Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поделба на имотот помеѓу децата во семејството

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Sarasweet, 17 јули 2012.

1. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.562
    Допаѓања:
    12.821
    Донеси домазет де.
    Ќе ти следува и тебе.

2. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Па ова го зборам цело време. И најбезвезен е моментот што ќерките растат и мислат дека нема ништо погрешно во тоа. Возрасни жени со деца не резонираат ко што треба

На mira.mira, CameliaMiller, H.VAGA и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.815
    Допаѓања:
    17.598
    Епа да, не е во ред тоа.

Секој треба да се стреми да си создаде свое, тоа секако се сложувам.
    Ама, вака испаѓа синот се да добие на готово. Може комотно да си шета, да се луксузира, да обезбеди негово семејство.
    А што е со ќерката? Таа ќе мора да штеди цел живот, да двои од се за стан, да не мрдне никаде.

Значи синот удобен живот, а ќерката нека се мачи.
    Дали според тебе тоа укажува дека родителот еднакво си ги сака децата?

На CameliaMiller, H.VAGA, Принцезичка1 и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Aко моите му остават на брат ми се' , jaс ќе се лутам да. И нема очи да ми видат веќе. Па наречете ме и материјалист и себична и шотија знам. Не гледаме ние низ призма на пари, туку вие.
    Ако е еден стан/ куќа поголема, нема што да е на синот па овој да ја прибира. Може да го продадат и да ги поделат парите на двајцата па тие што сакаат да прават со нив.

На CameliaMiller, H.VAGA, riba79 и 7 други им се допаѓа ова.
  5. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Каков материјалист ма :) толку сме понижени од сопствените родители што ако очекуваш еднаков третман, материјалист ќе те направат

На mira.mira, CameliaMiller, H.VAGA и 5 други им се допаѓа ова.
  6. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.866
    Допаѓања:
    13.499
    Кога ќе прочитам од женски млади личности дека земам од братот ми е :puke:
    Не, не земам од братот, туку ми следува од моите родители, без разлика што имам посебно со мажот, си сакам и од моите. Мене моите ме школувале, ми плаќале и одмори порано, ама пак имот ќе си земам замислете :)

На black-angel, CameliaMiller, H.VAGA и 6 други им се допаѓа ова.
  7. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.166
    Не знам дали сте слушнале за синдромот благ лимон, тоа е нешто како одбранбен механизам со кој луѓето ги прифаќаат лошите работи во животот, самите си се убедуваат дека уствари тоа и не е лошо, дека е за нивно добро, со други зборови си праат Бајрам на умот...баш како неколку членки на темава.

На Fleur-De-Lis и Bezimenka90 им се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.141
    Допаѓања:
    180.983
    За кои црни имоти праите муабет, демек династијата Рокфелер ја расправате|(
    Луѓето обично имаат една куќа или еден стан. Дури се живи треба да останат бездомници, за да им даделе нешто на децата, за да имало кај да се приберат? А тие (родителите) кај да се приберат, кој ќе ги прибере нив?
    За сите деца праам муабет, без разлика машки, женски. Не е должност на родител да обезбедува станбено дете, ниту да дели имоти дури е жив. Ако сака може, ама не мора.

На M.B., Annath и Lima24 им се допаѓа ова.
  9. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Не е должен де. Ама ако не е должен за никого не треба да е должен, да нацртам да не треба, јас мислам многу проста и едноставна ми е поентава :rofl:

На CameliaMiller и Fleur-De-Lis им се допаѓа ова.
  10. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2016
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    4.865
    Обично делат на стари години. Па, синот довива се, а ќерката или ништо, или колку без ич.
    Сега има и случаеви каде луѓето цел живот живеат под кирија, или се сиромашни имаат една куќа и 4-5 деца, на кој што ќе дадат?
    Работава е да биде фер и еднакво за сите деца.

На CameliaMiller, H.VAGA, Fleur-De-Lis и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.141
    Допаѓања:
    180.983
    Тоа де, за никого не е должен.
    Можеш и да ми нацрташ како се дава подеднакво кога се нема, на пример како се дели нулата:rofl:. Пример, мајка ти и татко ти, имаат еднособен стан. Неделив е. Децата живеат во свој дом , кирија, кредит, небитно. Едното од децата се грижи за нив во старост секој ден, ги носи по доктори, им носи јадења, одкајзнамшто, другото си тера своја работа, ги гледа еднаш за викенд. Пак треба исто да добијат?

