Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поделба на имотот помеѓу децата во семејството

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Sarasweet, 17 јули 2012.

1. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Епа тоа збориме, они ја оставиле нему, и ти мисли си дека исто те сакале како него, душичка

На CameliaMiller, Принцезичка1 и S.W.A.G им се допаѓа ова.
  2. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    3.088
    Ја едно те прашувам а ти ми го превртуваш муабетот. Ете брат ти оти не се откаже од делот и тебе се да ти припаѓа?

3. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.562
    Допаѓања:
    12.820
    Се изјаснив на предходни страни за мојот став.
    Но, ако некој мисли дека на некој начин е оштетен и му е одземено нешто што му припаѓа.
    Решение е разговор кој ако не помогне проблемот треба да се реши по правен пат.

На Mantub му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    3.088
    Па и ние сме немале куќа па потоа сме стекнале, така и брат ми.

5. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Боже. Брат ми нема што да се откажува ако е праведно поделено сфаќаш? Тој може од неговиот дел да се откаже, да го продаде, да го даде во хуманитарни цели, не може мојот. Го читаш насловот на темава или не го читаш? Збориме за тоа дека родителите треба еднакво да делат, а не да му даделе се на братот и тој зошто не се откажел после.

На CameliaMiller, theowndemon, Принцезичка1 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    3.088

Да не се повторувам ќе те замолам убаво да прочиташ што пишував една страна поназад. Ве мрзи да читате.

7. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Ај за себе вака што мислите... туку и децата ако вака ги третирате, тешко нив.

На CameliaMiller, Принцезичка1, Mantub и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.815
    Допаѓања:
    17.598
    Зборуваме за различни ситуации.

Во случајот на @referentka , не би се лутела. Тоа не би била еднаква, но би била фер поделба. Сите деца добиле дел, тие што им помагале повеќе добиле поголем дел. И е сосема во ред. Не би замерила.

Но, најчесто тоа што се случува е еден стан или една куќа целосно се препишува на синот. Синот по default сметаат дека ќе остане со нив, додека ќерката ќе се мажи.

Што ако ете не се омажи? Што ако се разведе? Секогаш се оди на тоа "Нема проблем, брат ти ќе те прими".
    Што ако братот не сака да ја прими назад?
    Зошто да не е обратна ситуација? Нека си гради братот со сопругата, нека препишат се на ќерката. Ете ако се разведе братот нема проблем, ќе го прими назад.

Баш поради вакви ситуации жени остануваат и во насилни бракови, нема каде да одат. Исто така баш поради вакви ситуации и се раскаруваат децата.

На CameliaMiller, theowndemon, Принцезичка1 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.852
    Во темана со свекрви или со золви се збори истово ама од друг агол и тоа што ме иритира е што секогаш сакаме на наша воденица да врви водата.
    Еве снаа сум
    Имам золва.
    Живееме со неговите родители
    Золвата си има свое со маж и, дали од маж и стекнато дали заедно во брак не е важно.
    Ако свеки го дели станот од 75м2 и золвата ми бара пари за нејзиниот дел од 38м2 а притоа јас сум правела измет до умирачка а таа си е гостинка во секокќј поглед, како сфаќате- треба или не треба да си бара дел?

Ако треба- зошто?
    Ако не треба пак зошто?

Ама стварно ме интересира..

На Biljarkata и Lima24 им се допаѓа ова.
  10. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Ти што мислиш?

Ако е гостинка, треба ли да ја остават без ништо? Додека живеела она во тој стан, не била ли лишена од задоволства?
    Ќерката ке студира и ке оди на одмори јер утре нема да наследи дел? А синот ке е лишен од се ради тие 75 кв?

Или затоа што снаата ке ги дочува свекорот и свекрвата, керката нема право на дел?

На CameliaMiller, H.VAGA, Принцезичка1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Bezimenka90

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.815
    Допаѓања:
    17.598
    Затоа јас пак си стојам дека треба да се подели на сите, па потоа децата помеѓу себе да се договорат.

Многу различни ситуации, многу различни одговори. Ако свекрвата го дели на пола, секако и следува дел.
    Сега дали таа ќе биде дарежлива и ќе се откаже или нема да се откаже е многу индивидуално.

