1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Покачен хормон пролактин и можност за забременување

Дискусија во 'Бременост' започната од sanaqualia, 4 февруари 2011.

1. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.578
    Допаѓања:
    2.499
    Кога понатаму? Во тек на бременоста? Јас сум со аденом 5мм, со прл околу 60 и нешто без терапија. Кога останав бремена прл ми беше 3ng/ml, со 0.25 достинекс еднаш на десет дена. Пиев така до 8 г недела, потоа се префрлив на бромергон до 16гн и доев до 10м. Во 12гн со терапија прл ми беше 48ng/ml. По прекинот на доење по 3м прл повторно ми беше висок, пак околу 60 и нешто и пак почнав достинекс 0.25 еднаш неделно.

2. little.doll

little.doll Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2014
    Пораки:
    187
    Допаѓања:
    23
    Јас последниве 6 години имам висок пролактин (варира од 38 до 54 ng/ml) и немам аденом, бев на магнетна резонанца и ништо не најдоја. Имам хипотироза предизвикана од Хашимото и пијам левотироксин. Моментално сум во 7ма недела од бременост и пролактинот ми е 57. На ендокринолог никогаш немам отидено. Живеам во Германија и матичната ми е интернист и мислам дека се разбира од овие работи по што таа ми ја одредува терапијата со левотироксин. Но, ниту таа ниту гинекологот пред бременост и сега во бременост не ми дадоа никакви лекарства за пролактинот и затоа ми е чудно и се плашам да не му наштети пролактинот на плодот. Никогаш не сум го третирала пролактинот со лекови

Последна измена: 26 јануари 2024
  3. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.578
    Допаѓања:
    2.499
    Магнетна правеше со контраст? Во бременоста прл расте, тоа е нормално и потребно заради продукција на млеко за доење. Единствениот страв мене ми беше од него да не дојде до спонтан, а дека ќе му наштети на плодот шо знам, мислам не. Слушај си ги докторите, пиј си терапија за тироидната и опушти се.

4. little.doll

Се зачлени на:
    26 август 2014
    Пораки:
    187
    Допаѓања:
    23
    Да,со контраст. Дај Боже се да биде во ред со плодот. Благодарам на одговорот :*

5. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.578
    Допаѓања:
    2.499
    Имај лесна и школска бременост. Гали меше.

На little.doll му/ѝ се допаѓа ова.
  6. little.doll

Се зачлени на:
    26 август 2014
    Пораки:
    187
    Допаѓања:
    23
    Уште да прашам дали терапијата со Бромергон или Достинекс е доживотна терапија ?

7. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.578
    Допаѓања:
    2.499
    Не мора да биде. Има случаеви кога по бременоста прл им е низок и не примаат, мојот беше покачен пак и затоа пак почнав. Има случаеви кога аденомите се повлекуваат со терапија ама прл е пак висок, или пак аденомите се повлекуваат и не се продуцира прл. Се е индивидуално. Јас сум на терапија од 2017, паузира само од 16гн додека не заврши со доење.

8. little.doll

Се зачлени на:
    26 август 2014
    Пораки:
    187
    Допаѓања:
    23
    Здравје после бременост доколку е висок прл ќе отидам на ендокринолог. До сега не сум била, оставав на матичната докторка која е интернист и таа ми ја дава терапијата за тироидната.

9. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.578
    Допаѓања:
    2.499
    Ако доиш ќе биде секако висок, и да не доиш на почеток пак ќе биде висок. По бременост или по доење барем 3 до 6м да поминат па провери го.

10. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    6.757
    Девојки на 3 ден добиено испитував хормони, пролактинот ми беше 1 под горната граница, матичниов гинеколог ми рече ништо страшно, а ние пробуваме за бебе. Се изначитав дека пречел во забременување. Прв пат во живот испитивам хормони, читам реагирал и на стрес, јас паѓам во несвест кога ми зимаат крв и ми се лоши, морам да лежам после секое земање крв, можно ли е да е од тоа? Да испитам ли пак? Или да одам на ендокринолог? Друг гинеколог ми кажа дека од еднаш не се пресудува одма проблем со хормони. Не знам што да правам.

11. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.578
    Допаѓања:
    2.499
    Пречи да, но ако е висок, не низок. Јас со 3ng/ml прл останав бремена. Реагира на стрес, но во смисол се покачува и испаѓа лажно покачен. И да одиш на ендокринолог нема терапија за низок. Низок прл не е проблем, ако другите се во ред тогаш немаш грижи.

12. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    6.757
    Не не висок ми е, на високата граница. 29.2 е граница мене ми е 28.9.

13. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.578
    Допаѓања:
    2.499
    Леле извини у брзање не прочитав како што треба. Провери го пак по некое време. Знам дека околу 15 ми рече ендокринологот дека е идеален за бременост.

14. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    6.757
    Исто и за ФСХ малку покачен ми кажа ништо страшно, удрете за бебе. Дали треба да барам и трето мислење, зашто два гинеколога исто ми рекоа.

15. *ma_ja*

*ma_ja* Нов член

Се зачлени на:
    8 декември 2023
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Во декември имав 2 пати менструација Во рок од 19 дена и цел месец болни и отечени гради, бев на гинеколог ми рече ништо сериозно, можно да било некое хормонско пореметување. После тоа ми се стабилизира и добив менструација на 9ти јануари. Пред една недела градите почнаа да ме болат, а јас треба да добијам наредната недела на 5ти февруари. Докторката ми рече да испитам пролактин. Јас читав ама болни градни не најдов како симптом на висок пролактин, дали некоја од вас имала слични симптоми?

16. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.429
    Допаѓања:
    10.471
    Симптоми на ПМС почнуваат една до две недели. Штом треба да добиеш наредна недела значи си во ПМС, нормален симптом за пред циклус. Кај некои има болни гради, пазуви, стомак, лошење, има милион симптоми а некои немаат ниту еден. Кај секој е различно.

На *ma_ja* му/ѝ се допаѓа ова.
  17. galeb77

galeb77 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 април 2021
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    8
    Zdravo devojki, ispituvav hormoni na 3 den, dali mislite deka prolaktinot mi e visok za zabremenuvanje za da osven so ginekolog se konsultiram i so endokrinolog? Screenshot_20240327_122945_Moe Zdravje.jpg

18. Lina-Detelina

Lina-Detelina Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    1.147
    Па би требало да го подсимнеш. Околу 15 е идеален за забременување. Ма да, мене ми беше околу 20 кога испитував, па не добив ни јас некоја терапија или совет дека е висок за забременување. Гинекологот тогаш рече добар е.
    Јас останав бремена после подолго време откако испитував хормони, колку бил кога сум останала бремена не знам.

На Knizhevnik11 и galeb77 им се допаѓа ова.
  19. Mayaasa

Mayaasa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2018
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    172
    Барав достинекс 0,5mg и не најдов во Мк, нарачав од Бугарија (за покачен пролактин ) ама ми донеа 2 кутии со по 8 таблети. Доколку на некој му требаат нека ме контактира, ќе му ги дадам колку сум ги земала цело кутивче со 8. Имаат рок до 07/2025год

На Napqueenmari му/ѝ се допаѓа ова.
  20. NADJA-ATMA

NADJA-ATMA Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2018
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Дали се уште имате од достинексот?