Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. en5

en5 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2022
    Пораки:
    776
    Допаѓања:
    2.742
    Си ја заборавил лозинката и не може да влезе затоа е испаничен да не пропуштил нешто да направи. Може да влезе некако во профилот?

2. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.318
    Може секако, нека стисне на заборавена лозинка и ќе му стигне на меил линк за да смени пасвордот. Всушност, често и менуваме лозинка зошто по некое време вика застарена е лозинката. Нема потреба да се секира, не е ништо страшно. :D

На en5 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. en5

en5 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2022
    Пораки:
    776
    Допаѓања:
    2.742
    Каде е тоа заборавена лозинка? Прашува дали е истото како кога се запишувал и требало да го потврди профилот, така нешто?

4. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.318
    Да, тоа е. :)

5. en5

en5 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2022
    Пораки:
    776
    Допаѓања:
    2.742
    Средил, влегол во профилот сега.
    Фала најмногу :beer:

На Dream-Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.318
    Нема проблем па и ти, лесно е ептен, сега дека ново му е, сите сме биле такви, што треба, кај да сменам. :lol:

7. Snowflake99

Snowflake99 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2022
    Пораки:
    1.447
    Допаѓања:
    5.722
    Ние од постари генерации што имавме екстерно, ако сакаме да запишеме факултет во следни години, дали ќе ни се бројат и тие оцени за упис?

8. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.318
    Да.

На Snowflake99 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Snowflake99

Се зачлени на:
    15 мај 2022
    Пораки:
    1.447
    Допаѓања:
    5.722
    И оценки од матура, перцентили, се останува исто, значи нема да има промени никакви без разлика што новите генерации имаа други концепти?

10. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.318
    Да, тие ти се оцените и поените што си ги имала, таа генерација така си било, така си останува, не може да ти се смени ништо, небитно како е сега за другите генерации.

11. Snowflake99

Се зачлени на:
    15 мај 2022
    Пораки:
    1.447
    Допаѓања:
    5.722
    Маж ми се размислува вонредно да запише некој факултет, некако екстерново доста послаби оцени му се, ќе му кратат поени доста изгледа.

12. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.318
    Мислам дека не влијаат толку, сепак се само по некоја оценка, не преовладуваат. Матурата му е побитна како му била и другите оцени како му се генерално. А и нема врска, на повеќето факултети/смерови може да се запише и со помалку поени.

На Rosemaryyy, Ana2411 и Snowflake99 им се допаѓа ова.
  13. Snowflake99

Се зачлени на:
    15 мај 2022
    Пораки:
    1.447
    Допаѓања:
    5.722
    Многу добар просек има во 1 и 2 година, одличен просек во 3 и 4 година. Од матура има две 3ки и една 4ка на екстерните, проектна и интерен 5. Екстерно што се полагало тие години му се 3ки и 4ки предметите.
    Вонредно на медицински планира некој од тие 3 годишни смерови. Што сме гледале листи на уписи минати години, мислам дека ќе го примат.

14. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.318
    И јас мислам дека би бил примен. Често и во втор и трет рок на некои од тие смерови има место мислам. Може стојат на страната од годинава уписите, не сум разгледала многу искрено, видете си што како било. :)

15. poi

poi Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.195
    Допаѓања:
    2.397
    Да, има прирачници по македонски јазик, математика и англиски.

20200305101028.jpg

Овие три се во издание на Просветно дело. Јас го користев тој по математика. Опширен е, од времето кога имало основно и напредно ниво да полагаш. Според програмата ќе си ги обележиш темите кои ти требаат сега. Има објаснување, па решени задачи и задачи за самостојна работа.
    Има и збирка на задачи од претходни години. Да, задачите ги имаш и електронски навистина, но во збирката се поопширно објаснати решенијата и нс одредени задачи дадени се повеќе начини на решавање. Ова е збирката:

1.jpg

За македонски јазик го користев следниот прирачник:
    za-maturanti-cetvrto-izdanie.jpg
    Слично како прирачникот по математика, прво има објаснувања и потоа примери, односно прашања од самата лекција.

Јас знам за овие прирачници, доколку има и за други предмети нека ме надополне друг. :)

16. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.318
    Нови им се прирачнициве или само не се толку популарни? Не ни ги имаа спомнато пред неколку години освен тој за македонски што сите го користевме.

17. poi

poi Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.195
    Допаѓања:
    2.397
    Напротив, баш се од поодамна. Изгледа не се толку популарни. Јас полагав претходната година и сама си ги купив. Се распрашав по книжарниците и така ги открив. Но навистина се одлични.

За проектната може се' да прочиташ на matura.gov.mk
    Исчепкај на страната и ќе најдеш и објаснување како треба да се изработи, а треба да има и неколку примери на веќе изработени проектни.

Последна измена од модератор: 15 ноември 2022
  18. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.318
    Да не споделеше, немаше да знам дека постојат. Не дека ми требаат мене лично, но имам блиски што полагаат матура годинава, па да споделам со нив. Добри се, особено за тој англиски ме интересира?

На poi му/ѝ се допаѓа ова.
  19. poi

poi Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.195
    Допаѓања:
    2.397
    Искрено тој за англиски само знам дека постои. Не полагав и не сум го користела. Двата што ги користев за математика и македонски ми беа многу од помош. Реално големо олеснување е кога цел материјал можеш да го прелисташ од една книга со примери отколку од 4 од сите години.
    Тој за англиски мислам и поевтин е, околу 200 денари. Го има во Просветно дело, па валјда може да се провери содржината пред да се купи.

Инаку другарите и другарките што полагаа англиски најмногу се служеа со вежби од интернет. Нели таму секој тип на вежба си има свое име, па лесно се наоѓаат голем број вежби на различни нивоа ако прогуглаш.

Едит: Сега ми текна дека за тој лилавиот прирачник ми кажа поголема другарка. Таа го имаше фотокопирано во книжарница неколку години пред мене. Во книжарницата го имале како скениран во пдф.

20. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.318
    Англиски и јас така имав спремано и вежбано, но сепак македонски беше полесно да се повтори се кога на едно беше цел материјал, а и добар беше тој прирачник, затоа си мислам може поолеснително ќе им е така ако си повторат. :)

На poi му/ѝ се допаѓа ова.