Поделба на имот по развод

Дискусија во 'Правни совети' започната од vesna, 28 април 2011.

1. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    2.115
    Правото на физичка делба не застарува, може било кога да се бара, но ако не се упишани двајцата бивши брачни другари во имотен лист како сосопственици подобро е побрзо да се бара за да не се изгубат доказите, за подетално пишете ми во порака.

2. Dreamsdocometrue

Dreamsdocometrue Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2021
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    257
    Фала. Ме интересира ако знаете да ми кажете колку чини тужбата а колку застапување од адвокат на рочиште?

На Forca му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    2.115
    Ви пишав во порака, и тука ќе ви одговорам зависи од фактичката состојба кој вид на постапка ќе се води дали парнична или вонпарнична, во парнична постапка цената е скалеста според тужбеното барање, додека во вонпарнична постапка цената е фиксна.

За да се утврди кој вид на постапка ќе се води треба прво да се утврди кој ќе биде правниот основ (утврдување на идеален дел или поделба на веќе утврдени идеални делови) а тоа зависи од фактичката состојба односно тоа што е упишано во имотниот лист и евентуално други материјални докази кои ги поседувате, откако се утврди правниот основ ќе може да се каже цената за тужба односно предлогот, и за застапување на рочиште во парнична односно вонпарнична постапка.

Затоа не можам однапред да кажам колку ќе чини додека не бидам запознаен подетално со фактичката состојба.

:)

4. tigrica92

tigrica92 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    660
    Допаѓања:
    565
    Се разведуваме со сопругот, имаме заеднички стан купен во брак. Е сега прашањето е следно, како може да го продадеме или да ми го исплати мојот дел, зошто тој не прифаќа спогодба во однос на имотот апсолутна никаква си седи таму и не сака да го решиме ова прашање. Доколку го тужам како би се решило нештото? Благодарам.

5. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    2.115
    Само во постапка за физичка делба, и во таа постапка ќе барате или да ви го исплати вашиот дел или да се продаде станот или вие да го исплатите неговиот дел.

На tigrica92 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. tigrica92

tigrica92 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    660
    Допаѓања:
    565
    Ама како ќе го натера судот, што ако не сака? Преку извршител ќе му ги земат парите или како? Тој дел не ми е јасен.

7. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    2.115
    Судот ќе наложи со решение станот да се продаде според Законот за извршување преку извршител, aко во текот на постапката не успеете да се договорите, ако сакате да разговараме подетално пишете ми во порака.

На tigrica92 му/ѝ се допаѓа ова.