Jas imam loso iskustvo so pozajmuvanje. Dadov skoro 4000 evra i eve 5 godini jas si zaglaviv tie si uzivaat a veke mene mi e sram da si gi baram a tie gajle si nemaat. Ama e od toa pazenje da nema karanje jas si stradam.
Е проблемот кај тие што знаеме да даваме, е што ни е срам да си ги бараме назад. А тие што бараат на заем - не им е срам ни да побараат, ни да не вратат. Се е тоа каракери. Едните сме осудени на пропаст, другите на уживање
Toj shto treba da vrati, toj uste povekje glup te pravi, so toa shto udira zivot na visoka noga a tebe te zali shto vrakjas kredit shto za zal ne bil za tebe. I taka , toa mu doadja kako dobriot si e ednakov so glupiot
Од досегашното искуство со луѓето околу мене за тоа како неодговорно и лабаво си се однесуваат за нивни важни работи, им имам ставено до знаење да не ми бараат позајмици. Најглупава ситуација е кога ќе треба некој да "молиш" да ти ги врати твоите пари, па згора на тоа и ќе се налути и ќе те направи крив.
Позајмувам само на блиски,но ретко бараат. Ми имаат барано и познаници или пријатели што ги гледам 2 пати годишно, секако не давам.
Добро, не сфаќам тие што велат нити давам, нити барам. Од каде знаете дека утре пари нема да ви притребаат??? Не можете од банка да земете на пример, туку ви треба од некого. Како ќе се снајдете? Не знаете животот што ќе ви донесе, затоа никогаш не вели никогаш. Посебно што живееме во држава како нашата. Моја филозофија. И не знаеш на кој ќе помогнеш, па утре ден може тој човек да ви се најде. А ако сакате да се заштитите а сте дале поголема сума на пари, секогаш постои нотар. Problem solved.
Среќа што немаме потреба да познајмуваме, но нам мн често ни бараат Почни од комшии па до роднини. Луѓе да неверувате секој втор ден комшиите му бараат на заем. Еден 1.000ден, океј не му ги ни побара му се наоѓа момчето( аутомеханичар) Друг комшија 200 евра да го носел детето да лекар Па ако немам, државно ќе го носам зошто приватно? Мм има една тетка, немаат а многу деца се, одсекогаш им помага и сам, а и кога ке му побаараат.
Со мм позајмивме 200евра на брат му. Еве помина половина година тој абер си нема да ги врати.. му велам на мм ќе му ги побарам (иако ми е срам), но тој не ми дава. Вели батали ги, затоа друг пат нема давање..