1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поделба на имотот помеѓу децата во семејството

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Sarasweet, 17 јули 2012.

1. LadyMau

LadyMau Активен член

Се зачлени на:
    23 август 2020
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    137
    јас не наведов дека некој треба да се лиши од наследство, а за венчавање пишав „ако сака“.
    она што го пишав е според некои логики кои постојат на овие простори и за кои претежно се согласувам.

а ако некој наследник не е задоволен од распределбата, има судови, може да поднесе тужба и бара нужен дел.

2. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.402
    За што ќе се судам, ако родителите не ми препишале? Во тој случај нема ни да сакам ништо нивно. Ако сметаат дека сум ништо, само поради што сум женско и они за мене ќе бидат ништо, затоа што би го вреднувале брат ми повеќе. Уште нешто вака да им се даде на мажите привилегии, има или уште не сум запознаена?

На Anie93, simply-red, Snowflake92 и 5 други им се допаѓа ова.
  3. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Пред неколку години, татко ми од нигде никаде рече - да одиме на нотар, да ви препишам.... Ќерка ми го слушнала муабетот (кој всушност и не беше муабет, туку само тоа кажано на татко ми) и кога дојдовме дома се качи во нејзината соба и и се јавила на баба и со плачење, липтање - не сакаааам дедо да им препишува.....зошто? болен ли е? ќе умре ли?
    Јас поим немав што се случува додека не ми кажа мајка ми.
    Заради тој настан татко ми до пред 2-3 дена таа тема не ја отвори повторно.
    Сега со законов кој го најавуваат за х2,х3 данок на втор, трет имот повторно темава е актуелна.
    У ствари повторно нема тема.
    Рече - да одиме на нотар.
    Толку.
    Со ниту еден збор, гестикулација или понатамошно однесување нема да се противам, како и да одлучиле.
    Премногу ги почитувам за да направам нешто такво.
    Можеби затоа што знам какви луѓе се, а можеби и затоа што тоа што родителите го даваат во наследство го створиле тие, а не ние.
    Нивниот збор ќе биде последен.
    Истото го очекувам и од сестра ми.

На Nevenche26 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  4. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2019
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    2.477
    А ако живееш со мајка и татко по дифолт значи дека они ти го финансирале факултетот или возачка или свадба?

5. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2019
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    2.477
    А наследството од татко ти не боли да отиде кај жена ти? Побогу

6. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    4.988
    Допаѓања:
    41.256
    Уште се објаснувате?
    Сериозно?

7. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.970
    Допаѓања:
    21.158
    Сум слушнала за тоа,зетот да се шири,ама нели и снаата кога ќе дојде ќе се шири,па исто ќе е.
    На кого и да оставиш,ќе има некој кој ќе дојде од страна и "ќе се шири".
    Треба да биде разграничено,родителите си оставаат на СВОИТЕ деца,не оставаат на снаите и на зетовците. Кога старите би го сфатиле ова,би имало многу помалку проблеми и очекувања од снаите/зетовците.И не треба да се делат децата,и машките и женските имаат исто право.
    Некако останало од порано,синот мора да ги чува родителите,па затоа и он добива се,ако после синот не ги чува,пак ќерката ќе се смилува и сите обврски ќе се на неа. Среќа па ваквото размислување се искоренува,барем за идните генерации нека биде како што треба,во "наше" време сеуште има примитивци.

На cresa-jagoda, MeowMeow и GrimTheReaper им се допаѓа ова.
  8. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.572
    Допаѓања:
    39.989
    Здравје Боже, ако некогаш имам и син и ќерка, тоа што јас го поседувам ќе биде еднакво поделено.
    Толку ме нервира кога ќерките не добиваат ништо, рмбаат, а братот си го лади на наследено.
    Не разбирам како можат да си ги двојат децата така?

На izabela.nik, mode-kristina, tinka-mace и 3 други им се допаѓа ова.
  9. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.661
    На ваквите рѓави браќа ко тебе и посакувам сестрите нивни да бидат успешни и да имат свој стан иако нема да се омажат а таквите као тебе да фаќаат влага во куќата на родителите и на крај на глава да им ја срушат.

На Emotional123 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Limpan

Limpan Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2020
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    3.648
    Јас мислам дека треба да се подели имотот бидејќи и двете деца или колку и да се заслужуваат подеднакво да бидат третирани и сакани. Кога ќе имам и јас деца имотот ќе го поделам и на ќерката и на синот бидејќи во ова лошо време многу жени го трпат мажот што ѓи малтертира бидејќи нема кај да се вратат.

На Принцезичка1, mode-kristina и Bezimenka90 им се допаѓа ова.
  11. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.296
    Допаѓања:
    19.572
    Дали при поделба на имот помеѓу децата сопственикот ако сака да препише нешто на едното дете, треба да побара согласнот дали другиот се откажува од делот? Или нема потреба?

12. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.751
    Допаѓања:
    17.561
    Нема потреба.
    Татко ми му препишуваше на брат ми зимата место кај што си направи куќа, и немаше потреба од другите деца за согласност.
    Мислам дека доколку е починат сопственикот, тогаш треба согласност,ама не сум сигурна.

На VDT2906 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.190
    Мајка ми се потпиша дека се согласува баба ми да ѝ препише на тетка ми (сестра на мајка ми) еден стан додека уште беше жива. Дали е задолжително или не, не знам, ова е само лично искуство.

14. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.772
    Допаѓања:
    53.071
    @VDT2906 Во нашиот случај, дедо му на мм му препиша куќа иако има 4 ќерки ( тетки на мм)
    Ниедна не потпиша никаква согласнот,куќата е препишана како подарок

15. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    31.196
    Не. Мојот имот е мој и на кого сакам можам да го дадам. Тоа може и сосема друго лице да биде освен децата. Децата немаат право на имот додека родителот е жив, дури по смртта имаат право на наследство. А додека е жив, може на кого сака да го препише ако си е лично негов.

На Guns N` Roses, mira.mira и VDT2906 им се допаѓа ова.
  16. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.061
    Допаѓања:
    7.316
    Ako e taka ,se sto nasledila majka mi odi kaj mene,togas bez krov nad glava ke ostanat drugite.

17. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.262
    Допаѓања:
    9.073
    Нема потреба од согласност, сопственикот сам може на кого сака да го остави имотот.

На mal.ecka, VDT2906 и mira.mira им се допаѓа ова.
  18. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    748
    Допаѓања:
    2.017
    Зависи од правното дело, ако се работи за договор за дар тогаш нема потреба од согласност, ако се работи за договор за отстапување на имот за време на живот тогаш е потребна согласност од децата и брачниот другар.
    Иако договорот за дар е најшироко употребувано правно дело како правен основ за упис на правото на сопственост од родител спрема дете, мој совет е секогаш да се оди со договор за отстапување на имот за време на живот (или народски попознато како препишување на имот), затоа што се работи за договор кој има посилна правна сила од договорот за дар, и потешко може да се раскине/отповика за разлика од договорот за дар. :)

На VDT2906, Mami3 и mssuniquee им се допаѓа ова.
  19. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Се плаќа ли данок за второво? :)

20. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    748
    Допаѓања:
    2.017
    Не се плаќа данок затоа што имотот преминува од родител спрема деца, исто како кај договорот за подарок, данок не се плаќа ако се работи за прво колено (т.е. потомци на отстапувачот - наследници кои се јавуваат во прв наследен ред).

На x.Daisy.x му/ѝ се допаѓа ова.