1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Покачен хормон пролактин и можност за забременување

Дискусија во 'Бременост' започната од sanaqualia, 4 февруари 2011.

1. Lina2031

Lina2031 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    89
    Ако морам ќе го пијам Се само да биде се во ред со бременоста и да се радуваме на бебче. :) Мене ме револтира тоа што со месеци ми дава една иста терапија и со неа нема резултат. Значи нешто не е ок мора да има алтернативно решение. А тоа решение она треба да ми го понуди не ја сама да барам мислење од други и да доаѓам до одредени заклучоци, затоа е лекар. Зар со години ќе ме влечкаше со бромергонот и немаше да има никаков напредок. Тоа ме револтира што е тотално незаинтересирана

2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Се согласувам. Пишав и погоре, какви незаинтересирани доктори има, со лопата да ги ринеш. Ако сам не прашуваш и не се интересираш ќе изгубиш години и години. На жал!
    Може грешно се изразив вчера - сакав да кажам дека често прва терапија им е бромергонот на матичните. Како рефлекс - ретко достинекс даваат. Специјалисти го даваат па почесто. Еве мене скалпот ме чешаше од достинекс. Многу работи се индивидуални.
    И ајде побрзо големо меше да шеташ :)

На Lina2031 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lina2031

Lina2031 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    89
    Затоа викам, кај секого различно ете тебе Достинексот не ти прија имаш несакана реакција Бромергонот си го прифатила. Јас обратно, мене од Достинекс ми е се најнормално се ама затоа со Бромергонот цркнав значи не бев тоа ја. Притисокот низок секој ден глава ме кинеше, подувана, апетитот ми се зголеми и мн се поправив не се поднесуваше, да ме оставеа да спијам ќе спиев со денови :| многу лошо. Нема врска се надевам дека одсега ќе биде се ок со новава терапија и ти благодарам се надевам дека набрзо ќе ви се пофалам за бебушко :angel:

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Јас многу кратко пиев - 2,3 недели по 1/2 (мислам). Се чешав ко луда :)

Те чекаме со убави вести :)

На Lina2031 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2017
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    518
    Mozebbi ne e za tuka no moze li nekoj da mi pomogne vo rezultative za hormoni bidejki ne gi razbiram voopsto. Fala vi odnapred

Прикачени фајлови:

6. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.867
    Допаѓања:
    4.846
    Tsh треба да е под 2 во бременост и да се одржува,а за другите резултати нека кажат поискусните.

На Lavica2602 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2017
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    518
    A pravili problem za zabremenuvanje ?? Dajte poiskusni mislenjaa ve molammm :(

8. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.867
    Допаѓања:
    4.846
    Имам читано дека за бременост не прави проблем но за одржување на бременоста прави,висока е може да предизвика спонтан иако е во граница на нормалата.Можеш да посетиш ендокринолог за да бидеш мирна пред и во бременост.Можеш на клиника или во 8 ми септември раборат со фондот.Чисто консултирај се за тироидните хормони кои и те како влијаат во бременоста.

9. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2017
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    518
    A kako se vo klinika za tie rab ? Rexultative mi se od klinika , bev malce skeptik dali ke bidat tocni ili ne no bi trebalo da se tocni... mene mi e strav da ne pravat problemi pri zabtemenuvanje bidejki eve veke skoro god kako nemozam da ostanam bremena :(

10. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    8.952
    Допаѓања:
    40.198
    И пролактинот ти е малку висок. за забременување препорачливо е да е под 15. Најубаво нека ти ги веди доктор резултатите.

11. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.867
    Допаѓања:
    4.846
    На клиника има посебен дел ендокринологија и со упат од матичен лекар со закажан термин ќе ти ја проверат тироидата на ехо и ги приложиш резултати.Според вредноста по мое мислење ќе ти дадат терапија и после тоа ќе забремениш и со контрола на терапијата ќе ја истераш бременоста.Доколку ти е во ред тироидот ќе бараме испитувања за останатите вредности.

12. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2017
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    518
    Najmnogu se plasev od tiroidnata i ete. :( znaete kako traat tie terapii i kolku otptilika ?

13. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.867
    Допаѓања:
    4.846
    Знам дека е тешко но мораш да појдеш и со прегледот ќе ти одредат терапија.Проблемот со тироидот го имаат многумина и е честа причина кај жените.Слободно отиди и за тироидот,но и за другите хормони види со матичниот гениколог.Хормоните се многу важни за бременост и одржување на истата и мора да се доведат до совршенство.Од понеделник кај матичниот доктор за упат за тироидот и кај матичниот гениколог за средување на хормоните и следно бебуш во рака

14. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2017
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    518
    Za endokrinologija trreba da idam za upat kaj ginekolog ili kaj obicen maticen lekar ? A koj se simptomi za tiroidot deka nee e vo red ?

15. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.867
    Допаѓања:
    4.846
    Матичен доктор упат со термин и ти си одбираш доктор има неколку на клиника.Да на ендокринологија на клиника.Накој ден ти се правени тироудните хормони.тие се прават на3ден од менстуација.

16. Lina2031

Lina2031 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    89
    @Sandra456* Za Prolaktinot sigurno znam deka treba da e maximum 15 i pomalku za da moze da zabremenis tebe ti e 21. Maticniot ginekolog najdobro ke ti objasni za ostanatite vrednosti.Nemoj da se sekiras so soodvetna terapija se se resava. So lesno neka ti e i daj boze nabrzo da se raduvas na bebence :)

На em4e_baby му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2017
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    518
    Fala ti m
    n ti posakuvam sw najdobro i na tebe. Inaku sea se vrakam od klinika za hsg i koga mi hi poglednaa hormonite mi rekoa deka se e vo red
    . Im naglasiv za tsh to deka mi kazaa deka ttrba da bide 2. 2 50 za bremenost mi rekoa nema vrska. I sega kako vaka ? Sto da pravam ako nikok ne mi dadr terapija za prolaltin ( ako mi e pottrebna kako sto mi kazuvate ) i za tsh to :(

uterus vo AVFLAPd=25 ,endometrium 99mm,obata jajnika so utedna morfologija na desno i lider folukul 12 mm. Pomognete :)

Последна измена од модератор: 3 октомври 2017
  18. Vikiliks

Vikiliks Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2012
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    32
    Здраво девојки..Вака да ви кажам ..На 27 септември добив ми траеше теи дена лрварев мноогу малку..Ми прекина..на 6 7 октомври имав исцедок не крв него како кафеаво..Отидов на преглед направив сите испитувања мислеа дека е бременост..еве денеска е 31 сеуште немам добиено а тестот е негативен..Бев на преглед ми казаа дела пролактинлт мие покачен и дека е најдобро да го одбијам од цицање..дека нема да добијам и дека не е опасно ама за 6 дена ако не добијам да одам да ми дадат терапија ..Еве прв пат пробав да го заспијам без цицање се намачкав со сенф и му се кривеше на цицето :):) некако заспавме бидејки никакво друго млеко не реди вуста..Можда не е опасно ама јас сум преплашена и за здравјето о за недај боже да не не можам да останам пак бремена..и сега ке се подразбуди за еден сат ке бара да цица а све друго отфррла не знам што да прам ..вечерва сигурно ке е уште потешко..:( 15 месеци има..кажете ми некое ваше искуство и дали треба да сум олку уплашена или не е ништо

19. L*G

L*G Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2017
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    1.363
    Да пријавам успешно снижен пролактин со 4 месечна терапија на достинекс. Од 1124 на 130

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Andonia

Andonia Популарен член

Се зачлени на:
    2 март 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.043
    Девојки јас мака мачам со пролактинот од нигде некаде ми текна да проверам хормони си реков да видам како се,кога видив висок пролактин 50,36. Се слушнав со докторот рече за 2 недели пак провери го само пролактинот го проверив вчера уште повеќе си расти 80,26,се слушнав пак со докторот рече утре да одам да ми препише терапија.
    Споделете искуство со висок пролактин,дали се решава ,со која терапија е најдобро ?