1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Покачен хормон пролактин и можност за забременување

Дискусија во 'Бременост' започната од sanaqualia, 4 февруари 2011.

1. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.284
    Допаѓања:
    33.452
    Јас би го слушала гинекологот и би почнала со терапија. Мора да се среди пролактинот.
    МР на хипофиза се прави ако се сомнева на пролактином-бениген тумор на хипофиза. Знам дека звучи страшно, ама не е оти во најголем процент се мали, микро и се лекуваат со истата терапија за намалување на пролактинот. Мада искрено јас мислам (не сум стручна, само мислење) дека би имала и други симптоми како изостанок на менструација и течење на млеко од градите.
    Разбарај низ форумов, имаше членки со такво искуство, мислам дека во темата за вонтелесно оплодување имам читано.

Ти посакувам среќа, за брзо да го средиш прл и да ти се наполнат рацете!

На Resident Evill му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.876
    Допаѓања:
    19.487
    Хипофиза се снима доколку и покрај терапија Пролактинот не се симнува. Прилично ти е висок и освен со апчиња не верувам дека ќе го симнеш со нешто друго. Нема потреба да си против хормонска терапија, во случајот може само добро да ти донесе. Најверојатно од него имаш и изостанок на овулации зошто висок Пролактин има удел во тоа. Се средува за брзо, без паники само.

3. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.167
    Hipofiza se snima vo sekoj slucaj, cisto da se iskluci da ne ima nekoi abnormalnosti. Inaku Prolaktinot moze da deluva ako e visok i ako ne se zema terapija. Ako se regulira nivoto - polodnosta ke bidi ok. Prolaktinot ustvari go lazi organizmot deka veke e "bremen". Se zema lekarstvo vo doza koja mora da ja odredi doktor. Inaku - hipofizata mora da se proveri.

4. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.876
    Допаѓања:
    19.487
    Дали си ендокринолог? Јас лично имав покачен Пролактин од преживеана траума и ендокринолог ми одреди терапија и ми кажа дека хипофизата ќе ја снимаме само ако Пролактинот не се симнува.

5. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.167
    Imav blizok koj imase po visok prolaktin, pa go pustija na snimanje na glava

6. АнаМаријаД

АнаМаријаД Популарен член

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    4.241
    Прво пролактин е хормон на стрес, ако еднаш е испитано и е висок,треба пак да се провери уште еднаш после некое време да се види дали е моментално качен од некој си стрес,неспиење и слично. Ако и вториот пат е висок се оди на ендокринолог и дава терапија. Ако после еден месец од испиената терапија покаже пак висок пролактин,се праќа на снимање на хипофизата,а ако се симнува пролактинот нема потреба. И ако снимањето на хипофизата и во тој случај е во ред,значи не е погодена дозата на терапијата.

На Resident Evill и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  7. Resident Evill

Resident Evill Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    44
    Баш истово и јас го мислам, како со само еден тест се препишува одма хормонска терапија ако се свесни дека самиот пролактин е сензитивен и променлив. Наидов на две различни мислења, гинекологот одма ми рече да дојдам да ми препише терапија, а матичниот др по општа медицина ме советуваше никако да не почнувам терапија без макар уште еднаш да испитам пролактин и секако разговор со ендокринолог. Доколку повторно е високо ќе одиме на магнетна на хипофиза па дури потоа терапија. Исто така ми кажа дека пред испитување на пролактин не треба да се има односи, ниту да се стимулираат брадавици, треба да се биде скроз без стрес и НАСПАНА.. што јас ништо од тоа не запазив бидејќи незнаев дека до толку може да варира и има удел се.. Не велам дека доколку го запазев ова ќе беше поинаку, но сепак можеби и ќе беше.. Од следна недела ќе одам на ендокринолог па ќе пишам исход.

