Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поклон или тестамент

Дискусија во 'Правни совети' започната од mleko, 18 декември 2010.

1. Doris123

Doris123 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2016
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    543
    Најдобро да се обратат кај стручно лице, адвокат или нотар да прашаат како е подобро се ке им објасни мислам дека ако го поклонат тогаш нема да има мешање од другите..

На my heart cry му/ѝ се допаѓа ова.
  2. my heart cry

my heart cry Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2015
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    125
    blagodaram :)

На Doris123 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.064
    Допаѓања:
    7.323
    Treba da se plati danok i da se sprovede reshenieto za nasledstvo.Danokot zavisi od zonata kade e imotot.No pred se treba so advokat da se konsultirate kako da se zapazi celata postapka za da ne si imate pokasno problem.

4. pixa_982

pixa_982 Активен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    37
    Имотот им припаѓа на родителите, не на децата, така што не треба никаква согласност од нив. Нивно е правото на кого ќе го дадат.
    Така што со договор за дар може да се сврши таа работа без согласност на децата.

На my heart cry му/ѝ се допаѓа ова.
  5. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.064
    Допаѓања:
    7.323
    A drugite deca da dobijat nuzen del od 100den na pr.
    Znaci roditelite raspolagaat so imotot i nivno pravo e.

6. pixa_982

pixa_982 Активен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    37
    Ако има договор за дар, тогаш другите деца ни нужен дел не добиваат. Значи цел имот може да го поклонат на детето, а останатите без ништо да останат.

На mira.mira и my heart cry им се допаѓа ова.
  7. Srnicka17

Srnicka17 Активен член

Се зачлени на:
    9 април 2017
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    23
    Ako znae nekoj da mi kaze kolku kosta proces na podelba na imot koga naslednicite spogodbeno si se dogovorile koj sto ke zeme a sopstvenikot ( roditelite se pocinati ) .
    Znaci samo da se sprovede toa.bez tuzenje nateganje....cisto formlano

8. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.064
    Допаѓања:
    7.323
    Pred 10 godini beshe vkupno okolu 25000. Sega neznam. Prashaj advokat ili notar.

9. Srnicka17

Srnicka17 Активен член

Се зачлени на:
    9 април 2017
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    23
    A ako ima tuka nekoj pravnik notar da mi kaze vecerva mi treba odgovorot :/

10. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.300
    Допаѓања:
    4.480
    Епа ако е имотот на родителите а тие се починати треба да се поведе оставинска постапка..тоа би ве коштало од прилика најмногу 10.000 денари од родител, зависи од големината на имотот (плус трошоци за имотни листови, изводи на родени, такса за даночно и такви ситници)

11. Srnicka17

Srnicka17 Активен член

Се зачлени на:
    9 април 2017
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    23
    Seto toa e zavrseno.znaci tie sto se otkazani si dadoa izjava i na imoten list kako naslednici se trite sestri.
    Dogovoreni se koja sto ke zema.e sea toa me interesira kolku kosta koga sekoja ke si zima delot i ke se prepisuva na nea.pr. trajka zema taa i taa niva.slavica taa i taa , nikolija taa i taa.
    Sega seto imanje glasi na trite.
    Koga ke si zemaat koja so i sledi toa kolku kosta

12. doubleinfinity

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.300
    Допаѓања:
    4.480
    Епа тогаш правец на адвокат и да им направи асолни договори или за дар или формална купопродажба (без размена на пари туку само формално да се пиши дека се даваат пари) ама за секој договор се плаќа данок...или евентуално размена да направат и да платат данок само на разликата во вредностите..пак повеќе трошоци него во оставинска постапка...да се оди со имотните листови на адвокат да види тој како да се изведе..дали се во еден договор или секоја сестра во посебен договор...трошоци има доста..адвокатот по тарифа зема најмалку 3900 ден по договор, плус данок, плус за солемнизација на нотар

13. Srnicka17

Srnicka17 Активен член

Се зачлени на:
    9 април 2017
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    23
    Ama za sto kupoprodazba ili poklon.toa nim im e ostanato vo nasledstvo.znaci oni nasledstvoto ke si go delat

14. doubleinfinity

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.300
    Допаѓања:
    4.480
    значи наследството е веќе завршено..бар јас така те разбрав, пошто ми напиша дека имотот на имотен лст гласи на сестрите..ако гласи така нема веќе наследство, завршена работа е тоа и сега ќе си се прави договор..а ако не е завршена оставинската постапка тогаш ќе си се поделат во неа

15. Srnicka17

Srnicka17 Активен член

Се зачлени на:
    9 април 2017
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    23
    Pa d
    Pa da.oni sega se site sopstvenici.e sega kolku ke kosta cinot koga ke se slucuva ona...ova i ova na ovaa.ona i ona na drugata pa na tretata.i kade se pravi toa.

16. doubleinfinity

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.300
    Допаѓања:
    4.480
    На адвокат..ама мора да се види имотот...не е секој имот делив...затоа треба адвокат да се консултира и тој да ви ги направи договорите..и на секој договор имаш данок на промет..од сестра на сестра нема ослободување..и на крај трошоци за на нотар..доста ќе ве фати ама точно не можам од памет да кажам...

17. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    1.121
    Здраво. Пред 4.5 години дедо ми на поклон го остави цел имот на татко ми. Скоро дедо ми почина. Дали чичко ми има право на нужен дел од имотот? Благодарам

18. doubleinfinity

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.300
    Допаѓања:
    4.480
    Има опција да оспорува договорот за дар пред суд со што ќе мора да докаже дека истиот е склучен со измама, закана и слично со што ако му би му се уважило тужбеното барање тогаш имотот се враќа во првобитната состојба...или друга опција е да бара дека му е повредено правото на нужен дел...ако судот му го признае тоа тужбено барање тогаш тој би добил половина од тоа што законски му следува (пример ако наследници се баба ти, стрико ти и татко ти, ако би добил тој на суд дека нужниот дел му е повреден тогаш тој најмногу може да добие 1/2 од таа 1/3 што законски му следува, односно 1/6)

На Корнелија и mira.mira им се допаѓа ова.
  19. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    1.121
    Благодарам многу!

На doubleinfinity му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Skopje 13

Skopje 13 Нов член

Се зачлени на:
    18 ноември 2018
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Dali nekoj moze da mi pomogne I da mi kaze dali se plaka danok na podarok od dete na roditel I kolku brzo trae taa postapka?