1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Покачен хормон пролактин и можност за забременување

Дискусија во 'Бременост' започната од sanaqualia, 4 февруари 2011.

1. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.450
    Допаѓања:
    6.079
    Не знам, консултирај се со гинекологот.

2. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.194
    Допаѓања:
    11.166
    Девојки, мислење, искуства за пролактин 27.33? Референтна вредност 5-35ng/ml.

3. meri24

meri24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    544
    Za bremenost se bara do 15,a dokolku ne ti e za bremenost e dobro.

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  4. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.194
    Допаѓања:
    11.166
    За бременост ми е. Фала многу.

5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.876
    Допаѓања:
    19.487
    Мене мојот ендокринолог ме следеше секој месец дур ми варираше пролактинот, одеше најмногу до 19 и не пиев ништо. Ама рече дека ако отиде над 20 обавезно треба да се третира. После почна ептен да се качува и сега пијам веќе 4 месеци Бромергон и си е стабилен. Ти треба секако терапија.

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  6. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.194
    Допаѓања:
    11.166
    Не бре, мојава тврди дека е "супер пролактинот" и не ми дава ништо. Ја консултирав докторката од Тиреодијагностика, ми кажа не е страшен не е многу покачен. Ниедна не спомна терапија. Ќе одам на друго мислење друго чаре немам. Аман веќе.

7. Aleksandra789

Aleksandra789 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2013
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    460
    Devojki, so dobien rez 40 na prolaktin, dok mi dade Dostinex... Imate iskustva koga da ispitam povtorno? Poslednoto ako go ispijam denes... Mislam na apsorbiranje dali e dovolno primer posle 12 casa od zemanjeto na apceto?

8. realGirl

realGirl Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2014
    Пораки:
    1.411
    Допаѓања:
    6.697
    По прекин на Бромергонот имал ли некој главоболки и покачен притисок пред да добие циклус?

Мене веќе втор месец откако го прекинав Бромергонот ми се покачува притисокот пред да добијам. На резултатот откако го прекинав беше во граници на нормалата. Можно ли е пак да се покачи за брзо време пролактинот?

9. galeb77

galeb77 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 април 2021
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    8
    Здраво девојки,
    Дали некоја од вас има искуство со висок пролактин при земање орална контрацепција?
    Пијам Крицеа заради цисти на јајник, пред започнување со терапијата 2 пати имав покачен пролактин двојно над граница и еден резултат во нормална граница без земање терапија за негово намалување.
    Сега направив повторно испитување на пролактин после 1 месец земање на Крицеа и резултатот е 1487, а горна граница е 395.
    Инаку останатите хормони ми се во ред.

10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.876
    Допаѓања:
    19.487
    Контрацепцијата нема поврзаност со покачување на пролактинот. И пред да почнеш со неа си имала покачување. Треба да пиеш терапија за него, консултирај ендокринолог.

11. galeb77

galeb77 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 април 2021
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    8
    Да имам закажано термин кај ендокринолог, но дотогаш ме интересира дали ќе може да примам две терапии истовремено: контрацепција и терапија за намалување на пролактин (очекувам дека ќе ми биде препишана терапија)?

12. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.876
    Допаѓања:
    19.487
    Можеш секако. Јас пиев од Декември до Февруари контрацептиви Крипинео, ради средување на циклус, а паралелно пиев и сеуште пијам Бромергон за Пролактинот. Сестра ми ги пиеше овие твоиве Крицеа и Бромергон паралелно. Ќе се среди не се секирај, брзо се стабилизира ептен.

На galeb77 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. galeb77

galeb77 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 април 2021
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    8
    Ти благодарам за споделување на искуството, да не си стварам стресови додека го чекам прегледот кај ендокринолог.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.876
    Допаѓања:
    19.487
    Немој, немаш зошто да се нервираш. Пролактинот е стрес хормон и не ти треба нервирање. Многу лесно се средува, ќе видиш. Мојот е стабилен во последните месеци, ама уште сум со терапија зошто се обидувам да забременам. На сестра ми и се среди брзо и веќе не прима терапија.

На izabela.nik му/ѝ се допаѓа ова.
  15. babymaybe123

babymaybe123 Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2022
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    40
    Јас имав исти вредности и пиев бромергон по пола секоја вечер ,кога отидов на ендокринолог лом ме направи за тие вредности зашто ми препишале терапија и рече одма да ги прекинам....после 3 месеци испадна дека е ок и дека уствари сопругот има олигоастенозооспермија ..сепак консултирај се со ендокринолог

16. Irisveceflow123

Irisveceflow123 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2019
    Пораки:
    476
    Допаѓања:
    900
    Zdravo na site. Prv patsum tuka, prolaktinot mi e 40 a sega ce odam vo turcija za ivf . Bas sega najde da mi se pokaci. Iskusgvo za kolku vreme moze da mi se sredi.i sto piete za visok prlaktin

17. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.450
    Допаѓања:
    6.079
    Бромергон и достинекс се пие за покачен прл. Сепак мораш консултација со ендокринолог на своја рака никако.

18. Resident Evill

Resident Evill Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    44
    Здраво, после 6 месеци обиди да останам бремена и стресови, гин реши да ме прати да испитам хормони, сите се топ освен пролактинот ми е 71.42 (до 29.2 нормала) па ме интересира ваше мислење бидејќи сум страшно против било каква хормонска терапија. Доста бев под стрес последниве 3 месеца па дали мислите дека тоа има некаков удел во покачувањето. Докторкава ми е на одмор 15 дена па немам со кого да се консултирам. Постои ли природен начин да се намали и тн.
    Предложено е и спермограм за мм па ќе се испита и тоа.

19. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.284
    Допаѓања:
    33.452
    Височок е, пожелно е да е до 15. Може да влијае стресот, бидејќи е стрес хормон (се покачува при стрес, неспиење) ама толку многу не ќе да е само од стрес. Освен хормонска и промена на животен стил во однос на одмор и живот без стрес, друг начин нема за да ја спуштиш вредноста.
    Причекај го докторот за да ти даде терапија, во меѓувреме нека направи партнерот спермограм.

На Ouravanture и Resident Evill им се допаѓа ова.
  20. Resident Evill

Resident Evill Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    44
    Спермограмот е одличен на партнерот.. добив маил од гинекологот дека потребна е терапија за пролактинот.. ме интересира дали мислите дека е пожелно да се испита уште еднаш пролактинот пред дефинитивно да се оди со терапија?
    Матичниот ми рече да го повторам тестот и доколку е повторно висок да правам МР на глава.. дали е тоа задолжително? Во кои случај се прави МР на хипофиза?