Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Покачен хормон пролактин и можност за забременување

Дискусија во 'Бременост' започната од sanaqualia, 4 февруари 2011.

1. Resident Evill

Resident Evill Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    44
    Направени хормони 4 дена пред спонтан, пролактинот беше 27 што е сосема нормално.. консултирано во Гак, Ендокринологија и матичен гинеколог баш за ова..
    Во октомври посетив и ендокринолог, не сакаше ни да слушне за терапија особено што спаѓаше по природен пат..
    Мака има 3 врсти, за жени, за мажи и мешан состав.. не се конзумира било која особено не таа што е од сите 3 врсти.
    Магнетна баш по тоа што го кажуваш е тотално небитна особено кога прл е нормален.. иста терапија се дава и при аденом..

Спонтаниот 3ца др го сведоа на природна селекција..

Може и те како на природен начин да се средат хормони ако не се работи за посериозно како пцос и сл, стресот е првото нешто што треба да се елиминира, добар сон, наспан и одморен организам, билни препарати.. е сега нормално дека ќе оди поспоро ама подобро тоа отколку да се голтаат лекови ко бомбони.. кај нас така се научени, читај уназад на темава, со ПРЛ 20 им даваат бромергони, нагло го спуштаат за да забременат.. тоа здраво е?

Последна измена: 14 март 2023
  2. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.201
    Nema vrska stresot posebno na tolku visok prolaktin nez jas nikogas ne piev maka si go slusav samo mojot endokrinolog I mojot ivf dr I tretoto ivf mi zavrsi uspesno sega imam kerka 4 god ziva I zdrava si piev sto ke mi kaze samo dr I ja isterav 3 bremenost do kraj prvite 2 zavrsija so spontan ama ne radi prolaktinot nego radi septum I trombofilija I 27 vo nekoi laboratorii e visok prolaktin I da koga se planira bremenost najdobro e da e pod 15 a tsh pod 2,5 nez dali ti ispitaa vitamin d I dali ti napravija ogtt test so insulinemija ako ne baraj da ti napravat I ne ne e terapijata kaj sekogo ista ako adenomot e nad 10 milimetri se operira a ako e pod 10 milimetri ne se operira toa sega vo Februari mi go kazaa dr nevrohirurzi a kaj mene kako sto kazav nemase adenom I na poslednoto snimanje adenohipofizata mi bese celosno rasirena a hormoni uredni site hormoni mi bea uredni I sega pa ke treba da pravam za 1 god Mr I so rez da odam na nevrohirurgija da napravat sporedbi dr I da vidat dali e prosirena uste hipofizata I da mi kazat sto ponatamu I veruvaj mi tolku visok prolaktin ne e od stres I moj sovet ti e slusaj si go samo endokrinologot a ako mislis oti ne ti odgovara toj prviot endokrinolog smeni go odi kaj drug no ne ocekuvaj oti kaj nas ke te podrzat so prirodnoto lecenje ednostavno skeptici se golem br od dr vo prirodnata medicina

