1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Покачена температура на бебе

Дискусија во 'Бебе' започната од Ivaivana, 14 јануари 2017.

1. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Кај син ми од чепче има поголем ефект, т.е. побрзо симнува температура.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. december

december Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2018
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    42
    Син ми е 5ипол месеци,вечерва после ручек некако ми беше како топличок му измерив тт имаше 37,9 но не му дадов ништо спиеше и по некој сат пак исто а тој весел расположен како секогаш но пред спиење пред сатипол му измерив имаше 38.2 веќе и му ставив чепче ефаралган од 80мг такви имав,дали давате сируп блок макс на оваа возраст и колку,што би можело да е темп нема никакви симптоми за настинка,инаку мн се лигави и се пика во уста дали е можно забчиња...

3. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    6.197
    Запчиња гарант

4. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.023
    До 38,5 не се дава ништо за тт. Чепче ич. Може многу да му ја спуштиш тт, после ќе треба да го грееш.

На mal.ecka и mariz им се допаѓа ова.
  5. Simgeee

Simgeee Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2017
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    119
    Zdravo majki edno prasanje do vas malata eve 5 dena so temperatura prv pat koga bevme kaj maticnata sve bese smireno i ona sakase krvna slika da napravime sve bese ok leukocitite malku pokacen,utre denta ona mi kreva skoro 40 tt i ja nosevme vo klinika tamu rekoa crveno grlo malku i pak krv slika i urina leukocitite bea kaceni i ni napisa antibijotik.malata ne mi pie sirupce samo so cepicinja i ja namaluvam tt, denes 5den sabajle vo 11imase tt i staviv cepce posle cel den nemase skoro do 10casot i pak pokaci,bev pak kaj maticnata i ona rece deka leukocitire visoki i ako ne namali tt utre ili zadutre da ja nosam pak vo klinka da porverat crp ,me fati nekoja panika kazete mi dali e nsto seriozno ili ne prvpat vaka nesto se slucuva so tt

6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.224
    Допаѓања:
    76.218
    Увцињата и ги проверија? Да не и е увце воспалено... Колку и беа леукоцитите? Црп можеш и со упат од матичен да провериш, до душа приватно се плаќа во Авицена 350 или 450ден, може и не треба упат. Јас имам приватно правено во лабораторијата на Ремедика неколку пати. Се боцка од прсте.

7. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Велиш не ти пие сируп, антибиотикот како и го даваш, ја прима ли одредената доза?

8. Simgeee

Simgeee Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2017
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    119
    Samo almacinot mi go pie i toa edvaj inace paracetamolot daleronot nikako sve gi povraka fala bogu deneska se smiri vise tt od vcera ne kaci sigurno bese virus nema potreba za dopolnitelni isptuvanja

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.224
    Допаѓања:
    76.218
    Следи си ја сепак, незнам колку и биле леукоцитите, ама тие од вирус незнам дали се покачуваат, бар кај нас не биле никогаш од вирус покачени... но што и да било, од антибиотикот ке се смири, ке помине... :)

10. Girly90

Girly90 Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2013
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    1.104
    мајки ве молам помош. со каков топломер мерите тт? јас имам еден на нук дигитален ама убедена сум дека не е точен, за две секунди дава различни тт, синко 4м го осеќам на чело дека има тт, со дигитален ми дава 36.3 а со живин 37.4. ве молам за совет ама живиниов го користам пошо спие инаку нема шанси кога е будно

11. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.023
    Јас мерам со дигитален, на чело, без допир, и е скоро ист со дигиталниот со кој мерам под пазуви. Пробај го на тебе. Ако дава слична температура ок е. Иако, ми се случило, на бебе да "шета" температурата. На пр.сега 38,4, за 5 минути 37,5, па пак 38, па 37. Кај нас тоа може да е или вирус или уринарна инфекција. Веројатно организмот се бори, друго објаснување немам.
    Тоа што го мериш не е некоја температура, но имај "сигурен" топломер. Јас имам за под пазуви дигитален, што свирка/ мери за неколку секунди. Побарај таков во аптека.

12. Jana2770

Jana2770 Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2018
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    35
    Итно!
    Бебе 9 м имасе пред сат и пол 36.6 тем
    Сега има 37.2???
    Со да прам да ха ладам,
    Да ја слечам колку како шо.. :'(

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.473
    Допаѓања:
    201.290
    Ne e toa temperatura. Normalno e za bebe.

На Sandrin4, mariz и Jana2770 им се допаѓа ова.
  14. Jana2770

Jana2770 Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2018
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    35
    Уфффф.. а до кога е нормално?

15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.224
    Допаѓања:
    76.218
    Може и било претопло. Ништо нема да правиш, до 38.5 не се дава ништо. Може само да ја расоблечеш.

На Jana2770, Annath и Sandrin4 им се допаѓа ова.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.473
    Допаѓања:
    201.290
    Ако веќе качува над 37.5, тогаш треба да следиш ситуација. А 37.2 е телесна температура ако е претопло во собата или бебето е премногу облечено. Немаат уште развиена терморегулација затоа лесно се прегреваат. Расоблечи дете и види како ќе биде.

На Alishan30, Sandrin4 и Jana2770 им се допаѓа ова.
  17. Jana2770

Jana2770 Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2018
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    35
    36.9 темп..секогаш имала 36.2/3
    Инаку необично топла ми беше на челото денес и еве уште е. Рачината и се ладни .. и како ми се собра се денес..на контрола крвна слика хемоглобин премн низок и сега филмој ми се прат во глава..
    Башка капак цело време кемкава е..сака само кај мене и кај таткое враце и не преспа денес ич. Само да ја пуштиме плачи и се разбидува уште не тргнати раце.
    Дали може ова од темп (да претпоставиме малце покачена и е ) да и е вакво однесување?

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.473
    Допаѓања:
    201.290
    Нема температура. Ако сте ја боцкале за крвна слика може од тоа е кенкава. А може поминува низ скок во развој.
    Колкаво е малото?

19. Jana2770

Jana2770 Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2018
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    35
    9 месеци и 5 дена..

20. Jana2770

Jana2770 Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2018
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    35
    Сега само шо меревме 37.8 ( ама цицаше во мометот ко меревме)