1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Покачен хормон пролактин и можност за забременување

Дискусија во 'Бременост' започната од sanaqualia, 4 февруари 2011.

1. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    Vo grcija sekogas se poeftini dostinexot I pred 6 god bea poeftini. koga jas go kupuvav sega sum na bromergon oti dobro gi podnesuvam a I dostinexot koga gi prekinav Pak mi se kaci prl istoto bese I so bromergonot

На em4e_baby му/ѝ се допаѓа ова.
  2. L*G

L*G Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2017
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    1.363
    Јас имам купено кутивче од 8 апчиња во мк 2800 ден, ке треба да проверам и во турција може се поефтини и од грчка.

3. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    Bromergon tesko go podnesuvav na pocetokot no posle ENDOKRINOLOGot mi rece da gi pijam navecer I gi pijam veke 7 god i maki si nemam

4. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Л*Г во Грција ти се најефтини, ги има и во Бугарија доста ефтино, ама мене докторката ми рече да купувам грчки а зошто искрено незнам.

На L*G му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    Oti se nivno proizvodstvo grcko proizvodstvo se dostinexot

На ana-banana му/ѝ се допаѓа ова.
  6. E*N

E*N Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    42
    Скоро ми открија покачен пролактин, матичната ми даде да пијам Dostinex два пати во неделата по 1/2 но не ми текнува како ми кажа да го пијам дали навечер или наутро и исто сакам да прашам дали предизвикува некои несакани ефекти (мачнини, повраќање, главоболки, покачување на телесната тежина...) за да знам што да си очекувам :)

7. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Хормони најубаво навечер. Ако има некои симптоми, ќе си ги отспиеш :)

На ana-banana, E*N и irenna им се допаѓа ова.
  8. L*G

L*G Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2017
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    1.363
    Навечер пијам кога ке легнам да спијам.
    ми се случило да останам будна после пиењето и само ми се матеше во глава и губење рамнотежа ,др ништо, на килажа не ми влијаат ниту апетит да сменат.

На E*N му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    @E*N јас лично немав никакви несакани последици, но кај моја пријателка имаше приблеми со паѓање на притисокот па си пиеше кока кола после апчето. Најдобро е навечер да го пиеш.

На E*N и Momichka им се допаѓа ова.
  10. E*N

E*N Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    42
  11. Lina2031

Lina2031 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    89
    Девојки здраво

Имам едно прашање па се надевам пишувам во правата тема. Подолго време се борам со покачен пролактин и неможам да останам бремена. Останатите хормони ми се во ред. Бев неколку пати да испитувам и ми е секојпат над границата.Минатиот пат 23 сега 25. Матичниот гинеколог ми препиша Бромергон па еве баш сега треба да го пијам цел месец на секој 3 ден по 1/2 па да одам пак да испитувам пролактин и овој процес трае и трае со месеци. Очигледно високиот пролактин има големо влијание и ми ствара многу голема нервоза.
    Ме интересира дали има некоја девојка на форумов што имала искуство со ваков вид проблем и кое е вашето искуство.

12. em4e_baby

em4e_baby Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2015
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    839
    @Lina2031 , мене во февруари ми открија покачен пролактин (28,4). Со помош на Достинекс, за еден месец ми падна на 15, за веќе од вториот месец на терапија да ми падне на 9.. од тогаш па натаму варира, 8, 9, но, цело време сум под терапија.
    Муабетот ми беше, да предложиш на докторот да пробаш со Достинекс. Можеби се поскапи од Бромергонот, но, доколку имаш можност од Грција да ги набавуваш, дупло поевтини се од кај нас.
    А чим не ти се намалува со Бромергонот, можеби не ти е погодена дозата, бидејќи тоа се две апчиња кои имаат иста цел - намалување на пролактинот.
    Само, за Достинексот имам читано дека дава помалку нус ефекти од Бромергонот.
    Поздрав.

13. Lina2031

Lina2031 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    89
    @em4e_baby и јас имам читано за Достинекс доста ама мојава докторка ми препишува цело време Бромергон. Сега ми ја зголеми терапијата на 3 дена по 1/2 претходно бевме неделно по половинка. Си викам ај сепак доктор е знае ама ова веќе почнува да ме нервира. Ќе видам што ќе се случува понатаму ако не се намали навистина ќе и предложам да ги промениме апчињата. Не ми е за парите ќе дадам колку треба само ова да се реши.

14. em4e_baby

em4e_baby Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2015
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    839
    Дај боже со корекцијата да ја погоди дозата.
    Мене на последниот преглед ми ја намали, бидејќи неколу месеци веќе ми е намален пролактинот, и не варира..
    Пуштам среќа што побрзо да видиме две цртки :$(y)(fingers)

15. Lina2031

Lina2031 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    89
    em4e_baby Дај боже :sun: и ти благодарам многу :)

16. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    A da si odes ti na endokrinolog za prolaktinot tiroidata ispitana li ti e da ne e od nea visok

17. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    8.952
    Допаѓања:
    40.198
    Јас имав пролактин на горна граница и го регулирав со бромергон, ама јас колку што знам за разлика од достинекс овој се пиенсекој ден. Јас имав терапија секој дена 1\2 и 1\4 најизменично секој ден и многу брзо ми се регулираше, а го пиев до 10недела од бременост. Види со оваа доза како ќе ти се регулира, ако не консултирај се со специјалист.

На Momichka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. em4e_baby

em4e_baby Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2015
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    839
    Ќе се надоврзам на коментарот на @Meckicja , дозата за Достинекс ми ја одреди ендокринолог, не гинеколог.
    @Lina2031 топло ти ја препорачувам професорката Бранкица, која моментално работи во "Срце".

19. Lina2031

Lina2031 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    89
    @em4e_baby @Meckcja девојки ви благодарам за советите. Ќе видам уште извесен период дали со оваа терапија која ми ја одреди гинекологот ќе се спушти доколку нема резултат ќе барам чаре на друго место. Инаку докторката сама ми ја одреди терапијата демек да не се спуштело одеднаш малку по малку и затоа вака ми ја препиша да ја пијам, дај боже да има резултат овој пат.

20. L*G

L*G Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2017
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    1.363
    Добро утро

Веке втор месец како сум под достинекс,имам да пијам уште два плус месеци. На 22ри ден од менс. имав болки и чукања само на десниот јајник кот траеја саат два и престанаа. Дали е можно да е толку доцна овулација иако јас добивам на 26ти ден?