1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поделба на имотот помеѓу децата во семејството

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Sarasweet, 17 јули 2012.

1. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.447
    Допаѓања:
    18.073
    Луѓе проблемов што испадна ваков и на некој начин имав чувство дека ќе дојди до расправија, ама најмалку сакав да дојди до тоа.

Вака сега, поделбата на имотов се врши јас од страна на мајка ми ( почината е) и брат ми (ама тој психички не е стабилен и е сместен во неготино и за него дополнително документи треба да вадам, секое инфо е плус), а од друга страна тетка ми, сестра е на мајка ми. Наследството го наследуваме од дедо ми и баба ми по мама. Дедо ми почина и сега оставинската постапка.

Имотот се состои од отприлика 470 квадрати двор и куќа ептен стара, 30 квадрати дуќан и мало дуќанче од 8 квадрати во строгиот центар, нива од околу 2 декари во индустриска зона и стан од околу 60тина квадрати.

Баба ми реши додека е жива да живее во станот, а другото да се подели на две половини. Епа вака сеа некни ја повикав тетка ми да разговараме околу тоа.

И реков што мисли околу тоа, пошто и реков сакам да делуваме што поскоро и да се знае кое и чие е. Таа излезе со став, демек сакала да гради куќа во иднина, не ептен блиска ама сепак.. И ми вели имотот да ни е ЗААЕДНИЧКИ.

Јас и велам дека не се согласувам имотот да ни е заеднички, ниту пак ти би прифатила затоа што ти го работиш дуќанот (тој од 30 квадрати), по некоај логика треба сите приходи да ги делиме па и расходите, даноци, сметки итн. И велам јас сакам да го поделиме имотот на два еднакви делови и јас планирам да го продадам мојот дел, ако сакаш можиш да го купиш мојот дел. И и велам за дуќанот не сакам ништо таму ама ќе си доплатиш во согласност со тоа да биде 50-50. И велам ќе си викниме стручно лице, геодет да провери и оцени.

Почна да ми зборува за минатото и ми сугерира пак да ни биди ЗАЕДНИЧКИ имотот. И велам не сакам така и не е во ред тоа да бидиме повеќе души и да бидиме заедничари, а истовремено ти да го работиш дуќанот, а јас воопшто да не добивам ништо и сакам да го продавам мојот дел. Ми вика ама че го продаваме целосно, јас и велам како можам да ти верувам, кога ти можеш да манипулираш нон стоп, односно да бараш нереални суми на пари за нештото, пошто да бидеме реални ти го работиш дуќанот и океј ти е.

Се изнервира налути, почна да ме навредува лично се и сешто ми изнарече, ме исплука... Јас и реков размисли овие денови што направи, и кажи да најдиме заедничко решение, јас сум фер и ти велам ништо не сакам од дуќанот ама ќе ми платиш на друг начин или префатиме со дворот т.е квадратура..

Што би ме советувале луѓе? Баба ми значи е тотално збунета не сака да се караме, ама од друга страна сака да сме пола пола. Јас ќе систојам на ставот, само битно да е 50-50 и јас што ќе правам со мојот дел е моја работа. Планирам да ангажирам адвокат.

На Snowflake97, WildMk и mira.mira им се допаѓа ова.
  2. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    2.968
    Допаѓања:
    13.423
    Да, ангажирај си адвокат, не се замарај чим е таква зината за пари и без компромис(според мене), допрва ќе имаш повеќе проблеми, поделете се на пола така е најправилно. Тетка ти не е повеќе ќерка од мајка ти. Мислам додека е бабата жива е полесно за делба...

На WildMk, Justicija и Stark им се допаѓа ова.
  3. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    10.673
    Допаѓања:
    130.188
    Баба ти е жива а вие се карате за имотот?

4. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    2.968
    Допаѓања:
    13.423
    Па подобро е сега да поделат, после смртта е потешко, не ја умираат жената ако целиш кон тоа

На trajkoska23, ane.bella, Snowflake97 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.447
    Допаѓања:
    18.073

Првенствено баба ми сака да го подели имотот, затоа што цел живот тука го користат и работат дуќанот тетка ми. Реков првенствено за мене, затоа што знае во која ситуација бев и во која сум и колку би имал можност да ми се подобри животот. Жената рече дека го сака само станот, другото ќе го оставела да го поделиме ние, ама не очекуваше да се скараме. :)

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.447
    Допаѓања:
    18.073
    Јас сакам да се истера работава исправно и да се подели се како што е оценето по стручно лице и судот, кога веќе не можеме сами вака да се договориме. Мене ми е жал ако им ги поматив сметките и мисли дека јас ќе бидам тука пасивен сопственик во ЗАЕДНИЧКИОТ имот.

На Mikha4 и Anie93 им се допаѓа ова.
  7. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    2.968
    Допаѓања:
    13.423
    Така е ако не може со меѓусебен договор има стручни лица за тоа, ти држам среќа :)

На Mikha4, WildMk и Stark им се допаѓа ова.
  8. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.661
    Нека не ти го пере мозокот цени си го својот дел и искористи паметно.

На Anie93, Justicija и Stark им се допаѓа ова.
  9. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.296
    Допаѓања:
    19.572
    Си има суд за таа работа ако не бива со договор, крај краева баба ти е жива еден адвокат и на црно бело што на кого остава.

На Mikha4, marchi-cool, СуперДевојка и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    10.673
    Допаѓања:
    130.188
    Прво, бабата има 50 посто од имотот.
    Второ, колку време дуќанот е во владение на тетка ти. Дали живее од него ...

