1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поклон или тестамент

Дискусија во 'Правни совети' започната од mleko, 18 декември 2010.

1. NCIS

NCIS Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2019
    Пораки:
    214
    Допаѓања:
    158
    Vi blagodaram

2. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.742
    Da, ili nad 10 godini ako ima vlozuvano.

На mira.mira му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    1.121
    Имам малку деликатна ситуација, па барам мислење од правник. Имено пред да почини дедо ми, поклон го остави имотот на татко ми. Баба ми уште е жива. Ме интересира дали можи да се раскини тој договор од страна на баба ми т.е. да се промени, и притоа да ми даде дел мене, а дел на татко ми?

4. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    2.116
    Комплицирано е и треба да се оди преку судот да се раскинува тој договор, ако сте во добри односи со татко ви најдобро е татко ви директно да ви подари дел од имотот со договор за дар помеѓу вас и татко ви.
    Ако ве интересира нешто подетално пишете ми порака.

На Корнелија и mira.mira им се допаѓа ова.
  5. Pepsii

Pepsii Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    24
    Драги феминки доколку некој го познава правото да ми каже се работи за имот наследен преку договор за дар. Дали може давателот т.е оној кој го подарува имотот со договор за дар да во иднина се премисли и го поништи договорот за дар??? А со тоа и го превзима повторно на негово име имотот? Напоменувам дека имотот е спроведен во катастар и гласи на име на примателот на дар т.е наследникот.

6. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.563
    Може, во секое време да си го земе назад подарокот. Особено ако покажуваш непочитување и неблагодарност.

На SummerGirl, mira.mira и Pepsii им се допаѓа ова.
  7. pross

pross Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    119
    Тука се работи за Договор за дар, односно имотот не е "наследен" туку е подарен. Дарувачот може да го раскине договорот и да го отповика направениот дар, во случај кога даропримачот со своето однесување кон него или на нему блиско лице, покаже крајна неблагодарност. Ова право престанува со истекот најмногу на една година сметајќи од денот кога дарувачот дознал за неблагодарноста на даропримачот, а најмногу по истек на пет години од покажаната неблагодарност. Во случај на отповикување заради неблагодарност, даропримачот е должен да врати се што примал на име дар.
    Исто така постои можност дарот да се отповика - поради немање на средства за живот (член 564 од Законот за облигационите односи), односно дарувачот кој нема доволно средства за живот, или за издржување на лицата кои по закон е должен да ги издржува, може да го раскине договорот, но даропримачот може да го избегне отповикувањето, доколку се обврзе дека на дарувачот, во адекватна мера ќе му дава средства што му недостасуваат. Дар може да се отповика и во други случаи предвидени со закон.
    Сето ова се врши со поднесување на тужба до надлежниот суд од страна на дарувачот како тужител. Доколку судот го уважи тужбеното барање, со пресуда ќе го изрече раскинувањето, односно отповикувањето на дарот. Таа пресуда по правосилноста, ќе претставува правен основ недвижниот имот повторно да се запише на име на дарувачот...

На mira.mira му/ѝ се допаѓа ова.
  8. gjul

gjul Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2012
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    Dobrovecer na site dali moze da me upatite kako ide procedurata za prenos na sprat od kuka ,struja .Mojot sopryg i negoviot brat ziveat vo kuka na dva sprata so posebni satovi za struja bidejki kukata e na svekormi i sakav da prasam.ako ima nekoj notar da mi pomogne kolku kosta seto toa da se napravi ,inaku svekor mi e ziv seuste .

9. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    2.135
    Допаѓања:
    8.987
    Татко ми сака да ми ја остави куќата во која сега двајцата живееме.
    Како е подобро, со договор за подарок или за доживотна издршка?
    Како има помалку давачки?
    Читав ако подарок, наследник од прв ред е ослободен од данок, ама да не има други давачки?

10. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.398
    Допаѓања:
    22.644
    Мислам дека само заверките на нотар. Друго нема.
    Како што знам јас

11. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    1.121
    Како подарок имаш од прилика 7-8000 денари трошок, и после ти си плаќаш данок на имот. Бар кај нас беше така.

12. Lana Babe

Lana Babe Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2020
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    132
    Ne znaev kade da prasam,dali moze testamentot vekje potpisan da se izmeni t.e da se sostavi drug ?

13. Bratot

Bratot Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    4.912
    Допаѓања:
    16.917
    Може

На mira.mira и Lana Babe им се допаѓа ова.
  14. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.100
    Допаѓања:
    7.408
    Dodeka e ziv moze da si go menuva testamentot kolku pati sto si saka.

На Lana Babe му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ostoun

ostoun Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2019
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    193
    Здраво, ме интересира процедурата кога родител сака да подари пари (готовина) на детето. Како оди процедурата преку банка?

16. Pixi5

Pixi5 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2020
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    537
    Здраво дечки, ако може некој да ми помогне. Недвижен имот на жена, истата има три деца. Дали може со договор за дар да се подари имотот само на две деца? Дали третото дете ќе може да го бара својот дел како нужен наследник? Благодарам!

17. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.343
    Најдобро да се консултира со адвокат.
    Пријателка уште одамна праша адвокат, и кажа додека татко и е жив може на кого сака да остави, пример ако не се во добри односи, може и на комшијата, или само на братот/сестрата.
    Ама после негова смрт наследуваат жената и децата, така да во овој случај жената мислам дека може да им остави само на двете деца, ама тоа да биде законски не само со договор меѓу нив.
    Си има закон и за тоа, нека се консултира со адвокат.

На Pixi5 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Pixi5

Pixi5 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2020
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    537
    Ти благодарам. Работата е што двете деца имаат вложувано многу во имотот (едното и живее во куќата), а третото ништо. Па ме интересираше дали со договор за дар додека е жива мајката да го предаде имотот на двете деца, односно дали приматели можат да бидат двајца или само еден. Во секој случај ти благодарам на одговорот, секако најдобро ќе се исконсултираат со адвокат заради специфичности во случајот :)

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.343
    Може, ама не само на збор договор, туку законски, си има процедура, адвокат ќе објасни.

20. Pixi5

Pixi5 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2020
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    537
    Да да, на таков и мислев. Фала ти!

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.