Што знам еве кај нас делува барем за сега. Инаку од што може да е таа тт бидејќи нема растечено носе ниту пак кашла, освен што не сака да јаде.
Вирус најверојатно. Температура од заби се мали шанси да се крене, најчесто се вируси во прашање, бидејќи при вадење заби паѓа имунитетот, па лесно се закачува инфект. Иначе Парацетамол се дава по килажа, на моево на скоро 11 месеци и осум и пол кила му давам најмногу 3.5 мл. 5 мл ми е некако многу, ама па зависи што килажа е малото.
9 кг е малиот баш со д-р зборев дека недела не работат и така ми рече на 9 кг да сум дала 5мл, иначе пред да ја прашам јас на своја рака му дадов 2.5мл.
ако пола исплука исто како да нема пиено,па не делува соодветно.Јас со шприц директно во грло или со чепче спуштам.
И јас со шприц давам, 3 мл беше последно за моево по килажата. Толку е на мерицата на Ефералганот (само таков давам, оти нема рок на траење). Шприц е најдобра варијанта, а чепче само ако не симнува со сируп. Блокмакс не би давала кај бебиња, страв ми е од хипотермија, а во принцип е за температури над 39 степени.
Мајки а колку треба да биде температурата да се смета за покачена. Синко сега има 37 со 3, не знам дали да кревам паника и да одам на лекар.
Со таа температура, без некои други симптоми индикации не се оди по лекари. На оваа темп. ниту парацетамол не се дава а не на лекар да одите, па и по ноќевите. Остани смирена и набјудувај. Не би требало да е ништо страшно. Над 38 би рекла дека е покачена. Некои на 38 некои на 38.5 даваат сирупче или чепче.
Купив топломер што мери одма на чело или на слепоочница, не знам колку е точен, не ми дозволува бебо со дигиталниот да му мерам. Фала ти, имам купено чепчиња за секој случај ама се надевам дека нема да треба
Не знам колку е веродостоен.Јас имав и живин и дигитален. Некако со живиниот сум посигурна.Бидејќи еднаш при настинка синко со тт,омалаксан мерам со дигиталниот 38 дури чудно ми беше толку омалаксан за 38 мерам со живиниот 39,8..... И од тогаш строго со живин мерам. Незз и не ее некоја страшна тт,затоа те прашав како мериш има мајки мерат ректално а,таму често покажува повисока,да не си правиш беспотребно стресови.
@barby иста паника и мене ме фати имавме обичен дигитален за под мишка покажуваше сркој ден 36.6 до 36.8 , потоа што ни текна купивме таков безконтактен и мерам 37.3 , 37.5 и одма следниот ден кај педијатар со топломерот заедно . Ни кажа дека тој ја мери внатрешната температура и покажува повеќе , сркогаш да одземаме 0.5 . Но се ознервирав и веќе не му мерам со тој , џабе фрлани пари.
Мајки, имаме 5м + 3 дена со 8.100 кг сме со затнато носе, црвено грло и инфекција на уши, синоќа ми качи т до 38.3 а преку ден 37.5+ др ми кажа да давам 3.5мл парацетамол и без покачена т ( само за да нема болки) давам и цефалексин, синомарин спреј за нос и правиме инхалации со физиолошки спие под агол од 15с, сакам да прашам што може уште да направам да и ја намалам т без парацетамол се тушираме со млака вода но еве пак има, веќе два дена е со блага температура преку ден и вечерта и се качува, страв ми е да не ми качи вечерта дека не сме од ск, а овде од кај што сум немаме педијатри и нема шанси да ја носам кај нас, така да ке треба да тргнуваме за ск со покачена т ( мерам со живин топломер и со дигитален, со дигиталниот секогаш покажува повеке)
Дели е можно тт да се качува само навечер? Прв пат качи неделата сабајле кај 3н и дадов сируп по пола саат и падна вчера немаше ич еве сега пак качи.
Мајки два дена сме со тт, немам памет веќе. Вторникот примивме вакцина, два дена беше супер, ама два дена константно со тт. До 39,7 качува, со далерон ја симнував до 38,2 по саат време пак нагоре. Земав блок макс му ја симна, по 3 саати пак почна да ми качува. Крвна слика добра, само црп 53, педијатарот е убеден дека е од вакцината. Што мислите? Искуства?