1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Покачен хормон пролактин и можност за забременување

Дискусија во 'Бременост' започната од sanaqualia, 4 февруари 2011.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.895
    Допаѓања:
    19.533
    Да, најдобро е да ги повториш. Точно е дека се прават хормонски анализи на 3ти, 13ти и 21ви ден, ама на секој од овие денови се испитуваат различни хормони и точно се знае кои хормони кога треба да се испитаат. Лх и Фсх не се на 13ти ден.

На Fenix92 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    Ponovi gi pak na 3den

3. MarijaMi90

MarijaMi90 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.590
    Допаѓања:
    19.871
    А тогаш кои хормони може да се испитаат и на 13ти и 21ви ден? Според референтните вредности во табелата само за Лх, Фсх и Прогестерон се наведени вредности за средина на циклус и лутеинска фаза, според тоа конкретно тие хормони може да се испитуваат и на тој ден. За пролактин, тестостерон и тироидна колку што знам може било кој ден. Референтната вредност за Лх во табелата за средина на циклус, што би му дошло 13ти ден, како што испитало девојчето е од 17 до 77, а кај девојчето е 30. Не викам да не се консултира со ендокринолог, но според ова би требало со тие параметри се да е во ред.
    Не од тебе, но од други членки имаше избрзани мислења за овој пост, веднаш заклучоци дека се работи за полицистични јајници, а без убаво да се видат резултатите. Кога јас би била на местото од девојчето би се загрижила, а во случајов тоа изгледа, и се надевам, дека е сосема непотребно.
    Гушки и ви посакувам на сите убави хормони и 2 цртички кај секој што тоа го посакува :inlove:

На Fenix92 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  4. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    лх и фсх се испитуваат на трет ден од циклус.
    естрадиол се испитува на 13ти
    прогестерон на 21ви

естрадиолот на 13ти ден дава слика за колку е здебелен еднометриумот пред овулација.
    за да се види дали има шанса ембрионот да се имплантира,
    после овулација естрадиолот опаѓа и нема поента да се мери после 13ти ден.

прогестеронот расте после овулацијата и затоа се мери на 21ви ден.
    ако на 21ви ден вредноста му е поголема од 10, тогаш се претпоставува дека настанала овулација тој циклус.

секој хормон служи за да ни покаже нешто, процес во телото, вие може да ги мерите во било кое време ама нема да ви го покаже тоа што треба.
    затоа се мерат во одредени денови од циклусот.

ова важи ЗА РЕПРОДУТКТИВНИТЕ ХОРМОНИ.
    А членката се обидува за бебе, затоа мора репродуктивните хормони да ги измери во соодветните денови за да ја види нивната значајна состојба.

Тироидните хормони и Пролактинот може да се испитаат било кој ден од циклусот.

@Fenix92

Последна измена: 1 октомври 2020
    На IRBBB, Meckicja, Fenix92 и 3 други им се допаѓа ова.
  5. MarijaMi90

MarijaMi90 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.590
    Допаѓања:
    19.871
    Во ред, се согласувам дека е најсоодветно Фсх и Лх да се испитаат на 3 ден од циклус, но тогаш не ми е јасно зошто воопшто во колоната за референтни вредности би биле наведени и вредностите за средина на циклус и лутеинска фаза, а кај други хормони воопшто не се наведени денови.
    Конкретно за Лх, би требало да е највисоко баш околу 13тиот ден, ако добро имам сфатено, тоа е знак дека ќе има овулација.

https://www.healthline.com/health/pregnancy/lh-surge#other-ways-to-detect-lh-surge

6. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    мора да ја има таа табела зошто некои луѓе испитуваат редпродуктивни хормони и заради други причини/состојби, не само за забременување. И жени во менопауза и жени со тумори на матка проверуваат репродуктивни хормони. Во зависност од која ти е маката гинекологот ти кажува кој ДЕН од циклус да ги провериш.
    меѓутоа членката испитува зошто се обидува за бебе и сака да знае што е работата. грешката е што нејзиниот гинеколог не ја упатила и објаснила.

лх е највисоко 24 до 36 часа пред овулација, ама од каде знаеш кога е овулацијата? како ќе го потрефиш денот? може на 17ти ден од циклус ќе овулираш? како ќе знаеш дека треба на 16ти ден да идеш да провериш лх? затоа лх се проверува на лентички за овулација, на кои можеш дома да мочаш секој ден. секој ден не можеш да одиш и да се боцкаш за да видиш кој ден ќе овулираш.

Овулацијата не се знае кога е точно никогаш, затоа се мери прогестерон на 21ви ден за да се дознае дали биднала. ако биднала до 21виот ден жолтото тело од пукнатиот фоликул лачи прогестерон и затоа така ја проверуваат овулацијата Специјалисти гинеколози за неплодност , заедно со ехо проверка.

