е не се секирај Или е забче или вироза(владеат овој период).Штом е весела значи ок се чувствува.Јас давам ибубруфен секогаш и сум ептен задоволна ама он е мислам над две години тек.
Над 2 години е чепчето од бруфенот да Еве ја весела ама не спушта, со тт е цело време. Жал ми е што за 2 дена и е роденден Ќе го откажеме, за жал ...
Drugi simptomi ima li? Ne brzajte da go otkazete, moze e zapce, videte i denes kakva ke e situacijata.
Ако ти е некаква утеха 2 месеци беше болен и на крај и тт крена, таман се оправи му излезе долна двојка. Ова е втор пат на антибиотици да заврши кога вади заб. Како е денеска?
@Lolipop23 Најмалку сакам да откажам, ама набрзина е, во сабота, дотогаш тешко ќе закрепне. Денес е малку подобра, но сепак ноќта е најкритична, од неа се плашам. И вчера цел ден добра вечерта качи. @LadyC И мене ми е на ум таа долна двојка, едната излезе пред 2 месеци другата не излегува. Си велам може таа и прави проблем. Фала богу антибиотик не треба засега, од тоа коски ми се местат. Ексик било со болно дете
Штом е весела и активна, не мора на 4 часа да се дава антипиретик, само ако е малаксана и омлитавена. Блокмакс само ако крева над 39. @BirMelek не паничи, ќе мине. Не е од заб, вирус е најверојатно. Никнењето на забите придонесува во опаѓање на имунитетот.
Може и да закрепне до Сабота. Зависи што и е. Сепак за сигурност премести ја прославата. Јас така би направила. За температура помага масирање со алкохол разреден со вода ама кај нас помагаат и чорапи натопени во оцет. Многу му помагаат барем на моето дете. Ги топиш во домашен оцет ако имаш ако не вински купечки и ги облекуваш. Се менуваат кога ќе се суви или кога ќе се спушти температурата. Исто помага и туширање со млака вода. Чепчиња ставај на 6 саати ако можеш. Ако е ептен висока (над 39) тогаш на 4 саати.
На 39 точно дадов. Не спаѓаше со ефералган, почекав 6 саати од второто чепче, не спадна и дадов блокмакс, спадна, се искака, млекце и заспа неколку часа. И јас мислам дека е вирус. Еве ја денес ужасно нервозна е, изгледа ќе крева пак, така да, 100% вирус е. Се надевам не трае долго. @JoyJoy Оцетот неразреден? Свеки со алкохол ја тапкаше, без масирање, а за оцет знам мене ми ставаа порано, само не знам дали чист.
@BirMelek jas ocet sum stavala na maliot so sodabikarbona I namokreni corapi i uste eden suv par I neka lezi nodzinjata vo peskir
Прашањево го поставува мајка на прво дете. Дали ќе спие ако има температура? Бебето осум месеци, спие веќе саат време, цел ден го пипкам на чело и пробувам со усните топло е ама кога мерам со дигитален термометар под пазуви покажува 36.6, само еднаш 36.8 покажа. Настинато е, затнато му е носето, хрчи, ставам физиолошки раствор и течат мрсулчиња. Дали ќе приметам ако качи тт додека спие?? Да не го будам за џабе.
Обично качуваат тт кога спијат, ама зависи од детето. Малото нема температура. А ако е настинато не значи по правило дека ќе крене тт. Ќе следиш, ама ако е како досега, мислам дека нема да ти крене. Не облекувај го многу, форсирај течности и доење повеќе. @BirMelek оцетот разреден со вода, не чист. Ако е чист, може да му ја изгори кожичката.
Син ми не сака да види со око оцет. Сам ги соблекува чорапите и во сон. Само со парацетамол симнуваме тт. Ако е над 38 по препорака на педијатар давам 13 мл, зашто е фебрилен, па не би ризикувале да чекаме 6 часа. Завчера 24 часа имаше тт, на секои 4 часа сируп и туширање по неколку пати во ден, тт не спаѓаше, многу течности и електролити, и нам ни кажаа дека е еднодневен вирус.
На спиење повеќе качуваат тт. Кога има тт повеќе ги бута на спиење. Мојата еднаш со 39 тт спиеше, од памет се извадив. Ако спие проверувај често да не кренало тт, а и немора да значи дека ќе качи. Зависи до детето. Давај повеќе течности.
Cepcinjata diazepam sto se od 5mg na bebinja od godina vo slucaj na grcevi od visoka tt kako se stavaat?
Чепче се става само ако дојде до грчеви, никако пред или превентивно. За дозирање, мора да ск прашате кекар, по кгр одат.
Ние стававме неколку пати зашто крева многу висока температура над 39 и не спушта со парацетамол. Ибупрофен ми е страв да давам зашто маж ми е алергичен на лекот па не давам. Мене ми рекоа дека дијазепам се дава и кај постојана висока температура ако е детето ептен раздразнето или ептен поспано. Чепчето се сече на пола по должина и се става пола саат пред чепчето парацетамол да се стави.
Da znam deka ne se stava prevenitvno megjutoa mm imal grcevi od tt kako dete pa mi rekoa da si imam doma bidejki nasledni bile grcevite
мами ние сме 7+ со темп е од вчера 38.5 стига а симнувавме до 37 и под со облози сируп денес неќеше ставиме чепче а симна од 7 навака пак почна да качува до 38 сируп никако не сака да пие плаче пиште кенкава е доста да ставам пак чепче има поминато 6 и повеќе саати ноќта е. пред нас страв ми е да не крене повеќе што да применам др.. ( иначе рез е на вирусно има и малце пролив даваме и пробиотик) крвна слика не сме направиле а два дена е веќе ова ..
Ако сега нема тт нема потреба да и ставаш чепче. Ќе ја пратиш ноќва како ќе е, ако има тт ќе и дадеш сируп. Со шприц. Јас колку пати сум и дала со сила, плачела пиштела ама ќе го испиеше цело лажиче. Штом е терапија мораш, стисни заби и тоа е, ќе поплаче, ќе се смири
Незнам дали прашањето ми е баш за тука. Купив топломер на чико ама некако не ми делува точен. Си мерев на мене во рок од 20мин.три пати и секој пат различна ми покажа. Бебе ми е 2+ и треба да примиме вакцина, па сакам да знам каде мерите тт под пазуви или во газе? Има ли некоја топломер на чико да ми каже како е задоволна?