Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Ana2411

Ana2411 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    153
    Етнологија и антропологија има институт на ПМФ, се наоѓа во долната зграда, каде што се хемичари. Имаат различни смерови може да си видиш на нивната страна или да отидеш кога имаат отворени денови.

На Viveki му/ѝ се допаѓа ова.
  2. laplacian

laplacian Нов член

Се зачлени на:
    Вчера
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    4
    Здраво, студирав/м теоретска физика во странство, и 1 година работев/ам на институтот за нуклеарна медицина на мојот факултет. Сватив на касни години (23) дека сепак сакам да студирам медицина, а не ова срање што го траам... Ме интересира дали некој има слично искуство (упис на МФ во Скопје на постари год.) и дали е глуп потег од моја страна? Бај да веј, пошо не ми се чека да добијам диплома (тука се доделува за нова година (5/8 месеци покасно, малку наопачки се семестрите на институтот)), би морал со матура од средно да се запишам.
    На ФЕИТ(фиктивен упис од страв) у мое време имав 99.662 поени, но тоа беше пред 5 години, како да си пресметам за на медицински? - плус инфо за екстерните итн. предмети...

Кои би ми биле реалните шанси (мин. поени, одвисност од возраст итн.) ?
    Секое мислење е добредојдено.

3. Ana2411

Ana2411 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    153
    На ПМФ има смер медицинска физика, голем дел од предметите сигурно би ти биле признаени, само разлика/стручни да дополагаш, ем нема да одиш се од почеток, ем ќе е нешто поврзано со медицина, работа со луѓе, во болница итн.

4. laplacian

laplacian Нов член

Се зачлени на:
    Вчера
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    4
    Знам и тука ја имам истата прилика, ал нејќам таков спој, не е воопшто спој... напротив.

5. Tamsi345

Tamsi345 Нов член

Се зачлени на:
    16 декември 2024
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Зашо не е спој? Разгледувам опции за упис, вака интересно звучи тој смер иако не знам што точно учат. Се двоумам меѓу електро или пмф.

6. laplacian

laplacian Нов член

Се зачлени на:
    Вчера
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    4
    Лошо се изразив, сакав да кажам дека не е за мене. Ама ето како некој што студирал теоретска физика и волунтирал скоро на сите сектори, можам да ти дадам совет. Реално на медицинска физика ќе учиш работи во кои ќе се вљубиш, и потоа си автомеханичар - буквално имам потрошено саати поправајќи ЕЕГа и МРИја за да ме мислат мајстор... А јас квантен физичар, не вреди...
    А што се тиче електро или пмф, реално нема разлика, само студирај тоа што ќе те мотивира. Мој совет, запознај се убаво со гранките од постари колеги, НЕ професори.

На Tamsi345 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ana2411

Ana2411 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    153
    Не знам какво искуство имаш, на пример јас волонтирав секое лето, уште студирам медицинска физика, бев на рентген, го учев начинот на добивање х зраци, правење снимки итд. На радиотерапија, кај што работат медицински физичари, изработував планови за зрачење, во ПЕТ центар, центар за јавно здравје, дозиметриски лаборатории и никаде не се поправаа машини и апарати, се вршеа контроли на дози ама не и поправки, за поправки се викаше мајстор.

8. Ana2411

Ana2411 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    153
    Во однос на вработување и просперитет и за пракса и за се електро е пред ПМФ, и е стипендиран од мн фабрики во Скопје. За ПМФ сам треба да си бараш пракса. Некако електро мн повеќе го вреднуваат а на ПМФ мн мн мн повеќе се учи. Зборам од искуство и личен пример, споредуваме испити од електро и ПМФ за слични предмети, на пример математики, анализи, кај нив каде каде е пониско ниво. Ама за мене ПМФ пак ми има поинтересни и примамливи смерови.

На Tamsi345 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. laplacian

laplacian Нов член

Се зачлени на:
    Вчера
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    4
    Точно, и јас го имам правено тоа, али и ова другото поради ургенции дефицити итн. Ја кажав најлошата страна, бидејќи доста лесно може и реалност да стане. Сеа рално докторите на науки не го прават тоа, ал до таму има пат...

На Ana2411 му/ѝ се допаѓа ова.