Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Bright

Bright Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    5.517
    Како се сметаат поените од матурата и средниот успех..

60 бода од твојот досегашен успех.
    40 бода од целокупните активности кои влегуваат во матурскииот испит.
    Проектна задача=4 бода макс.
    Македонски задолж.=8 бода
    Изборен Англиски или Математика=8 бода.
    Останатите бодови одат кај претходно избраните предмети.
    (напишано од free_the_net, член на кајгана форум)

и уште појасно...

Среден успех од сите 4 години * 12 = мах 60 поени
    Оценка од прв екстерен * перцентилен ранг * 2 = мах 10 поени
    Оценка од втор екстерен * перцентилен ранг * 2 = мах 10 поени
    Оценка од прв интерен * 1,6 = мах 8 поени
    Оценка од втор интерен * 1,6 = мах 8 поени
    Оценка од проектна задача * 0,8 = мах 4 поени
    Пример:
    Прва година просек 4,5
    втора година 4
    трета 4,25
    четврта 4,85
    Среден успех е 4,4 и се множи со коефициент 12
    4,4*12=52,8 поени од вкупно 60 за успехот
    Македонски добиваш на пример 4ка, оценката се множи со коефициент 2 и со перцентилен ранг (од колку ученици од МАкедонија имаш подобар успех) да речиме 70 %:
    4*2*70% = 5,6 поени
    истиот начин и за вториот екстерен;
    А за интерните предмети оценката ти се множит со коефициент 1,6
    Пример физика добиваш 3ка
    3*1,6 = 4,8
    А оценката од проектната задача се множи со коефициент 0,8
    На пример добиваш оценка 5ка
    5*0,8 = 4

--------
    Според сите пресметки од 100 бода имам 92,1 (за на факултет). Ако поднесам проговор имам можност за зголемување на бодовите ( плус 2 до 3 максимум .. или повеќе уште поубаво). Морам да се обидам.

Македонски имав 94,54 % а англиски 86,82 % - двете 4ки. :@

2. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.821
    Пресметав и јас сега и имам 97,1204 поени.
    Можда требаше да дадам приговор... :?: Или сепак нема да ми биде потребен?

3. EnnieFabulous

EnnieFabulous Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2010
    Пораки:
    717
    Допаѓања:
    400
    Македонски добив 4, а англиски 5 и најјака бев во школото во перцентилниот ранг :) :) Македонски пишав приговор. Иако сметав дека уплаќањето приговори е само работа за перење на пари, од дома сепак ме убедија, бидејќи имав ниски поени македонски, а не бев до толку катастрофална :( Ајде, поарно 1000 денари него да ми е мака после. Инаку мојот перцентилен за се е 95,7866. Инаку за тоа погоре, што кажавте дека и со 89 имале петки, нема врска, барем кај нас, другарка ми македонски имаше 97,58 и пак имаше 4...

4. EnnieFabulous

Се зачлени на:
    10 јануари 2010
    Пораки:
    717
    Допаѓања:
    400
    Зависи каде ќе одиш...ама сепак мислам дека нема да ти биде потребен ;)

5. Lizalka

Lizalka Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    93
    Јас сега пресметав и добив 90, 8216... :worried:

6. Unfaithful18

Unfaithful18 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    2.391
    Допаѓања:
    1.115
    Јас 87, 26 :( Ах, таа двојката по математика што ми направи :worried:

7. Milickaa

Milickaa Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2009
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    6
    A kaj go vidovte parcijalniot rank i toa kolku poeni imate jas pak ne vidov samo vidov nekoi procenti neznaev sto e toa :)

8. Lizalka

Lizalka Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    93
    Епа тоа е тој перцентиелен ранг, нема бодови , само тоа го пишува, ги имаш на страната за матура www.matura.gov.mk

9. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    Јас догодина полагам , ама многу ме плашат матурантите .Ептен тешко било демек, знам девојчиња со просек 5.00 паднале математика.Што е работата стварно незнам , сваќам ај и да се збуниш тешко , ама 5ка си имал за 2ка да не напишеш тоа не ми е јасно :?: А кого и да прашам се ми викаат со 3ка поминав , а одлични .

Позитивно ме изненадивте женски инаку , гледам доста 4ки , 5ки :clap: Јас просек 5.00 имам , ама страв ми е малце за догодина , што не ќе измислат уште . Ај кажете нешто за матурава оваа година ...како беше тешко, лесно :^) Прашањата што беа македонски , се од материјалот од прирачникот за матура ?

