1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Покачен хормон пролактин и можност за забременување

Дискусија во 'Бременост' започната од sanaqualia, 4 февруари 2011.

1. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.951
    Допаѓања:
    134.612
    Кај сите е различно. Некои добиваат. Некои немаат добиено после пораѓај се испоставило дека имале овулацијата . Нели во медицината не се секогаш 2 и 2, четири. Ова што имам читано по нет и од искуство на блиски. Не сум стручно лице.

На Kris80 и LunaGrey им се допаѓа ова.
  2. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.195
    Допаѓања:
    106.173
    Јас ги доев трите деца до кај две години, а менструација си добивав редовно од кај 8ми месец. Едното баш ми е зачнато додека го доев постарото.

На monka_bonbonka и LunaGrey им се допаѓа ова.
  3. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    Баш така, Испаѓа дека не можеме да се ослониме на некои си правила. Стварно секое тело е различно...

На Sesil и Stressed Out им се допаѓа ова.
  4. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.132
    Допаѓања:
    13.424
    Нема врска.
    И на добиено имаат млеко некои што ги знам, бидејќи дојат подолго.
    Освен за спречување на овулација имам читано дека со висок пролактин е потршко да дојде до имплантација на ембрионот.

На Stressed Out и LunaGrey им се допаѓа ова.
  5. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.711
    Допаѓања:
    14.479
    Јас кај мене мислам дека баш тоа е.

6. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    и јас имам овулации уредни и супер дебелина на ендометриум па и кај мене уште не биднало.
    затоа си земав апче да го намалам пролактинот. па ќе видиме дали ќе има некаков ефект...

На Stressed Out и eta им се допаѓа ова.
  7. Dayen

Dayen Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    24
    Имам постојано висок пролактин заради аденом на хипофиза. Додека пијам достинекс се намалува, правам пауза се качува дупло. Докторот ми рече кога ќе планирам бременост да одам во плодни денови за да следи дали доаѓа до овулација бидејќи зголемениот пролактин ја попречува. Само што ја почнав терапијата со достинекс веднаш забременив, што значи дека сум забременила со пролактин 70. Гинекологот рече дека има мн такви случаеви, иако е висок пролактинот сепак доаѓа до овулација. Како што сфатив ти имаш редовни овулации, така да се надевам дека мојата приказна ќе ти даде дополнителен оптимизам.

На Kris80, Stressed Out и LunaGrey им се допаѓа ова.
  8. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    сега мене ми стави во мисла.
    јас имам 24 пролактин и сакав да се напијам едно апче достинекс за да го намалам.
    и сега ми е страв да не ми се зголеми пролактинот после апчето,како во твојот случај.
    сега да пијам или не:)

9. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.604
    Допаѓања:
    35.489
    Без консултација со доктор не. Видов дека сакаш на своја рака, но немој.

На Stressed Out му/ѝ се допаѓа ова.
  10. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    Она сака да го проверувам неколку пати,па после да пијам апче ако ми е толку висок.
    Се сложува дека треба да пијам терапија со толкав пролактин. Мене едноставно не ми се чека дополнително. Сега ќе менувам матична гинек.
    Дури сменам ,дури земам упати и мерам пак пролактин неколку пати, ќе ми поминат два циклуса...

На Sesil му/ѝ се допаѓа ова.
  11. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.604
    Допаѓања:
    35.489
    Правилно е тоа што ти рекла да се провери пак. Може да е моментално, како во мојот случај. Лани во септември првпат во живот видов покачен пролактин, околу 36 ми беше, многу малку над горна граница според тие референтни вредности. По две недели го проверив, околу 6 ми беше. И што ако се напиев како тебе на своја рака? Ќе се зезнев :)
    Без да го провериш пак, да се осигураш дека не е моментално, на своја рака апчиња да не пиеш.
    Знам дека ти се гледа сето тоа вечност, но не е, ќе помине брзо времето. Мораш да се стрпиш за твое добро :)
    Два циклуси се ништо.

