Ima, odnosno mozhesh dopolnitelni dva interni da zemesh (vkupno 4), no ne nosat dopolnitelni poeni (idealno e da zemesh 4 ako se ushte se dvoumish pomegju razlicni fakulteti).
Здраво! Сите идни студенти се соочуваат со еден вид на дискриминација од страна на државните факултети при упис, т.е. не смееме да се запишиме на два различни факултети (да не зборувам за два различни универзитети ), дипломи од државни и меѓународни натпревари не вредат ништо, за државната матура секој препишува и не ни е овозможено приемен испит кај најконкурентната студија во РМ, општа медицина при УКИМ, со што еднаш засекогаш треба да ставиме крај! Зарем се уште треба да молчиме на сите овие неправди кои ги доживуваме од оваа држава? Размислувам оваа дискриминација да ја пријавам до Комисијата за спречување и заштита од дискриминација, доколку некој точно знае каде треба да се обратам, ве молам контактирајте ме. ДА СТАВИМЕ КРАЈ НА ОВИЕ НЕПРАВДИ!
Zdravo, dali sertifikati, diplomi so osvoeno mesto i blagodarnici nosat plus poeni na fakultet? Dali igraat barem mala uloga?
Kako shto e pishano pogore, ne nosat (skoro nikogash ne nosea). No, ako se izborite za svoite prava, mozhebi ke nisat.
Здраво на сите. Јас сум 4та година моментално во Корчагин и за матура одбрав екстерни македонски и математика, а интерни англиски и германски. Некој совет со предметиве и слично би ми бил добредојден. За факултет планирам да се запишувам на ФИНКИ. Сепак се мислам помеѓу КТИ на ФЕИТ и СИИС и КН на ФИНКИ. Гледајќи дека најмногу ме интересираат математика и програмски јазици како предмети, а малку бегам од физика, што би ми препорачале за смер? Може да се каже дека сум неодлучен. Секое искуство, дали било за матура или за факултетиве, е добредојдено!
Nema logika da ti dava sovet nekoj shto ne te znai ni poznava, a uste pomalce tvoite interesi Ednostavno toa sho te vlece odi
Здраво, дали можи доколку некој го има новиот прирачник за полагање матура по Македонски јазик за 2023 да ми го испрати како pdf форма?
Не знам искрено. Студирам на ПМФ па затоа знаев за претходниот смер. Провери дали на страната од факултетот ги има старите листи на примени.
Дали знае некој како се пресметуваат поениве за екстерните предмети? Знам дека си пишува на конкурсот ама навистина не ми е јасно не можам убаво да пресметам, некако броевите ми излегуваат неточни
https://feit.ukim.edu.mk/upisi/kalkulator/ На овој линк излегуваат точно, памтам дека тука ги сметав и после на ранг-листата исто ми пишуваше, како тука што пресмета ова. Така да точно е.
Здраво на сите! Се интересирам за уписите на ПМФ, односно за наставна или медицинска физика.. Како одат уписите и кои се критериумите за истото?
Студирам таму, медицинска, моја препорака е да бараш друг факултет, критериуми никакви нема, зашто студенти нема, од сите 4 години моментално медицинска сме 5 души, наставна 2, така да секој кој конкурира е примен, дури и со 40 поени примаа на некои смерови, ама најпријателски ти кажувам подалеку од ПМФ.
Многу од луѓето знаат да ми го кажат истово, подалеку од ПМФ.. Каков е односот на професорите и студентите? Како стојат стипендиите? На почетокот без заинтересирана за медицинска но кажуваат дека е многу тешко, учење, вежби, многу часови поминати на факултет, па сега како опција ја гледам и наставна но повеќе сум за медицинска..