На melonka, IRBBB, Meckicja и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.895
    Допаѓања:
    19.533
    Во право си, затоа и на девојката и кажав да ги провери ЛХ и ФСХ од 3ти до 5ти ден, па ако тогаш има инверзија и ако ЛХ е висок, доктор ќе реши што понатаму. Ептен убаво ти објаснила @LunaGrey па да не се повторувам и јас. Со малку повеќе интерес и читање на интернет се учат сите овие работи. Секоја жена мора малку повеќе да се интересира околу своето репродуктивно здравје, не треба секогаш слепо да се верува на лекарите и да се чека само на нивните насоки. Не е ништо комплицирано да се научи како функционира репродуктивниот систем.

Поздрав и фала ти на убавите желби, и тебе да ти се враќа тоа што си го посакуваш. (fingers) :*

На LunaGrey, Fenix92 и MarijaMi90 им се допаѓа ова.
  8. Bobsponge

Bobsponge Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2020
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    23
    Дали и вие девојки од бромергонот не можите да се разбудите на утро? Јас еве два дена пијам пред спијање, насабајле сум кома:|

9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.748
    Допаѓања:
    324.202
    И од него и од достинексот. Ужасни ми беа за пиење. И тахикардија и мачнини имав од нив.

На Bobsponge му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bobsponge

Bobsponge Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2020
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    23
    Незнам уште ништо друго немам осетено овие 2 дена, освен вака насабајле ни со аларм не можам да станам од кревет..

11. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.177
    Допаѓања:
    1.688
    Да кога почнав да ги пијам скоро месец дена не можев да отварам очи и по цел ден ми се спиеше сега еве не осеќам повеќе ништо ми се навикна организмот на нив. На почеток е така.

На Bobsponge му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Bobsponge

Bobsponge Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2020
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    23
    Се надевам дека за брзо ќр ги навикнам

13. pikabu5

pikabu5 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2020
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.056
    Здраво девојки , ќе закажувам деновиве пак на ендокринолог но и овде јас да си се искажам хаха ... пред два месеци испитував тироидна и пролактин и ми беа на границата веќе симнати што се вика .. пред две недели правев пак за да видам како ќе бидат да се консултирам со ендокринологот и имав вакви резултати ФТ4- 25.6 ( 9-20) ТСХ 3.73 ( 0,25-5,0) ПРЛ-37.7 (1,1-25.0) и му ги пратив резултативе и ми рече уште еднаш да проверам по 5 денови проверив и овие се резултатите нови ФТ4- 14.83( 9-20) ТСХ 3.14 ( 0,25-5,0) ПРЛ-62.86 (1,1-25.0) пијам по пола бромергон утро вечер и еутирокс два денови од неделата од по 50 а пет од 25 ...што мислите дали треба да ги променам бромергонот , нешто друго да попијам на природна база бидејќи многу се покачи за краток период и се плашам ...

14. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    Треба да ти ја покачат дозата на бромергон и за забременување тсх најдобро е да е под 2,5

15. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.177
    Допаѓања:
    1.688
    Девојки некој да пиел чај Витекс за намалување на пролактин и дали им помогнал??

16. ana 2015

ana 2015 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2015
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    235
    Zdravo devojki,dali znaete kade mozam da kupam dostineks od 0.5 gi barav vo Sk po apteki mi rekoa deka gi nema

17. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.177
    Допаѓања:
    1.688
    Јас едвај тука во Велес ги најдов 280 ден едно апче.

На ana 2015 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Shekjer

Shekjer Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2015
    Пораки:
    243
    Допаѓања:
    655
    Во Тетово ги има 8 апчиња околу 2000 и нешто денари

На ana 2015 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Dee*Tee

Dee*Tee Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2020
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    773
    Здраво Ана. Јас имам Достинекс од 0,5 неотворено, пакување од две таблетки. Можам да ти ги дадам :)

20. ladyySi

ladyySi Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    869
    Здраво девојки, пред 6 години испитав хормони и излезе дека пролактинот е многу висок 60+, ми дадоја да пијам достинекс и ми кажаа дека не морам пак да испитам затоа што сум била млада и не сум планирала бременост. Тогаш имав 18 сега имам 24 (скоро 25).
    Хипофиза немало потреба да да се снима, така кажа гинекологот.
    Денес морав да направам крвна слика и ајде со себапот за да не ме боцкаат пак побарав да испитам и хормони.(имам фобија од игли и секој пат се онесвестувам затоа инсистирав, барем одоколу да знам како ми се движат, секако ке одам пак следниот месец) Значи на 10ти ден од циклусот пролактинот ми е 37.03, а гранична вредност е 25. Дали тоа значи дека ако испитам на 3 ден пак ќе биде толку висок? И дали ќе треба според изгледуве цел живот да примам терапија?
    Со дечко ми не дека планираме бременост во скоро нешто посебно ама сакавме да видиме дали е се во ред и ако се фати се фати ако не дедека сме помлади да го решиме тоа.
    Во скоро не сум во можност да одам на гинеколог или ендокринолог, во изолација сум уште 14тина дена затоа сакав да прашам овде за мислење.
    Еве го целиот извештај од хормоните па ако некоја може да ми помогне ќе сум презадоволна. 20201019_145405.jpg