На Sesil му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Dayen

Dayen Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    24
    На мене не ми се качи пролактинот од апчето, туку зборот ми беше дека забременив веднаш штом ја почнав терапијата (не може од една половина таблета да падме толку драстично, обично пиев по 3, го ставам во нормала па пауза). На своја рака не земај никако, не можеш да знаеш која доза ти одговара. Некој пие половинка некој четвртинка. Сепак почекај, испитај пак. Пролактинот се качува мн лесно, од стрес, неодспаност и сл. Можеби е моментално покачен па немаш потреба од терапија

На LunaGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  13. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.132
    Допаѓања:
    13.424
    Во секој случај и да ти се спушти не е страшно. Мене ми бил и 4.
    Мислам дека ако го испиеш нема да има некој проблем, бидејќи некогаш ние сме по доктори од докторите они многу многу не се замараат со нас.
    Мене кога ми се качи од 5-6 на 8-9, ми зголемија доза на бромергон, јас тие секој ден ги пиев навечер.
    Ама знаеја дека правиме инвитра.

Според мене само еднокринолог специјалист може да ти каже дали е добар или не 24, општите лекари немаат врска од тие работи.

Инаку порано кога читав за услови за добивање ваучер мислам дека беше и пролактинот нагласен некоја граница до која одобруваат ваучер, ако не ти е под тоа бараат ново испитување се додека не го намалиш.
    А имаше и членка само не се сеќавам која што имаше пролактин 25-30 и докторот прво и препорача да го намали па да почнат со постапка, знам порано имам читано таква случка.
    Значи има нешто во секој случај, да можеби регерентни вредности се тие ама за забременување кај некои можеби телото си ја бара минималната вредност од референтната бидејќи можеби е почуствително.
    Сите сме различни :)

А ако се сомневаат во моментално покачен нека ти направат по една недела па и 2-3 пак испитување зошто да се чека два циклуса.

14. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.951
    Допаѓања:
    134.612
    Не може да ти се зголеми, ама може нагло да ти падне. Не пиј. Не можеш ни сама да си одредиш доза. Ма да колку помала вредност има за симување толку е помала и дозата ама ипак не е тоа аналгетик некој шо туку така можеш да го земеш. Башка нус појави. Од достинекс можеш и вртоглавици и повраќање да имаш. Јас го пиев пред спиење за да ги избегнам вртоглавиците, ама многу повеќе спиев додека примав достинекс.

На 0ли и LunaGrey им се допаѓа ова.
  15. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    Јас имам малку за симнување, 24 ми е. Затоа и сакав мала доза, една четвртина неделно. Тоа е мн мала доза, едно апче да се напијам само во рок од месец дена. Да видам дали ако се спушти ,дали ќе имам шанса да забременам. Варувајте мене два циклуса ми се многу . Често со сопругот сме разделени и често се случува тоа да е за плодни денови. Последниве 3 месеца,еден месец лечев бактерија а два следни не беше тој тука па за можеме да пробуваме. Веројатно ме сфаќате зошто едноставно не ми се чека ич:(

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.951
    Допаѓања:
    134.612
    испиј тогаш пола апче, значи 2 недели и после 2-3 дена од коа ќе ја испиеш втората четвртинка провери, пиј го пред спиење

17. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    така ќе направам, после пола апче ќе го проверам па ако се намалил ,не ја пијам втората половина.
    Да го фатам барем овој циклус, веќе сум стварно нестрплива, знам дека не можам да одредам кога ќе се случи тоа ама сакам да си ги зголемам шансите колку е во моја моќ.
    Ги јадам и смоквите со маслиново, ми се блуе од нив па пак трпам ,макар и малце да ми се зголемат шансите:|
    Фала ви девојки

На monka_bonbonka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.951
    Допаѓања:
    134.612
    Можеш и Витекс да земеш, на природна база се, општо за цел репродуктивен систем се корисни, од Зегин 350ден е цело пакување, за цел месец ако ги пиеш по 2 на ден, има доста позитивни искуства за нив на нет

еве читни :)
    http://www.ringeraja.mk/forum/m_6226/mpage_63/printable.htm

https://tvoebebe.com/forum/viewtopic.php?f=22&t=390&start=200

19. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.013
    Јас колку што знам игра голееема улога пролактинот и мене ми е 70 пијам и јас достинекс. Овулации имам и јас одам често на мерење и прскаат фоликули и се, АМА ми објасни докторот во Њу Борн дека иако имам овулации со висок пролактин јајце клетките се со слаб квалитет или се празни. Тоа е поентата уствари. Така да оди на ендокринолог/интернист за терапија. Лесно се симнува прл, само треба следење.
    Поздрав,

На Stressed Out му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.711
    Допаѓања:
    14.479
    Многу ми имат логика ова,значи ништо,дури не средам пролактин,ди димери,не одам на инсеминација. Џабе пари и малтретирање.

На monka_bonbonka и 0ли им се допаѓа ова.