1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Покачен хормон пролактин и можност за забременување

Дискусија во 'Бременост' започната од sanaqualia, 4 февруари 2011.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Немаш причина да не пробувате. Обично високиот пролактин оневозможува да се има овулација, ама не е причина да не се обидувате.

На fina erika му/ѝ се допаѓа ова.
  2. L*G

L*G Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2017
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    1.363
    Јас сум со иста препишана терапија ,ке почнам со достинекс за неколку дена секој петок навечер пред спиење половина апче , бидејки многу спушта притисок и докторката ми рече штом станеш во сабота пиј мн јако кафе. И ми рече доколку настане бременост не сметаат иако се пијат 4 месеци.

3. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Јас немав никакви реакции од достинекс. При хиперстимулација пиев 8 дена по едно и ни тогаш не осеќав некакви промени.

4. L*G

L*G Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2017
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    1.363
    Нема сомнеж дека секој организам различно реагира на апчиња, еден плус е и твоето искуство за останатите девојки.Јас тек ке видам како ке реагирам на нив ,но да спомнам сакам од свое искуство нешто неповрзано со пролактинот е доксицилинот за кој читав милион лоши искуства и реакции ,но еве јас завршувам со нив и немам никакви контраиндикации.

5. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Така е - секој организам различно реагира на терапијата. Не се оптоварувај со тоа што ти кажала матичната. Не значи дека и кај тебе ќе биде исто. Мене ми препорачуваа навечер да ги пијам затоа што кои и да индикации се јават, главно ќе ги преспиеш. Дејството ослабнува како минува времето и наутро послабо се осеќа. Ова за секоја хормонска терапија е исто.

6. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    I jas piev doksiciklin sega skoro I toa ne 5 tuku 7 apcinja ispiv a sum piela I dostinex a sega pijam bromergon veke 7 god I dobro gi podnesuvam nemam nikakvi nus pojavi od niv I prolactin ot go drzam pod kontrola

На L*G му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Lanic

Lanic Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2016
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    1.265
    Здраво девојки!По препорака од мојот доктор завчера вечерта почнав со бромергон 1/4 два пати на ден.Вчера сабајле кога станав како издрогирана бев :) и сабајлето на гладно го испив апчето и цел ден ми беше многу лошо како снагава пресечена да ми беше.Сега ке пробам убаво да се најадам па да го испијам.Иначе пролактинот од референтна вредност 24 мене ми е 21,меѓутоа докторов вели дека треба да е 15 или под таа вредност за да има оплодување.Иначе во понеделник или вторник ја правам мојата втора инсеминација па сега ќе видиме....ПОздрав

На fina erika му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    8.952
    Допаѓања:
    40.198
    Ист случај бев и јас и пиев по 1/4. Го пиев навечер баш заради тие нус појави што ми ги кажаа. За среќа јас многу добро го поднесував.

На Momichka и Lanic им се допаѓа ова.
  9. Lanic

Lanic Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2016
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    1.265
    За колку време го среди пролактинот?Поради посакувана бременост примаше терапија?

10. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    8.952
    Допаѓања:
    40.198
    Да баш заради бременост. мислам дека за неполн месец ми се регулираше. само внимавај да не прескокнуваш, зошто викаат ако правиш прекин може контра ефект да има. Јас терапијата си ја примав некаде до 10-11 недела.

11. Lanic

Lanic Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2016
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    1.265
    Извини малку досаѓам,само да те прашам ти еднаш по 1/4 пиеше или два пати на ден,дали треба на гладен стомак или нема врска.Јас сум утре на фоликометрија кај докторов и мислев да го прашам дали може само вечер да го пијам,многу ми е тешко преку ден имам и така низок притисок и апчево уште ме убива.Фала ти на одговор

12. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    8.952
    Допаѓања:
    40.198
    Не ми досаѓаш не се секирај. Еднаш на ден по 1/4 и таа ја пиев навечер. Нема врска гладно/јадено. Како ти одговара. Ако ти е еднаш ич не ми ја мисли пиј си го навечер.

На Lanic му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Lanic

Lanic Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2016
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    1.265
    Мене два пати на ден ми даде по 1/4,ама ќе побарам да ја намалам само еднаш навечер зашто мака имам преку ден.Мене не ми е над реф вредност ,21 ми е,а границата е 24.Али ми потенцираше дека за оплодување треба да е 15 или под тоа,па ќе видиме сега.Фала ти многу,имај убав викенд :*

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    8.952
    Допаѓања:
    40.198
    да да. Потполно исто. Мене ми беше 22 исто во граници. Додуша можно е првиот период од две недели да пиев најизменично 1/2 па 1/4, преку еден ден, ама навечер. Мене многу брзо ми го регулираше. Стискам палци и се надевам и ти побрзо ќе го имаш посакуваниот резултат.

На Lanic му/ѝ се допаѓа ова.
  15. izabela.nik

izabela.nik Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2013
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    6.111
    Здраво колку тољ висок ти бил пролактинот вредонсти ако памтиш те молам?

Што се случи со пролактинот се симна?

Последна измена од модератор: 15 јули 2017
  16. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.028
    Допаѓања:
    6.514
    @Lanic мене ми беше 32. за две недели ми падна. Првите денови пиев 1/4 додека да се стабилизирам, ама немав проблем и веке трет или четврти ден почнав со пола.

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Со пиење на Достинекс сигурно 5-6 години (со задолжителни паузи кога дојдеше во нормала-некогаш подолги некогаш пократки) си останав бремена природно и веднаш ги прекинав бидејќи и во упатството си пишува да не се пијат за време на бременост. Организамот веројатно ми е склон кој висок пролактин па и во почетна бременост беше доста повисок од што е нормално и за бременост и по препорака на ендокринолог пиев Бромергон до 12 г.н.

18. ivanshe

ivanshe Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    259
    Еве девојки и јас да го поделам моето искуство. Пролактин 37 од 25 па пиев 1/4 dostinex еднаш неделно но по еден месец контрола резултатите разочарувачки 31, ми ја зголеми докторот дозата на 1/2 неделно и за еден месец ми се симна на 7. Сега се надевам со нови сили во нови победи дека ќе ја постигнеме посакуваната бременост.

На RedRevolution, L*G, ana-banana и 2 други им се допаѓа ова.
  19. RedRevolution

RedRevolution Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454
    Дозата сама ќе си ја одредиш на крај, според резултатите, јас со години пиев Достинекс по 1/4 неделно, само непосредно пред инвитрото (иако прлактинот ми беше во нормални граници) ми ја зголемија дозата на половинка неделно.

Секој месец откако почнав да пијам Достинекс го проверував пролактинот, ми требаа точно 2 месеци да ми дојде во нормални граници, и тоа со 1/4 неделно, така да немај гајле, ако гледаш дека премногу паѓа можеш повторно да се вратиш на 1/4 наместо 1/2.

После 6 месеци од првото земање на Достинекс ми рекоа да ги прекинам за да видиме дали повторно ќе се качи, и одма за еден месец рипна, па продолжив со вообичаената доза.

Еден совет, бидејќи е лето, и има многу што патуваат за Грција, а и ти ако одиш летово, можеш да си земеш или порачаш преку некој од таму да ти донесе Достинекс, дупло е поевтин.

На ana-banana и ivanshe им се допаѓа ова.
  20. em4e_baby

em4e_baby Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2015
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    839
    Девојки, да споделам една информација..
    Во Грција пакување од две таблети Достинекс чини 4,51€, а пакување од 8 таблети 19€..
    Кај нас една таблета е околу 350 денари колку за споредба..
    Поздрав.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.