Покачен хормон пролактин и можност за забременување

Discussion in 'Бременост' started by sanaqualia, Feb 4, 2011.

1. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Ge 132 dava tase za imunitet

tina2018 likes this.
  2. tina2018

tina2018 Популарен член

Немам чуено.

3. Tea88

Tea88 Истакнат член

Да Таше ми ги даде Гераниум 132 само јас пиев други Imunoassist 24/7 и ги пиев до позитивен тест.
    Инаку ги зедов Достинекс од Бугарија 17 евра се и треба да ги почнам па по две.нед пак да испитам.

tina2018 likes this.
  4. kremceemce

kremceemce Истакнат член

Mene mi bese pokacen prolaktinot i nemozev nikako da ostanam bremena mi dadoa bromergon po pola apce sabajle i pola navecer vosle 20 den napraviv kontrola na hormonot prolaktin i mi bese supeer i na 22.12.2015 god go rodiv mojot sin stefan
    Sega pak sym bremena 4 nedela sum taze :) i ostanav bremena kako na sala bez problem i pokacen hormon pa sega ke vidime kako ke terame 9 meseci.

L*G and bube90 like this.
  5. vaga95

vaga95 Популарен член

Знае ли некој во која клиника има најточен, најсовремен магнет?

Често читам дека аденоми со мали димензии од 1, 2, 3 мм можно е да бидат пропуштени. Правев магнет пред 1 година и се беше во ред, а имам проблем со пролактин и ТСХ.
    Тироидната ми е во ред.
    Друго решение освен пропуштен микроаденом, не гледам.

6. bube90

bube90 Истакнат член

Дали примаш терапија?

7. vaga95

vaga95 Популарен член

Примам да, Бромергон.
    И првичните контролни анализи покажуваа дека кога пролактинот достигнува нормално ниво, се нормализира и ТСХ.
    Но сега и покрај нормалното ниво на пролактин, ТСХ е висок.

8. bube90

bube90 Истакнат член

Не мора да значи дека ако се нормализира пролактин, се нормализира и ТСХ. Еве кај мене пролактинот е двојно повисок од горната граница, а ТСХ е 1,49 и за забременување треба да е под 2.
    Ако имаш аденом треба да имаш и симптоми за тоа, вртоглавици, проблеми со видот, постојан замор.
    Каде правеше магнетна ? Можеби треба да правиш на друго место и ако поминало многу време од тогаш сега можеби поинакви ќе бидат резултатите.

9. vaga95

vaga95 Популарен член

Знам дека не е правило, но приметив таква корелација при претходните испитувања и затоа мислев дека е само последица на дисбалансот на пролактинот. Првично ТСХ беше 6.8, по нормализирање на пролактин, се намали на 2.4. А сега е повторно 6.7 иако пролактинот ми е ок.
    Во Битола правев магнетна, пред една година. И од тогаш сум на Бромергон, така да ме чуди ако тогаш немало аденом, сега да се појавил, единствено ако не го откриле.
    Не сум со план за бременост, но ова е единствена тема каде се дискутира активно за пролактинот, затоа се вклучувам во дискусија.

10. bube90

bube90 Истакнат член

Девојки, не може да се открие од што ми е покачен пролактинот а од утре почнувам терапија со бромергон.
    Ендокринологот ме советува додека не се намали да не се обидуваме за бебенце. Дали на некоја од вас и кажал доктор да не се обидува да забремени додека пие бромергон и додека не го намали пролактинот? Знам дека со бромергон можеш да влезеш во бременост, не е штетно. Молам за совет.

11. bibiiii

bibiiii Популарен член

До сега пиев достинекс ,имам позитивен тест за бременост.Дали се пие нешто друго за пролактин во бременост?

Mimmi39 likes this.
  12. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Не знам да ти одговорам на прашањето, но многу ми е мило што постигна бременост! Со лесно бременоста, а за пролактинот зборувај со гинекологот или закажи кај ендокринолог.

*Ribolovka* and bibiiii like this.
  13. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Se pie bromergon do 12nedela mesto Dostinex koj ne e dovolno ispitan vo bremenost

bibiiii likes this.
  14. bibiiii

bibiiii Популарен член

Blagodaram

15. bibiiii

bibiiii Популарен член

Дали има добар ендокронолог во Битола?

16. KiviOdMaldivi

KiviOdMaldivi Истакнат член

Пред две недели правев хормони на клиника пролактино испадна 39,денес за да бидам сигурна направив во авицена покажа 75... некоја со ист проблем да ми каже како го намалила пролактинот

17. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Не сите сме со иста дијагноза и ист проблем. Не може ниедна да ти каже ова или она пиј зашто би било не етички нит хумано.
    За пролактин ќе си се советуваш со ендокринолог, кој ќе ти направи потребни испитувања, ќе му кажеш симптоми и здраствена историја. Според сето тоа ќе одреди терапија која ќе ти ја даде да ја пиеш. Дали ќе е бромергон или достинекс сепак тоа сам доктор одредува дозирање и доза на конзумирање/пиење.
    Сепак не е играчка пролактинот и да може да ја пиеш терапијата која ја пијам јас или некоја друга. Само со доктор ендокринолог тоа ќе си видиш.
    Инаку со терапија од бромергон или достинекс се средува нивото на пролактин и се следи на неколку месеци. По потреба ако и другите параметри на испитувањето не се океј тогаш те препраќа и на магнетна.

Alishan30 and *Ribolovka* like this.
  18. Beautymom

Beautymom Истакнат член

Софи од каде земаш упат за пролактин да се испита? Од гинеколог ли

19. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Првиот пат земав од самиот гинеколог упат. А, наредни пати и до ден денес самиот ендокринолог ми ги закажува наредните термини. Докторката Катерина Адамова ендокринолог од Клиника ме води неколку години и она ми закажува термин.

20. Beautymom

Beautymom Истакнат член

A dali se ispituva treti den od menzis ili nema vrska toa