10. WomanInLove

WomanInLove Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2009
    Пораки:
    717
    Допаѓања:
    268
    Според моите пресметки имам 90.9 бода и сум ептен задоволна :)

11. Unfaithful18

Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    2.391
    Допаѓања:
    1.115
    Абе не е толку тешко како што велат, ама сепак треба добро загревање на столчето. Мене македонски не ми беше тешко туку биографијата ме зафркна ама тоа е друга приказна. Математика сама сум си крива што не почнав на време да учам и да ти кажам само една недела пред тоа разгледував задачи. Дури и формулите не ги бев научила. Затоа и си добив 2 ка, а четири години 5ки имав по математика. И малку од малку среќа е потребна. Ако ви се падне добар тестатор, може ќе може да се консултираш за нешто со останатите ученици, а не кај нас не смеевме да мрднеме.
    Значи уште сега одлучи се што ќе полагаш догодина и на тие предмети обрни им внимание т.е преку цела година учи си континуирано се, за да не ти се струпа материјал. :)

12. Lizalka

Lizalka Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    93
    И за македонски имам да ја надополнам Аинфеитфул дека подобро внимание да обрнеш на делата, зашто многу повеќе беа застапаени одколку граматиката, граматика преку сила 10 прашања да имаше...
    И за англиски ќе кажам дека нема што да учиш, или знаеш речник или не знаеш, зборови не се учат за две, три, четири или пет недели.. тоа си иде со тек на време... така да англиски вокабулар треба д аимаш добар, зашто граматика немаше воопшто, едино у една вежба кај што требаше да надополниш па тие едни две три беа од различни времиња и да го погодиш времето.. Исто беа и многу двосмислени, тука нема што да се учи за да се знае, текстот го добиваш тогаш кога полагаш :wasntme:

13. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    Англиски мислам дека нема да имам проблеми , особено вогабуларот не ми претставува тешкотија ... ми оди англиски :) Арно ама македонски , ништо не се учи кај нас , хаос невиден е .Професорката има моменти на блага ретардација :D Ни една лекција немаме земено никакви испитувања , од ракав оценки си пишува ]:) Тепачки на сред час, лудница ...
    Инаку да ве прашам , прирачниците што се за матура по македонски ги содржат сите потребни дела од кои што беа прашањата :?:

14. chicka

chicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 мај 2010
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    98
    Македонски не беше толку тешко да и мене ме зафркна биографијата.Ама,англиски беше и не знам лижалка за која вежба зборуваш за граматика кога немаше таква имаше само текстови зошто јас не се сеќавам на такво нешто? :?: Инаку јас си израчунав се на се имам 92,0743 значи 92 поени ќе ми бидат ли доволни за во државна квота? :worried:

15. chicka

chicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 мај 2010
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    98
    Аааа сега сфатив за која вежба станува збор да.......добро но сепак тоа не се ни смета според мене :P

16. Lizalka

Lizalka Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    93
    Абе па тоа ти викам безначајно беше, знам едно беше имаше празен простор и требаше да се пише saving, safe ili to save... не знам дали друго такво имаше ама ова го памтам :D

17. Unfaithful18

Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    2.391
    Допаѓања:
    1.115
    Зависи на кој факултет сакаш да се запишеш, значи колкава и каква ти е конкуренцијата. Значи, на секој факултет е различно.

18. EnnieFabulous

Се зачлени на:
    10 јануари 2010
    Пораки:
    717
    Допаѓања:
    400
    A 95,7688 за државна квота на фармација доволно се? :worried:

19. Unfaithful18

Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    2.391
    Допаѓања:
    1.115
    Eни вака не можеш да знаеш дали се доволни или не. Се зависи од останатите што ќе конкурираат на тој факултет. На пример ако во државна квота примаат 30 ученика(пример ти давам) ќе ги примаат првите 30 што имаат најмногу поени. Значи ако конкурираат ученици со прилично висок просек ти ќе отпаднеш. Ама гледам дека ти имаш добри поени 95 па мислам дека имаш шанси.Не знам дали ме сфати :^)

20. EnnieFabulous

Се зачлени на:
    10 јануари 2010
    Пораки:
    717
    Допаѓања:
    400
    знам, те сфаќам ама прашувам отприлика дали се сеќава некој ако ја видел ланската листа на запишани како граничеа бодовите во квотите..Бидејќи нешто за фармација нема којзнае колкав интерес, секоја година обично околу 130 ученици се запишуваат, од кои 90 влегуваат. И од мојот град сме само две за фармација Скопје, од кои едната има околу 93 перцентили..