А хипотетички што би правеле доколку имал брат? Ќе го терале да оди домазет?
    Дали тогаш треба да се откажува од дел?

На Принцезичка1 и referentka им се допаѓа ова.
  12. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.852
    Ти што мислиш не кажа:)

Малку ли е снаата да ми ги гледа родителите?
    Тоа е најголемата помош што може да ми се пружа.
    ...па и не сакам дел.
    Нека им се алал тие м2, штом со брат ми биле толку хумани према старците.

Не сум жедна за тие 35м2:).
    Не ме прават по богата:)
    ..ама по благодарна ДА.

13. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.865
    Допаѓања:
    13.498
    Леле глупости. Ако нема грижа за родителите на стари години нема дел? А не се дава од љубов туку само ако им менуваш пелени? Ццц... Што не ќе прочитам.

На Принцезичка1 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.852
    Само едно ќе ви кажам
    Секому спорес потребите , секому според заслугите:)

@Black girl преиспитај се малку, начинот на изразување ти е навредлив:)
    Дека нечие размислување е глупост е навредливо.
    Сепак...нечиј став е таков каков е.
    ...што не значи дека твојот е правилен.

Ти посакувам повеќе успех во семејните односи;)

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  15. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.665
    Допаѓања:
    35.447
    Треба, нормално. Тебе никој не те терал со сила да правиш измет, си имала опција да се отселиш :) Плус, си живеела во дел кој и припаѓал и на золвата. На крајот ќе излезе дополнително за тоа да платиш.

Инаку... јас многу, ама многу ретко сум била сведок на тоа снаа да догледува свекор, свекрва. Во 99% од случаите кои јас ги знам, пак ќерките доаѓаат и ги чуваат мајката, таткото иако најчесто се оставени со прстот во уста.

На CameliaMiller, Dentina, Принцезичка1 и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.865
    Допаѓања:
    13.498
    Извини. Мене ми е глупост тоа. Среќа моите родители не размислувале така. Дале од љубов, а секако дека и јас ќе ги гледам, тоа е човечност. И кога не поделија, никогаш не спомнале Дали и кој ќе ги гледа на старост. Мајка ми и ден денес вели дека сака сама да си седи. А дека снаата повеќе ќе ја гледа од мене, аха сигурно. (fingers)

На Принцезичка1 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bezimenka90

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.815
    Допаѓања:
    17.598
    Затоа што не знам во каква состојба е.

Не треба мене да ми кажуваш за нега на стари лица. Јасно ми е, сум поминала.

Доколку имам солидна работа, плата, обезбедено станбено прашање, не би барала ништо. Не би ми требало.
    Доколку немам ништо свое обезбедено, би сакала да имам каде да отидам во случај нешто да тргне наопаку. Тогаш би барала исплата на дел.

А најчесто ќерките пошто од мали ги спремаат со чеиз да чуваат свекори и свекрви, ништо чудно што немаат време да постигнат да ги чуваат и своите родители.
    Јас тука го гледам проблемот. Машките и женските деца не се гледаат исто.

На CameliaMiller, theowndemon и Принцезичка1 им се допаѓа ова.
  18. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.166
    Една работа што сум ја забележала секогаш кога сум паднала во муабет на оваа тема е тоа што сите девојки што се држат до тезата дека тие треба да му препуштат се на братот, но золвата треба да им препушти се нив имаат една нешто заедничко - сите доаѓаат од семејство кое е послабо ситуирано за разлика од семејството на мажот.
    Така што причините за тој нивни став си се чисто финансиски, многу повеќе им се исплати золвата да се откаже од нејзиниот дел отколку да бараат од братот една соба, а тие муабети за традиции и дочувување се само изговор и тоа прилично смешен, пошо сите знаеме колкав е бројот на снаи што мењаат пелени на свекрви, да бидеме реални малку за промена.

19. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.852
    Исто не гледаа моите родители.
    Ама НИКОГАШ нема да си дозволам при имање на доволно свое да трчам, да се расправам и да се спорам за да е до милиметар еднакво.

Големината на човекот е да остане човек и тогаш кога е можеби обесправен за некој м2.

20. Bezimenka90

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.815
    Допаѓања:
    17.598
    @referentka Еве јас одговорив, ама ти не одговори што би правеле да имал брат наместо сестра? :)