1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Покачен хормон пролактин и можност за забременување

Дискусија во 'Бременост' започната од sanaqualia, 4 февруари 2011.

1. Kremcetooo

Kremcetooo Активен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    11
    Здраво. Сакав да ве прашам за пролактинот правев хормонски испитувања и само пролактинот излезе дека е 26.82 :/ дали тоа е висока вредност или не? Барав референтни вредности секаде се различни :/ иначе матичниот гинеколог ми даде да пијам бромергон по 1/4 навечер меѓутоа не знам дали да ги почнам дека се хормонски да не имам некои несакани дејства. Исто се мислев да пробам првин со некои таблети од валеријана на природна база да пијам бидејќи многу сум нервозна и напната постојано па може од тоа да ми е покачен пролактинот :/ ве молам за совет

2. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.452
    Допаѓања:
    6.133
    Ги пијам и јас нема несакани дејства, освен поспаност и индивидуално гадење од некоја храна. Затоа се пијат навечер бидејќи паѓа притисокот. Дури има добри ефекти со тоа што се подобрува овулацијата. Почни да ги пиеш да ти се намали пролактинот,затоа ти ги дал гинекологот.

3. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.177
    Допаѓања:
    1.688
    Нема некој несакани ефекти освен поспаност,мало гадење и јас имам вртоглавици притисокот ми е низок и премногу ми се спие ама јас пијам 1/2 сабајле вечер се чуствувам исцрпено немам сила за ништо.

4. Dea.1519

Dea.1519 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2019
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    24
    Kaj koj nutricionist bese? Go imam istiot problem i sakam da se konsultiram so nutricionist.

5. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    487
    Здраво Феминки,

Знам дека оваа тема е за покачен проктин, се обидов да најдам посоодветна но не успеав па затоа тука пишувам.
    Дали некој знае како влијае низок пролактин, конкретно мене ми е 0.208, а долна граница е 1.9.

6. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.900
    Допаѓања:
    123.135
    Некоја препорака за добар ендокринолог?
    Пролактин цела година над 15, пиено бромергон, ќе се симне,следен месец пак ќе е покачи, тсх е 3ка.
    Тројца различни гинеколози, даваат различно дозирање.
    Бранкица од Срце, или некој друг ?

7. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    Eli od oktomvri ke pocnat so rab so moj termin na endokrinologija jas odam kaj iskra bitoska I sum prezadovolna od dr

8. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.900
    Допаѓања:
    123.135
    Супер. Досега не и даваа упат, така им рекле од клиника. Да си фати на време термин

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Fenix92

Fenix92 Активен член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    30
    Девојки пролактинот ми е над границата, со мм се обидуваме за бебе година ден, што мислите ова ли е проблемот бидеќи до сега се што испитавме е во ред пап, микробиолошки, спермограми, брисеви се океј што мислите во понеделник сум кај матичниот ќе видиме и тој што ќе каже:| IMG_20200926_170841.jpg

10. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    Кој ден од циклус се испитани хормониве? Колку години имаш?

11. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    Ne e samo prolaktinot imas I pcos lh ti e povisok od fsh a treba obratno da e ti treba sovet so endokrinolog da si zakazes termin za ogtt test so insulinemija I vitamin d da ti gi ispitaat I maskite hormoni isto sto se testosteron androstendion vo meguvreme dodeka cekas termin za endokrinologija isfrli se sto sodrze od ishrana jaglehidrati procesirano blago I gazirano

Последна измена: 26 септември 2020
    На Fenix92 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.896
    Допаѓања:
    19.535
    Многу високо ЛХ, да не имаш полицистични јајници? На кој ден ти е анализава?

13. Fenix92

Fenix92 Активен член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    30
    На 13 ден од циклусот 27 год.

14. Fenix92

Fenix92 Активен член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    30
    Не немам полицистични јајници, имам редовен циклус и точен и редовна овулација имам мерено и фоликули супер е се од таа страна, на 13ти ден од циклус е анализата

15. Fenix92

Fenix92 Активен член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    30
    Ти благодарам за одговорот, а тоа за пцос незнам ете баш сум изненадена немам никави др симптоми на пцос се ми е редовно и на време ќе видиме што ќе биде сега стварно ме збуни :|

16. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.452
    Допаѓања:
    6.133
    За пролактинот се зима терапија и се намалува. Можно е да е тоа причината за неможност од забременување бидејќи високиот пролактин ја попречува овулацијата. Консултирај се со ендокринолог.

17. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    Hormoni se ispituvaat od vtori do peti den od ciklusot mislam na fsh I lh a prolaktinot moze vo bilo koj den od ciklusot da se ispita i sekako I za nego ti treba endokrinolog jas odam kaj iskra bitoska I sum prezadovolna od dr

18. Fenix92

Fenix92 Активен член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    30
    Уште еднаш ти благодарам јас испитав на 13ти ден, поради тоа што 14ти ми се погоди во сабота и не можеше и матичниот ми кажа направи во петок нема проблем, а исто така ми рече на 3, 14 или 21 ден дека можело да се прави анализа и сега уште повеќе се збунив :|:|

19. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.896
    Допаѓања:
    19.535
    Пцос не секогаш се манифестира со физички промени на јајниците(цисти) и нередовност на циклусите. Може и само хормоните да укажуваат на тоа, без да ги има другиве карактеристики.

Не знам зошто си испитувала ЛХ и ФСХ на 13ти ден, они се врзани со ден од циклус и се испитуваат најкасно до 5ти ден.

Повтори ги анализите на следна менструација и со резултатот кај ендокринолог. За пролактинот обавезно ќе ти дадат терапија, а за другото ќе видиш.

Јас одам кај д-р Стефанка во Ремедика и сум задоволна.

20. Fenix92

Fenix92 Активен член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    30
    Ти благодарам за убавиот одговор, поради тоа што јас прв пат правам вакви анализи и немам искуство вашите одговори добро ми дојдоа, сега според вас овие рез за ЛХ и ФСХ може да не се во ред и да ги повторам на 3 или 5 ден од циклус?

На LunaGrey и Bella_Stella им се допаѓа ова.