Покачена температура на бебе

Discussion in 'Бебе' started by Ivaivana, Jan 14, 2017.

1. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Цефалексин се дава за настинка. За температура давај Далерон или Блокмакс.

2. Ivaivana

Ivaivana Истакнат член

Да знам, ви момент ја намалува тт од парацетамол, ама пак качува, за да се отстарани причината за покачена тт има две мислења

3. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Однеси го на специјалист. Јас така направив за помалиот син. Добро е да слушнеш и трето мислење.

friendy likes this.
  4. Ivaivana

Ivaivana Истакнат член

Фала многу, ако дадам во момент цефалексин јас мислам нема да штети. Дали имате давано на 2 месеци цефалексин ?

5. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Да. На поголемиот син му давав Цефалексин на 2 месеца, а на помалиот откако се роди. Во болница ми го препишаа за настинка.

6. Ivaivana

Ivaivana Истакнат член

Фала многу :*

SummerGirl likes this.
  7. joy1

joy1 Форумски идол

Ne se dava za nastinka
    Nastinka e rasteceno nose,blaga kaslica i pominuva samo od sebe

Cefaleksin e antibiotik.A antibiotik se dava pri bakteriski infekt,zhariste nekoe vo organizamot

Duru i pri virusna infekcija antibiotik ne pomaga

@Ivaivana drug pat ke si baras krvna slika.Vaka na slepo ne se true dete

sj *O*, irenadaniel, bella24 and 9 others like this.
  8. Ivaivana

Ivaivana Истакнат член

Vo pravo si utre ke I naravime proverka na krv, I ke vidime sto I e izvorot na tt.

9. friendy

friendy Форумски идол

Се надевам бепчето е подобро.:)
    Крвна слика се прави пред започнување со употреба на антибиотик да се види од каде потекнува проблемот и реалната состојба во телото. Антибиотикот го препишуваат како понатамошна "наводно" заштита од бактериска инфекција која може да се случи со ослабнување на имунитетот од вирусната инфекција и телото лесно може да закачи бактерија која не минува сама од себе.
    Лошо е тоа кај нас што веднаш препишуваат антибиотици со широк спектар без да се даде можност да се утврди што и како.
    Сите сме поминале низ тоа да еден лекар ти даде еден антибиотик, за да на наредниот ден друг ти вели веднаш да го смениш.
    Млада мама си и ќе ти треба период да го пронајдеш правиот педијатар. Барај со препорака и малку поголемо искуство.
    За понатаму да си знаеш температура од вирусна инфекција трае до три дена. Ако има и мала покачена температура повеќе од три дена, тогаш е нешто повеќе и не се третира дома со домашни лекови.

Last edited: Jan 17, 2017
    ♡JLo♡ likes this.
  10. MilaP

MilaP Форумски идол

Цефалексин,алмацин и било кој друг антибиотик се даваат како што кажа Јоу1 заради бактериски инфекции.
    Но некој бактерии се уништуваат само со одредени антибиотици па пожелно е да се направат покрај крвната слика и микробиолошки.
    Претпоставувам дека педијатарот има видено црвено грло инаку друго објаснување за цефалексин не гледам.

11. slobodka

slobodka Популарен член

Daleron sirup se dava spored kilaza ili starost na bebeto?
    Me zbuni doktorkata, mi vika spored tezina, a vo upatstvo pisuva spored starost.
    Nie sme 10,5 meseci i teski 8,6 kg.
    Sega stvarno neznam kolku i kako.
    @joy1 ili bilo koja mama sto znae.

12. Annath

Annath Форумски идол

Како што пишува во упаството. Јас знам дека Ефералган иде по килажа, Парацетамол на Алкалоид оди по возраст. Иста е активната состојка, ама ќе да зависи од производителот. И бруфенот иде по килажа ако не се лажам.

slobodka likes this.
  13. slobodka

slobodka Популарен член

Ova e daleron od krka. Vo upatstvo pisuva po statost pa taka i ke dadam ako dojde do potreba da se dade. Fala.

14. mariz

mariz Форумски идол

Jas toj po kilaza go davam, a blokmaks po vozrast. Jas do skoro 5mg davav od Daleronot, a pedijatarot mi rece na 15kg tezina deka mozam i do 7mg :)

15. slobodka

slobodka Популарен член

A ne se pridrzuvase do upatstvoto, deka vo nego pisuva po vozrast?

16. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Јас далеронот го давав по килажа, бидејќи е крупен за возраста и пак не делуваше. Па ни рече педијатарот неофен да земиме и исто по килажа ни определи мл. А и за чепче исто, му ставав од 150 мг и за брзо качуваше пак, поради килажата, ме советуваше да земам од 300 па да делам да дојдело 180 мг. Мислам дека според килажа е подобро, има различни деца на иста возраст.

mariz likes this.
  17. mariz

mariz Форумски идол

Не, но по препорака од педијатар така давав, затоа што мојов е покрупен за возраста, има 15кг. Него ни 5мл не му симнуваат температура убаво, зашто кога качува, качува до 40+, едвај до 38 му паѓа и за три часа пак 39+ имал.. па поголема доза ми рекоа, односно 7мл. А Блокмаксот дека е појак, тој по возраст, 2.5 мл давам.. Ретко сум давала сируп (3-4 пати до сега кога имал до 40) затоа што ептен давам ако ете ти така му отишла над 38.5, дури и толку да има природно ја симнувам, тек тогаш ако отиде угоре давам сируп.

bella24 and slobodka like this.
  18. bella24

bella24 Истакнат член

Прашав во друга тема некој бабин лек за симнување на темперратура покрај преглед и совет од педијатар, нели да им помогнеме на дечињата покрај соодветната терапија и да ви кажам имаше добар резултат следново: пченкарно брашно со оцет да се направи како кашичка и во чорапчиња симнува температура побрзо од далерон и блокмакс, стоеше 40мин кога го извадив цело беше суво брашното. Го споделувам ова овде може на некоја мамичка ќе и биде од корист.

Lolipop23, mariz and joy1 like this.
  19. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Za paracetamol,na upatstvo pisuva spored vozrast,no licno mene vo bolnica me iskaraa. Jas davav 6-7 nekogas i 5ml,na 2god dete,i spagase,no i moeto e ponapredno pa mi rekoja deka moze i 10ml da davam. Tamu po tolku mu davaa.

20. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Јас еднаш со оцет на чорапчиња мислам полошо направив. Имаше температура околу 38.3, ама стапалцата топли, и за да не давам сируп пробав со оцет. Мраз му се направија стапалата веднаш и ми крена повисока.

milkica1 likes this.