3. Resident Evill

Resident Evill Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    44
    Девојко ако некој е изнатрчан по доктори во изминатава година, тоа знај сум јас.. поголем паничар од мене нема кога е здравје во прашање..
    Леле како можеш да кажеш дека нема врска стресот кога стресот е пола здравје.. Мешаш постапки за ивф со нормална бременост.. ПРЛ ми беше висок само еден месец, со 5др се консултирав од кои и со комшија неврохирург и сите ми рекоа после 3 месеци да испитам пак хормони, ниту искра не ми даде лекови одма.. од еден резултат не се дава одма терапија, мора да се повтори.. смешна си ми што ми кажуваш дека 27 е високо во некои лаборатории.. Па да, кога реф вредност би била под 27 ма да нема таква.. според биохемија е сосема нормално, не знам зошто дигаш паника..
    Знам све за аденом и грешка си, над 6 се оперира а за да порасне над 6 за операција ти нема да пројдеш само со висок прл ко симптом биди сигурна.. некои работи не ги мешај, сите тука сме со искуства.. и напротив, сите др што беа инволвирани во мојот случај ме поддржаа во билни лекови а и сами се изненадија..
    Гледам тебе од толку лекови многу убавини ти се исподесиле.. :/ После 7 МР да неможат дијагноза да ти постават, јас не би ни одела веќе ако се осеќам добро.. имам другарка со Панични напади (јас ги имав 6 години како пост трауматску стрес од смртта на брат ми и сама се изборив без лекарства и антидепресиви), направи хормони ПРЛ и беше 91, снимаше глава немаше ништо, и рекоа да пакува куфери и месец дена да иде на одмор без никакви нервози без никакви стресови.. и дадоа бромергон само 10 дена да пие, се врати по два месеци направи хормони и прл и беше околу 29, забремени и роди сега веќе 4 годишно синче.. Стресот е пола здравје..
    и не споредувај правила за прл за нормална бременост со таа за ивф постапка, не е исто.. врати назад во темава колку мајки сега станаа со над мојов прл.. не ги обесхрабрувај кога не знаеш.. Правилото од под 15 важи само за ИВФ..
    Спонтаниот може од се да биде само не од прл бидејќи беше сосема во нормала испитан во бременост и тоа беше 27, скијав денот кога прокрварив, не се пазев воопшто, може да е како што сите др рекоа од природна селекција, бидејќи прв спонтан не го испитуваат никогаш нема да знам од што е.. ама од ПРЛ не е
    Јас го споделив моето искуство затоа што ако вратиш назад на темава моето прво прашање беше дали има нешто на природна база.. и бидејќи мене ми помогна, го споделив.. во секој случај Женски чај не е штетен има милион бенефити..

Последна измена: 14 март 2023
    На Bebce1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. little.doll

little.doll Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2014
    Пораки:
    187
    Допаѓања:
    23
    Девојки кој ви ја одредува терапијата со достинекс? Ендокринолог ли? Пролактинот ми е висок 38. Поради тоа ли не можам да забременам еве подолго време?

5. JanaDarling

JanaDarling Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    623
    Со ендокринолог најдобро околу дозите. Да, малце ти е покачен, но лесно се средува. Мери го три циклуси во низа, па ќе видите како ќе се менува.

На little.doll му/ѝ се допаѓа ова.
  6. tazna

tazna Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    144
    Zdravo
    Bi sakala vase mislene.Si go ispitav hormonot prolaktin i ispadna so vrednost 23 a referentnata granica e do 24. Ginekologot rece deka e vo red i deka nema potreba od terapija a se obiduvam za vtoro detence veke podolg vremensi period

7. MG3

MG3 Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2016
    Пораки:
    561
    Допаѓања:
    2.728
    Девојки, дали имате искуство со докторката Бранкица Крстевска од Поликлиника Срце? Ми ја препорача матичниот гинеколог. Имам закажано консултација заради покачен пролактин и инсулин.

Последна измена: 3 мај 2023
  8. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    1.760
    Допаѓања:
    10.433
    Јас сум и пациентка на докторката, само пофални зборови имам за неа, стручна е ептен, смирена да те ислуша, советува, со правилна терапија успеав кај неа да си ги средам хормоните. Мала маана е што секоја контрола се наплаќа а за другото нема да згрешиш, докторката е професионална :)

На MG3 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. MG3

MG3 Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2016
    Пораки:
    561
    Допаѓања:
    2.728
    Фала ти многу на одговорот :inlove:

На Cherry blossom89 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    1.760
    Допаѓања:
    10.433
    Нема проблем :hug: Слободно пиши ми ако имаш дополнителни прашања :inlove:

На MG3 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Simona ...