На Stark му/ѝ се допаѓа ова.
  11. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.980
    Допаѓања:
    59.649
    Бабата ако сака може да се откаже од се и на време да се среди се како што треба.
    Мојата направи така, освен куќата не ја решија имаше некаков проблем.

На Stark му/ѝ се допаѓа ова.
  12. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.061
    Допаѓања:
    7.316
    Zemi advokat.Za da se podeli se drugo osven stanot treba babata da se otkaze od svojot del vo drugite imoti.Potoa se deli toj imot po pola.Ti treba lakarsko za babati deka nema problem za rasuduvanje,se vadi Kaj mlin Balkan vo mala baraka od psihijatar.Potoa se odi na notar I taa se otkazuva od svojot del od imotot za smetka da go zadrzi stanot.
    Nemoj pod nikoj uslov da se slozis na zaednichki da bide se zasto ke te manipuliraat. Mozat lazni hipoteki da stavaat,da go koristat I dr zafrkancii.
    Procenitelski kukji so licenca mozat da go procenat imotot .

На Anie93 и Stark им се допаѓа ова.
  13. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    31.196
    Да си поделиш се, да се знае секој со што располага. Тетка ти инсистира да не се делите за да искористи повеќе. Мора да викнете стручни лица кои ќе направат соодветна проценка. Ако го сака дуќанот тогаш може половина да ти го доплати а останатиот имот може да го продадете и да поделите пари.

На WildMk и Stark им се допаѓа ова.
  14. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.447
    Допаѓања:
    18.073

Го користи скоро 20 години и тоа за некоја смешна сума од 5 илјади денари, но и тие ги прекина одамна да ги дава. :)

Инаку да, сопругот нејзин т.е тетин ми работи тука и нормално дека живее од него, кој будала би стоел без профит.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.251
    Адвокат.
    Нема поинаку.

@Forca еве ти случај... или пак препорачај друг адвокат...

На Forca, Anie93, Jana06 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.447
    Допаѓања:
    18.073

Него ќе го одберев, ама имам доста пријатели правници, адвокати и ми се понудија одма тие и од ист град ми се... Инаку се консултирав со Форца.

На Forca, Anie93 и WildMk им се допаѓа ова.
  17. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.251
    Веќе те советуваше?
    Опасен е :D

На Forca, Anie93 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  18. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.447
    Допаѓања:
    18.073

Јас морав сегде да потпрашам и колку толку да го прочитам законот и што постои. Морам да се снајдувам сам, затоа што немам и некој грб зад мене, единствено татко ми, баба ми и што си мислев дека и тетка ми. :)

На Forca, mira.mira и WildMk им се допаѓа ова.
  19. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.713
    Допаѓања:
    172.675
    Најдобро е да си поделите додека е жива баба ти.. после да не наебеш како мене:D
    Направете и договор за станот каде што ќе живее, ако сега не го делите...
    После се маки..
    Јас со мајка ми па си останав со празни раце а не па со тетка да требаше да делам:D

На СуперДевојка, Stark, mira.mira и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.447
    Допаѓања:
    18.073
    Ми е криво што иди до овде работава, за да утре не си речиме ни здраво и делумно да се мразиме. Јас не ја мразам, иако ме нарече лудак, ѓавол, идиот, мочко, будала, смрдено па дури и ме исплука во лице. Јас не заборавам и повеќе не посакувам да имам било каква блискост, ама не и мислам лошо, само сакам да се поделиме 50-50.

Морам негде да се истрошам вријам онака значи толку неферски работи во животов, а имав кој да се грижи за мене, ама испадна јас се грижам за нив. Се молам по другари, пријатели во ниедно време да се врши превоз за мајка ми кога ја носев на болница, ниту еднаш не ме одбијаја вечно сум му благодарен, иако сум му помагал, ова што го правеа за мене алал да му е, и тоа за време на корона, ништо не рекоја.

Еднаш тетин ми не рече да не однеси со кола или да се јавам и слично.

Пред да се пресели мајка ми кај баба ми и дедо ми јас издејствуав да ја примат, се расправав карав ги молев итн за да ја земат, не ја примаа, ја убедуваа нешто друго, демек немало место итн. Па таму ко одев кај што живееше, веќе финансиите пресушија онака на минималец скоро ништо се живееше, собира денар по денар да и се земи нешто, ми прекипи сето појдов со намера кајдедо ми да му објаснамкако стој ситуацијата односно малце од малце финансиски да се помага сеа мама, не можи се да зема тетка ми. Ми рече во право си, арно ама тој и рече на тетка ми да му давала таа пари за дуќанот (пошто кирија таа одамна прекина своеволно да му дава, а мене овие стариве ми се жалеа аххх тетка ти не плајча ова она, тоа дополнително ме нервираше), и таа се џигери како можеле да и земаат нејзе пари ги фрлала парите, па на мајка ми ја зачекав како и се црека и вика како не ти е срам од мене како сестра да ми бараш пари итн, таа па психички западната уплашена да не е сама, немој не ми викај, не ми требаат парите, чоек ми треба да бидиш до мене итн.. јас на скали слушав ама не влегов на сред викање оти голема ќе беше, слегов пак кајскалите кај вратата лупнав гласно за да прекинат со муабет.

Искрено од моја страна да кажам вака познавајќи ги по карактер и мајка ми да беше жива јас мислам дека максимум што можев да добијам е станот и тоа ако ги догледав баба ми и дедо ми. Мајка ми беше огромна материјалистка и трошеше пари премногу, особено за себе си. :)

На Tanjamm и marchi-cool им се допаѓа ова.