоа се согласија сите роднини.
    Јас добив 2куќи со неколку ниви, ама пари НЕ, а моите роднини добија голема сума пари и на крајот е исто.Доколку не се договоревме така би го поделиле имотот еднакво, но тие се откажаа.
    Сакав да кажам имотот се дели, ако имаат и пари исто ги делат на децата.Јас сум женско и ако имав брат тој не би бил ништо повеќе од мене.:)

14. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    3.088
    Одма за странство се фаќате, ќе ни се смееле. Како нема братот што да ја прибира ако се разведе, зарем на улица ќе ја остави?

Да тоа е точно дека се дели на еднакви делови имотот. Но сепак теорија не оди секогаш со пракса. И повеќето оставаат на машкото.
    Јас не би се лутела ако моите родители ако имам брат би му го оставиле станот. Но ако моите родители имаат и куќа и стан и се му остават него тогаш не е во ред.

15. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Ама нема тој што да ја прибира пошо ако е еднакво поделено како што треба да е, нема да биде некој во ситуација да чека од некого да го прибере. Женско кога кажува вакви работи, коса ми се крева. Ти гледај не им се лути на твојте ако му го остават станот на брат ти, маж ти нека те прибере дома му, после ако се разведеш, брат ти нека те прибере, цел живот нека те приберува некој, ти не им се лути што те сакале помалце од брат ти и него го обезбедиле а ти моли за дом

На CameliaMiller, Annath, Fleur-De-Lis и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    3.088

Кажав како би било, инаку сум сама и немам брат. Така да имотот ќе биде мој. И што ако еве твоите на брат ти му го препишат цел имот? Ќе им се лутиш? Ќе ги отпишеш од родители? Значи ти би се скарала дури за тој имот. Ако ми остават добредојде, ако не ќе си плукнам сама на рацеве да створам за моите деца.

Еве ќе ти кажам и пример каде што имотот и го оставија на снаата, и ти ќе ја убиеш снаата пошо тебе не ти оставиле така?
    И сакањето не е да ти остават имот!

17. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.815
    Допаѓања:
    17.598
    Немам брат ама одговорот е да на двете прашања.
    Ако они ме отпишале како дете, тогаш и јас ќе ги отпишам како родители.

На CameliaMiller, H.VAGA, Принцезичка1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    3.088
    А зошто мислите дека ако не ви остават импт не ве сакаат и ве отпишуваат од свое дете? Со препишување на имот ли ќе докажуваат дека ти си им дете? Ако немаат имот пак ли ќе се отпишеш од родителите? Тогаш треба твоите родители да се отпишат од тебе.

19. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.784
    Допаѓања:
    169.651
    Ако му остат на брат ми, а мене не, да. Докажуваат дека не сме еднакви во нивни очи.

На Anie93, Alisa22, Snow-Star и 8 други им се допаѓа ова.
  20. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.815
    Допаѓања:
    17.598
    А зошто па на братот да остане имотот? Ете нека ми го препишат мене, он нека се откаже од љубов и почит кон сите.

Немам ни деца, ама да имам би делела подеднакво. И да немам имот, ако имам нешто од нешто финансии сепак се подеднакво ќе поделам. Потоа децата помеѓу себе ако сакаат да продаваат, купуваат, делат, трампаат не ме засега. Мое би било да поделам по пола, па потоа тие според нивната состојба нека си се договараат како сакаат.

На CameliaMiller, H.VAGA, Принцезичка1 и 2 други им се допаѓа ова.