Simona ... Активен член

Се зачлени на:
    27 април 2023
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    34
    Zdravo zenicki vaka mojot prolakatin e 35 denes mi dadoa dve apcinja da zpocnam so niv od utre samo dve apcinja mi dadoa po pola da gi delam .. nekoj iskustvo od takvi apcinja dali ima nekoj nesakani efekti od apcinjata .. i dali toj prolaktin smeta da se zabremeni inace se spremam za inseminacija ..

12. Nikol29

Nikol29 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2021
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    266
    Dostinex ti dadoa da pies? Od niv brzo se sreduva prolaktinot. Da za bremenost treba da e ponizok. Jas vekje skoro dve godini kako go pijam. Celo vreme mi e vo normala, no ne mozam da dojdam do bremenost. Do dusa imam i drugi problemi, ne e samo prolaktinot. Megjutoa doktorite sakaat da e barem okolu 15 za bremenost.
    Nesakani efekti nema, moze da se isekjas malku pospano. ispij go pred spienje.

13. vaga95

vaga95 Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    914
    Допаѓања:
    2.037
    Ќе може ли ми образложиш нешто повеќе за маката и билните препарати доколку не е проблем ? Со мака ( мешавина од три корени ) и релативно смирување на стресот успеав пролактинот да го симнам од 55 на 35, еднаш веќе беше 29, но никако да го симнам во целосна нормала. Магнетна правев, беше чиста. Бромергон го симнува до нормала, но по прекинување, веднаш се покачува пак.
    Незнам што друго може да го одржува висок, сум чула дека стресот како стрес прави благи покачувања, а драстичните имаат некоја друга позадина.

27 не е воопшто висок пролактин. Обично не се ни дава терапија за тоа, се рачуна како нормален.

На Resident Evill му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.201
    Zavisi ako se planira bremenost najdobro e da e pod 15 a i vo nekoi lab do 24 e normalno nad 24 e visok

15. vaga95

vaga95 Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    914
    Допаѓања:
    2.037
    За ин витро можеби треба да биде под 15, но без разлика на лабораториските граници, малку покачен пролактин не е причина за терапија бидејќи е лесно надразлив хормон. Од самото земање на крв, од гладот, стрес може да се покачи.
    А генерално повисоките вредности, прават пореметување и на другите хормони, воедно и на ТСХ, затоа е добро да се држи под контрола.

На Resident Evill и Bebce1 им се допаѓа ова.
  16. mcokolada

mcokolada Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2015
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    453
    Jas segas imam pokacen prolaktin 30-35. Ostanav bremena po priroden pat i prviot pat i sega, no ne bese odma ostanyvanjeto, mozebi po godina dve vtoriot pat obidi. Maticniot ne mi dade rerapija nikakva i nemase objasnuvanje zosto mi e pokacen sekogas prolaktinot.

17. meri24

meri24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    537
    Допаѓања:
    544
    Zdravo devojki,neodamna kupiv dostineks od bugarija,ama ostanav bremena i ne gi koristam pa dokolku mu se potrebni na nekoj gi prodavam 8apcina za 1000denari.

18. Noora1

Noora1 Активен член

Се зачлени на:
    18 мај 2023
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    15
    Здраво девојки
    Бев на гинеколог на 14.07 и направив крвна слика со што ми беше покачен пролактинот околу 600 беше. Ми даде гинекологот достинекс да пијам. Во меѓувреме чекав да добијам циклус но нема ништо па решив да направам тест за бременост и покажа позитивен. Дали е можно тестот да не е точен.

Прикачени фајлови:

19. Nikol29

Nikol29 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2021
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    266
    Napravi preku krv. Ili kupi uste eden test. Najcesto se tocni no za da si sigurna napravi si preku krv. Cestitkiii

На Noora1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Noora1

Noora1 Активен член

Се зачлени на:
    18 мај 2023
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    15
    Fala ti ke kupam uste eden test ke napravam pa ke odam na ginekolog ❤️