Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Macedonian2405

Macedonian2405 Активен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2024
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    60
    Зошто ти се дури од 2012, и тоа август?
    Доста е измената програмата оттогаш.
    Ако ги имаш извежбано останатите сѐ до 2012 немај гајле за ништо.

2. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    373
    Дали знаете дали некаде низ мк може да се запише факултет само со завршен испит, без државна матура?
    И дали може некој кој матурирал поодамна, а сега сака да запише факултет да полага само државна матура во истото школо, бидејќи има завршен испит полагано претходно?

3. kokodaki

kokodaki Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    504
    Мислам дека не може. А за тоа најдобро да прашаш во школото, ама мислам дека може да полагаш дополнително државна матура.

4. Macedonian2405

Macedonian2405 Активен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2024
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    60
    Од каде се спремате англиски?

5. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    3.043
    Допаѓања:
    9.812
    Од тестови од претходни години и не е лошо да ги поминеш времињата доколку те бунат некои.

На Macedonian2405 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Pixi5

Pixi5 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2020
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    568
    Ова се условите на УКИМ:
    Право на запишување на прв циклус академски студии, на академски студии од областа на уметностите и на прв циклус стручни студии имаат кандидати кои положиле државна или меѓународна матура. Во академската 2024/2025 година на прв циклус академски и стручни студии, како и на академски студии од областа на уметностите, право на запишување имаат и кандидати кои се стекнале со диплома за завршено средно образование во траење од четири години во учебната 2019/2020 година, согласно Уредбата со законска сила за примена на Законот за средното образование за време на вонредна состојба. Право на запишување на прв циклус студии имаат и кандидати со завршено четиригодишно средно образование според прописите кои важеле пред воведувањето на државната матура (пред учебната 2007/2008 година).

Околу полагање допрва матура не знам, а за дали може со завршен испит пребарувај по конкурсите на секој Универзитет кои се условите за запишување

7. kokodaki

kokodaki Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    504
    И плус или од книгите или од друга литература од овие од курсевиве за англиски јазик каде што се објаснати пишувањата писмо, есеј, cv, порака и Др.

8. Drageeu

Drageeu Активен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2023
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    24
    Дали кај задачите со заокружување по математика треба да се пишуваат и постапките за да ги признаат одговорите како точни или не мора?

9. Apash

Apash Активен член

Се зачлени на:
    20 јули 2024
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    68
    Абе препишувајте и без гајле бидете.. демек до сега никој не препишувал на матура, па еве завршив градежен факултет со над 9 просек.. си ги читавме одговорите на матура ние.. стануваше еден и ни читаше 1-а,2-г....
    Ако сакаат знаење ќе укинат матурата и ќе стават приемен испит..

На cudotvorka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. @Helen

@Helen Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2019
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    15
    Ima nekoj grupa na viber za drzavna matura angliski da se dodade?

11. Kjutche

Kjutche Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    115
    Дечки може некој да ми објасни нешто околу есејот и емајлот што треба да се пишуваат на матурата по англиски? Како треба да изгледа одговорот на емајлот дали треба да се одминуваат редови и слично? Исто и за есејот не ми е јасно, некои ми викаат треба да има вовед, главен и завршен дел, а нас во школо професорката не не учеше така. Писмените англиски ги правевме така што пишуваш вовед со неколку реченици и треба да спомнеш два аргументи во него. Следно одминуваш ред и почнуваш да го објансуваш првиот аргумент во тој параграф. Следно исто така одминуваш ред и почнуваш да го објаснуваш вториот аргумент. И во последниот, четвртиот параграф е заклучокот. Фактички 4 параграфи испаѓаат. Дали треба вака да биде?

12. kokodaki

kokodaki Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    504
    По некоја логика пак се три дела, воведен, главен и завршен. Е сега мислам не мора главниот дел да ти биде задолжително само еден параграф. Може и повеќе. Бидејќи ако едниот аргумент ти е долг, по прегледно е ако другиот ти е одделен. И мислам дека можеш да имаш повеќе аргументи, не мора само по еден за или против.
    А воведен и завршен задолжително во посебен параграф.
    Барем јас така мислам.

13. Kjutche

Kjutche Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    115
    Мене не ми е јасно дсли треба да де прескокнуваат редови, исто и кај одговорот на емајлот не знам како би требало да изгледа. Ништо не ни е објаснувано.

14. kokodaki

kokodaki Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    504
    Јас полагав поприлично одамна, ама мислам никогаш не прескокнував редови.

На cudotvorka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Evvvaa

Evvvaa Активен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2024
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    4
    Како им се движи тоа оценувањето некои викаат со проценти било,ако некој знае колку проценти треба да имаш за да поминеш па макар и со 2?

16. Mrs.Precious

Mrs.Precious Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    3.425
    Допаѓања:
    20.960
    Мене ми кажуваа оценувањето зависи во глобала од сите тестови. Ако има многу солидни тестови границата за оценување ќе биде многу висока што значи и 2ка да треба да фатиш ќе требаат доста поени. И да, со перцентили се смета ама како точно не знам.

На Evvvaa му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Evvvaa

Evvvaa Активен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2024
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    4
    Се знае ли кога треба да излезат резултатите

18. kokodaki

kokodaki Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    504
    Најчесто ги објавуваат почетокот на Јули. Околу 5-10 јули.

На Evvvaa му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bloomtt

Bloomtt Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво, матурантка сум и планирам да се запишам на финки. Е сега уписните рокови се објавени, но запишувањето е од 04.09-06.09, а баш тој период нема да бидам во државата, па прашањето ми е дали место мене или родител може некој друг да ги однесе документите за запишување?

20. fangirl17

fangirl17 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 септември 2015
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    4
    Документите може и некој друг да ги остави, но за сигурност прашај си на факултетот.

На Bloomtt му/ѝ се допаѓа ова.