1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Покачен хормон пролактин и можност за забременување

Дискусија во 'Бременост' започната од sanaqualia, 4 февруари 2011.

1. VACA

VACA Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    324
    Дали на некој му имаат издадено грешка резултати од хормони? Мене ми е покачен пролактинот и тоа многу, даде резултат 142, гинекологот ми рече да го испитаме повторно, и ми даде да пијам Бромергон. Дали на некој му се случило да испита два пати и да му даде различни резултати? Инаку немам главоболки, имам редовен и секогаш точен циклус. Ми открија ПЦОС пред 3 ипол месеци. Не знам од што може да е толку покачен. Гин. ми рече да испитаме уште еднаш па потоа ако треба да се снима главата. Малку се паничам бидејќи не сум запознаена со тоа што е пролактинома.. И уште едно прашање- дали некоја од вас чувствувала како chills? Mи студи пола саат откога ќе го испијам апчето. :D

2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.876
    Допаѓања:
    19.487
    Пролактинот меѓу другото е и стрес хормон. Треба да се придржуваш до одредени правила пред проверката. Да бидеш одморена, со минимална физичка активност пред да ти земат крв и најкасно до 9ч. Висок ти е резултатот, би требало да имаш барем некој симптом, ама и не мора да значи. Пиј си го Бромергонот до следен циклус и провери го пак како што ти кажале. Доколку не се симнува со терапија следно е снимање на Хипофизата. Не се паничи и стресирај зошто тоа ама баш ич не му годи на пролактинот, опушти се, има решение.

На meri24 и VACA им се допаѓа ова.
  3. benitabenita

benitabenita Активен член

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    21
    Zdravo pred ciklus sum glata ke mi eksplodirat i ocite mnogu me bolat ova sekogas mi se desavat nedela dena pred mens jas imam problem so prolaktinot uste pred 5 god i MR imam napraveni 2 i sve e vo red ama nekogas znajt da se pokacit i mn mi smetat dali postojat nekoi tableti na prirodna baza ve molam spodelete mislenje vi blagodaram

4. ZRNO

ZRNO Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2014
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    107
    Jaс на 3 ден од циклус правев во мојот град на 23 фебруар резултатот 1427 од 54_490 референтни вредности, на 24 бев во во Скопје на неврохирургија и кога го виде ме прати на ендокринологија веднаш ми земаа крв на ново ми испита сите пак хормони и пролактанинот ми стасаа резултатот е 20 од 3.9_29реф вредности и сега????
    Во четврток ќе одам ендокринологија и сега треба да барам уште еднаш

5. FedoraFedora

FedoraFedora Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2020
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    48
    Zosto ispituvate prolaktin..dali se ispituva na 3 den od ciklus.jas imam redoven ciklus pa gingko mi rece da ispitam prolaktin ne znam zosto .ne planiram bremenost

6. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.525
    Zenski, dali moze da se smeni dostineksot so bomegron od koga si pocnata da go pies veke?

7. Ouravanture

Ouravanture Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    400
    Допаѓања:
    672
    Од каде ми е толку висок пролактинот, и зошто? Инаку ми е 57.
    Ни не се обидуваме за да имаме бебе.
    Многу ми е чудно.. :^)

8. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.876
    Допаѓања:
    19.487
    Прашањето ти е чудно, не тоа што ти е покачен Пролактинот. Може да ти е покачен од Х причини и тоа може само доктор да испита и да ти каже. Како може ние да знаеме од каде и зошто? Каква врска има дали се обидувате да имате бебе или не? Оди си на лекар нека ти дадат терапија и тоа е тоа, нема некоја филозофија. :)

На Ouravanture и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  9. Mazegin

Mazegin Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    905
    Какви одговори ти даваат чудо страшно.
    Божем којзнае што праша.

Ако си под дејство на медикаменти, проблеми со тироидна, хипофиза и сл.
    Закажи си кај ендокринолог.

На Ouravanture му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.876
    Допаѓања:
    19.487
    Реплицирај ми мене ако имаш нешто за кажување. Ако не прескокни ме ок? :)Кој каков одговор сака може да си даде. :hai:

11. Mazegin

Mazegin Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    905
    Членката не побара стручност на форумот, туку мислење според искуство на други членки. :hai:

На Waverly Raven, Just.do.it и Ouravanture им се допаѓа ова.
  12. meri24

meri24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    544
    Licno moe iskustvo ke ti kazam, jas za prv pat uspitav hormoni koga vidiv deka 6meseci imav bezuspesnu obidi za bremenost ispitav i prolaktin mi bese 60,edinstveno neshto odkako pocnav da zemam terapija zaprimeriv deka glavobolkite mi prestanaja, a inaku gi imam sekojdnevno i gi lecev so analgin, sega ne se sekavam od koga sum nemala glavobolka.

На Ouravanture му/ѝ се допаѓа ова.
  13. realGirl

realGirl Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2014
    Пораки:
    1.411
    Допаѓања:
    6.697
    Дали некој што пиел Бромергон имал главоболки и покачен притисок?

Јас почнав со четвртина, денес зголемив на половина. Денес со половината имам главоболка на моменти, пред некој ден мерев имам и покачен притисок онака не сум имала проблеми со притисокот.

14. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.876
    Допаѓања:
    19.487
    Знае да предизвика главоболки и гадење да. Издржи на почеток, после би требало да ги снема кога ќе се навикне организмот.

15. realGirl

realGirl Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2014
    Пораки:
    1.411
    Допаѓања:
    6.697
    Веќе една недела не пијам Бромергон од тогаш цело време имам покачен притисок и благи главоболки. Дали на некој му се има појавено висок притисок од нив?
    Бидејќи во упатството пишува дека го намалуваат притисокот кај мене обратно, го покачија.

16. meri24

meri24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    544
    A zosto gi prekina, koga e visok prolaktinot togas se ima golemi glavobolki, barem kaj mene bese taka.

17. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.176
    Допаѓања:
    1.687
    И јас имав од него несакани ефекти,пробај со доситинекс,јас немав од него никакви несакани ефекти.Малку е поскапичок тешко да се најде ама мене многу подобар ми беше и поефикасен

18. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.450
    Допаѓања:
    6.079
    Зошто си ги прекинла? По препорака на лекар или сама?
    Од тоа ти се главоболките, како што ти кажа и @meri24
    И јас еден период заборавив да ги пијам имв страшни главоболки.

19. realGirl

realGirl Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2014
    Пораки:
    1.411
    Допаѓања:
    6.697
    Почнав со четвртина, кога покачив на половина ми беше многу лошо тој ден. Со консултација со гинеколог ми рече да се вратам на четвртина уште два дена. Ми испадна да ги пијам една недела.
    Пред да испитам хормони и да земам терапија за пролактинот немав никакви симптоми и главоболки, освен малку што ми беа поголеми градите.

20. realGirl

realGirl Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2014
    Пораки:
    1.411
    Допаѓања:
    6.697
    Јас едвај ги најдов Бромергонот, скоро во сите аптеки беа повлечени бидејќи им бил при крај рокот и чекаа нова пратка. Доколку не ги најдев тогаш требаше да ми дадат појаки така ми рече гинекологот. Он се и размислуваше дали да ми даде воопшто терапија.

По договор со гинеколог ги прекинав. Сега ми даде упат за да го испитам после празниците пак. Незнам дали да продолжам да ги пијам пак, да не ми се покачи повеќе притисокот од нив.