Женски здраво, почнав од вчера да пијам достинекс, терапијата ми е следна: еден ден неделно по пола апче (знаете оние ситните) имам 3 апченца, уствари за 6 недели ќе ми се, така рече докторот. Е сега вечерва ќе излегуваме со друштво. Апчето пола го испив вчера и наредно тек следен петок. Прашањето ми е следно: Дали може да пијам алкохол? Фала женски.
Здраво на сите, некој да ми објасни за хормон Е2 дупло покачен над нормала? Дали се решава со терапија ?
Ако си проверила само на едно место, да си провериш и на друго. Кај мене во една лаб ми беше 300, во друга 60. Клиничка биохемија ск најточно ми покажувало за се досега.
А што уствари значи хормонот и на што укажува висока вредност? Читам по нет меѓутоа не разбирам што подразбира висок резултат? Со другарка проверувавме заедно, на исто место, нејзиниот е во граници. Фала ти
Низок Е2 значи пред менопауза, висок може да е ако примаш контрацептивни. Мене кога ми беше висок ме прашаа дали примам.
Дечки ќе пратам слики и од рез мои и рез од другарка.. кажете ми ве молам што е со првите, што со вторите. Додека да го види лекар да знам сепак…
Обично за 3ти, 14 и 21 ден од циклус се испитуваат хормони. Според тоа што кажуваш како на 14ти ден да се правени. Значи од 1ви ден кога ќе ти дојде броиш на 14ти ден така?. Инаку пролактинот и тестостерон ти се високи би требало на ендокринолог да те прати матичниот гинеколог.
Dokolku ti se praveni vo ovulatorna faza ti se vo red. Normalno e Lh i E2 da rastat koga si vo ovulacija. Prolaktinot bi bilo ubavo da si go ispitas uste ednas, dva pati za da se odredi dali e navistina pokacen ili e samo rezultat na stres, nedovolno naspana i tn. Dali i na tvojata drugarka i se praveni vo ovulatorna faza ili pak od 2-5 den od ciklus? Ako e isto kako tebe nejziniot E2 e dosta nizok za toj period.
Мислам дека он го рачуна 3ти ден, зашо после една недела повторно треба на истиот ден и пак после наредната недела? Сфаќам дека вака ги рачуна и лекарот дека ова ни е и на двете -3 ден од циклус?
3ти ден од циклус е ако ми дојде денес значи во недела. Некако не ми се совпаѓа оваа пресметка на докторот според тоа што мојот доктор предметуваше. Мора да ги однесеш тој да ги протолкува според тоа како ги прорачунал деновите.
Те разбирам меѓутоа мене ми беше забршен тукушто циклусот и он ми кажа ајде провери сега и после следна недела повторно и втората недела повторно. Искрено не знам како ги рачунаше..
Ќе може ли да ми каже некоја девојка која имала висок пролактин и забременила, што и препорачал докторот понатаму како да го регулира пролактинот?