1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Покачен хормон пролактин и можност за забременување

Дискусија во 'Бременост' започната од sanaqualia, 4 февруари 2011.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.876
    Допаѓања:
    19.487
    Пожелно е да е околу 10-15 за бременост, иако не е невозможно и со повисока вредност да забремениш. Јас кога забременив ми беше 19. Консултирај ендокринолог, со терапија ќе се симне многу лесно и брзо, Пролактинот е хормон што лесно се регулира.

На VirgoStar и Lina-Detelina им се допаѓа ова.
  2. Light star

Light star Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2020
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    19
    Ne bi trebalo da pravi problem sepak e vo granica na normala.

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  3. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.142
    Допаѓања:
    50.513
    За мојот пролактин што ќе кажете?
    20210903_192720.jpg

4. VirgoStar

VirgoStar Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2021
    Пораки:
    870
    Допаѓања:
    782
    во глобала треба да е до 15 за бременост али се регулира лесно така да не е страшно. Во која лабараторија се правени за естрадиол ми треба.

5. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.142
    Допаѓања:
    50.513
    Ништо не ми кажа гинеколот.
    Кај Органџиски ги испитував хормоните.

6. StarFlower

StarFlower Активен член

Се зачлени на:
    16 јули 2021
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    15
    Женски што пиете достинекс колку долго чувствувате поспаност одкако ке го испиете?

7. Feddy

Feddy Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2021
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    127
    Девојки ај ве молам за совет. Имав еден спонтан одкако испитав хормони излезе дека пролактинот ми е малку покачен ми беше 850 ( 120 - 555 ). Со консултација на гиниколог рече дека сега за сега нема потреба од терапија. По 3 месеци од проверувањето на хормоните повторно останав бремена и сега сум 6та недела. Имам болка во едната града и брадавицата па јас си поврзувам дека можеби пролатинот ми е повторно висок, и сум избезумена бијдеки читам дека од висок пролактин може да настане спонтан. Ве молам за совет, дали да го проверам повторно пролактинот и доколку е висок дали не е касно да се почне со терапија? и дали вие што имавте покачен пролактин имавте болка во градата и брадавицара? Секако ке побарам совет и од гиникологот но сакам да слушнам ваше мислење. Многу ке ми значи секакво мисленње

8. Сара Лав

Сара Лав Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2021
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    1.352
    Јас пред бременост имав покачен пролактин и пиев Достинекс кој по консултација со гинеколог продолжив да го пијам негде до 8-9недела во намалена доза и потоа го прекинав. Болки во гради како што опишуваш немав. После тоа веќе не испитував пролактин ми беше кажано дека веќе нема потреба и нормално е сега да расте, сега сум 24та недела. Консултирај гинеколог и ендокринолог. Мене поради пролактинот ми беше кажано да контролирам хормони на тироидна па редовно си правам контроли за тоа. Секое добро и лесна бременост:inlove:

На tina2018 и Feddy им се допаѓа ова.
  9. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.578
    Допаѓања:
    2.499
    Обавезно го провери, има вредности по тримесечија и тој. Јас пиев доатинекс до 8 недела и мерев во 12 гн ми беше 46, а оатанав со 6 бремена, ама имам аденом којшто лачи прл. Потоа до 16 продолжив со бромергон. Може да направи проблем бо и не мора.
    По спонтан секако дека е висок, но не мора да значи дека и сега ти прави проблем.

На tina2018 и Feddy им се допаѓа ова.
  10. mommy's love

mommy's love Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2020
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    365
    Мене ми беше дупло повисок од твојот пролактинот, па го регулиравме со достинекс и кога останав бремена пиев достинекс до 12та недела за да не дојде до спонтан (така ми објаснија). После 12та недела не пиев повеќе терапија и не сум ни проверувала пролактин во бременост затоа што било нормално да е покачен.

