1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поделба на имотот помеѓу децата во семејството

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Sarasweet, 17 јули 2012.

1. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.061
    Допаѓања:
    7.316
    Ako se otkazes vo koristi na sestra ti , togash ne mozes da se premislis za otkup.Mozebi najdobro e da se dogovorite da ti go plati sestra ti tvojot del po cena koja odi na pazarot(ima proceniteli koi procenuvaat vrednost na imot) I sestrati da ti go otkupi. Mislam deka ne treba da se otkazuvas od imotot koj zakonski ti sleduva zasto ne znaes kakvi situacii ke sledat vo zivotot koga ke ti trebaat pari, a togash site zaboravaat na dobrinite koi si gi napravila.

На elimkd и Fiona20 им се допаѓа ова.
  2. SeaMermaid

SeaMermaid Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2015
    Пораки:
    1.140
    Допаѓања:
    14.433
    Дали е спроведена оставинска постапка? Ако е, тогаш ти и сестра ти сте сопственици на идеални делови. Поради ова, најпрво мора да извршите физичка делба за да располагате со реален дел (ова за куќата). Понатаму, можеш да и го продадеш на сестра ти, таа секако има право на првенствено купување или да и го подариш (но без надомест). Нивите ако се исто сосопственост на двете ќе мора физичка делба, но истата е можна само ако земјоделската парцела е поголема од 2 хектари (ако не е тогаш не можеш тоа да го продадеш и ќе стоите двете на имотен лист). Доколку имаш свои ниви и само ти се водиш како сопственик можеш да и ги продадеш без проблем.
    Доколку не е спроведена оставинска постапка може да се договорите да дадеш негативна наследничкс изјава, а таа да те исплати во вредност на наследство.

3. Fiona20

Fiona20 Активен член

Се зачлени на:
    22 август 2022
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Da da sprovedena e ostavninska postapka da i isto I dvete stoime na imoten list,ke mora fizicka podelba,e sea koga se delese na notar se povikaa cicko mi i tetka mi,cicko mi ne zede nisto no tetka mi sakase od majka i no kako sto majka i ne ja poseduvala taa niva zede od tatko i ispadna ne deka toj ja poseduva cudo od niva ne e nesto golemo no ete kao demek do brat i da bide cicko mi,no toj ne saka ni da ja vidi ni da slusne za nea,plus cicko mi bese korekten i plakase kirija na majka za istata niva i vo toj slucaj tetka mi ispadna sebicna mozese druga da zema nikoj nemase pravo da ja spreci ,iako e vo Germanija ne vikam deka i tama e lesno znam kako se zarabatuva ,a majka mi se bori za zivot sama veke 25 god,za toa dosta e veke stradanje ne e ni stara 65 god ima nie sme tuka za bilo sto da i treba fala bogu seuste e samostalna i cvrsta na seto toa sto go pominala niz zivotot,nikogas ne sum pomislila na prodazba ili pari no ete mislam deka toa si e pravilno dokolku ne mi dadat vreme i jas da vlozam ne mozam vo momentot no fala bogu ne e vo nekoja teska sostojba za epten ne moze da se izdrzi,jas pak ke kazam koj ima pari ima mok,jas sum taa sto treba da donese odluka bila ispravna ili ne vremeto ke pokaze

4. Fiona20

Fiona20 Активен член

Се зачлени на:
    22 август 2022
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Zdravo,kako sto gledam na resenieto,pseduvame so sestra mi,stan co stanbena kuka pise prvi kat so i koj e vo upotreba so povrsina so 57m.kvadratni i gradezno izgradeno zemjiste od povrsina 1146m.kvadratni,zemjiste pod zgrada1 ) 84mkv,izemjiste pod zgrada dva 63mkv,a dodeka za nivite nema nisto od toa mora da se zaednicki bidejki ne se pogolemi od 2hektari,taka da ako moze barem nekoja procenka gruba od prilika da se naprave nekoj sto si razbira od toa

5. SeaMermaid

SeaMermaid Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2015
    Пораки:
    1.140
    Допаѓања:
    14.433
    За куќата секако ви треба физичка делба. А за нивите провери дали си само ти на имотниот лист или и сестра ти. Ако си само ти сопственик во имотен лист, тогаш можеш без проблем да и ги продадеш. Ако сте и двете, тогаш ќе треба физичка делба, но само ако е поголема од два хектари (ако се води како земјоделско земјиште). При наследство површината не игра улога, мислам дека тука погрешно ме сфати.

6. MamacitaBuena

MamacitaBuena Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.399
    Мене некој да ми разјасни нешто ако може.
    Додека беше дедо ми уште жив,сестра ми била кај него со нотар за да и ја препише куќата на нејзино име.Мене ме повика да делиме,јас немав важeчка лична карта па и реков да почека.
    Ова и дојде како кец на десетка,па ја средила работата без мене.
    Дедо ми потпишувал,ама немал поим што точно.Сега веќе не е жив.
    Јас никаде немам потпишано,немам дадено изјава дека се откажувам од мојот дел од куќата.
    Сега сум буквално на патот,без ништо ,на нејзина милост и немилост дали ќе го добијам мојот дел или не.
    Прашањето мое е,какви права имам јас во ваква ситуација,дали ова е измама од нејзина страна и од страна на нотарот?
    Дали можам да тужам,па да го добијам мојот дел во износ на парични средства или едноставно да ми го префрли мојот дел од куќата?

7. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.025
    Допаѓања:
    154.720
    Барај си адвокат.
    Ама за жал, завршена е работата.
    Ако се водела постапка за наследство, а не си известена, тогаш да. Ама ако он бил жив и свесен и така одлучил, а веќе не е е жив да каже бил свесен или не или да проценат дали е при здрава свест и разум, тогаш работата е завршена.

На eliesaab и Justicija им се допаѓа ова.
  8. MamacitaBuena

MamacitaBuena Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.399
    Да,дедо ми беше при здрав разум ама не беше писмен да прочита што потпишува.
    Не само мојот дел,така му го зеде и делот на братучед ни.

9. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.025
    Допаѓања:
    154.720
    Отишло... нема како да се докажете. Да сте здрави и живи...

10. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    31.195
    Јас мислам дека со добар адвокат може случајот да се реши во твоја корист. Ако не бил писмен може да го излажале и ставиле во некоја заблуда. Не ми е јасно како е можно да постојат толку подли луѓе па на најблиски вака да прават.

11. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.841
    Допаѓања:
    19.517
    Ехеее така го оставија и дедо ми без наследство, додека дедо ми беше во странство сестраму ја зела мајка им додека била жива да потпишува насекаде таа неписмена била и ко дошол дедо ми за него ништооо а мајка им починала
    Дедо ми тужил ама за џабе
    Таков е македонскиот народ лаком и зол!!

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.674
    Допаѓања:
    265.959
    Можеш да тужиш, ама дали се нафаќа сега да ти/ви ги препише вашите делови? Или одбива?

13. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.296
    Допаѓања:
    19.570
    Македонски синдром " не препишувам ништо кога ќе умрам што сака нека прават". Ова најчесто го прават старите не оставаат тестамент делба што на кого остава и после нивна смрт, очи меѓу себе си вадат браќа, сестри внуци за педа место.

На moonlight-girl.55, јolene, Justicija и 3 други им се допаѓа ова.
  14. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    6.977
    Допаѓања:
    14.342
    Никако не можам да ги разберам луѓево што ќе се испотепаат за имот. Што со измами што за жал со убиства. Колку имот му треба на човек за да живее, за да биде задоволен? Мајка ми почина пред година и пол и сеуште имотот го немаме поделено. Ни имам желба ни имам воља, да може да се врати мајка ми би го подарила сето тоа. А и да го имам делот мене ништо не ми значи. Што ќе ми ниви ливади плацеви куќи ко во една можам да живеам а не во 3.

На Andrijano31 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.468
    Допаѓања:
    8.564
    Во многу случаи треба да се разберат борбите на луѓето. За некои од нив е прашање од животно значење. За некои алчност.
    Малку ли луѓе останале на улица заради нечесна и неправедна делба, фаворизирање на едно дете во однос на другите и сл.? И не, не може секој да си дозволи да заработи за свој сопствен дом. Барем во нашава држава, има луѓе не можат да се прехранат со плата, а не пак да заштеди за да уплати за стан. И нормално дека утре ќе води борба за своето.
    Или злоупотребуваат стари, исплашени луѓе да потпишат во нечија корист, иако самите не се свесни што потпишуваат, или тоа не е нивна волја.Или на крај, поклонувајќи имот на децата, добиваат "благодарност" со тоа што добиваат клоца од своите родени. Буквално на улица или во некоја шупа завршуваат, сами, немоќни, заборавени. Има неправди колку сакаш.
    Сме се изнаслушале и изнагледале вакви стории.

На eliesaab, marchi-cool и Angie1432 им се допаѓа ова.
  16. PepicaAn

PepicaAn Активен член

Се зачлени на:
    20 декември 2023
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    46
    Здраво на сите,

Ќе ве замолам за информација..сакам да покренам судска постапка за поделба на имот. Остависка постапка е спроведена, јас и уште еден сонаследник стоиме на имотниот лист.

Ме интересира дали некој може да ми препорача добар адвокат за оваа постапка и по можност во СК.

Ви Благодарам и Поздрав

17. Qwjkl

Qwjkl Активен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2023
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    28
    Dobro poznata tema. Nasledstvo. Dali bi zele nasledstvo od zivi roditeli iako znaete deka ostanatite deca dobile duplo, troduplo, petoduplo od vas, a vas vi se prikazuva druga vistina, zamackana. Sumata pari ne e dovolna da se kupi ni garaza. Mislenja?

18. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.674
    Допаѓања:
    265.959
    Ако не можам да се докажам, зависи, да.

19. Qwjkl

Qwjkl Активен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2023
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    28
    I da se dokazam ne vredi. Ke treba da rasturam prijatelstva, da vnesam NEMIR a ne daj boze I nesto poveke co familijata otkrivajki informacii deka znam. Vo oci me lazat, sum probably nasamo da im ukazam bar malli deka ne e nikoj glup pa ni ja. Ne vredi. Navredena sum od postapkata na roditelite I ostanatite braka I sestri. Se osekjam izigrano
    Nezam dali vredi da se "ponizuvam" za malku ili da si ja zavuvam cesta deka I dosega nemalo pa od sega...

20. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.674
    Допаѓања:
    265.959
    Што е нормално. Ако мислиш дека нема да успееш да докажеш поента, прифати и терај така. Некои битки едноставно не се вредни.

На Qwjkl му/ѝ се допаѓа ова.