1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Покачен хормон пролактин и можност за забременување

Дискусија во 'Бременост' започната од sanaqualia, 4 февруари 2011.

1. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    Ge 132 dava tase za imunitet

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.011
    Допаѓања:
    3.723
    Немам чуено.

3. Tea88

Tea88 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јануари 2019
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    25
    Да Таше ми ги даде Гераниум 132 само јас пиев други Imunoassist 24/7 и ги пиев до позитивен тест.
    Инаку ги зедов Достинекс од Бугарија 17 евра се и треба да ги почнам па по две.нед пак да испитам.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. kremceemce

kremceemce Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2015
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    67
    Mene mi bese pokacen prolaktinot i nemozev nikako da ostanam bremena mi dadoa bromergon po pola apce sabajle i pola navecer vosle 20 den napraviv kontrola na hormonot prolaktin i mi bese supeer i na 22.12.2015 god go rodiv mojot sin stefan
    Sega pak sym bremena 4 nedela sum taze :) i ostanav bremena kako na sala bez problem i pokacen hormon pa sega ke vidime kako ke terame 9 meseci.

На L*G и bube90 им се допаѓа ова.
  5. vaga95

vaga95 Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    914
    Допаѓања:
    2.037
    Знае ли некој во која клиника има најточен, најсовремен магнет?

Често читам дека аденоми со мали димензии од 1, 2, 3 мм можно е да бидат пропуштени. Правев магнет пред 1 година и се беше во ред, а имам проблем со пролактин и ТСХ.
    Тироидната ми е во ред.
    Друго решение освен пропуштен микроаденом, не гледам.

6. bube90

bube90 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    153
    Дали примаш терапија?

7. vaga95

vaga95 Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    914
    Допаѓања:
    2.037
    Примам да, Бромергон.
    И првичните контролни анализи покажуваа дека кога пролактинот достигнува нормално ниво, се нормализира и ТСХ.
    Но сега и покрај нормалното ниво на пролактин, ТСХ е висок.

8. bube90

bube90 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    153
    Не мора да значи дека ако се нормализира пролактин, се нормализира и ТСХ. Еве кај мене пролактинот е двојно повисок од горната граница, а ТСХ е 1,49 и за забременување треба да е под 2.
    Ако имаш аденом треба да имаш и симптоми за тоа, вртоглавици, проблеми со видот, постојан замор.
    Каде правеше магнетна ? Можеби треба да правиш на друго место и ако поминало многу време од тогаш сега можеби поинакви ќе бидат резултатите.

9. vaga95

vaga95 Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    914
    Допаѓања:
    2.037
    Знам дека не е правило, но приметив таква корелација при претходните испитувања и затоа мислев дека е само последица на дисбалансот на пролактинот. Првично ТСХ беше 6.8, по нормализирање на пролактин, се намали на 2.4. А сега е повторно 6.7 иако пролактинот ми е ок.
    Во Битола правев магнетна, пред една година. И од тогаш сум на Бромергон, така да ме чуди ако тогаш немало аденом, сега да се појавил, единствено ако не го откриле.
    Не сум со план за бременост, но ова е единствена тема каде се дискутира активно за пролактинот, затоа се вклучувам во дискусија.

10. bube90

bube90 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    153
    Девојки, не може да се открие од што ми е покачен пролактинот а од утре почнувам терапија со бромергон.
    Ендокринологот ме советува додека не се намали да не се обидуваме за бебенце. Дали на некоја од вас и кажал доктор да не се обидува да забремени додека пие бромергон и додека не го намали пролактинот? Знам дека со бромергон можеш да влезеш во бременост, не е штетно. Молам за совет.

11. bibiiii

bibiiii Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.081
    До сега пиев достинекс ,имам позитивен тест за бременост.Дали се пие нешто друго за пролактин во бременост?

На Mimmi39 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    1.688
    Допаѓања:
    4.213
    Не знам да ти одговорам на прашањето, но многу ми е мило што постигна бременост! Со лесно бременоста, а за пролактинот зборувај со гинекологот или закажи кај ендокринолог.

На *Ribolovka* и bibiiii им се допаѓа ова.
  13. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    Se pie bromergon do 12nedela mesto Dostinex koj ne e dovolno ispitan vo bremenost

На bibiiii му/ѝ се допаѓа ова.
  14. bibiiii

bibiiii Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.081
    Blagodaram

15. bibiiii

bibiiii Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.081
    Дали има добар ендокронолог во Битола?

16. KiviOdMaldivi

KiviOdMaldivi Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2018
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    216
    Пред две недели правев хормони на клиника пролактино испадна 39,денес за да бидам сигурна направив во авицена покажа 75... некоја со ист проблем да ми каже како го намалила пролактинот

17. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.883
    Не сите сме со иста дијагноза и ист проблем. Не може ниедна да ти каже ова или она пиј зашто би било не етички нит хумано.
    За пролактин ќе си се советуваш со ендокринолог, кој ќе ти направи потребни испитувања, ќе му кажеш симптоми и здраствена историја. Според сето тоа ќе одреди терапија која ќе ти ја даде да ја пиеш. Дали ќе е бромергон или достинекс сепак тоа сам доктор одредува дозирање и доза на конзумирање/пиење.
    Сепак не е играчка пролактинот и да може да ја пиеш терапијата која ја пијам јас или некоја друга. Само со доктор ендокринолог тоа ќе си видиш.
    Инаку со терапија од бромергон или достинекс се средува нивото на пролактин и се следи на неколку месеци. По потреба ако и другите параметри на испитувањето не се океј тогаш те препраќа и на магнетна.

На Alishan30 и *Ribolovka* им се допаѓа ова.
  18. Beautymom

Beautymom Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    254
    Софи од каде земаш упат за пролактин да се испита? Од гинеколог ли

19. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.883
    Првиот пат земав од самиот гинеколог упат. А, наредни пати и до ден денес самиот ендокринолог ми ги закажува наредните термини. Докторката Катерина Адамова ендокринолог од Клиника ме води неколку години и она ми закажува термин.

20. Beautymom

Beautymom Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    254
    A dali se ispituva treti den od menzis ili nema vrska toa