1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Покачен хормон пролактин и можност за забременување

Дискусија во 'Бременост' започната од sanaqualia, 4 февруари 2011.

1. Ouravanture

Ouravanture Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    400
    Допаѓања:
    672
    Не не. Само кога ти е висок пролактинот ти касни менструација или ти тече течност на градата.

На sandra995 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. victoriasecret1

victoriasecret1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2011
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    88
    За сите кои се плашите како што се плашев и јас, 5 години пролактин над 50 до 90 некогаш, на магнет дијагностициран и микроаденом на хипофиза, останав бремена од прв пат :inlove:

На *puregirl, Aschenputtel, Resident Evill и 7 други им се допаѓа ова.
  3. victoriasecret1

victoriasecret1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2011
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    88
    - без никаква хормонална терапија

На kikiritkaTa, Vinyl и Makimaki93 им се допаѓа ова.
  4. Makimaki93

Makimaki93 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2022
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    202
    @victoriasecret1 Честитки мила. Со лесно до крај да си го износиш.
    Сега во бременост ти дадоа ли терапија за прл?

5. angelche16

angelche16 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    2.385
    Допаѓања:
    9.315
    Здраво женски, не ми е за забременување, дојдов да прашам дали можам да испитам хормони и пролактин но сум болна скапана и затната од вчера? Утре ми е 3 ден, ќе треба да чекам месец и кусур. Дан покажат грешни резултатите заради настинката?
    A и нели треба да си наспана и одморена а јас воопшто не сум поради испитите и работата. Ај сепак најубаво да не одам утре, се грешно ќе покаже.

Последна измена: 21 декември 2022
    На Irlandy му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    Не е проблем со висок пролактин да останеш бремена туку истекувањето на бременост до крај и јас со висок пролактин имав природно овулации без никаква терапија за овулации

7. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    А да напоменам имав и редовни менструации со пролактин 70 имав безболни и редовни менструации

8. sandra995

sandra995 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2014
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    3
    Денес проверив пролактин и вредноста му е 17.1. Мене повторно ми тече бело-жолтеникава течност од градите, а менструацијата ми заврши пред 3 дена. Два теста за бременост негативни излегоа. Што може да биде причина? Утре ќе одам на гинеколог ама од мисли ќе полудам...

9. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    Ok ti e prolaktinot

На sandra995 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. little.doll

little.doll Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2014
    Пораки:
    187
    Допаѓања:
    23
    Здраво девојки, имам едно прашање. Пијам еутирокс од 50 мг, и на последниве резултати тсх ми е 2.13, а пролактинот 38 и докторката не ми даде никаква терапија за пролактин, само ми рече тсх треба да го намалиме под 2, и еден ден да пијам еутирокс од 50 мг еден од 75 мг. Неколку месеци се обидуваме за бебче, но неуспешно. Што мислите треба ли да земам некоја терапија за високиот пролактин? Дали некоја со толку висок пролактин почнала да зема терапија и со кои лекови?

Последна измена: 24 декември 2022
  11. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    Moj sovet ti e da se sovetuvas so endokrinolog za prolaktinot

12. JanaDarling

JanaDarling Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    621
    Здраво. Дали знае некоја каде би можела да испитам Макропролактин, еден профил на пролактин? До сега само како пролактин сум испитувала. Малку ми е покачен на последното мерење и др од Солун ми предложи вака да го испитам,но матичната не знаеше да ми каже.

Последна измена: 4 февруари 2023
  13. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    Ne pravat nikade vo makedonija dneven profil na prolaktin vo makedonija jas koga prasuvav mi rekoa oti toa e zastarena metoda

На JanaDarling му/ѝ се допаѓа ова.
  14. JanaDarling

JanaDarling Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    621
    Во тој случај можам да направам 2, 3 мерења во текот на еден ден.

15. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    Mozes ama sto ke smene ako treba da pies dostinex ke pies samo bockanje i maltretiranje poveke

На JanaDarling му/ѝ се допаѓа ова.
  16. *Ива

*Ива Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    380
    Мене на 3 ден пролактинот ми е 20.9 а горна граница е 29.5. Матичниот гинеколог не ми рече ништо рече во ред е, но тука читам дека треба да е под 15 за бременост па сакам да прашам за мислење и дали е ова висок пролактин

17. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    Ne e visok prolaktinot za ivf najdobro e da e pod 15

На *Ива му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kikiritkaTa

kikiritkaTa Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    354
    Јас со пролактин 29 од реф, вредност до 35 останав бремена, така да слушај си го докторот и уживај:)