На АнаМаријаД му/ѝ се допаѓа ова.
  8. viva.la.vida

viva.la.vida Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2011
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    306
    Ќе ти одговорам од мое искуство.
    Прв пат сосем случајно испитав пролактин 60, наредна контрола 88 (не знам точно на колку време - од прилика месец). Почнав со терапија се симна на 5, потоа правев уште еднаш контрола за да ми се одреди дозата. Во договор со ендокринолог правев МР. Првиот пат се утврди микроадемом, после 1 година исто на МР беше намален бидејќи примав константно терапија.
    Не знам зошто си против хормонска терапија, бидејќи ако е правилна не може ништо лошо да ти направи, секако следење почесто додека се утврди дозата и шемата.

Искрено и твојот пролактин мислам дека е висок, иако е стрес хормон, ако е од стрес би бил малце над граница, а вака ми изгледа како 2 пати над граница.
    Секако моја препорака е да испиташ уште еднаш - да се утврди или да се поништи, а потоа уште неколку пати за да видиш дали ти одговара терапијата.

На Meckicja, IRBBB, АнаМаријаД и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.876
    Допаѓања:
    19.487
    Скроз си во прво. Мојот пролактин беше најмногу до 37 покачен и после само месец дена се спушти на 8 и од тогаш нема мрднато зошто си пијам терапија. Исто и кај сестра ми од стрес од сѐ што се случи со мене и се качи на 47, па и се симна за брзо со терапија. Кај неа докторката не ја продолжи терапијата зошто и се стабилзира и не планира бременост, а јас сеуште пијам Бромергон.

На АнаМаријаД, viva.la.vida и meri24 им се допаѓа ова.
  10. Nikol29

Nikol29 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2021
    Пораки:
    302
    Допаѓања:
    264
    Devojki dali nekoja od vas nasla Bromergon vo nekoja od aptekite vo Skopje? Barav vo Zegin, Viola i Eurofarm no niikade gi nema..

11. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    Deficitaren bil, go nemalo i za naracka. Edvaj najdov vo edna lokalna apteka ( ne sum od skopje)

На Nikol29 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Resident Evill

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    44
    Има(в)те ли некои нуспојави од Бромергонот?
    Мене тоа ме плаши најмногу, бидејќи слушнав дека го спушта притисокот а јас веќе имам низок притисок по природа не ми е повеќе од 90/60..

На АнаМаријаД му/ѝ се допаѓа ова.
  13. АнаМаријаД

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    4.241
    Јас кога почнав да го пијам бромергонот пиев прво по една четвртина навечер пред спиење и ништо не осеќав буквално,после 5дена кога почнав да накачувам доза на половинка пред спиење па две половинки на ден ми се спиеше многу,ама тоа траеше недела две додека не ми се навикна организмот,сега гајле немам,се осеќам исто ко да не сум испила ништо.
    Иначе и јас имам низок притисок.

14. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.284
    Допаѓања:
    33.452
    @Resident Evill испита уште еднаш пролактин? Како ти беше вредноста?

15. Poppy.Seed

Poppy.Seed Активен член

Се зачлени на:
    16 мај 2022
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    40
    Да се надоврзам на темава. Ова го прочитав на интернет на неколку портали а никој не ми го посочи. Да, треба да си наспана ама не и дека треба 3-4 часа по станување да се испита.

A blood prolactin test is usually done about 3 hours after you wake up, sometime between 8 a.m. and 10 a.m

На АнаМаријаД и viva.la.vida им се допаѓа ова.
  16. АнаМаријаД

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    4.241
    Треба да си наспана и да се испита веднаш по будење,со најминимална активност што се може нели додека стигнеме до лаб. Измегу 8-10h наутро. Мене вака ми посочија.

На Bella_Stella и Poppy.Seed им се допаѓа ова.
  17. Resident Evill

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    44
    Ne, seuste si cekam termin za endokrinologija

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Resident Evill

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    44
    Девојки, препорачајте ми некој ендокринолог од приватниве ако имате искуство.. за во државна сеуште си чекам да ми закажат термин и тоа ми рекоа за следен месец би било најрано.. :/

19. АнаМаријаД

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    4.241
    др. Стефанка во Ремедика :) ептен сум задоволна.

20. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    Jas vo strumica vo zegin najdov bromergon pred nekoj den