На Feddy и tina2018 им се допаѓа ова.
  11. Bebetoo

Bebetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.136
    Допаѓања:
    2.749
    Здраво девојки, ме интересира за мислење.. уште во март пролактинот ми беше 94, тогаш пиев достинекс и ми се симна под граница, ја прекинав терапијата и нареден месец ми беше 19. Во септември го испитав ми беше 23. Сега во ноември повторно ми се покачи на 64 и матичната повторно ме стави на достинекс 2 недели во понеделник и четврток пијав пола апче денес го испитав повторно ми е под граница поточно 01. Чекам да ми каже матичната што понатаму .. незнам дали да закажам на ендокринолог или сето ова се случува од стрес бидеќи сум со еден спонтан и една вонматерична. Овој месец бев на кломифен па доколку останам бремена ме интересира ваше мислење што понатаму бидеќи читам сте продолжиле со терапија и во бременост да го регулирате. Инаку да нагласам предходната терапија ми ја даде старата матична сега имам нова матична и ми рече ќе пробаме вака па да видам како ќе реагираш на достинексот..

12. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.578
    Допаѓања:
    2.499
    Голема ти е дозата. Пробај со една половинка неделно или со една половинка на 10 дена. Јас сама си експериментирав со дозата и го држев до 15 макс. Снимана си на магнетна со контраст?
    Можеш и со интернист или ендокринолог да се консултираш, да се најде причината, за да знаеш дали имаш потреба од конатантна терапија. Јас имам адебом 5мм и највиаок ми бил пред бременост 64.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bebetoo

Bebetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.136
    Допаѓања:
    2.749
    Не се немам снимено.. така и матичната ми кажа тогаш дека ќе продолжам со помала терапија ако е многу јака дозата, сега најверојатно треба да прекинам терапија да се врати во нормала ?

14. mommy's love

mommy's love Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2020
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    365
    Во ваков случај ја намалуваат дозата, не се прекинува терапијата (така беше кај мене), но сепак консултирај си се со доктор.

15. Bebetoo

Bebetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.136
    Допаѓања:
    2.749
    Да да чекам што ќе ми каже матичната ..

На mommy's love му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Bebetoo

Bebetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.136
    Допаѓања:
    2.749
    Само што ми се јави матичната и ми кажа да го прекинам достинексот во ред бил… ваше мислење?

17. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.578
    Допаѓања:
    2.499
    Во ред е и да го прекинеш, но пак ако се качува барај ја причината за покачен пролактин. Магнетна со контраст, пак ќе кажам ако има причина треба константна терапија. Пролактинот е чудо, кај некои прави проблем кај други не. Некои не можат да забременат, некои имаат спонтан, кај некои воопшто не сметаат високите вредности. Некои во бременоат примаат терапија до 16гн, некои одма ја прекинуваат. Мое мислење е дека матичните гинеколози не се соодветни за тематикава. Според мојот со 64 немаше шанси да имам аденом, и затоа ми требаа 2г да го откријам. Ендокринолог најдобро.

На tina2018 и Chuchanov им се допаѓа ова.
  18. Bebetoo

Bebetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.136
    Допаѓања:
    2.749
    И мене матичната ми рече дека најверојатно се работи за аденом на хипофиза бидеќи втор пат толку многу се качува, но и да е тоа рече се пија достинекс така да не менува дали ќе се снимаш и ми падна чудно зошто наеднаш ми го прекина..

19. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    и мојот е 64,имам закажено во четврток ендокринолог,со првата останав од прва бремена,сега небива.Испитував и скриен шеќер,инсулин,тримесечен...

20. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.578
    Допаѓања:
    2.499
    Во однос на терапијата точно дека не менува таа е терапијата за покачен пролактин, или бромергон или достинекс. Мене ми смени во однос на тоа што знам дека не притиска врз хијазмата, очните нерви, бидејќи секој ден возам по 120 км и ми беше битно.

На Bebetoo му/ѝ се допаѓа ова.