Јас цело време тврдам дека нема и не постои подеднакво. Тоа никако не значи едното дете и куќа и стан, другото ништо (и пак ќе кажам без оглед на полот, оти ако ти тврдиш, дека родителите повеќе ги сакале синовите, што кога имаат два сина?). Ама исто не значи дека ќе си ги премеруваме квадратите. Пошто, зидови не се јадат, ниту муабет ти праат.

На minne992, Lima24 и referentka им се допаѓа ова.
  12. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Ок. Така е :D

13. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.562
    Допаѓања:
    12.821
    Тоа што не бараш од твојте имот и наследство не значи дека одиш по некој норми и семејни вредности.
    Може да значи дека се сметаш доволно способен сам свое да си создадеш.
    Генерализација тука не треба да се прави.

На Biljarkata и referentka им се допаѓа ова.
  14. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.852
    Нечини се на кантар.
    Ако се два стана еден 75 а друг 55 м2, обично поголемиот го даваат на она дете што повеќе им се нашло на старост.

Оти, да се разбереме...не сите деца се грижат за своите родители.
    И не сите од нашите деца подеднакво ќе се грижат за нас кога ќе бидеме не моќни.
    Стсроста знае и тешка и болна да биде и за стариот ама и за децата.

Како нечие дете:
    Според мене , делба ДА, рамномерна ДА.
    Ама сеа да земам да делам до тенчина, немам намера.
    Стекнав сама во животот, благодарам на тоа што ми го дале, и не ни сакам да знам дали на братот/сестрата и дале троа повеќе.

На крајот на денот, гола дојдов и гола ќе заминам.Каде ќе ги носам тие м2 кои би ги добила со тешки спорови и нервози???

Како процениле родителите, така нека сторат.
    Нивни имот, тие го стекнале, тие нека даруваат.
    Во животот со нив бев окружена со љубов и разбирање, не бев лишена од ништо што побарав и благодарна сум.

На M.B., minne992 и Biljarkata им се допаѓа ова.
  15. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2016
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    4.865
    Оставаш за твоите деца.

16. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.852
    Епа она што јас го стекнав ќе им го оставам.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.866
    Допаѓања:
    13.499
    Ме интересира ако не залегнат родителите и ако не им е потребна грижа и нега, тогаш како ќе се дели имотот? :wasntme: Ваше мислење. Тогаш сите ќе добијат дел?

18. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    3.088
    Потполно се согласувам со @Biljarkata
    Родителите ако им дадат имот на децата така се покажувала љубовта спрема нив. Јас здравје боже кога ќе имам свои деца ќе ги воспитам да не чекаат од никого и сами да си заработат.
    Како прво ако јас не ги гледам моите родители тогаш кога ќе им бидам најпотребна, а брат ми ги гледал(немам инаку брат) ги хранел, ги носел на доктор, ги облекувал, ги бањал извини ама на брат ми ако му остават ќе биде правилно бидејќи без него тие немало да бидат живи. А вие толку се степавте за имотите како којзнае колку имоти имаат родителиве на денешно време. Па ќе бираме кој на што му следувало, дали вилата со базен или џакузи (facepalm). Гледајте сами да си створите, како вашите родители што створиле. Од една страна е паметно тоа што не препишуваат имот додека се живи, очите ќе си ги извадат потоа.

На referentka и Biljarkata им се допаѓа ова.
  19. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    3.088
    Не зборуваме за залегнати недај боже. Кога ќе бидат 80 и кусур години не ќе можат да излегуваат и да пазарат како сега што го прават тоа. Или да одат на доктор, ќе треба ти да ги носиш, да им пазариш, да чистиш дома, пошо на 80 и на 50 снагата не е иста.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.866
    Допаѓања:
    13.499
    Де бре, девојче, со вакви размислувања си? Што има врска пазарувањето и носењето на лекар со делба на имот? Еве јас жена ќе и плаќам на мајка ми да и чисти на 80 години. Јас ако живеам во Охрид, а брат ми во Скопје и еве им испазари, што, јас не треба дел да добијам? Глупости еј.