Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Покачена температура на бебе

Дискусија во 'Бебе' започната од Ivaivana, 14 јануари 2017.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.772
    Допаѓања:
    324.696
    е не се секирај :)
    Или е забче или вироза(владеат овој период).Штом е весела значи ок се чувствува.Јас давам ибубруфен секогаш и сум ептен задоволна ама он е мислам над две години тек.

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  2. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.778
    Над 2 години е чепчето од бруфенот да :( Еве ја весела ама не спушта, со тт е цело време. Жал ми е што за 2 дена и е роденден :( Ќе го откажеме, за жал ...

3. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Drugi simptomi ima li? Ne brzajte da go otkazete, moze e zapce, videte i denes kakva ke e situacijata.

4. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.172
    Допаѓања:
    147.905
    Ако ти е некаква утеха 2 месеци беше болен и на крај и тт крена, таман се оправи му излезе долна двојка.(facepalm)
    Ова е втор пат на антибиотици да заврши кога вади заб. Како е денеска?

5. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.778
    @Lolipop23 Најмалку сакам да откажам, ама набрзина е, во сабота, дотогаш тешко ќе закрепне. Денес е малку подобра, но сепак ноќта е најкритична, од неа се плашам. И вчера цел ден добра вечерта качи. :(
    @LadyC И мене ми е на ум таа долна двојка, едната излезе пред 2 месеци другата не излегува. Си велам може таа и прави проблем. Фала богу антибиотик не треба засега, од тоа коски ми се местат. Ексик било со болно дете :(

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.476
    Допаѓања:
    201.304
    Штом е весела и активна, не мора на 4 часа да се дава антипиретик, само ако е малаксана и омлитавена. Блокмакс само ако крева над 39. @BirMelek не паничи, ќе мине.
    Не е од заб, вирус е најверојатно. Никнењето на забите придонесува во опаѓање на имунитетот.

7. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.898
    Допаѓања:
    31.363
    Може и да закрепне до Сабота. Зависи што и е. Сепак за сигурност премести ја прославата. Јас така би направила.
    За температура помага масирање со алкохол разреден со вода ама кај нас помагаат и чорапи натопени во оцет. Многу му помагаат барем на моето дете. Ги топиш во домашен оцет ако имаш ако не вински купечки и ги облекуваш. Се менуваат кога ќе се суви или кога ќе се спушти температурата. Исто помага и туширање со млака вода.
    Чепчиња ставај на 6 саати ако можеш. Ако е ептен висока (над 39) тогаш на 4 саати.

8. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.778
    На 39 точно дадов. Не спаѓаше со ефералган, почекав 6 саати од второто чепче, не спадна и дадов блокмакс, спадна, се искака, млекце и заспа неколку часа. И јас мислам дека е вирус.
    Еве ја денес ужасно нервозна е, изгледа ќе крева пак, така да, 100% вирус е. Се надевам не трае долго.
    @JoyJoy Оцетот неразреден? Свеки со алкохол ја тапкаше, без масирање, а за оцет знам мене ми ставаа порано, само не знам дали чист.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  9. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.431
    Допаѓања:
    5.392
    @BirMelek jas ocet sum stavala na maliot so sodabikarbona I namokreni corapi i uste eden suv par I neka lezi nodzinjata vo peskir

10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.935
    Допаѓања:
    36.053
    Прашањево го поставува мајка на прво дете. Дали ќе спие ако има температура? Бебето осум месеци, спие веќе саат време, цел ден го пипкам на чело и пробувам со усните топло е ама кога мерам со дигитален термометар под пазуви покажува 36.6, само еднаш 36.8 покажа. Настинато е, затнато му е носето, хрчи, ставам физиолошки раствор и течат мрсулчиња. Дали ќе приметам ако качи тт додека спие?? Да не го будам за џабе.

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.476
    Допаѓања:
    201.304
    Обично качуваат тт кога спијат, ама зависи од детето. Малото нема температура. А ако е настинато не значи по правило дека ќе крене тт. Ќе следиш, ама ако е како досега, мислам дека нема да ти крене. Не облекувај го многу, форсирај течности и доење повеќе.

@BirMelek оцетот разреден со вода, не чист. Ако е чист, може да му ја изгори кожичката.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  12. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.401
    Допаѓања:
    33.720
    Син ми не сака да види со око оцет. Сам ги соблекува чорапите и во сон. Само со парацетамол симнуваме тт. Ако е над 38 по препорака на педијатар давам 13 мл, зашто е фебрилен, па не би ризикувале да чекаме 6 часа.
    Завчера 24 часа имаше тт, на секои 4 часа сируп и туширање по неколку пати во ден, тт не спаѓаше, многу течности и електролити, и нам ни кажаа дека е еднодневен вирус.

13. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.855
    Допаѓања:
    32.446
    На спиење повеќе качуваат тт. Кога има тт повеќе ги бута на спиење. Мојата еднаш со 39 тт спиеше, од памет се извадив. Ако спие проверувај често да не кренало тт, а и немора да значи дека ќе качи. Зависи до детето. Давај повеќе течности.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  14. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.123
    Допаѓања:
    909
    Cepcinjata diazepam sto se od 5mg na bebinja od godina vo slucaj na grcevi od visoka tt kako se stavaat?

15. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.401
    Допаѓања:
    33.720
    Чепче се става само ако дојде до грчеви, никако пред или превентивно. За дозирање, мора да ск прашате кекар, по кгр одат.

На pepapa му/ѝ се допаѓа ова.
  16. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.898
    Допаѓања:
    31.363
    Ние стававме неколку пати зашто крева многу висока температура над 39 и не спушта со парацетамол. Ибупрофен ми е страв да давам зашто маж ми е алергичен на лекот па не давам.
    Мене ми рекоа дека дијазепам се дава и кај постојана висока температура ако е детето ептен раздразнето или ептен поспано.
    Чепчето се сече на пола по должина и се става пола саат пред чепчето парацетамол да се стави.

На Besusko 30 и pepapa им се допаѓа ова.
  17. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.123
    Допаѓања:
    909
    Da znam deka ne se stava prevenitvno megjutoa mm imal grcevi od tt kako dete pa mi rekoa da si imam doma bidejki nasledni bile grcevite

18. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.687
    Допаѓања:
    5.641
    мами ние сме 7+ со темп е од вчера 38.5 стига а симнувавме до 37 и под со облози сируп денес неќеше ставиме чепче а симна од 7 навака пак почна да качува до 38 сируп никако не сака да пие плаче пиште кенкава е доста да ставам пак чепче има поминато 6 и повеќе саати ноќта е. пред нас страв ми е да не крене повеќе што да применам др.. ( иначе рез е на вирусно има и малце пролив даваме и пробиотик) крвна слика не сме направиле а два дена е веќе ова ..

19. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.773
    Допаѓања:
    6.710
    Ако сега нема тт нема потреба да и ставаш чепче. Ќе ја пратиш ноќва како ќе е, ако има тт ќе и дадеш сируп. Со шприц. Јас колку пати сум и дала со сила, плачела пиштела ама ќе го испиеше цело лажиче. Штом е терапија мораш, стисни заби и тоа е, ќе поплаче, ќе се смири :)

20. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Незнам дали прашањето ми е баш за тука. Купив топломер на чико ама некако не ми делува точен. Си мерев на мене во рок од 20мин.три пати и секој пат различна ми покажа. Бебе ми е 2+ и треба да примиме вакцина, па сакам да знам каде мерите тт под пазуви или во газе? Има ли некоја топломер на чико да ми каже како е задоволна?