Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поделба на имотот помеѓу децата во семејството

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Sarasweet, 17 јули 2012.

1. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    3.088
    Нека не те боли глава имаш уште за јадење додека стасаш до тие проблеми шо ќе те боли глава. Дојде го прочита подледново и одма ме цитираш, оди малку подетално и види шо сум пишала. Да шо е толку чудно да се откажеш од делот? Јас имам такво мислење не ми го наметнале родителите. А јас на моите деца ако имам да им дадам ќе им дадам ако немам никому ништо. Убаво кажа погоре членката дека не е се во имотот. Џабе ви се и имоти и пари и вили и коли кога нема да бидеш во добар однос со братот.
    И не, нема да му дадам се за да не се карам туку затоа што јас сум веќе мажена и со деца и живеам сосема на друго место. А брат ми е женет со деца и ќе живее во таа куќа. А јас ако се разведам тогаш ќе се вратам дома. Па кога ќе се искачам тогаш и ќе си земам сопствено.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.864
    Допаѓања:
    13.498
    Абе ако ќерката им пореметува, тогаш и синот им пореметува. Јас да имам празен стан, па и куќа ќе се вратам, па и да е еден кат само, а брат ми на другиот. Не ќе се докажувам дека можам сама и да се правам горделива со плаќање кирии. Подобро тие пари ќе ги тргам на страна за своите деца.

3. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Да, има финеси.
    Како јас што бев ок со постара и помала куќа, а брат ми да ја добие поголемата и поновата.

Пишав веќе. Не ми треба ништо во неа. Ни јас сакам да треба да живеам таму, ни тој би сакал.
    Ама тоа да биде во договор со децата.
    А не родителите да одлучат за овај 2 јајца, за другиот ташак.
    Па после кога ќе се налути тој со ташакот, да се чудат луѓето 'зошто?'

На Biljarkata, Tan4ence, Mantub и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Читам 4 страни уназад.
    Па не е баш џабе.
    Пошо еден ден ако ме шутне маж ми ќе треба да трошам уште толку пари за нов/а куќа/стан.
    Зашо да фрлам пари ако можам да имам свое?
    Среќа сум едно дете па не треба да се тресам и да се молам за милостлив маж

5. tijanana

tijanana Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    3.642
    Кај нас пак обратно е, брат ми се да му даде ќе делеше тој со мене на пола:D
    Родителиве мои кои би биле од турско, брат ми би ги побил со време на рамноправност и еднаквост.
    Ако родителите на некој начин се огрешиле зошто и браќата/сестрите да го следат нивниот модел на однесување со фелер.

На S.W.A.G, Dentina и WildMk им се допаѓа ова.
  6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Е за ова си во право.

На tijanana му/ѝ се допаѓа ова.
  7. tijanana

tijanana Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    3.642
    Те сфаќам потполно, ама ако е така зошто братот и сестрата не се предоговорат за еве нека продадат и помалата и поголемата куќа и парите на пола? Ако родителите може згрешиле можат децата да не прават каkо нив нели? ''Сложни попови и во петок мрсат '';)

На Biljarkata, S.W.A.G, minne992 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Оти и брат ми е ко нив.
    Затоа.

На Ketchup, pdb123 и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  9. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.815
    Допаѓања:
    17.598
    Затоа што повеќето браќа не се такви. Ќе им се уарни се за него, сестрата венчана и одселена. Ќе донесе снаа, ќе имаат деца, во меѓувреме сестрата се развела без имот стекнат во брак.

И сега тука настануваат проблемите, кои можеле да бидат решени од родителите ако мислеле на ќерката.

На Angie1432, Ketchup, Mantub и 3 други им се допаѓа ова.
  10. tijanana

tijanana Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    3.642
    Жално, ама за тоа веќе родителите не се одговорни, до нивото на свест и широкоградост на браќата останува на крај @Bezimenka90
    Ама да се карам со брат ми, да се фаќаме за врат и гуша, што знам мене за со брат ми ми е незамисливо. После родителите тој ми е најблизок по крвно сродство.

11. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Една случка што ја знам.. толку ми е тешко кога ќе се сетам...
    Братот добива куќа, сестрата ништо.
    Братот се жени и добива две деца.
    Сестрата се мажи, добива едно дете, па се разведува.
    Немајќи каде, се преселува во куќата кај брат и' и живее со нејзините(кои се на друг спрат).
    По некое време, сестрата 'станува товар' на братот и снаата, и воедно се разболува од терминална болест.