На *Ива му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Resident Evill

Resident Evill Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    44
    Здраво девојки, немам пишано одамна па сакав да ви споделам еден апдејт во врска со моите хормони, обидот за плодност и тн.. извинете на долгиот пост.
    Како што со некои од вас дискутиравме, во Јуни минатата година прв пат испитував хормони после 6 месеци неуспешен обид за забременување.. Сите хормони беа во ред освен ПРЛ кој беше 72 и ТСХ 2.9
    Искрено бев преплашена од високите цифри на пролактинот, докторите се повеќе ме советуваа да направам магнетна бидејќи волку висок ПРЛ асоцирал на микроаденом на хипофиза, не сакаа да ми дадат терапија додека не се направи магнетната која беше закажана за околу 2 месеца. Бидејќи беше сезона на одмори, по препорака на матичниот гинеколог ми беше советувано да одморам 2 месеци, да намалам со грижи и нервози, и после тие 2 месеци да испитам повторно хормони. Иако бев на одмор, фокусот и паничењето не стивнуваа во врска со високиот пролактин, не сум девојка што пие апчиња, па решив тој период да пробам нешто друго. Имено имам другарка која е биохемиски лаборант во германија. Стапив во контакт со неа, и ги пратив резултатите и прво што ме советуваше е да пробам со Женски чај, ми беше кажано дека подолго време ќе треба да се конзумира но дека во германија дава одлични резултати. Чајот го набавив од кај нас од билна аптека а како оригинал во германија се вика frauenmantel. Иако сите на кои им спомнав беа скептици, јас се надевав дека ќе ми помогне.. Пиев по 10-15 дена во месецот, нецели 2 месеци бидејќи не се препорачува да се пие 5 дена пред да добиеме и за време на менструација.. јас малце и забушавав искрено.. Поминаа 2 месеца дојде септември и беше ред да правам нов хормонален статус.. Замислете ПРЛ ми беше 39 од максимална 29 реф вредност а и ТСХ спадна на 2.70. Се израдував како мало дете на играчка. Веднаш отидов на гинеколог со резултатите и матичната беше изненадена од резултатите, ме праша што сум земала бидејќи е драстично намален, и кажав за чајот и ми рече да продолжам да го пијам бидејќи сега бромергон е вон употреба а достинекс не и бил сигурен во бременост а целта е да забременам.
    Да се надоврзам, не правев магнетна бидејќи несакав да знам дали имам тумор. Само ќе ме бутнеше на психа а веќе почнав да се охрабрувам..
    Заминав дома и повторно се консултирав со другарката од германија, и спомнав за ТСХ и ми рече дека премногу брзо ке се среди со копар (да конзумирам копар во кисело млеко, павлака, било како) конзумирав нецели 10 дена но не по ред туку преку неколку дена, го користев и како зачин во јадења. Ме советуваше да земам и Мака која беше доста скапа но била многу ефикасна, можете по нет да најдете полно инфо за неа, па и тоа земав.. Следните два месеца користев чај, мака и копар во различни денови.. кога како ќе ми текнеше.. крајот на Ноември повторно направив хормонален статус и овој пат ПРЛ беше 27 од реф вредност 29 (значи во нормала) а ТСХ беше 2.1 и веќе следниот месец сум останала бремена..
    Не очекувано нити се надевав дека ќе се случи бидејќи во јануари добив оскуден мензис со 2 дена крварење само.. мислев дека повторно ми се хормоните проблем и бев спремна на следниот мензис повторно да правам хормонален статус.. без ни најмалце да се посомневам дека сум бремена..
    За жал минатиов месец прокрварив, открив дека сум бремена но беше прекасно да се стори било што.. имав спонтан во скоро 8ма недела.. наводно природна селекција.. завршив на киретажа и сеуште го чекам конечното отпусно писмо
    Постов го пишувам со цел да ве охрабрам да пробате и по природен пат да ги решите хормоните. Јас сум доказ дека се може.. можеби беше потребно подолго време но сепак се средија..
    доколку имате прашања повелете

На Nikol29, Meckicja, АнаМаријаД и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    Spontaniot abortus moze da ti e I od visokiot prolaktin I ti treba sovet so dobar endokrinolog a maka jas ne piev oti znae da prave I golemi hormonski poremetuvanja I da seto toa spored mene e vo red da se pie na prirodna baza megutoa samo kako pomosno sredstvo ne kako edinstven lek a I niskiot prolaktin moze da predizvika spontan abortus I moj sovet ti e napravi si MR na hipofizata snimanjeto voopsto ne e strasno I nemora da znaci po difolt oti ke imas adenom ete jas licno nemam adenom 7 pati sum snimana na mr I nemam adenom a imam visok prolaktin tuka nekade kako tvojot

На Knizhevnik11 му/ѝ се допаѓа ова.