1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Покачен хормон пролактин и можност за забременување

Дискусија во 'Бременост' започната од sanaqualia, 4 февруари 2011.

1. ivanshe

ivanshe Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    259
    Јас имав висок пролактин, ми препиша докторот достинекс да пијам, прво 1/4 еднаш неделно, но тоа не беше доволно, на следна проверка беше намален но не како што се очекуваше. Па докторот ми ја зголеми дозата по 1/2 неделно (во понеделник навечер пијам), и ми се регулира (го држам под контрола). Немој да се секираш се средува.

На Andonia му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Andonia

Andonia Популарен член

Се зачлени на:
    2 март 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.043
    Дај Боже да се среде ,да видам утре што ќе ми препише па ќе следам како ке оде,затоа што слушам пријателки дека имале несакани реакции (на пр.како повраќање ,омалаксаност)

3. Sparkles27

Sparkles27 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2017
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    923
    Другарка ми во време на доење и се појави покачен пролактин и бидејќи не и препишаа терапија за да не стане до некои промени со млекото ја ставија на диета на режим. Знам дека многу овошје зеленчук риба и темен зелен зеленчук јадеше и пиеше чај билка која помага за намалување на пролактинот Ashwagandha (Withania somnifera) и Мака со какао и за месец дена и се регулираше.

4. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.129
    Допаѓања:
    101.524
    Досинекс,бромергон ќе се намали обиди се да не мислиш зошто стресот уште повеќе влијае на пролактинот.Знам дека си во паника ама со терапија ќе се среди.Ајде :hug:од мене и се ќе биде во ред.Јас пред 8-9 ми беше покачен пиев достинекс ми се намали па еден периот од 2-3 месеци пиев да го одржувам и сега без терапија ми е супер се среди.
    Да се редактирам
    пред 8-9 години имав проблем ете со терапијата ми се среди.

5. tazna

tazna Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    143

Јас високиот пролактинот го симнав со терапија бромергон пиев по шема 2 дена 1/4 , 2дена 1/2, 2 дена 3/4, 2дена 1 таблетка. Кога го измерив првиот пат беше 29 мислам , потоа беше 50. За месец ипол два откога ја пиев терапијата ми се намали на 15

6. Andonia

Andonia Популарен член

Се зачлени на:
    2 март 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.043
    @Sparkles27 , @Milobebence @tazna
    Ви благодарам на вашата подршка инаку сум веќе на режим,пробувам да внесувам што повеќе овошје.зеленчук,течности и со терапија се надевам дека ќе се среди.
    За маката сум слушнала дека има добри резултати од неа нема да биде лошо да ја пробам и нејзе :)

На Milobebence и Sparkles27 им се допаѓа ова.
  7. em4e_baby

em4e_baby Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2015
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    839
    Мене во февруари минатата година ми открија покачен пролактин (28,4). Со помош на Достинекс, за еден месец ми падна на 15, за веќе од вториот месец на терапија да ми падне на 9.. од тогаш па натаму варира, 8, 9, но, цело време сум под терапија.
    Дозата ми е 1/4 на секои 5 дена. Кога ја правевме првата инсеминација докторот ми кажа да го пијам доколу имам позитивен тест, а потоа да одам да ми го променат за Бромергон, бидејќи само тој се препорачува за време на бременост..
    И доколку ти ги препишат Достинекс, цената на едно апче во Македонија е околу 300, 350 денари, а во Грција две апчиња се 4 €, или околу 250 денари..

На eta, Andonia и Milobebence им се допаѓа ова.
  8. Sparkles27

Sparkles27 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2017
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    923
    Нема проблем ќе ти се регулира со терапија и режим секако, добро што си проверила хормони(y) сега ќе си го средиш тој проблем.... инаку ја маката не можам да ја конзумирам никако многу специфичен мирис и вкус има ама другарка ми вика дека од што мора вајда па си се навикнала по една лажичка во какао да си ја става не се осеќала варена.:D

9. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.129
    Допаѓања:
    101.524
    Мене пак во биокулт ми рекоја маката да ја пијам со свежо исцеден сок и јас така ја пиев заедно со мм и беше превкусно не се осеќаше воопшто.

10. Andonia

Andonia Популарен член

Се зачлени на:
    2 март 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.043
    Да видиме што ќе препорача докторот како терапија.
    А терапијата за нон стоп лие да се пие или само додека падни до нормалата,мене тоа ме плаши што ако треба да се пие нон стоп (ако треба и ќе се пие ) исто за маката @Sparkles27 нели е подобро како во вид на капсули да се пие а не во прав така нема да имаш мака со вкусот,:?:или во прав е подобро?
    аиии морам да се средам малку,помалку и читање по нет.:whew:

11. em4e_baby

em4e_baby Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2015
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    839
    Јас ја пијам нон стоп. Значи од минатиот февруари..
    Во септември докторот ми препорача еднаш неделно по четвртинка, наместо на пет дена, и веќе следниот пат кога го проверив пролактинот ми беше скоро до горна граница.. Значи повторно почнал да расте. И се вратив на старото дозирање (1/4 на 5 дена).

12. Sparkles27

Sparkles27 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2017
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    923
    Драга маката е најдобро да ја пиеш во комбинација со какао, така најубаво се апсорбира во телото а и поприродно е нели, не е лекарство.Пробај така варија со какао и пробај да ја испиеш ако не можеш тогаш види со капсули.

13. Andonia

Andonia Популарен член

Се зачлени на:
    2 март 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.043
    Фала ви девојки на советите и подршката да видам утре што ќе препорача докторот и ќе пишам исто и мака ќе земам во прав :l::hug::hug::hug:

На Sparkles27 и em4e_baby им се допаѓа ова.
  14. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.965
    Допаѓања:
    5.366
    Девојки, кога е најдобро да се испита пролактинот? Мора на трети ден од циклус или не е битно кој ден?

15. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Не е битно кога :)

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  16. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.965
    Допаѓања:
    5.366
    Фала ти многу. Малку ми е покачен па пијам терапија. Треба да проверам пак, па затоа прашувам. :)

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    A tiroidata ispitana li ti e

18. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.965
    Допаѓања:
    5.366
    Да, да испитана ми е. Хормоните ми се на долна граница. И сите други хормони ми се во ред освен пролактинот.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. AlmedinaDina88

AlmedinaDina88 Активен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2017
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    19
    Kolku ti bese visok mene mie 81,47 imam strasni glavobolki

20. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    134.565
    Која е горна граница на резултатот, пошто секоја лабараторија има различни референтни вредности.