1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Покачена температура на бебе

Дискусија во 'Бебе' започната од Ivaivana, 14 јануари 2017.

1. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.023
    Па еве стои 38,2-38,4. Незнам дали е тоа тт за чепче ?! Не би. Ако качува ќе ставам.

2. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.047
    Допаѓања:
    118.786
    Мислев доколку го повраќа сирупот и не го сака.полесна апликација ти е чепчето.и 38,2-38,4 е температура за чепче.побрзо делуваат заради богатите крвни садови ректално.со лесно мајка.рехидрирај со доста течности и електролити преку уста. Масирај со разреден алкохол.туширај со млаки купки и тоа е.се надевам за брзо ќе и помине

На Leo_29 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ester.*

Ester.* Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2017
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Ние сме 4 месеци денес почна да качува тт стигна до 38.8 му ставив чепче и бевме на дежурен лекар затоа што е викенд го преслуша и рече дека нема ништо на плуќа и грлото не е црвено. Инаку многу го чешаат непцата рацете му се цело време во уста.Температурата ја спушти до 37 со домашен лек кој ми го има кажано дедо ми да се стави сок од изрендан кромид на градите и еве сега следам како ќе биде тт ноќва. Дали знае некој дали утре недела некаде по поликлиниките во Скопје испитуваат крвна слика или да чекам до понеделник да го носам на матичен лекар

4. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.950
    Допаѓања:
    29.039
    Цел ден денес варира од 37.2 до 38.
    Други сиптоми како болно грло,растечен нос,кашлица нема..
    Весел е ..си јаде има апетит...што може да биде не знам..
    Слаби сме со заби никнати..па можно ли е тоа да го мачи..година и 2ипол месеци е а има само горни и долни единици.

5. julia87

julia87 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2016
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    286
    Budni majki,sin mi ima tt 38,5 mu dadov sirup mu spadna na 38.4,5 casa bese so taa tt ,potoa kaci 38.7 mu dadov pak daleron ne mu spaga sto da pravam

6. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Вирус е. Нас не држеше таа темепература 3 дена и со ништо не спаѓаше освен со чепче парацетамол идеше до 38. Туширај со по млака вода, ставај ладни облоги под раце и на чело. Да пие повеќе течности. Доколку не сака да јаде не форсирај, син ми само Ад пиеше 3 дена. Давај на 4 сати сируп.
    И пробај чорапчина со оцет.

7. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.023
    Можеш да дадеш чепче ако имаш. Ефералган. Туширај со млака вода. Масирај со разреден алкохол, нозете во чорапчиња од вински оцет, или намачкај му ги стапалцата со сенф. Носи го на лекар, да го проверат, кс да направат.

8. julia87

julia87 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2016
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    286
    I mene mi Kazaa na lekar virus e ,piese tecnosti sega momentalno spie,prasanjeto mi e dali da mu dadem natedno brufen sirup mesto daleron ,moze ke mu ja spusti ?sega ima 38,3

9. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.023
    Можеш да дадеш. Ама да поминат минимум 4 часа од претходното давање сируп (од далеронот).

10. julia87

julia87 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2016
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    286
    Da da 4 casa toa znam ,a pomegu daleronot I brufenot kolku razmak treba da ima?

11. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.023
    Јас колку што знам се дава далерон, па по 4 часа бруфен/блокмакс, по 4 ч пак далерон, по 4 ч бруфен. Така најизменично.
    Лично не сум имала потреба да давам. Ако грешам, нека ме поправи некоја мајка.

12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.224
    Допаѓања:
    76.218
    Блокмакс на 6ч, а далерон може и на 4ч...
    Мојов како поголем и по блокмакс качувал 40 температура за рок од 3,4ч, па едвај 5ч може со туш, мачкање со алкохол да го додржев и ке дадев далерон...
    Инаку блокмакс смее само два пати во рок од 24ч.. колку што се сеќавам...

Последна измена: 4 август 2018
  13. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    И блок макс може на 4 часа. Така пишува во упатството. Јас така го давав ама од него не спаѓаше тем. Од далерон малку спаѓаше а од чепчината најмногу

14. Rose-tulip

Rose-tulip Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2014
    Пораки:
    233
    Допаѓања:
    287
    Што би можела да го намачкам бебо при покачена температура? 5 месеци имаме

15. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Туширање со млака вода, чорапчина со оцет и ако е над 38 тем чепче или сируп.

На Rose-tulip му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.023
    Ние веќе цела недела се бориме со тт. Не е многу висока, 37,5-38,5, два пати 39, но скоро цело време има тт. Особено ноќе. Докторите викаат вирус. Уште од минатиот петок. Кс е во ред. Се е во нормала. Носот тече. Вадиме веќе густ секрет. Заби вади, ама веќе пробија два. Уште два се набабрени, за тие има уште време. Можно ли е волку долго да трае вирус? Се измачи дете, како изнемоштено е цело време.:doh:

17. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Кога ја правевте крвната слика? Ако е првите 2 дена откако кренало температура тогаш баш и не е релевантна затоа е најдобро да ја повторите. А и брисеви од грло и нос не е лошо да направите.

18. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.023
    Изгледа пак сме со уринарна. :headbang:
    Инаку две кс правевме. Првата со намлени леукоцити. Втората се ок. А урината :drunk:
    Утре ќе одиме на специјалист. Фала ти. :hug:

19. Hauna

Hauna Активен член

Се зачлени на:
    19 јули 2018
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    6
    Zdravo majki mi treba sovet sto da pravam bebco e 2m mi kacuva temp veke 2 den e taka mu davav efferalgan sto mi go dade pedijatar preku denot no sega pak mi kacuva temp mu e 37.8

20. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Mnogu e malo bebeto, mora da se najde od sto kacuva temperatura. Ispitajte krv i urina.