Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Па не мора да биде за аплицирање или реклама, може да биде неформално писмо до другар, брат, мајка шо знам. Сега не знам од кои учебници учете ама во овие моите има позади како се пишуваат формално, неформално писмо, есеј, барање и сл.

Теа нас проф. ни кажа од оваа програма да гледаме, а материјалот е тој, ова што е во програмата го има во прирачникот.

Абе, дечки има тестови од ланските години на страната на матура па отворите, видите шо има, ние обично од нив вежбаме, одговараме..

Едит: Теа само таа е програмата, во неа е опфатен скоро цел материјал.

2. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Јас сега гледам на страната и не можам да најдам друга програма. Само таа е?

3. Lux

Lux Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    7.094
    Допаѓања:
    6.349
    Малце од повеќе сум се збунила, на јуни мислев. :tmi:
    И како оди, се подготвувате ?

4. Arwen.L.N

Arwen.L.N Активен член

Се зачлени на:
    7 мај 2012
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Охохоо, кај мене подготовките многу одамна почнаа :D ,сега ми останува само да го повторам она што ми беше потешко и го имам подзаборавено.За екстерните може да се каже дека сум целосно подготвена, сега да ги совладам уште интерните. А до каде сте вие ,останатите?

5. Smurfette.M

Smurfette.M Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2011
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    621
    малку офтопик....ама незнаев каде да го напишам прашањево
    за да се полага информатика интерно треба да се учи барем 2 години, е сеа дали некој што го учел една година и после бил на МА или МБ подрачје (дека нели има програмски) ќе може за матура да полага информатика?
    ова онака чисто информативно, не за мене, јас избрав ОА и најверојатно ќе одам на економски

6. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    ^ Едно девојче од клас е на МА и полага информатика и прво мораше да го полага на ниво на училиште пред професорката заедно со група ученици мислам на материјалот од информатика за 2ра година за да може да го полага интерно и тоа зошто го учела само во 1ва, а во 2ра зела етика, така нешто. Така беше оваа година и кај нас, не знам за друг пат.

На Smurfette.M му/ѝ се допаѓа ова.
  7. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.027
    Допаѓања:
    52.103
    Jас исто така го учев една година, и сакав да го полагам за матура, ама морав прво да полагам диференцијален испит, од материјалот од втора година. Значи, не може.

На Smurfette.M му/ѝ се допаѓа ова.
  8. k.a.j.a

k.a.j.a Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2011
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    34
    http://www.femina.mk/out/?id=fb3c1f9a69 ... lator.aspx

мислам дека можам да си прерачунам и сега колку ќе ми биди отприлика просекот... но,што е тоа Перцентилен ранг кај екстерниве?

9. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Тоа ти е колку перцентили ќе извадиш од самиот тест во децимали пр. 80 и нешто... си имаат тие таму некоја математика зависно од тоа колку бодови имаш, па множат со нешто, рачунаат и имаш да речеме 85.50/100 и од можни 10 поени при упис тоа ти се 8.5 поени пр. карикирам, си има калкулации што тие ќе ти ги пресметаат ти само се наоѓаш на список и толку, ама пример ти кажувам.

Како што знам и македонски и математика/странски јазик максимум носат по 10 бода при упис ако ти се 100% точни тестовите хипотетички гледано, тоа се 20 бода вкупно, 4 бода носи проектната ако ти е 5, значи 24, по 8 бода интерните ако ти се 5ки + 16 значи 40, и 60 поени максимум ако си била 5.00 во четиригодишното средно образование ете ти ги фул сите 100 поени како доаѓаат за упис.

10. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
    Перцентилите биле од колку проценти од сите ученици во Македонија си подобар. Пример, имаш, 85% и си подобар од 85% од учениците во цела Македонија. :)

Исто и за тестовите, пример, добиваш дека македонски имаш 90%... тоа не значи дека тестот ти е толку посто точен, туку дека си подобар од 90% од учениците во Македонија.

Јас лани мислев дека значат колку проценти ти е точен тестот, ама не било така. :D

11. taznatajbg

taznatajbg Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2011
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    74
    имате ли идеја кој би ни бил насловот на есејот за матура македонски? мислите ли дека како лани ќе ни бидат и двете дела во еден есеј? :tmi:

12. k.a.j.a

k.a.j.a Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2011
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    34
    глупости... ај ке видиме еднаш како ке поминиме на полагањата па после ќе рачунаме... не знам просекот да си го пресметам со тие парамерите чудни xD

13. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Јас ги имам 60те бода од оценките, и 4 поени при упис што носи проектната значи 64. Другото останува на екстерните и интерните. Да завршам со матурава, други 4 матури и втора вечер, па матурската парада и од 19, 20 почнувам да учам македонски, англиски само есеите и нешто може да се потсетам. Веќе од 13ти учам социологија, па филозофија иако интерните се лесни пак мора да се учи.

14. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Да не знае некој дали има во Скопје за царина или нешто слично?

15. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.904
    Почнавте ли со подготвување на материјалот? :)

16. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.837

Не можеме да знаеме каков ќе е насловот, можеби ќе биде за опис на лик или компарација помеѓу два лика. :)

Јас почнав македонски да се спремам

17. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Завршија матури, еуфории тоа се и сега од денес почнувам точно си израчунав имам 20 дена до полагањето македонски, турбо ќе биде :lol:

18. Chivas

Chivas Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    132
    Да ве прашам овде иште еднаш ,оти да не сте вие нема ништо да разбериме , ништо не кажуваат кај нас професорите ниту пак држат додатна настава :worried:

Значи Пушкин и Бајрон ќе бидат- „Странствувањето на Чајлд Харолд“ и „Евгениј Онегин“.Не се знае точно дали ќе биде нешто за ликовите или за романите конкретно, ама за овие две ќе биде сигурно,така ? А инаку ќе има друга тема што не е од материјалот по македонски и ќе може да избереме на која тема да пишуваме :?:
    Иако секоја вечер имам гости или јас сум на матура од денеска седнувам да подучам оти како што е тргнато јас до 1ви јуни ќе славам. :lol: :x

19. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.837

Да едната тема ќе е од областа романтизам, а другата е слободна, ама помалку ја бодуваат. А како може да не ви држат консултативна :^)

20. Chivas

Chivas Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    132
    ^
    Ништо Пупи , воопшто незаинтересирани се .
    Ние сами си се информираме еве вака преку вас,преку страната за матура и тоа е.
    Цело време не убедуваа рано е рано ,во мај ќе држиме додатна , еве дојде мај и ќе си помине а ништо од спремањето. :x