Сестрата починува, детето се отселува кај таткото, братот и снаата остануваат во куќата.

КА-ТА-СТРО-ФА!

На S.W.A.G, SummerGirl, pdb123 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Bezimenka90

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.815
    Допаѓања:
    17.598
    Па браќата се такви, пошто така ги воспитуваат од мали. И те како е одговорност на родителот.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.581
    Допаѓања:
    201.797
    И да судам и да кажам, мене никој нема да ме послуша, мислиш ли дека моето мислење ќе смени нешто ако му кажам некому дека не е во ред да си ги дели децата? Дека судот гледам го слушаат. Така нив им направиле, така тие им прават на своите деца оти не знаат за поинаку, што не е оправдување. Треба сами да си ја чукнат главата, оти децата не треба да се делат, без оглед на тоа дали се машки или женски. Кој прст да си го пресечеш еднакво боли. Е некои за ќерката ги боли помалку. Или за тие што заминале и не ги гледале оти не смееле да заминат од родителите.

Како што судам родители што си ги делат децата, така судам и деца паразити што чекаат се' на готово од мама и тато. И куќа/стан или пари, а не мрдаат со прст да засукаат ракави. Независно од полот.

На Biljarkata, Lima24, theowndemon и 4 други им се допаѓа ова.
  14. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.781
    Освен ако умрат, без официјално да е поделено.
    Тогаш бате ќе се слика, не се откажувам бре.
    Па не едно, 14 деца да направил.

Читајќи овде, сфаќам колку сум среќна за баба ми и дедо ми не размислувале како повеќето, па мајка ми има 50% колку и брат и', а уште повеќе сум среќна за родителите што ги имам.

Не станува збор за 2, 5, 10 квадрати... туку за односот на родителите и братот/сестрата кон мене...

Мене и да ми дадат повеќе, нема шанси повеќе од пола да земам.
    Со ништо не сакам да ја оштетам сестра ми.
    Не ми се јасни браќава/сестриве што можат да прифатат се' да добијат искрено.

На Angie1432, Tan4ence, Dentina и 8 други им се допаѓа ова.
  15. Bezimenka90

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.815
    Допаѓања:
    17.598
    Се согласувам целосно. Само што ете разликата е што имам сестра. Мене нешто такво ми е незамисливо.

Затоа јас зборам генерално, тоа што често се случува кај нас во земјава е се на синот и ништо на ќерката.
    Не само синовите и ќерките ете така се учени и тоа го прифаќаат.

А ако некоја ќерка ете отстапи од калапот и се запраша зошто не е еднакво одма на истата и се додаваат епитети како лакома, себична, мрзелива.

На CameliaMiller, Dentina, S.W.A.G и 4 други им се допаѓа ова.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    На страна што секое дете ќе направи за себе.
    Муабетот е за односот на родителите кон децата.
    Дали е рамноправен, или не.

И двете ако земат по 2000 евра, нивна работа е после дали ќе ги потрошат во кладилница, или ќе инвестираат во дошколување (карикирам).

На CameliaMiller, S.W.A.G, Mantub и 5 други им се допаѓа ова.
  17. tijanana

tijanana Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    3.642
    И мене не ми се јасни затоа што пишав и јас и брат ми исто како ти што не би си ја оштетила сестра ти и ние едено кон друг не би го сториле тоа. До нас и нашиот братско-сестрински однос е. Бираме да имаме сестра/брат отколку плус имот ама празен и запустен од кавги и неправедни делби.

На Biljarkata, CameliaMiller и WildMk им се допаѓа ова.
  18. tijanana

tijanana Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    3.642
    А кој ги додава тие епитети?

19. Bezimenka90

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.815
    Допаѓања:
    17.598
    Баш тука во дискусијава се провлекуваат. Ако тргнеш од почеток да читаш сите ќе ги сретнеш во подиректна или во позавиена форма.

На WildMk и theowndemon им се допаѓа ова.
  20. tijanana

tijanana Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    3.642
    Значи никој отворено не ги напишал, само се провлекуваат така? Слободно нека остане на тоа и така е неважно кој што мисли додека таа ќерка/сестра смеата дека е фер да се преиспита поделбата, па ако не може со своите нека се договри со братот.